Yer
İstanbul
Merhabalar,

AMD Ryzen 5 7500F
Gigabyte B850M Force
Goodram 1x16 GB Hynix M-die 6000 MHz CL30

Sistemimde işlemcime overclock, RAM zamanlama ayarı ve genel BIOS ayarları yapmak istiyorum. PBO gibi ayarlar var mış birde AMD Ryzen Master diye bir uygulama var ama nasıl kullanılıyor bilmiyorum. İlk sistemim olduğundan hiç overclock vs. yapmadım yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

@Ayhan Dönmez @LH44 @SunseTTime @Bandırmalı1965

1769159919830.webp

Son düzenleme:
Bende de M-Die olan XPG Lancer serisi 6000 MHz CL30 var. Çiplerimiz ve anakartımız aynı. Ayhan hocam yardım etmişti bendeki ayarlar bu şekilde. Goodram'leri A-Die sanıyordum ama onlar da M-Die imiş. Bu arada M-Die olması ilerisi için daha iyi. A-Die'ın önüne geçecek.

ZenTimings_Screenshot_29462946.3045394.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
@xsharke, @TechMad'ın bıraktığı ayarları girip deneyin. IMC veya IC leş gelmediyse açar.

BIOS kesinlikle güncel olsun. Ve BIOS default ayarlarda yapın.
iGPU'yu kapatın, Advanced-NB Configuration-Integrated Graphics Disabled kalsın.
Fan dayamanız önemli "Refresh İnterval = 65k" değeri testte patlayabiliyor sıcaklıktan. Oyunlarda sorun olmaz.
High voltage mod açın, VDD 1.55 / VDDQ 1.45 / VDDIO 1.4 olsun.
MCR-PDM stabillikten emin olana kadar disabled.
Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings Nitro-Enabe Robust Train-Enable Rx-1 Tx-2 Control Line-1 Rx-Tx Burst Length-8x/8x
Bunların hepsi 1:1 mod bu arada. Onu atlamayayım.

Ardından RTP ile teste alın.
1766547753478.webp
Test esnasında da HWiNFO açık kalsın. Sıcaklık değerlerini kontrol ederiz.

Boot ederse -ki ölüm şanssızlığı yoksa eder- biraz daha sıkmayı deneyebiliriz.
@Ayhan Dönmez hocam bu konuda epey uğraşmış.

Merhabalar,

AMD Ryzen 5 7500F
Gigabyte B850M Force

Sistemimde işlemcime overclock, RAM zamanlama ayarı ve genel BIOS ayarları yapmak istiyorum. PBO gibi ayarlar var mış birde AMD Ryzen Master diye bir uygulama var ama nasıl kullanılıyor bilmiyorum. İlk sistemim olduğundan hiç overclock vs. yapmadım yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.

Eki Görüntüle 220396
1769165620949.webp

@xsharke Force'ta yönlendirme yapmak gerçekten çok zor. Elimde hazır görsel de yok. EXPO açtıktan sonra üzerine yazabilirsin bunları. Memory Multiplier x62.00 seçip 6200 MT/s CL30 açmaya çalış. 2067 FCLK şu anlık yeterli gelir. DRAM VDD 1.45, VDDQ 1.4, VDD IO 1.4 kalsın. RTP ile teste alırsın. İlgili konuları takip etmen yararına olur.

@LH44 @Bandırmalı1965 Destek olacaktır konuya. 6000-6600 aralığı denemen lazım ama maksimum 6400 açabilirsin diye düşünüyorum. Çok uğraşmak istemezsen 6200 1:1 stabil etmeye bak. @xsharke

@ggbye Senin ayarlar fazla agresif, yine denersiniz. SR'de SD-DD kısımları geçersiz, bellek kontrolcü okumuyor. Auto bıraktım o yüzden o kısımları.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 220426

@xsharke Force'ta yönlendirme yapmak gerçekten çok zor. Elimde hazır görsel de yok. EXPO açtıktan sonra üzerine yazabilirsin bunları. Memory multiplier X62.00 seçip 6200 MT/s CL30 açmaya çalış. 2067 FCLK şu anlık yeterli gelir. DRAM vdd 1.45, vddq 1.4, vdd IO 1.4 kalsın. Rtp ile teste alırsın. İlgili konuları takip etmen yararına olur.

@LH44 @Bandırmalı1965 destek olacaktır konuya. 6000-6600 aralığı denemen lazım ama maksimum 6400 açabilirsin diye düşünüyorum. Çok uğraşmak istemezsen 6200 1:1 stabil etmeye bak. @xsharke

@ggbye senin ayarlar fazla agresif, yine denersiniz. Sr'de SD-dd kısımları geçersiz, bellek kontrolcü okumuyor. Auto bıraktım o yüzden o kısımları.

Benim ayarlar böyle. Tavsiye etmem ölüm modu açık.

IMG_74F74412-F05B-47E4-B248-17F45F1EE58A.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar,

AMD Ryzen 5 7500F
Gigabyte B850M Force

Eki Görüntüle 220396

Eğer üşenmezsen Tweaker, Voltaj, Timing ve Nitro kısımlarını tek tek ileteceğim dersen değerleri verebilirim. İlgili konularda da yaptığım oydu. Force hazır görsel elimde yok şu anda çünkü. O konulardan arayıp bulmam lazım.

iGPU zaten 7500F'te yok, eğer olsaydı 1:1 modda kesin kapatman lazımdı. Stabiliteyi bozuyor. Onun haricinde stabillik sağlanana kadar MCR-PDM ayarları kapalı kalacak. Training hafızada tutmaması en iyisidir AM5'te. Boot süresi uzar sadece bir miktar, o kadar. Fast Boot ayarını da tercihen kapalı yap, POST Delay Time 1 saniye olarak değişirsin.

Eğer üşenmezsen tweaker, voltaj, timing ve Nitro kısımlarını tek tek ileteceğim dersen değerleri verebilirim. İlgili konularda da yaptığım oydu. Force hazır görsel elimde yok şu anda çünkü. O konulardan arayıp bulmam lazım.

iGPU zaten 7500F'te yok, eğer olsaydı 1:1 modda kesin kapatman lazımdı. Stabiliteyi bozuyor. Onun haricinde stabillik sağlanana kadar mcr-pdm ayarları kapalı kalacak. Training hafızada tutmaması en iyisidir AM5'te. Boot süresi uzar sadece bir miktar, o kadar. Fast boot ayarını da tercihen kapalı yap, post delay time 1 saniye olarak değişirsin.

Bence üşenmeyip dene. Bu işin hakkını veriyor.

Bence üşenmeyip dene. Bu işin hakkını veriyor.

Beni motive eden bir şey de kalmadı ki. Bu konuları çözüm diye almak lazımdı aslında. 28 yerine 500 çözümü geçerdi belki. Şu anda motivasyon kaynağı sıfır. :D

Adamlar çünkü soru-cevap şeklindeki 1 sayfalık konularda bile direkt çözüm alıyor. Motivasyon kaynağı senin anlayacağın. 50 sayfa kaç tane konu yönettim, çözüm vesaire yok.

Beni motive eden bir şey de kalmadı ki. Bu konuları çözüm diye almak lazımdı aslında. 28 yerine 500 çözümü geçerdi belki. Şu anda motivasyon kaynağı sıfır. :D

Adamlar çünkü soru-cevap şeklindeki 1 sayfalık konularda bile direkt çözüm alıyor. Motivasyon kaynağı senin anlayacağın. 50 sayfa kaç tane konu yönettim, çözüm vesaire yok.

Ben şimdi 50 tane konu açıyorum. CL30, CL32 için. Tek tek çözüm atıyorum.

Ben şimdi 50 tane konu açıyorum. CL30, CL32 için. Tek tek çözüm atıyorum.

Bazı şeyler için artık çok geç. Bir müddet ara vereceğim ben zaten. Buralar size emanet. Herkesin bir müddet istirahate ihtiyacı var. Konu sahibi üşenmeyip atarsa görselleri iletebilirim, sonrasında teste alırsınız. 6400 1:1 mod bile açabilir belki ama uğraşmak lazım. Tüm günü yer.