- Makaleler
- 6
Depremin gerçeğimiz olduğunu kabullenin önce hocam. Türkiye maalesef ki bir deprem ülkesi. Sizin yapmanız gereken şey bilinçlenmek, önlem almak. Mesela deprem çantası hazırlayın. Deprem anında ve deprem sonrası neler yapılmalı eğitim videolarını izleyin. Önceden kendinizi psikolojik açıdan hazırlayın bu duruma, bu depremin gerçekleşme riski her zaman var ve ben o an panik yaparsam bu bana zarar olarak dönecek. Örneğin deprem anında hemen merdivenlere koşmayın. Evde üstünüze kolayca bir şeylerin düşemeyeceği yerlere geçin ve çök-kapan-tutun pozisyonunda durarak sarsıtının sona ermesini bekleyin. Sona erdikten sonra evde almanız gereken ne kadar eşya varsa alın ve ayrılın evden. Bunu tüm ailenize söyleyin.
Zelzele esnasında merdivenlere akın ederseniz, çökme durumu gerçekleşirse merdivende ölüm ihtimali çok daha yüksek. Evin içi daha güvenli bu durumda. Ayrıca eğer mümkünse bu psikolojik durumu aklınızdan atabilene kadar bir veya birden fazla aile bireyinizle birlikte uyuyun gece. Zamanla alışacaksınız zaten. Aynı zamanda bir psikolog yardımı almayı da deneyebilirsiniz. Psikoloji bizim halkımızın önemsemediği bir şey olsa da fiziksel olan her şeyden çok daha önemlidir psikolojinin sağlam kalması.
Evet, hazırlıklı olmak önemli ama bunu panik havasıyla değil, umut ve kontrol duygusunu artıracak şekilde anlatmak gerekiyor. "İstanbul'dan taşının" gibi öneriler herkesin gerçekleştirebileceği şeyler değil; bu da insanlarda çaresizlik duygusunu tetikleyebilir. Daha yapıcı bir yaklaşım sergilenmeli, kişinin kontrol edebileceği alanlara odaklanmak; örneğin bilinçlenmek, eğitim almak, psikolojik destek almak gibi.
Zelzele esnasında merdivenlere akın ederseniz, çökme durumu gerçekleşirse merdivende ölüm ihtimali çok daha yüksek. Evin içi daha güvenli bu durumda. Ayrıca eğer mümkünse bu psikolojik durumu aklınızdan atabilene kadar bir veya birden fazla aile bireyinizle birlikte uyuyun gece. Zamanla alışacaksınız zaten. Aynı zamanda bir psikolog yardımı almayı da deneyebilirsiniz. Psikoloji bizim halkımızın önemsemediği bir şey olsa da fiziksel olan her şeyden çok daha önemlidir psikolojinin sağlam kalması.
Söylediklerinin bazı kısımları gerçekçi olabilir ama böyle bir üslup, deprem korkusu yaşayan birine yardımcı olmak yerine kaygısını daha da artıracaktır. İnsanlar korkularıyla baş etmeye çalışırken en çok ihtiyaç duydukları şey güven ve destek hissidir.Korkunun olacağa faydası yok. Sana hiç korkunu şöyle böyle yen diye tavsiyede bulunamayacağım. Kendi tabutunda yaşayanlar ödünç alınmış zamanı yaşıyorlar adeta. İstanbul'da çoğu bina tahmin edilen depreme karşı dayanıksız. Binalarımız kibrit kutusu gibi çökecekler, kaçarı yok. Önlem alınmadı, uzmanlar dinlenmedi. Senin bu aşamada yapman gereken baş ucuna bir deprem çantası koymak ve bir deprem anında sığınabileceğin yerleri ayarlamak. Tüm önlemlerini aldıktan sonra gerisi kaçınılmazı beklemek ve şanslı olacağını ummaktan ibaret. Ha, imkanınız varsa İstanbul'dan taşının.
Evet, hazırlıklı olmak önemli ama bunu panik havasıyla değil, umut ve kontrol duygusunu artıracak şekilde anlatmak gerekiyor. "İstanbul'dan taşının" gibi öneriler herkesin gerçekleştirebileceği şeyler değil; bu da insanlarda çaresizlik duygusunu tetikleyebilir. Daha yapıcı bir yaklaşım sergilenmeli, kişinin kontrol edebileceği alanlara odaklanmak; örneğin bilinçlenmek, eğitim almak, psikolojik destek almak gibi.
Son düzenleme: