behramabi

Uzman
Takribi 2-3 ay önce X870 Tachyon aldım ve alır almaz buraya konu açacaktım OC için fakat sağlık sorunlarım sebebi ile bugün açabilme fırsatım oldu, 2 aydır bir köşede duruyordu kart, dün Build yapabildim.

Çoğu şeyi unuttuğumu fark ettim ve işin içinden bir türlü çıkamadım. Çok detaylı ve ince ayar isteyen bir kart, iade edebilme şansım olsa ederdim fakat süre geçti, uğraşırken ayarlarla altinda ezildim kartın, alırken bir heves sonrası hüsran oldu, kesinlikle beginner-orta seviye kartı değil. @Ayhan Dönmez'lik bir kart bu.
Nereden başlayacağımı bilemediğimden ve bir türlü karar veremediğimden dolayı buraya konu açayım, deneme-yanilma ile bir yerlere geliriz diye düşündüm aksi takdirde bir 2 ay daha yerin tozunu alacak kart.

Bu videoyu buldum fakat adam bench yapıyor, günlük kullanım için değil gibime geldi yaptığı ayarlar.
Ayrıca 7800X3D var bende şu an, bu elemanda 9800 var ve kitleri CL26, o yüzden yaptığı ayarları referans olarak alamadım.

@Ayhan Dönmez ocağına düştüm vallahi, orada burada sorsam yabancılarda alay konusu olurum, Tachyon alıyor ama ayar çekemiyor diye, 2 saattir BIOS ayarlarıyla güzelce bakışıyoruz,
Ben baktıkça daha da bir dert oturuyor içime. Tek yaptığım şey F3 BIOS'u F6'ya yükseltmek oldu şu an. MCR, PDM, EXPO kullanilir mı mesela bu moboda? Auto'da mı bırakılmali? İlaveten iki ayar daha var XMP/EXPO High Bandwith Support ve Low Latency Support diye, bunları hangi kombinasyonla kullanmalıyım?

IMG_20260109_111126.webp

Tecrübeli arkadaşlar ve Ayhan hocamın yönlendirmelerini rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Demin neden açmıyordu o halde? Şu an tehlikeli ama. 1.35 VDD stabil değildir, işletim sistemini corruptlar. Bir de düz açmış.

tRDWR falan mı açamıyor acaba senin kit, o tarz sorunlar da var. Sorun kaynağını bulmak zor. Sende ama hep bir sıkıntı vardı. Ya kit ya da işlemci bellek kontrolcü kaynaklı. @behramabi

1768003581389.webp

@behramabi Böyle bak bakalım. Timing'lere ellememek lazım ilk etapta zaten. Ama 1.35 sıkıntı. İşletim sistemini bozarsın. SoC Voltaj 1.25 de problem.

Demin neden açmıyordu o halde? Şu an tehlikeli ama. 1.35 VDD stabil değildir, işletim sistemini corruptlar. Bir de düz açmış.

tRDWR falan mı açamıyor acaba senin kit, o tarz sorunlar da var. Sorun kaynağını bulmak zor. Sende ama hep bir sıkıntı vardı. Ya kit ya da işlemci bellek kontrolcü kaynaklı. @behramabi

İlginç vallahi, FLCK kötü etkiliyor olabilir benim kitleri. Bu işin en zor yanı sorunun nereden kaynaklandığını bulmak. Fazla VDD bile etkilemiş olabilir. Yüksek voltaj sevmiyor M-Die'lar biliyorsun.

@Ayhan Dönmez Tachyon gibi bir nimeti, 7800X3D gibi bir çöple kullanan ilk insan ben olabilir miyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu attığım şekilde teste al o zaman açıyorsa. Timing işine sonra girersin. Voltajları düzgün yaz. 1.5 VDD, 1.4 VDDQ, 1.4 VDD IO olsun şu anlık. 2133 FCLK olursa iyi olur. 1.3 SoC olursa iyi olur.

İlginç vallahi, flck kötü etkiliyor olabilir benim kitleri. Bu işin en zor yanı sorunun nereden kaynaklandığını bulmak. Fazla VDD bile etkilemiş olabilir. Yüksek voltaj sevmiyor M-Die'lar biliyorsun.

Evet de 1.65'e kadar scale olması lazım. Benimki 1.74'te sonlanıyor, 1.75'te patlıyor mesela. 1.55'te daha senin kit. Bir daha dene bu attığımı, güncel halini attım. VDDP 1.1 açamıyor olabilir senin işlemci. O da sorun. @behramabi

@Ayhan Dönmez Tachyon gibi bir nimeti, 7800x3D gibi bir çöple kullanan ilk insan ben olabilir miyim?

Sana başta da demiştim bunu, beni tam olarak anlamamıştın ya da yanlış anlamıştın. Bazı şeylerde net konuşmak lazım. Bu kartlar Ryzen 9000 optimize kesinlikle, orası muhakkak. 7000 ile çalışmaz mı çalışır ama böyle uğraştırır. Ayrıca senin bellek kontrolcü iyi değildi, eskiden de uğraşmıştık, oradan hatırımda zaten. M-Die hakkında yorum bile yapmaya gerek yok, ben de hoşnut değilim M-Die muhabbetinden. Şu anlık 6400 ayarlayabiliyorsan dediğim gibi öyle kullan. İnce ayar kısmına girersin ama önce şu son attığım hali açarsa o şekilde teste al en azından 5-10 dakika. @behramabi

1768004003139.webp

@behramabi VDDP Auto kalsın bunu denerken, hızlıca bir bak. Timing'lere de elleme. 50K yaparsın tREFI'yı sadece. 1.3 SoC, 1.5 VDD, 1.4 VDDQ, 1.4 VDD IO olsun.

@behramabi Tachyon'u şu anda dünya üzerinde H16M M-Die ile kullanan bir tek sen varsın. Arasak tek 1 kişi dahi bulamayız yani. OC kartı bu zaten. H16A kullanır alan kişi direkt olarak ya da H24M. 24'lük olan bizimkinden farklı, revize M-Die o. Onun klasmanı ayrı. 7800X3D ile kullanan da yine 1 elin parmağını geçmez muhtemelen bu kartı. Ryzen 9000 optimize X870 çipsetlerin hepsi. Manuel uğraşacaksan en iyi verimi Ryzen 9000 + H16A ile alırsın.

Bu saatten sonra bazı şeyler zor, kriz anına denk geldik. Şu anda 6400 optimize edilip açılır yine de senin kombinasyonda. Sadece uğraşıp sorunu bulman lazım. Top sende o yüzden. Verdiğimi bir dene, son attığım görseli. Dönüş yaparsın.

Son düzenleme:
Bu attığım şekilde teste al o zaman açıyorsa. Timing işine sonra girersin. Voltajları düzgün yaz. 1.5 VDD, 1.4 VDDQ, 1.4 VDD IO olsun şu anlık. 2133 FCLK olursa iyi olur. 1.3 SoC olursa iyi olur.

Evet de 1.65'e kadar scale olması lazım. Benimki 1.74'te sonlanıyor, 1.75'te patlıyor mesela. 1.55'te daha senin kit. Bir daha dene bu attığımı, güncel halini attım. VDDP 1.1 açamıyor olabilir senin işlemci. O da sorun. @behramabi

Sana başta da demiştim bunu, beni tam olarak anlamamıştın ya da yanlış anlamıştın. Bazı şeylerde net konuşmak lazım. Bu kartlar Ryzen 9000 optimize kesinlikle, orası muhakkak. 7000 ile çalışmaz mı çalışır ama böyle uğraştırır. Ayrıca senin bellek kontrolcü iyi değildi, eskiden de uğraşmıştık, oradan hatırımda zaten. M-Die hakkında yorum bile yapmaya gerek yok, ben de hoşnut değilim M-Die muhabbetinden. Şu anlık 6400 ayarlayabiliyorsan dediğim gibi öyle kullan. İnce ayar kısmına girersin ama önce şu son attığım hali açarsa o şekilde teste al en azından 5-10 dakika. @behramabi

Eki Görüntüle 217242

@behramabi VDDP Auto kalsın bunu denerken, hızlıca bir bak. Timing'lere de elleme. 50K yaparsın tREFI'yı sadece. 1.3 SoC, 1.5 VDD, 1.4 VDDQ, 1.4 VDD IO olsun.

@behramabi Tachyon'u şu anda dünya üzerinde H16M M-Die ile kullanan bir tek sen varsın. Arasak tek 1 kişi dahi bulamayız yani. OC kartı bu zaten. H16A kullanır alan kişi direkt olarak ya da H24M. 24'lük olan bizimkinden farklı, revize M-Die o. Onun klasmanı ayrı. 7800X3D ile kullanan da yine 1 elin parmağını geçmez muhtemelen bu kartı. Ryzen 9000 optimize X870 çipsetlerin hepsi. Manuel uğraşacaksan en iyi verimi Ryzen 9000 + H16A ile alırsın.

Bu saatten sonra bazı şeyler zor, kriz anına denk geldik. Şu anda 6400 optimize edilip açılır yine de senin kombinasyonda. Sadece uğraşıp sorunu bulman lazım. Top sende o yüzden. Verdiğimi bir dene, son attığım görseli. Dönüş yaparsın.
Pişmanım zaten aldığıma. B850 force alıp + cl28 A-Die attığın kitleri alacaktım, Tachi yerine. Strateji hatası oldu, kulak verip dinlemem lazımdı seni. Son zen boot etmedi bu arada. Benim durumumda bu işin sonu yok gibi gözüküyor. Deneme yanılma ile gidebileceğim yere kadar giderim.

@Ayhan Dönmez Trefiden kaynaklanıyor gibime geliyor. 50K yerine ne denenir?

Pişmanım zaten aldığıma, b850 force alıp geçmem lazımdı + cl28 a-die attığın kitleri alacaktım, Tachi yerine.Strateji hatası oldu, kulak verip dinlemem lazımdı seni. Son zen boot etmedi bu arada. Benim durumumda bu işin sonu yok gibi gözüküyor. Deneme-yanılma ile gidebileceğim yere kadar giderim.

@Ayhan Dönmez Trefiden kaynaklanıyor gibime geliyor. 50K yerine ne denenir?

35K bırak. 2133 FCLK patlıyor olmasın? Tek tek deneyip bulman lazım.

6400 zorlasan da stabil açamazsın belki. Senin IMC tırt. 7800X3D 10 tane alsak 1 tanesi 6400 açar zaten. AMD'nin en dandik IMC koyduğu seriydi.

H16M yerine H16A olsa 8000 2:1 mod açardın. Şu anda senin sonun 6200 gibi duruyor yine.

@Ayhan Dönmez Günaydın hocam. Öyle kaçıp gitmek yok. Bak ben sana "ansiklopedi gibi adam" diyordum arkadaş da diyor ki ansiklopedi yazsan okurum üşenmeden diyor.

Senin gibi adamlar yüz yılda bir gelir. Hem daha ben varım sırada. Aşk olsun. Emekli olup ne yapacaksın hem? Emeklinin hali ortada 😄