Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

MAH0A

Uzman
  • Anakart: MSI X670E Carbon WIFI
  • CPU: Ryzen 5 7600
  • RAM: G.SKILL TRIDENT Z5 ROYAL NEO 2x16 GB 6000MHz CL28 1.4V (Sk Hynix A-Die)

Bellekleri EXPO ile kullandığım zaman hiçbir sorun yaşamıyorum.

Bellekler, EXPO ayarlarını birebir aynı şekilde girdiğimde stres testlerinden geçiyor (Testmem5 90 dakika, Prime 95 Large FFTs 3 saat). Windows'u yeniden başlatınca siyah ekran hatası alıyorum ve sistem sürekli reboot sarmalına giriyor. Böyle bir durum başınıza geldi mi? Çözümü için nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
6000MTs civarında sistem hemen boot ediyor normal koşullarda, eski RAM lerde 7600 civarında 55-60 saniye sürüyordu boot süresi, MCR yi denemek amaçlı Auto bırakmıştım, normalde Enabled kullanıyordum eskiden.
İkisi disable kalırsa en stabil hali o olur. Günde 1 kere PC açılıyor zaten, 30 sn-1 dk sürmesi problem olmaz ilk açışta. Diğer türlü mavi ekran sorunları var MCR-PDM ikilisinde.

6000 UCLK=MEMCLK 2000 FCLK ve Nitro ayarları dediğim gibi deneyin, ZenTimings SS atarsanız bakarız bu ayarlardan sonra.
@MAH0A Böyle stabilse böyle kalsın, bir bak bakalım. A-Die ise 403 tRFC boot eder 130 ns problem olmaz.

Bu attığım gibi stabilse böyle kalsın. 30 dk hata yoksa eğer.

Yandan HWiNFO açık kalsın sensörler, onu da SS atarsın, RAM+CPU sıcaklıkları

Yine hata varsa 1.6 yetmiyor belli ki, 1.62 falan istiyordur CL26 için ama A-Die yapması gerekliydi, bakacağız

@MAH0A Böyle stabilse böyle kalsın, bir bak bakalım. A-Die ise 403 tRFC boot eder 130 ns problem olmaz.

Bu attığım gibi stabilse böyle kalsın. 30 dk hata yoksa eğer.

Yandan HWiNFO açık kalsın sensörler, onu da SS atarsın, RAM+CPU sıcaklıkları

Yine hata varsa 1.6 yetmiyor belli ki, 1.62 falan istiyordur CL26 için ama A-Die yapması gerekliydi, bakacağız
Belki de bellek kontrolcüm iyi değildir şans sonuçta. Bellek kontrolcüyle ilgisi var mı durumun? 6400 bile yapamadı sonuçta.

@Ayhan Dönmez 6. dakika hata verdi.

Belki de bellek kontrolcüm iyi değildir şans sonuçta. Bellek kontrolcüyle ilgisi var mı durumun? 6400 bile yapamadı sonuçta.

@Ayhan Dönmez 6. dakika hata verdi.
@MAH0A 1.62 VDD yapıp dene bakalım son kez, 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO kalsın. 1-3-1 Nitro'yu 2-3-1 yapabilirsin bir de.

Bellek kontrolcü ya da VDD alakalı, ben de tam çözemedim. Deneme yanılma yapmak lazım.

SoC/NB Voltage-AMD overclocking 1.29 dedin değil mi? VDDP 1.0 VDDG 1.05v

@MAH0A 1.62 VDD yapıp dene bakalım son kez, 1.45 VDDQ 1.4 VDDIO kalsın. 1-3-1 Nitro'yu 2-3-1 yapabilirsin bir de.

Bellek kontrolcü ya da VDD alakalı, ben de tam çözemedim. Deneme yanılma yapmak lazım.

SoC/NB Voltage-AMD overclocking 1.29 dedin değil mi? VDDP 1.0 VDDG 1.05v
Nitro yu hemen mi değiştireyim önce VDD ye mi bakalım? Geri kalanlarda hiçbir yanlışlık yok, hepsini doğru girdim.

Tüm değerler

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    351 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Son düzenleme:
1-3-1 Nitro da hata vermişti. 1-2-1 de de hata vermez mi?
Şu an dene, eğer hata varsa Nitro olduğu kesinleştir. Şu anki ZT görüntüsünü at bakayım. 1-2-1 şu an tek başına hata veriyor mu o önemli, tekrar bak. VDD 1.62 belki çözmüştür mevzuyu.