dostooyevski

Başarılı
Merhaba herkese,

Yeni aldığım Dell XPS 15 9530 bilgisayarımda CPU clock Speed sorunu yaşıyorum.

İşim gereği CPU bazı render alıyorum. 13900H işlemcinin Spec'lerinde top Speed 5.1 MHz olmasına rağmen ben kendi bilgisayarımda yük altında 3.6 MHz değerini geçemiyorum. Pil gücü modunu performans moduna aldım.
Eksik sürücü olmadığından da eminim (anlayabildiğim kadarıyla). Konu için Dell servisini de aradım ama pek yardımcı olamadılar. Konu hakkında bir fikri olan var mı? Bu durum anormal değil mi?

Ekte yük altıdayken CPU değerlerini koydum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-03-05 183059.webp
    Ekran görüntüsü 2024-03-05 183059.webp
    48,8 KB · Görüntüleme: 117
Son düzenleyen: Moderatör:
Evet. Pildeyken ciddi düşüş olduğunu biliyorum. Bu şekilde de sanki pilde gibi :)

Gordugum kadarıyla kronik bir sorun hocam, cozumunu bulan yok kendi forumlarında :)

Sicaklik degerleri nasil? Hangi programda yuk veriyorsunuz? Buna ek olarak BIOS'da CPU ayarlari ile ugrastiniz mi hic?
Buna ek olarak o dediginiz ''top speed'', tek bir P-core'un cikabilecegi maksimum deger, ki o da normalde 5.4GHz. Olay all core yuk olunca maksimum frekanslar degisiyor.

Normal sartlar altinda all core yuk altindayken 13900H ile Performans cekirdeklerinde 4.9GHz, Verimlilik cekirdeklerinde 4.1GHz gibi degerler gormeniz gerek.

Bunu görünce ben de test ettim aynı işlemciye sahip olduğum için.
1709658983803.webp

Başta 3 küsür başlıyor sonra 2.40 seviyesinde ilerliyor ancak incelememden de görüldüğü üzere benchmark sonuçlarına bakınca performans skorları konusunda bir sıkıntım gözükmüyor. Başlangıçta 4.4 görüyor HWINFO raporlarında sonra düşüyor.

Bunu görünce ben de test ettim aynı işlemciye sahip olduğum için.
Eki Görüntüle 24613
Başta 3 küsür başlıyor sonra 2.40 seviyesinde ilerliyor ancak incelememden de görüldüğü üzere benchmark sonuçlarına bakınca performans skorları konusunda bir sıkıntım gözükmüyor. Başlangıçta 4.4 görüyor HWINFO raporlarında sonra düşüyor.
Adaptörün sistemi besleyememe gibi bir durumu olabilir mi hocam?

Ancak bu cihazlar ultrabook olduğu için fabrika çıkışı bu tarz güçte kısılmalara gidiliyordur diye düşünüyorum. Sıcaklıktan darboğaza da giriyor olabilirler.

Adaptörün sistemi besleyememe gibi bir durumu olabilir mi hocam?
Kendi orijinal adaptörü 65W. Testte ise 70W MacBook adaptörü kullandım.