Hayatım boyunca bana harika davranan iki doktor gördüm. Biri amcam. Biri liseden arkadaşım. Hastalara nasıllar bilemiyorum. :D

Türkiye'de doktorları eleştirmeden önce çalışma şartlarını, maaşlarını, ortalama hasta bakma sürelerini vs de göz önüne almak zorundayız. Ama genel olarak ülkenin her kesimine sirayet eden anlayışsızlık ve nezaketsizlik elbette doktorlarda da mevcut.

Yurt dışında 1 sene kaldım. Öğrenci vs değildim. Kimse işimi sormadı. Evet kültürel olarak kimin ne kadar parası olduğu ona saygı duyma konusunda bir kıstas bu topraklarda. Bazen birileriyle kahve içerken masadaki ilk yabancının sorduğu şey ne iş yaptığım oluyor. Normalde bunlar ayıp şeyler. Sormaz kimse Avrupa'da Amerika'da. Ama memleket insanı merak ediyor. Saygı duyacağı kadar kazanıp kazanmadığını.

Doktorlara kızalım. Kızalım da. Kızması kolay gibi biraz. Biz hasta olarak nasıl 3. sınıf durumdaysak onlar da öyleler. Para kazanamıyorlar ve insani şartlarda çalışamıyorlar. Siz diyorsun sen diyorlar. Genel bir bıkkınlık hali var özellikle devlet hastanelerinde çalışanlarda. Anlamaya çalışıyorum. Hasta olarak da sinirleniyorum ama empati yapıp anlamaya çalışmazsak çözülmez bu sorunlar. Herkesin durumu bok. Hastası doktoru mühendisi. Herkes bok gibi. Enflasyon ve ekonomik krizler çürüme ile birlikte gelirler. Herkes çürüyor. Doktorlar da.

Kesinlikle haklısınız hepsinin bir tarafı kalkmış. Kendilerini toplumdan üstün görüyorlar. Karşısındakini cahil yerine koyup cevap vermeye açıklamaya tenezzül etmiyorlar. Doktorun dediğinin aksi bir şey söyleyince tersliyorlar. Hepsi böyle mi hayır, %90'ı.

Hic bir genelleme dogru degildir genellemesi cok sevdigim bir genelleme. Ote yandan memlekette fazla el cerrahi kalmadigini da hatirlatmak isterim cunku hepsi gitti.

Doktor zaten insan sağlığı ile ilgili, peki ne yapıyor? En basiti şöyle düşünelim; doğal ortamda (olabildiğince) yaşayan insanlar içinden 130 yıllık bir ömür çıkabiliyor. Yani New York'un göbeğinde dolar milyarderi 130 yıl yaşayamıyor.
Tıp sistemin bozduğunu düzeltme çabasında, zira insan zihninin yarattığı yaşam aslında hem insan ömrünü hem de yaşam kalitesini düşürüyor (para olsa bile stres, mutsuzluk olabiliyor)
Tabii insan zihnini bir bütün olarak ele aldığımızda "kırıp- tamir etme durumu var" ve bunu maalesef başaramıyor, kendisi bozuyor ama tamir edemiyor. Hal böyle olunca doktorların "trip" atmaları "şizofreni" gibi bir şey...

Hı unutmadan, psikiyatri de insanlara şizofreni tanısı koyup, yaşı belli bir yere geldiğined "sen kaç şizofreni tanısı koydun?" muhabbetine dönüyordur. "izzet güllüyü" okumanızı öneririm. İleri seviyede psikoz vs organik yani "doğuştan" olmadıkça tamamen palavra.

Bütün mesele "mevcudu korumak" yani sağlıklı insanların sağlığını korumak üzerine yoğunlaşmak gerekli. Ama tam tersi yapılıyor. Zira sistem toxic insanların olmasını istiyor.

Biliyor mu biliyor. Sen de okusaydın bilseydin diyeceğim ama sana ailen baskı yapmamış şimdi anlaşıldı. Yoksa kazanırdın.
Terim bilmek ne zamandan beri dil bilmek oldu? A2 seviye Almancam var fakat çıkıp da ben Almanca biliyorum demiyorum mesela. Oysa çok rahat sohbet edebilirim, derdimi anlatabilirim hatta bir işte çalışabilirim bile. İngilizcem çok daha iyi Almancama kıyasla. B2 seviye de ingilizcem var. Hangi doktor latince sohbet edebiliyor şimdi delirtme beni.

Hastalanınca da doktora gitmezsin saygı duymuyorsan.

Ben ne diyorum, bu ne diyor.

Aynısı gurbetçiler için de geçerli. Şu an aşırı linç yiyeceğim ama, gurbetçiler Avrupa’da milletin pislettiği tuvaleti temizleyip kiralık Audi’lerle BMW’lerle gelip sokak röportajlarında Allah’a emanet konuştukları için ve bu durum harfiyen doktorlar, hukuk personelleri ve yurt dışında baba parasıyla okumuş insanlar için de geçerli.

Ne diyorsun? Birkaç egolu doktora geldin diye doktorlara saygı duymuyorum diye konu açan birisin. Ne diyorsun acaba?

Oğlum hastaneye gitme dememek nasıl bir düşünce yapısı gerçekten? Hadi kendiniz bu durumun yanlış olduğunu görmüyorsunuz, sistemde yanlışlık olduğunu söyleyen adama da köpürmeyin. Türkiye'de sağlık sistemi rezalet durumda. Bunun baş sebeplerinden birisi de doktorlar. Diyeceklerim bu kadar. Herhangi bir alternatifim olsa doktora gitmem zaten emin ol.