behramabi

Uzman
Takribi 2-3 ay önce X870 Tachyon aldım ve alır almaz buraya konu açacaktım OC için fakat sağlık sorunlarım sebebi ile bugün açabilme fırsatım oldu, 2 aydır bir köşede duruyordu kart, dün Build yapabildim.

Çoğu şeyi unuttuğumu fark ettim ve işin içinden bir türlü çıkamadım. Çok detaylı ve ince ayar isteyen bir kart, iade edebilme şansım olsa ederdim fakat süre geçti, uğraşırken ayarlarla altinda ezildim kartın, alırken bir heves sonrası hüsran oldu, kesinlikle beginner-orta seviye kartı değil. @Ayhan Dönmez'lik bir kart bu.
Nereden başlayacağımı bilemediğimden ve bir türlü karar veremediğimden dolayı buraya konu açayım, deneme-yanilma ile bir yerlere geliriz diye düşündüm aksi takdirde bir 2 ay daha yerin tozunu alacak kart.

Bu videoyu buldum fakat adam bench yapıyor, günlük kullanım için değil gibime geldi yaptığı ayarlar.
Ayrıca 7800X3D var bende şu an, bu elemanda 9800 var ve kitleri CL26, o yüzden yaptığı ayarları referans olarak alamadım.

@Ayhan Dönmez ocağına düştüm vallahi, orada burada sorsam yabancılarda alay konusu olurum, Tachyon alıyor ama ayar çekemiyor diye, 2 saattir BIOS ayarlarıyla güzelce bakışıyoruz,
Ben baktıkça daha da bir dert oturuyor içime. Tek yaptığım şey F3 BIOS'u F6'ya yükseltmek oldu şu an. MCR, PDM, EXPO kullanilir mı mesela bu moboda? Auto'da mı bırakılmali? İlaveten iki ayar daha var XMP/EXPO High Bandwith Support ve Low Latency Support diye, bunları hangi kombinasyonla kullanmalıyım?

IMG_20260109_111126.webp

Tecrübeli arkadaşlar ve Ayhan hocamın yönlendirmelerini rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ayhan Dönmez senden bir ricam var, kendi ismini Nebi ile yan yana getirme sana zahmet. Bu zamana kadar kimin kimden ne kadar hizmet gördüğü ortada. Gelsin bakalım kolay mı, teker teker herkesin ayrı mobosuyla ayrı RAM'leriyle OC hizmeti vermek? İstersen şuraya ansiklopedi yaz okurum 5000 satır, 5000 gün geçsin, Nebi'nin 10 dakikalık videosunu izleyemem. Bilgili adamın hali farklı.

Doğru diyorsun, bazıları farklı düşünüyor. Bir de adamın arkasından her dediğimizi yalan yanlış iletiyorlar. Geçen yine sallamış videoda, canlı yayında. Karşılık da veremiyoruz, direkt olarak siliyor her şeyi yorumlardan. Kendini haklı gösteriyor, insanlar da inanıyor. Takipçilerine üzülüyorum bu saatten sonra, yapacak bir şey yok.

@behramabi Sen şu ayarları bir Boot et de en azından Windows görebilirsen değerlere bakmamız lazım.

1768000022939.webp

@behramabi Şu altını çizdiğim sensörleri iletmen iyi olacak. Zen ile birlikte.

Görsel gönder özet ekranını aynı şekilde. Sonrasında Boot etmen gerekiyor artık. 10 saattir BIOS ekranındasın :D

Doğru diyorsun, bazıları farklı düşünüyor. Bir de adamın arkasından her dediğimizi yalan yanlış iletiyorlar. Geçen yine sallamış videoda, canlı yayında. Karşılık da veremiyoruz, direkt olarak siliyor her şeyi yorumlardan. Kendini haklı gösteriyor, insanlar da inanıyor. Takipçilerine üzülüyorum bu saatten sonra, yapacak bir şey yok.

@behramabi sen şu ayarları bir boot et de en azından Windows görebilirsen değerlere bakmamız lazım.

Eki Görüntüle 217229

@behramabi şu altını çizdiğim sensörleri iletmen iyi olacak. Zen ile birlikte.

Boot etmeden önce son bir kere çapanoğlu var mı bakabilirsen çok makbule geçer, yordum seni hakkını helal et. Şu GFX clock Frequency muhabbetini ayıkamadım, Auto'dan 400MHz olmuş. Ellememiştim aslında öyle bir ayar. İlk seçenek save exitin orada. @Ayhan Dönmez

Dosya Ekleri

• IMG_20260110_020859.webp
    IMG_20260110_020859.webp
    3,9 MB · Görüntüleme: 34
  • IMG_20260110_020853.webp
    IMG_20260110_020853.webp
    3,7 MB · Görüntüleme: 28
  • IMG_20260110_020848.webp
    IMG_20260110_020848.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 26
  • IMG_20260110_020742.webp
    IMG_20260110_020742.webp
    4,2 MB · Görüntüleme: 31
  • IMG_20260110_020728.webp
    IMG_20260110_020728.webp
    3,6 MB · Görüntüleme: 34
  • IMG_20260110_020655.webp
    IMG_20260110_020655.webp
    3,4 MB · Görüntüleme: 31
Boot etmeden önce son bir kere çapanoğlu var mı bakabilirsen çok makbule geçer, yordum seni hakkını helal et, şu Gfx clock frequency muhabbetini ayıkamadım, Auto'dan 400MHz olmuş. Ellememiştim aslında öyle bir ayar. İlk seçenek Save Exitin orda @Ayhan Dönmez

O sanırım iGPU'yu gösteriyor. Sen Disabled yapsan da şu anda Enable o kısım. Sana en çok zorluk çıkaracak da odur aslında. Onun kapalı kaldığından emin ol. Training'den sonra BIOS'a girip tekrardan kontrol edersin, deaktive olmalı o kısım.

@behramabi GFX kısmını Auto yap geri olmazsa elle. Hangi ayar onu 400 MHz çekmiş, anlamadım açıkçası.

Bazı kısımlarda değerler çıkmamış ama doğrudur muhtemelen. GFX clock kısmını Auto çek geri elle, sonrasında Boot et. Windows ortamı gör en azından.

SoC OC Mode belki Auto'dan 400 çekmiş olabilir onu. Giga'nın saçma sapan ayarları işte, yorum yok bu kısma.

O sanırım IGPU'yu gösteriyor. Sen Disabled yapsan da şu anda Enable o kısım. Sana en çok zorluk çıkaracak da odur aslında. Onun kapalı kaldığından emin ol. Training'den sonra BIOS'a girip tekrardan kontrol edersin, deaktive olmalı o kısım.

@behramabi GFX kısmını Auto yap geri olmazsa elle. Hangi ayar onu 400 MHz çekmiş, anlamadım açıkçası.

İki tane mi iGPU görüyorum ben burada? İntegrated Graphics dedin diye soruyorum. dGPU ve İntegrated Graphics var. Benim disable ettiğim kısım İntegrated Graphics.

IMG_20260110_021555.webp

IMG_20260110_021526.webp

İki tane mi iGPU görüyorum ben burada? İntegrated Graphics dedin diye soruyorum. dGPU ve İntegrated Graphics var. Benim disable ettiğim kısım İntegrated Graphics.

Eki Görüntüle 217237

Eki Görüntüle 217238

dGPU harici GPU demek. Integrated GPU kapat sadece, diğerine elleme.

@behramabi dGPU Only mode Enabled yap ya da. Öyle daha iyi olur. Output sadece NVIDIA'dan alsın.

Integrated Graphics ayarını Disabled yap. dGPU Only Mode ayarını Enabled yap. Doğrusu bu şekilde.

GFX Clock elle Auto al. 500 tane ayar oldu. Neticesinde Boot alabilirsen iyi olacak. Gigabyte arayüzünü sevmiyorum o yüzden. Adamlar gereksiz detaylara giriyor. OC yapacaksan ASUS diyorum. @behramabi

dGPU harici GPU demek. Integrated GPU kapat sadece, diğerine elleme.

@behramabi dGPU Only mode Enabled yap ya da. Öyle daha iyi olur. Output sadece NVIDIA'dan alsın.

Integrated Graphics ayarını Disabled yap. dGPU Only Mode ayarını Enabled yap. Doğrusu bu şekilde.

GFX Clock elle Auto al. 500 tane ayar oldu. Neticesinde Boot alabilirsen iyi olacak. Gigabyte arayüzünü sevmiyorum o yüzden. Adamlar gereksiz detaylara giriyor. OC yapacaksan ASUS diyorum. @behramabi

Maalesef etmedi boot. Şu garibana bir zen ekranı göstermemekte çok kararlılar, BIOS'u falan corruptladım herhalde. Tekrar bir flashback atacağım QFLASH-Plus'tan. BIOS içi Update yapmıştım. Clear CMOS cartcurt denerim bunları ondan sonra tekrar çekerim bu ayarları.

@Ayhan Dönmez Her türlü sebep olabilir bunun arkasında, AiO montajı ile alakalı da olabilir. RAM'leri soğutma ihtimalim yok bu arada çünkü Arctic fanlarının arkasında sıkışık duruyor RAM'ler. RAM'leri çıkarmam gerekirse AiO'yu da çıkarmam gerek. 3 Ayrı kablo kullanıyorum bu arada, CPU-FAN'da fan kablosu, CPU-OPT VRM, FAN5-PUMP'ta pump kablosu takılı. Fan ayarlarına falan hiç dokunmadım. Çok sağ ol, vaktini ayırdığın için. Bir güncelleme olursa Update ederim burayı. Benimle alakalı bir durum. XOC veya stock BIOS ile de deneyeceğim ilaveten.

Dosya Ekleri

• IMG_20260110_024113.webp
    IMG_20260110_024113.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 33
Maalesef etmedi boot. Şu garibana bi zen ekranı göstermemekte çok kararlılar, biosu falan corruptladım heralde. Tekrar bi flashback atacağım QFLASH-PLUS'tan. Bios içi update yapmıştım. Clear CMOS cartcurt denerim bunları ondan sonra tekrar çekerim bu ayarları.

Belki de hiçbir türlü 6400 açamıyor senin çip, ona yapacak bir şey yok. Önce şu iGPU saçmalıklarından kurtulup düz EXPO aç. Sonra üzerine 6200-6400 yazıp öyle dene. @behramabi

Düz EXPO'yu trainlesin önce. Onun üzerine inşa et diğer ayarları. Bu şekilde çok karıştı çünkü. 6400 hiçbir şekilde açamıyor olabilir. 6200 CL28 yapman lazım muhtemelen. CL26 için aktif soğutma lazım. CL28 bile 1.55 VDD'ye zor açıyor M-Die.

Maalesef etmedi boot. Şu garibana bir zen ekranı göstermemekte çok kararlılar, BIOS'u falan corruptladım herhalde. Tekrar bir flashback atacağım QFLASH-Plus'tan. BIOS içi Update yapmıştım. Clear CMOS cartcurt denerim bunları ondan sonra tekrar çekerim bu ayarları.

@Ayhan Dönmez Her türlü sebep olabilir bunun arkasında, AiO montajı ile alakalı da olabilir. RAM'leri soğutma ihtimalim yok bu arada çünkü Arctic fanlarının arkasında sıkışık duruyor RAM'ler. RAM'leri çıkarmam gerekirse AiO'yu da çıkarmam gerek. 3 Ayrı kablo kullanıyorum bu arada, CPU-FAN'da fan kablosu, CPU-OPT VRM, FAN5-PUMP'ta pump kablosu takılı. Fan ayarlarına falan hiç dokunmadım. Çok sağ ol, vaktini ayırdığın için. Bir güncelleme olursa Update ederim burayı. Benimle alakalı bir durum. XOC veya stock BIOS ile de deneyeceğim ilaveten.

Yöntemi öğrendin, çok zor bir şey yok. Sadece karıştırma voltajları. XOC BIOS'ta da öyle. Neyi neden yaptığından emin olarak ve eksiksiz ilerle. Sana tavsiyem, önce düz EXPO aç iGPU kapatmış haldeyken. Önce bunu bir trainlesin. Sonrasında üzerine 6200-6400 inşa et. Adım adım ilerle. Çözebilirsin diye düşünüyorum bu saatten sonra. @behramabi

Arctic'te VRM fan mevcut. RAM'leri de soğutur o bir miktar. Dediğim yöntemi şu anki BIOS'ta dene. Default çekip kaydedip çık. Sonrasında iGPU kapalı haldeyken EXPO trainlet. Sonra tekrardan 6400 girip bak. İletirsin. @behramabi

Belki de hiçbir türlü 6400 açamıyor senin çip, ona yapacak bir şey yok. Önce şu iGPU saçmalıklarından kurtulup düz EXPO aç. Sonra üzerine 6200-6400 yazıp öyle dene. @behramabi

Düz EXPO'yu trainlesin önce. Onun üzerine inşa et diğer ayarları. Bu şekilde çok karıştı çünkü. 6400 hiçbir şekilde açamıyor olabilir. 6200 CL28 yapman lazım muhtemelen. CL26 için aktif soğutma lazım. CL28 bile 1.55 VDD'ye zor açıyor M-Die.

Yöntemi öğrendin, çok zor bir şey yok. Sadece karıştırma voltajları. XOC BIOS'ta da öyle. Neyi neden yaptığından emin olarak ve eksiksiz ilerle. Sana tavsiyem, önce düz EXPO aç iGPU kapatmış haldeyken. Önce bunu bir trainlesin. Sonrasında üzerine 6200-6400 inşa et. Adım adım ilerle. Çözebilirsin diye düşünüyorum bu saatten sonra. @behramabi
Aynen bence iyi oldu boot etmemesi zaten, tahmin ediyordum. EXPO üzerine inşa etmek lazım, sonra parça parça işte. Karman çorman yaptım böyle, sırf zen ekranı gelsin diye focus oldum.

@Ayhan Dönmez Deniyorum.

Aynen bence iyi oldu boot etmemesi zaten, tahmin ediyordum. EXPO üzerine inşa etmek lazım, sonra parça parça işte. Karman çorman yaptım böyle, sırf zen ekranı gelsin diye focus oldum.

Şu anda Default çekip Save & Exit yap. Sonrasında iGPU kapatıp düz EXPO aç. Trainledikten sonra BIOS girip 6400 inşa et. 3 aşaman var. Bunları 10-15 dakika içinde yapıp sonucu iletebilirsin şu anda mesela. @behramabi

XOC BIOS olaylarına sonra giriş. Bu 3 adımı yap sırayla dediğim gibi. Uzun sürmez, artık öğrendin. 6400 hiçbir türlü Boot etmeme şansı var yine de. Multiplier x64.00 yerine x62.00 yapıp tekrar denersin. 6200 denerken herhangi bir şeyi değişme, diğer her şey aynı kalsın. @behramabi

Şu anda Default çekip Save & Exit yap. Sonrasında iGPU kapatıp düz EXPO aç. Trainledikten sonra BIOS girip 6400 inşa et. 3 aşaman var. Bunları 10-15 dakika içinde yapıp sonucu iletebilirsin şu anda mesela. @behramabi

XOC BIOS olaylarına sonra giriş. Bu 3 adımı yap sırayla dediğim gibi. Uzun sürmez, artık öğrendin. 6400 hiçbir türlü Boot etmeme şansı var yine de. Multiplier X64.00 yerine X62.00 yapıp tekrar denersin. 6200 denerken herhangi bir şeyi değişme, diğer her şey aynı kalsın. @behramabi

Açtı 6400. EXPO açık, iGPU kapalı.

IMG_20260110_030225.webp