Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Python

Başarılı
Bir arkadaşıma 8600G işlemcili, ekran kartsız basit bir kasa topladık, aldığımız RAM'ler G.Skill 32 GB (2x16) Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL36 1.35V Dual Kit RAM. Sisteme Windows 11 kurduk ve birkaç kez normal kullanımda mavi ekran verip kapandı. Windows'un kendi bellek tanılama aracıyla RAM'leri test ettiğimizde sürekli donanım sorunları algında uyarısı veriyordu. Biraz araştırınca EXPO açıkken aynı sorunu yaşayanların olduğunu gördüm ve EXPO'yu kapatıp sistemi her şekilde uzun süre test ettik ve en ufak bir sorun yaşanmadı. Sanırım yeni bir BIOS güncellemesi gelene kadar RAM'leri işlemcinin desteklediği maksimum hız olan 5200 MHz hızında kullanmak gerekecek, EXPO kapalıyken maksimum 4800 MHz hızında çalışıyorlar. Bunu nasıl yapabiliriz?

Anakart: Gigabyte B650M S2H - BIOS sürümü F22
RAM: G.Skill 32 GB (2x16) Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL36 1.35V Dual Kit RAM
İşlemci: Ryzen 5 8600G
PSU: MSI MAG 600W

Çözüm
Sizin anakartınızda böyle mi bilmiyorum ama BIOS'a girdikten sonra F7 ile Advanced moda geçin, AI Tweaker kısmına gelin aşağıda Memory frequency diye bir bölüm olacak oradan istediğiniz hızı seçebilirsiniz.
Sizin anakartınızda böyle mi bilmiyorum ama BIOS'a girdikten sonra F7 ile Advanced moda geçin, AI Tweaker kısmına gelin aşağıda Memory frequency diye bir bölüm olacak oradan istediğiniz hızı seçebilirsiniz.

Çözüm
G serisi işlemciler Zen mimarisindeki en iyi bellek kontrolcüsüne sahipler, öte yandan anakart 2 slotlu olduğu için 9000-10000 MHz seviyelerine bile çıkılabilir, o yüzden problem işlemci ya da anakarttan değil. RAM'leri tam yerine oturtmamış olabilirsiniz ya da işlemci sokete tam temas etmiyor olabilir.

Sizin anakartınızda böyle mi bilmiyorum ama BIOS'a girdikten sonra F7 ile Advanced moda geçin, AI Tweaker kısmına gelin aşağıda Memory Frequency diye bir bölüm olacak oradan istediğiniz hızı seçebilirsiniz.

Hocam şu an bilgisayar başında değilim ama akşam bakarım ve BIOS'un ekran görüntülerini eklerim. AI Tweaker var ama frekans bölümünü görememiştim.

G serisi işlemciler Zen mimarisindeki en iyi bellek kontrolcüsüne sahipler, öte yandan anakart 2 slotlu olduğu için 9000-10000 MHz seviyelerine bile çıkılabilir, o yüzden problem işlemci ya da anakarttan değil. RAM'leri tam yerine oturtmamış olabilirsiniz ya da işlemci sokete tam temas etmiyor olabilir.

İlginç, RAM'leri iyice kontrol etmiştim ama işlemci yerine oturmamış olsa çalışır mı? Stok fanla kullanıyoruz akşam söküp tekrar monte edelim veya düzgün bir soğutucu alalım.

Hocam şu an bilgisayar başında değilim ama akşam bakarım ve BIOS'un ekran görüntülerini eklerim. AI Tweaker var ama frekans bölümünü görememiştim.

İlginç, RAM'leri iyice kontrol etmiştim ama işlemci yerine oturmamış olsa çalışır mı? Stok fanla kullanıyoruz akşam söküp tekrar monte edelim veya düzgün bir soğutucu alalım.
Evet çalışır sadece bazı pinler tam temas etmiyor olabilir, XMP açtıktan sonra SOC voltajını manuel olarak 1.3 verip tekrar dener misiniz?

Evet çalışır sadece bazı pinler tam temas etmiyor olabilir, XMP açtıktan sonra SoC voltajını manuel olarak 1.3 verip tekrar dener misiniz?

Hocam EXPO'yu aktif edip RAM'lerin hızını manuel olarak 5200 MHz'e ayarladım birkaç benchmark testi yaptım ve 2 saat kadar oyun oynandı herhangi bir sorun çıkmadı, bu durumda montajda hata yok sanırım.

RAM'leri tek tek ve farklı slotlarda denedim, tek olarak kullanınca EXPO ile 6000 MHz ve daha yüksek hızlarda en ufak bir sorun yaşatmıyor. Sanırım anakarta güncelleme gelmesini beklemekten başka çare yok.

Son düzenleme: