@Ayhan Dönmez Orijinal konuya yazma iznim olmadığı için burayı köprü olarak kullanacağım kusura bakmayın çünkü gerçekten rehberinizi hayranlıkla okuduktan sonra bunu yapmak istedim. Hayatımda ilk defa bir foruma üye olup bir yorum yazıyorum diyebilirim. Şu ana kadar 3 yıldır kendi çapımda tecrübesizlikle yapmaya çalıştığım her şeyin cevabını her kitleye, her die tipine hatta anakarta göre bile verdiğiniz, emek ayırdığınız için teşekkür ederim kendi adıma. Şu ana kadar hep yabancı forumlarda 3-4 farklı forum sitesinde farklı konularda sayfalarca gezerek bir şeyler öğrenmeye çalıştım ama ya tutarsızdı ya da güncel değildi. TR'de ilk defa genel kitlenin bile anlayacağı şekilde en bilgilendirici ama bir o kadarda sonuç odaklı kısa ve öz rehber olmuş. Uluslararası forum konularına taş çıkarır.

Yol göstermeniz sayesinde kendi overclock deneyimimi daha iyi bir yere taşıyabileceğim. Tekrar teşekkürler

@Ayhan Dönmez Orijinal konuya yazma iznim olmadığı için burayı köprü olarak kullanacağım kusura bakmayın çünkü gerçekten rehberinizi hayranlıkla okuduktan sonra bunu yapmak istedim. Hayatımda ilk defa bir foruma üye olup bir yorum yazıyorum diyebilirim. Şu ana kadar 3 yıldır kendi çapımda tecrübesizlikle yapmaya çalıştığım her şeyin cevabını her kitleye, her die tipine hatta anakarta göre bile verdiğiniz, emek ayırdığınız için teşekkür ederim kendi adıma. Şu ana kadar hep yabancı forumlarda 3-4 farklı forum sitesinde farklı konularda sayfalarca gezerek bir şeyler öğrenmeye çalıştım ama ya tutarsızdı ya da güncel değildi. TR'de ilk defa genel kitlenin bile anlayacağı şekilde en bilgilendirici ama bir o kadar da sonuç odaklı kısa ve öz rehber olmuş. Uluslararası forum konularına taş çıkarır.

Yol göstermeniz sayesinde kendi overclock deneyimimi daha iyi bir yere taşıyabileceğim. Tekrar teşekkürler

Güncel bilgiler ışığında tüm ince ayrıntılara değinmeye çalıştım. Yurt dışında zaten bu tarzda detaylı bir rehber yok, TR'de ise DDR5 video serisi var. O da yıllardır güncellenmemişti ve giriş seviyesi hitap ediyor. Ben daha çok bu işe merak salmış kişilere hitaben yazdım. Ayarların çoğu yine de her kesime hitap edecek şekilde verildi ama her sistem farklıdır. Direkt olarak kopyala yapıştır genelde sorun çıktığı oluyor. Ayarların gevşek ya da sıkı olmasıyla da genelde alakasız. En gevşeğini de versen Boot etmeyeceği varsa etmeyebiliyor yani. Önemli olan bu işin mantığını anlamak ve Hynix modüller özelinde sınırlara hakim olmaktır. Ondan sonrasında aktif soğutma eşliğinde denemelere başlanması gerekli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güncel bilgiler ışığında tüm ince ayrıntılara değinmeye çalıştım. Yurt dışında zaten bu tarzda detaylı bir rehber yok, TR'de ise DDR5 video serisi var. O da yıllardır güncellenmemişti ve giriş seviyesi hitap ediyor. Ben daha çok bu işe merak salmış kişilere hitaben yazdım. Ayarların çoğu yine de her kesime hitap edecek şekilde verildi ama her sistem farklıdır. Direkt olarak kopyala yapıştır genelde sorun çıktığı oluyor. Ayarların gevşek ya da sıkı olmasıyla da genelde alakasız. En gevşeğini de versen Boot etmeyeceği varsa etmeyebiliyor yani. Önemli olan bu işin mantığını anlamak ve Hynix modüller özelinde sınırlara hakim olmaktır. Ondan sonrasında aktif soğutma eşliğinde denemelere başlanması gerekli.

Evet yurt dışı forumlarında olan rehberler ya jenerik ayarlar ya da Extreme ayarların Showcase'i tarzında oluyor ve sadece gerçekten çok tecrübeli insanların anlayacağı dilden konuşmalar oluyor. Şu ana kadar BZ, Veii, Chew, Anta gibi kişilerin geçmiş yorumları ve bilgileri ile copy paste denebilecek tarzda ilerlemeye çalışıyordum mantığını anlamadığım için. Bu hobiyede sağ olsun en iyi dostlarımdan @deadfellow sayesinde merak saldım ve kendi çapımda ondan kopardığım bilgiler ile bir mantık oluşturdum fakat tabii bu şekilde detaylı dinleme veya öğrenme fırsatım olmadı yoğunluğu sebebiyle. Şu anda özellikle Group dirençleri konusunda ve hangi durumda ve nasıl stabilite için kullanılabileceğini çözmeye çalışıyorum bu konudan da biraz bahsetmişsiniz onlara da göz atacağım. Yakın zamanda IMC ve belleğimin izin verdiği limitleri tekrar test edeceğim rehberiniz ile.

Evet yurt dışı forumlarında olan rehberler ya jenerik ayarlar ya da Extreme ayarların Showcase'i tarzında oluyor ve sadece gerçekten çok tecrübeli insanların anlayacağı dilden konuşmalar oluyor. Şu ana kadar BZ, Veii, Chew, Anta gibi kişilerin geçmiş yorumları ve bilgileri ile copy paste denebilecek tarzda ilerlemeye çalışıyordum mantığını anlamadığım için. Bu hobiyede sağ olsun en iyi dostlarımdan @deadfellow sayesinde merak saldım ve kendi çapımda ondan kopardığım bilgiler ile bir mantık oluşturdum fakat tabii bu şekilde detaylı dinleme veya öğrenme fırsatım olmadı yoğunluğu sebebiyle. Şu anda özellikle Group dirençleri konusunda ve hangi durumda ve nasıl stabilite için kullanılabileceğini çözmeye çalışıyorum bu konudan da biraz bahsetmişsiniz onlara da göz atacağım. Yakın zamanda IMC ve belleğimin izin verdiği limitleri tekrar test edeceğim rehberiniz ile.

Kendisi üstattır zaten, globalde de ilerledi bir müddet. Ben çok globale merak salmadım. TR özelinde kullanıcı bazında, birebir konular ile meşgul oldum hep şimdiye dek. Böylesi daha iyi, globaldeki rakipler hem dişli hem de custom loop, delid vs. olmadan mümkünatı çok yok. TR'de zaten bu işler biliyorsun ki masraflı. Amaç burada doğru bilgiyi doğru kaynaktan öğrenmek ve elindekini en iyi şekilde değerlendirmek diyebilirim. Sınırları net veren olmadığı için böyle bir rehber oluşturdum, yoksa DDR5 video serisindeki bilgiler zaten giriş seviyesi için yeterli. Doğru bulmadığımız kısım 1.45-1.5 volt geçmeyin, RAM'ler yanar, sorumluluk kabul etmiyorum vs. söylemleri oldu. Ben 1.65 önerdim ve sorumluluk kabul ettim. Yıllardır da kimseye bir şey olmadı, kendim de dahil buna. Ben 1.8 volttayım zaten, bilinçli düşürmüyorum. Sadece soğutman gerekiyor, başka bir esprisi yok. Soğutmayacaksan da 1.5 volt civarı takılırsın, tREFI ve tRFC uygun aralıkta verirsin. Bitti gitti. Aktif soğutması olmayan da birçok kişiye ayarladık şimdiye dek, sıkıntı yaşayan neredeyse olmadı.

Bu işlemlerin bir zararı yok, katkısı da söylenildiği gibi %1 falan değil. Sırf bu şahıslara inat zaten böyle bir rehber var şu anda bu forumda.

Bu rehber olmasa @MAH0A korkusuzca 1.8 VDD verebilir miydi mesela? :D Adamlar 1.45 geçmeyin, RAM yanar diyor. Bırak yanmayı, degradasyon bile yok Hynix'te. İşlemci ise 2033 FCLK sınır, türünün tek örneği.

Ekstra bu örnekleri bırakabilirim.

1782937076175.webp

1782937084134.webp

1782937130899.webp

Kendisi üstattır zaten, globalde de ilerledi bir müddet. Ben çok globale merak salmadım. TR özelinde kullanıcı bazında, birebir konular ile meşgul oldum hep şimdiye dek. Böylesi daha iyi, globaldeki rakipler hem dişli hem de Custom loop, delid vs. olmadan mümkünatı çok yok. TR'de zaten bu işler biliyorsun ki masraflı. Amaç burada doğru bilgiyi doğru kaynaktan öğrenmek ve elindekini en iyi şekilde değerlendirmek diyebilirim. Sınırları net veren olmadığı için böyle bir rehber oluşturdum, yoksa DDR5 video serisindeki bilgiler zaten giriş seviyesi için yeterli. Doğru bulmadığımız kısım 1.45-1.5 volt geçmeyin, RAM'ler yanar, sorumluluk kabul etmiyorum vs. söylemleri oldu. Ben 1.65 önerdim ve sorumluluk kabul ettim. Yıllardır da kimseye bir şey olmadı, kendim de dahil buna. Ben 1.8 volttayım zaten, bilinçli düşürmüyorum. Sadece soğutman gerekiyor, başka bir esprisi yok. Soğutmayacaksan da 1.5 volt civarı takılırsın, tREFI ve tRFC uygun aralıkta verirsin. Bitti gitti. Aktif soğutması olmayan da birçok kişiye ayarladık şimdiye dek, sıkıntı yaşayan neredeyse olmadı.

Bu işlemlerin bir zararı yok, katkısı da söylenildiği gibi %1 falan değil. Sırf bu şahıslara inat zaten böyle bir rehber var şu anda bu forumda.

Bu rehber olmasa @MAH0A korkusuzca 1.8 VDD verebilir miydi mesela? :D Adamlar 1.45 geçmeyin, RAM yanar diyor. Bırak yanmayı, degradasyon bile yok Hynix'te. İşlemci ise 2033 FCLK sınır, türünün tek örneği.

Ekstra bu örnekleri bırakabilirim.

Eki Görüntüle 262348

Eki Görüntüle 262349

Hahahaha, büyük ihtimalle kimsenin gözü yemezdi. Benim de kasayı ilk kurduğumuz zamanlarda (2024) @deadfellow ile yaptığımız timing'leri atayım. Uzun bir süre bunları kullandım fakat kendisinin çok vakti olmadığı için mükemmelleştirmek için uğraşamadık açıkçası. Şu anki güncel değerlerim çok daha basit:
İlk screenshot'ın özellikle FCLK tarafının ne kadar stabil olup olmadığından emin değilim hala. Error correction konusunda tecrübeli değilim halen, en sonda 3:2 mantığında baş ağrıtmadan bıraktım.
Şu anki güncel rehber ve BIOS ile tekrar bir şeyler deneyeceğim, çok da agresife kaçmadan.

1782937178826.webp

1782937198694.webp

Hahahaha, büyük ihtimalle kimsenin gözü yemezdi. Benim de kasayı ilk kurduğumuz zamanlarda (2024) @deadfellow ile yaptığımız timing'leri atayım. Uzun bir süre bunları kullandım fakat kendisinin çok vakti olmadığı için mükemmelleştirmek için uğraşamadık açıkçası. Şu anki güncel değerlerim çok daha basit:
İlk screenshot'ın özellikle FCLK tarafının ne kadar stabil olup olmadığından emin değilim hala. Error correction konusunda tecrübeli değilim halen, en sonda 3:2 mantığında baş ağrıtmadan bıraktım.
Şu anki güncel rehber ve BIOS ile tekrar bir şeyler deneyeceğim, çok da agresife kaçmadan.

Eki Görüntüle 262352

Eki Görüntüle 262353

Modüller M-Die ise Mixed ayarlaman daha iyi olur, önce biraz kendin uğraş ve sınırları keşfet. Sonrasında konu açarsan yardımcı olurum ben de. Training algoritması değişti artık. @ShadowLegion konusunda ilgilendim, kendisinden de destek talep et. Zira anakartınız da aynı, modüller de M-Die.

Modüller M-Die ise Mixed ayarlaman daha iyi olur, önce biraz kendin uğraş ve sınırları keşfet. Sonrasında konu açarsan yardımcı olurum ben de. Training algoritması değişti artık. @ShadowLegion konusunda ilgilendim, kendisinden de destek talep et. Zira anakartınız da aynı, modüller de M-Die.

Şu an mixed, en son Buildzoid'in yeni refresh timing videosundan sonra değiştirdim fakat değerleri minimize etmedim. Rehberde SR M'de içinde değerler vermişsiniz, onlar ile başlayacağım.

6400 boot etmediğini bellek tarafında, FCLK tarafında da 2200 boot edemediğimizi biliyorum. O yüzden artık silikon nereye izin verirse ona göre bakacağız.

1782937988937.webp

Şu an mixed, en son Buildzoid'in yeni refresh timing videosundan sonra değiştirdim fakat değerleri minimize etmedim. Rehberde SR M'de içinde değerler vermişsiniz, onlar ile başlayacağım.

6400 boot etmediğini bellek tarafında, FCLK tarafında da 2200 boot edemediğimizi biliyorum. O yüzden artık silikon nereye izin verirse ona göre bakacağız.

Eki Görüntüle 262363

Bunu biraz uğraştıktan sonra ayrı bir konuya taşıyın, müsait iken ben de ilgileneceğim. @ShadowLegion M-Die ve B650M DS3H desteğini esirgemez.

@Ayhan Dönmez hocam ile yapmıştık ancak ben suyunu çıkartmaya uğraşmadım. Eskiden 6000 CL28 çalışıyordu Ayhan hocam ile 6200 CL30 şeklinde kullanıyorum. Ana ve alt timingsler ile daha çok uğraşabilirdim ama uğraşmadım. Ekran görüntüleri var birebir atabilirim.

@babe1337