Merhaba,

GTÜ (Gebze Teknik Üniversitesi) bilgisayar mühendisliği bölümündeki hocalar genel olarak nasıl?

Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ ile bir kıyaslama yapacak olursak, akademik kadro, araştırma olanakları ve genel yaklaşım açısından nasıl bir tablo ortaya çıkar?

İyi Sosyaller.

Merhaba,

Gtü (Gebze Teknik Üniversitesi) bilgisayar mühendisliği bölümündeki hocalar genel olarak nasıl?

Boğaziçi Üniversitesi ve İTÜ ile bir kıyaslama yapacak olursak, akademik kadro, araştırma olanakları ve genel yaklaşım açısından nasıl bir tablo ortaya çıkar?

İyi sosyaller.

Boğaziçi ve İTÜ kadar iyi midir bilmiyorum ama öğrenci başına düşen profesor sayımız fazla, hocaların niteliği fazla iyi. Çoğu yurt dışı yüksek lisans/ doktoralı.
Okulu geriye çeken şey erkek KYK yurdu (yine fena değil sadece belirli otobüs saatleri dışında ekspress yok ve istediğin zaman okul / yurt arasında geçiş yapamıyorsun kısa sürede), okulun zorluğu, sosyal olanak kısıtı ve okulun kültürsüzlüğü olabilir.

Birinci sınıf olduğum için ve başka üniversite görmediğim için iyidir kötüdür demem çok doğruyu yansıtmaz ama ben yazmadan önce hatta YKS çalışırken bu okulu bol bol araştırdım ve akademik beklenti ve eğitim kalitesi birinci önceliğim olduğu için ilk sıradan yazdım girdim.

İyi gidiyor yani şu an. Linux aşılamaları ve C ile başlamaları, tüm Computer Hardware'i en baştan işlemeleri, birinci dönem Yapay zekâ kullanmamızı beklemeleri falan güzel adımlardı. Hatta işlemci opcode'larıyla haşır neşir olup CPU'nun tam prensibi üzerinde uzun süre durduk. Bunların hepsi sadece 1. sınıf 1.dönemdi ve cidden memnun etti beni.

Okulun eksiklikleri genelde akademik unsurlarda değil dediğim gibi. Okunur, güzel okul güzel bölüm.
Bölümü seviyorsan gel, sevmiyorsan gelme. Eğitim olarak bence yıldız'a kadar olan okulların hepsinden açık ara iyi. Yıldız'dan da iyi olabilir.

Son düzenleme:
Boğaziçi ve İTÜ kadar iyi midir bilmiyorum ama öğrenci başına düşen profesor sayımız fazla, hocaların niteliği fazla iyi. Çoğu yurt dışı yüksek lisans/ doktoralı.
Okulu geriye çeken şey erkek KYK yuridu (yine fena değil sadece belirli otobüs saatleri dışında ekspress yok ve istediğin zaman okul / yurt arasında geçiş yapamıyorsun kısa sürede), okulun zorluğu, sosyal olanak kısıtı ve okulun kültürsüzlüğü olabilir.

Birinci sınıf olduğum için ve başka üniversite görmediğim için iyidir kötüdür demem çok doğruyu yansıtmaz ama ben yazmadan önce hatta YKS çalışırken bu okulu bol bol araştırdım ve akademik beklenti ve eğitim kalitesi birinci önceliğim olduğu için ilk sıradan yazdım girdim.

İyi gidiyor yani şu an. Linux aşılamaları ve C ile başlamaları, tüm Computer Hardware'i en baştan işlemeleri, birinci dönem Yapay zekâ kullanmamızı beklemeleri falan güzel adımlardı. Hatta işlemci opcode'larıyla haşır neşir olup CPU'nun tam prensibi üzerinde uzun süre durduk. Bunların hepsi sadece 1. sınıf 1.dönemdi ve cidden memnun etti beni.

Okulun eksiklikleri genelde akademik unsurlarda değil dediğim gibi. Okunur, güzel okul güzel bölüm.
Bölümü seviyorsan gel, sevmiyorsan gelme. Eğitim olarak bence yıldız'a kadar olan okulların hepsinden açık ara iyi. Yıldız'dan da iyi olabilir.

Son kısma ekleme yapmak istiyorum; YTÜ'de son 1-2 senedir sahte diploma meseleleri dönüyor, hocaların niteliğine laf söylemek bana düşmez ama sahte diploma çok düşündürüyor.

Okulu geriye çeken şey erkek KYK yurdu (yine fena değil sadece belirli otobüs saatleri dışında ekspress yok ve istediğin zaman okul / yurt arasında geçiş yapamıyorsun kısa sürede), okulun zorluğu, sosyal olanak kısıtı ve okulun kültürsüzlüğü olabilir.

Gtü, 2022'de 9K sıralama iken 2025'te ise 22K olmuş. Neden böyle olduğunu bilmiyorum. 22K ile ilk 1.000 arasındaki fark biraz fazla gibi geldi bana. Gtü'nün hocalarına da baktım. Kaliteli hocalar var ama hangisi daha iyi orasını merak ettim özellikle.

Mesela ODTÜ 4 yıldır hep ilk 1.000'de öğrenci alıyor. Burası da çelişkili.

GTÜ, 2022'de 9K sıralama iken 2025'de ise 22K olmuş. Neden böyle olduğunu bilmiyorum. 22K ile ilk 1.000 arasındaki fark biraz fazla gibi geldi bana. GTÜ'nün hocalarına da baktım. Kaliteli hocalar var ama hangisi daha iyi orasını merak ettim özellikle.

Çok çelişkili bir durum yok. ODTÜ ve Boğaziçi gibi her yerde ismi geçen saygı duyulan okullar, marka okullar fazla güven veriyor insanlara. Zaten sektörün Türkiye'deki durumu çok iyi değil, yapay zeka muhabbeti de olunca insanlar en iyisi değilse yazılmaz kafasına giriiyor. Değişmez o okullardkai bilgisayarların sıralaması daha da. Çok anormal değil.

Yani grafik yamuldu biraz. En tepe dışında bilgisayara talep epey azaldı. Sadece GTÜ değil, 5bin dışındaki okulun sıralaması baya geriledi. Yakın okul IYTE de keza böyle.. GTÜ'nünki bir tık daha fazla gerilemiş gibi oran olarak ama çok da elzem bir şey değil, okumak istediğiniz okul hakkında siz ve sektör dışında hiçbir insanın ne düşündüğü bir gram önemli deği.

Ben 8 bin'le girdim 2024'te.

ODTÜ'nün prestiji kolay kolay sallanacak cinsten değil, özellikle PC/EEM bölümlerinde ODTÜ ülkenin en güçlü okullarından birisi. Petrol mühendisliğinde QS sıralamalarında da 3 senedir ilk 10'da bulunuyor, kêza bilgisayar bilimleri alanında da ilk 200'de bulunan bir okuldan söz ediyoruz.
GTÜ, 2022'de 9K sıralama iken 2025'de ise 22K olmuş. Neden böyle olduğunu bilmiyorum. 22K ile ilk 1.000 arasındaki fark biraz fazla gibi geldi bana. GTÜ'nün hocalarına da baktım. Kaliteli hocalar var ama hangisi daha iyi orasını merak ettim özellikle.
Bölüm çok fazla mezun verdi Türkiye genelinde. Bunun etkisi çok.

Bu arada YTU ile ilgili söylediklerimi Murat Ağırel'in haberinden inceleyebilirsiniz.

Çok çelişkili bir durum yok. ODTÜ ve Boğaziçi gibi her yerde ismi geçen saygı duyulan okullar, marka okullar fazla güven veriyor insanlara. Zaten sektörün Türkiye'deki durumu çok iyi değil, yapay zeka muhabbeti de olunca insanlar en iyisi değilse yazılmaz kafasına giriiyor. Değişmez o okullardkai bilgisayarların sıralaması daha da. Çok anormal değil.

Yani grafik yamuldu biraz. En tepe dışında bilgisayara talep epey azaldı. Sadece GTÜ değil, 5bin dışındaki okulun sıralaması bayağı geriledi. Yakın okul IYTE de keza böyle. GTÜ'nünki bir tık daha fazla gerilemiş gibi oran olarak ama çok da elzem bir şey değil, okumak istediğiniz okul hakkında siz ve sektör dışında hiçbir insanın ne düşündüğü bir gram önemli deği.

Ben 8 Bin'le girdim 2024'te.

Bilgisayar mühendisliğinde çok mezun var ama iş bulamıyorlar. Ya da asgari ücrete çalışmak istemiyorlar. ODTÜ falan iş hazır diye duyum aldım, ne kadar doğru onu bilmiyorum.

Bölüm çok fazla mezun verdi Türkiye genelinde. Bunun etkisi çok.

Fazla mezun verince ne oluyor?

Bilgisayar mühendisliğinde çok mezun var ama iş bulamıyorlar.
Evet sektörün durumu pek iyi değil Türkiye'de.
Ya da asgari ücrete çalışmak istemiyorlar.
4 sene teknik üniversite okuyan kimse bence asgari ücret istemez.
ODTÜ falan iş hazır diye duyum aldım, ne kadar doğru onu bilmiyorum.
İş hazır diye bir şey yok da onlar tarikat gibi fena referans ediniyorlar. Okul da kaliteli yani. Dolayısıyla endişesi diğer okullara göre az. İş hazır diye bir şey yok ama. O pencereden bakarsan sanayinin göbeğinde GTÜ, iş bulma oranında iyi bir istatistiğe sahip.