Merhaba, ilk mesajım olduğu için düşüncelerimle başlayayım :) Hayırlı olsun Techolay.
Çok hızlı bir büyüme gerçekleştirdiğini gördüğüm kadarıyla ve daha iyi yerlere geleceğini şüphesiz gerçekleştirecek.
Artık sağda solda olmamıza gerek yok sanırım. Recep Bey'in bilgi ve gelişen teknoloji takibinden faydalanmak gerekiyor.

Soruna gelince;

Akşama kadar ofiste PC, ayrıca mobil derken evde çocuklardan ötürü masaüstünü pek açamıyordum. Seçimlerin mutluluğundan olsa gerek, uyku tutmuyor. Gece gece MSI B650 Carbon Wi-Fi için BIOS güncellemesi yapayım açmışken dedim. Neyse, en son BIOS sürümünü yükledim (7D74v1b) - G.Skill CL 30 16x4 DDR5 RAM'larım daha önceden EXPO açık 6000 MHz iken şu an sorun yaşatıyor bana. EXPO kapalı 3800'de sorunsuz çalışıyor, fakat EXPO açıkken bilgisayar açılmıyor. Açılsa bile mavi ekran ve 0xc0000428 hata kodu ile sistem kurtarma ekranı veriyor.

Memory Context Reset ve Power Down açtım, yine aynı.
Daha sonraki BIOS yazılımını mı beklemeliyim? Yoksa BIOS'un başka bir kısmı kapalı mı sunulmuş anlamadım gitti. Sırf EXPO için 1 yıl önceki sürüme tekrar geçmek istemiyorum, çünkü bazı sorunlar o sürümde de giderilmemişti.

Son düzenleyen: Moderatör:
2023 yılı ilk çeyreğine ait bir BIOS sürümünde 4 kit RAM'da EXPO açık MHz değerini ben atamadan kendisi 6000 olarak işletiyordu. Kararlı olduğu konusunda tartışılır fakat, bu değere ulaşıp RAM'leri yormaya çalışırken farkını belli ediyordu.

Böyle bir kıstas olduğunu düşünmüyorum, yukarıda da belirttiğim üzere o değerlerde aylarca hatta dün akşam güncellemeden önce bile aktif şekilde kullanıyordum. Bir önceki. Beta sürümünde benzer durum yaşanmadığına ilişkin tartışmalar var mış. Bir önceki beta sürümünü kurmaya çalışacağım bu akşam.
O zaman BIOS sürümü değiştirmeyi dene.

O zaman BIOS sürümü değiştirmeyi dene.

2 alt sürüm BIOS yükledim EXPO açık bir şekilde 5800 gördü. Fakat Dell G3223Q monitörüm HDR / 600 görüntüde senkron uyumsuzluğu meydana geldi focusrite Scarlet harici ses kartım olmasına rağmen.
Son sürüm BIOS'a geçtim tekrar, en azından çeşitli özellikler stabil. Bir sonraki BIOS'un RC veya final sürümünü yükleyene kadar düşük RAM hızlarında kullanacağım.

Sonuç: Bu durum BIOS sürümleri arasında değişkenlik gösterebildiğine ikna oldum. Tavsiyem memnun kaldığınız ve sisteminize uyumlu bir BIOS sürümü yakaladınız mı bırakmayın. BIOS keyfe keder değiştirmeye açıkçası gerek yok aman aman...

Sonuç: Bu durum BIOS sürümleri arasında değişkenlik gösterebildiğine ikna oldum. Tavsiyem memnun kaldığınız ve sisteminize uyumlu bir BIOS sürümü yakaladınız mı bırakmayın. BIOS keyfe keder değiştirmeye açıkçası gerek yok aman aman...
Ben işlemci değiştirdikten sonra sürekli rastgele mavi ekran yemeye başladım. Yaklaşık 1 aydır en stabil BIOS sürümü bulmaya çalıştım. Intel 7. nesil desteğinin geldiği ilk sürüm en stabil çalışan sürümmüş sistemim için.

Güncel kalmak iyidir ama her zaman en güncel yazılım iyi bir şey değildir.

Tavsiyem memnun kaldığınız ve sisteminize uyumlu bir BIOS sürümü yakaladınız mı bırakmayın. BIOS keyfe keder değiştirmeye açıkçası gerek yok aman aman...
Benim tavsiyem ise 4 tane DDR5 bellek modülü alıp kimse kumar oynamasın, genellikle yüksek hızda stabil çalışmıyorlar. Ben de şimdiki oyun sistemimi ilk topladığımda tüm slotlar doluyken daha güzel görünür diye 4 tane RAM taktım, ne yaparsam yapayım 4800 MHz hızın üstüne çıkaramadım. Hadi ben beceremedim diyelim, şirketin bilgi işlemcileri de çıkaramadı. İade süresi de geçtiği için yeni bellekler almak zorunda kaldım.

DDR5 hâlâ yeterince stabil değilken yüksek hızda kullanmak için 4 modül bellek almak riskli.

Ben 3 gündür yoğun bir şekilde test ediyorum, çift kanal RAM ile 5200 MHz hızında hiçbir sorun yaşanmadı. Acaba tek slotta 32 GB 6200 MHz RAM, çift kanal 2x16 GB 5200 MHz RAM'lerden daha iyi mi performans verir? Sonuçta tek slotta maksimum hızda dahi sorunsuz çalışıyor.

Dual Rank RAM'ler her zaman daha performanslı çalışır. O yüzden 2x32 2x16'ya göre daha performanslı.

Ama senin durumuna gelirsek 1x32 2x16'dan daha iyi performans vermez.