behramabi

Uzman
Takribi 2-3 ay önce X870 Tachyon aldım ve alır almaz buraya konu açacaktım OC için fakat sağlık sorunlarım sebebi ile bugün açabilme fırsatım oldu, 2 aydır bir köşede duruyordu kart, dün Build yapabildim.

Çoğu şeyi unuttuğumu fark ettim ve işin içinden bir türlü çıkamadım. Çok detaylı ve ince ayar isteyen bir kart, iade edebilme şansım olsa ederdim fakat süre geçti, uğraşırken ayarlarla altinda ezildim kartın, alırken bir heves sonrası hüsran oldu, kesinlikle beginner-orta seviye kartı değil. @Ayhan Dönmez'lik bir kart bu.
Nereden başlayacağımı bilemediğimden ve bir türlü karar veremediğimden dolayı buraya konu açayım, deneme-yanilma ile bir yerlere geliriz diye düşündüm aksi takdirde bir 2 ay daha yerin tozunu alacak kart.

Bu videoyu buldum fakat adam bench yapıyor, günlük kullanım için değil gibime geldi yaptığı ayarlar.
Ayrıca 7800X3D var bende şu an, bu elemanda 9800 var ve kitleri CL26, o yüzden yaptığı ayarları referans olarak alamadım.

@Ayhan Dönmez ocağına düştüm vallahi, orada burada sorsam yabancılarda alay konusu olurum, Tachyon alıyor ama ayar çekemiyor diye, 2 saattir BIOS ayarlarıyla güzelce bakışıyoruz,
Ben baktıkça daha da bir dert oturuyor içime. Tek yaptığım şey F3 BIOS'u F6'ya yükseltmek oldu şu an. MCR, PDM, EXPO kullanilir mı mesela bu moboda? Auto'da mı bırakılmali? İlaveten iki ayar daha var XMP/EXPO High Bandwith Support ve Low Latency Support diye, bunları hangi kombinasyonla kullanmalıyım?

IMG_20260109_111126.webp

Tecrübeli arkadaşlar ve Ayhan hocamın yönlendirmelerini rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
1767997098350.webp

@behramabi Şunu seç.

Dediğim 2 ayarı görsel atar mısın? FCLK VDCI Mode Predictive yapman lazım. Bir de SoC LLC ayarı var mı? LLC yerine Load-Line Calibration falan yazarlar, bir bakın.

FCLK VDCI ayarı Nitro'nun bir gerisinde. Bu SoC LLC dediğim ayar da Tweaker kısmındadır, az kurcalarsan iyi olur.

En son Save & Exit özet ekranını görsel atmayı unutma.

1.555V var, 1.55 yok.

@Ayhan Dönmez SOC/UNCORE enableda aldım.

VDCI Predictive yap, onu da görsel ilet. 1.550 seçtin mi, görsel atmıştım.

SoC LLC ayarı bulursan iyi olur bir de. Tweaker sekmesindedir bu ayar, biraz kurcala ya da Search kullan. SoC diye aratırsan çıkar. LLC-Load Line Calibration önemli bir ayar. @behramabi

1.555V var, 1.55 yok.

@Ayhan Dönmez SOC/UNCORE enableda aldım.

@Ayhan Dönmez inanılmaz bir dikkat eksikliği var bende, onumdekini göremiyorum nasıl 1.550'i görmemişim sonum hayrolsun.

@Ayhan Dönmez deli oldum, predictive ayarını arıyorum şimdi.

Allasen şunları bir Save & Exit yap da sonuçları görelim. Özet ekranını yine atarsın, bakalım o kısma. Şu LLC ayarını da bulursan iyi olacak. Predictive ayarı Nitro'nun bir geri menüsünde. FCLK VDCI Mod ayarını Predict yapacaksın sadece. SoC LLC ayarını Tweaker kısmından bul. Onu manuel ayarlamak iyi olacak. @behramabi

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 217199

@behramabi Şunu seç.

Dediğim 2 ayarı görsel atar mısın? FCLK VDCI Mode Predictive yapman lazım. Bir de SoC LLC ayarı var mı? LLC yerine Load-Line Calibration falan yazarlar, bir bakın.

FCLK VDCI ayarı Nitro'nun bir gerisinde. Bu SoC LLC dediğim ayar da Tweaker kısmındadır, az kurcalarsan iyi olur.

En son Save & Exit özet ekranını görsel atmayı unutma.

VDCI Predictive yap, onu da görsel ilet. 1.550 seçtin mi, görsel atmıştım.

SoC LLC ayarı bulursan iyi olur bir de. Tweaker sekmesindedir bu ayar, biraz kurcala ya da Search kullan. SoC diye aratırsan çıkar. LLC-Load Line Calibration önemli bir ayar. @behramabi

Allasen şunları bir Save & Exit yap da sonuçları görelim. Özet ekranını yine atarsın, bakalım o kısma. Şu LLC ayarını da bulursan iyi olacak. Predictive ayarı Nitro'nun bir geri menüsünde. FCLK VDCI Mod ayarını Predict yapacaksın sadece. SoC LLC ayarını Tweaker kısmından bul. Onu manuel ayarlamak iyi olacak. @behramabi

SoC LLC dediğin bu değil değil mi?

IMG20260110012707.webp

@Ayhan Dönmez Predictive'i da gönderdim.

Dosya Ekleri

• IMG20260110013005.webp
    IMG20260110013005.webp
    3,9 MB · Görüntüleme: 36

Turbo al bunu. Sonra HWiNFO ya da OCCT sensörleri açıp ZenTimings ile beraber VDDCR_SoC Voltaj sensörünü ileteceksin. Oradan ben anlayacağım etkisini. Fazla drop olmadan 1.29-1.3 civarı sabitlemesi lazım. Auto'su bunun Level 7-8 olmaz. 3-4 civarında bırakılır. 6400 için stabilite sağlamak zor oluyor. @behramabi

Bana Save & Exit gönder son olarak ve Boot et bu şekilde. Turbo'da kalsın VSoC LLC ayarı. Extreme gerek yok şu an.

@behramabi VDDP'yi 1.1 yaptın mı bu arada ve VDDG CCD/IOD ayarlarını 1.05?

Bunlar sanırım gözden kaçtı. Zen'de iletmiştim.

1767998289851.webp

@behramabi VDDP 1.1, VDDG CCD ve IOD 1.05 olacak. Bunu unutma.

SoC kadar önemli bu ikisi. Özellikle de VDDP.

Son düzenleme:
Turbo al bunu. Sonra HWiNFO'ya da OCCT sensörleri açıp ZenTimings ile beraber VDDCR_SoC Voltaj sensörünü ileteceksin. Oradan ben anlayacağım etkisini. Fazla drop olmadan 1.29-1.3 civarı sabitlemesi lazım. Auto'su bunun Level 7-8 olmaz. 3-4 civarında bırakılır. 6400 için stabilite sağlamak zor oluyor. @behramabi

Bana Save & Exit gönder son olarak ve Boot et bu şekilde. Turbo'da kalsın VSOC LLC ayarı. Extreme gerek yok şu an.

@behramabi VDDP'yi 1.1 yaptın mı bu arada ve VDDG CCD/IOD ayarlarını 1.05?

Bunlar sanırım gözden kaçtı. Zen'de iletmiştim.

Eki Görüntüle 217211

@behramabi VDDP 1.1, VDDG CCD ve IOD 1.05 olacak. Bunu unutma.

Auto'da onlar, değiştiriyorum o halde.

IMG20260110013842.webp

@Ayhan Dönmez VDDP 1.1 yaptım, VDDG voltage Control de CCD ve iodlari ayarlamak için global voltage mı yoksa per-ccd mi seçmen lazım?

Dosya Ekleri

• IMG20260110014106.webp
    IMG20260110014106.webp
    4,6 MB · Görüntüleme: 28
  • IMG20260110014113.webp
    IMG20260110014113.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 31
  • IMG20260110014308.webp
    IMG20260110014308.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 27

Evet. VDD Misc Auto'su 1.1. Onu 1.2 al, dursun öyle. Giga'da öyle tercih ediliyor şu anda. 7/24 problem yok onda. Regulator voltaj gorevi var ekstra. VDDP için 1.1 ayarla, VDDG'ler için 1.05 ayarlayıp görsel at.

Eki Görüntüle 217212

@Ayhan Dönmez VDDP 1.1 yaptım, VDDG voltage Control de CCD ve iodlari ayarlamak için global voltage mı yoksa per-ccd mi seçmen lazım?
1767998613884.webp

Eki Görüntüle 217212

Global deyip 1.05 yapacaksın. VDDP 1.1 kalsın, yeterli olması lazım. OImazsa 1.15 denersin. 1.15 üzerine gerek yok, zaten boot etmez %90 1.15 üzeri. VDD IO artırman lazım onun için. VDD Misc 1.2 ayarla bir de.

Eki Görüntüle 217212

1767998725611.webp

@behramabi Bu yanlış, bunu düzelt. 1.100 yazacak.

1767998854313.webp

1767998879006.webp

Evet. VDD Misc Auto'su 1.1. Onu 1.2 al, dursun öyle. Giga'da öyle tercih ediliyor şu anda. 7/24 problem yok onda. Regulator voltaj gorevi var ekstra. VDDP için 1.1 ayarla, VDDG'ler için 1.05 ayarlayıp görsel at.

Eki Görüntüle 217213

Global deyip 1.05 yapacaksın. VDDP 1.1 kalsın, yeterli olması lazım. OImazsa 1.15 denersin. 1.15 üzerine gerek yok, zaten boot etmez %90 1.15 üzeri. VDD IO artırman lazım onun için. VDD Misc 1.2 ayarla bir de.

Eki Görüntüle 217218

@behramabi Bu yanlış, bunu düzelt. 1.100 yazacak.
VDD Misc Control'ü manuale çekip, voltage'i 1200 yapıyorum doğru mudur? Autosu 1.1 demiştin.
IMG20260110014600.webp

Düzelttim onu da, gözünden de hiçbir şey kaçmıyor manşallah. @Ayhan Dönmez
IMG20260110015018.webp

@Ayhan Dönmez İkisine de mi hem CCD hem IOD 1050 veriyorum?
IMG20260110015411.webp

VDD Misc Control'ü manuale çekip, voltage'i 1200 yapıyorum doğrumudur? Autosu 1.1 demiştin.Eki Görüntüle 217219

Evet, VDD Misc manuel 1200 olsun. Diğer ikisi dediğim gibi olsun, onları karıştırma. Görsel atarsan en son anlarım ben. Özet ekranını iletirsin.

Görsel ilettim sana, VDDP ve VDDG için. Misc 1200 olacak.

VDD Misc Control'ü manuale çekip, voltage'i 1200 yapıyorum doğrumudur? Autosu 1.1 demiştin.Eki Görüntüle 217219

Düzelttim onuda, gözünden de hiçbir şey kaçmıyor manşallah. @Ayhan Dönmez Eki Görüntüle 217223

Asıl mevzu birazdan. Bakalım hata yiyecek misin? Boot et bir an önce. Özet ekranını bana ilet. Masaüstü görebilirsen ZenTimings A2-B2 ileteceksin bana alt kısımdan seçip. Sonrasında HWiNFO sensörler aç, VDDCR_SoC Voltaj ve diğer SoC sensörünü yine görsel at. Turbo 1.3 sabitleyecek mi, o önemli. @behramabi

1767999419162.webp

@behramabi Evet.

@behramabi Nebi videoda sallıyordu geçen. Bir halt bildikleri yok, her şeyi benden öğrendiler diye. Kendisi üyelik açtı, sallayıp yok oldu sonra. Gelip ilgilensin madem çok biliyorsa bu şekilde. VIP hizmet veriyoruz resmen burada. :D

Kıymetimiz bilinmedi amma velakin. Bundan sonra bakalım kim OC yaptıracak millete, göreceğiz.

Son düzenleme:
Evet, VDD Misc manuel 1200 olsun. Diğer ikisi dediğim gibi olsun, onları karıştırma. Görsel atarsan en son anlarım ben. Özet ekranını iletirsin.

Görsel ilettim sana, VDDP ve VDDG için. Misc 1200 olacak.

Asıl mevzu birazdan. Bakalım hata yiyecek misin? Boot et bir an önce. Özet ekranını bana ilet. Masaüstü görebilirsen ZenTimings A2-B2 ileteceksin bana alt kısımdan seçip. Sonrasında HWiNFO sensörler aç, VDDCR_SoC Voltaj ve diğer SoC sensörünü yine görsel at. Turbo 1.3 sabitleyecek mi, o önemli. @behramabi

Eki Görüntüle 217227

@behramabi Evet.

@behramabi Nebi videoda sallıyordu geçen. Bir halt bildikleri yok, her şeyi benden öğrendiler diye. Kendisi üyelik açtı, sallayıp yok oldu sonra. Gelip ilgilensin madem çok biliyorsa bu şekilde. VIP hizmet veriyoruz resmen burada. :D

Kıymetimiz bilinmedi amma velakin. Bundan sonra bakalım kim OC yaptıracak millete, göreceğiz.

@Ayhan Dönmez senden bir ricam var, kendi ismini Nebi ile yan yana getirme sana zahmet. Bu zamana kadar kimin kimden ne kadar hizmet gördüğü ortada. Gelsin bakalım kolay mı, teker teker herkesin ayrı mobosuyla ayrı RAM'leriyle OC hizmeti vermek? İstersen şuraya ansiklopedi yaz okurum 5000 satır, 5000 gün geçsin, Nebi'nin 10 dakikalık videosunu izleyemem. Bilgili adamın hali farklı.