ByGhost

Uzman
Hocalarım hafta sonu bir kaza geçirdik bu forumda detaylı bahsettim Hyundai Tucson araçta sol arka çamurluk eki değişirse değer kaybı olur mu?

Geçelim asıl konuya, hafta sonu gezmeye çıkacaktık. Bizim evin girişinde 10 15 metre dik bir rampa var. Biz arabayı geri geri çıkarıyoruz o rampadan, geri geri çıkarken yol dar olduğu için ileri manevra yapmak gerekti. Vitesi D'ye aldığımız gibi araç geri geri kaymaya başladı birden, gaza dokununca önden patinaj çekti, önden çekişli araç yerler de hafif ıslaktı, araç geri geri 1 metre kaydı tahmini, gaza bastıkça yolda tutnamayıp patınaj yapıp daha çok geri geri kaymaya başladı. Yokuş biraz dik ve sonra olanlar oldu. Duvara çarptı. Bu konu hakkında bizi bildilendirebilir misiniz hocalarım? Bugün servise giderken aynı şeyi yaşadık, araçta bir sorun mu var?

Dosya Ekleri

• IMG_20250106_210932.webp
    IMG_20250106_210932.webp
    106 KB · Görüntüleme: 233
Son düzenleyen: Moderatör:
Aracın şanzımanı çift kavrama yarı otomatik tip DCT sanırım, yokuşta geri kaçırır. Donanım paketlerine bakmadım ama muhtemelen orta konsolda otomatik el freninin orada "Auto Hold" yazan yokuş kalkış destek sisteminin düğmesi vardır. Onu kullansaydınız keşke.

Önden çekişli araç yerler de hafif ıslaktı, araç geri geri 1 metre kaydı tahmini, gaza bastıkça yolda tutnamayıp patınaj yapıp daha çok geri geri kaymaya başladı.
SUV'larda 4 çeker bu yüzden daha da önemli oluyor. Araç yerden yüksek, ağırlık merkezi yukarıda, dik yokuşlarda ön tekerleklerin yere basma ağırlığı daha da düşüyor. Önceden şirketin T-Roc model aracını kullanıyordum, 4 çeker Sportage'a geçtiğimden beri 4 çekerden bir daha vazgeçmeyeceğimi düşünüyorum.

Aracın şanzımanı çift kavrama yarı otomatik tip DCT sanırım, yokuşta geri kaçırır. Donanım paketlerine bakmadım ama muhtemelen orta konsolda otomatik el freninin orada "Auto Hold" yazan yokuş kalkış destek sisteminin düğmesi vardır. Onu kullansaydınız keşke.

SUV'larda 4 çeker bu yüzden daha da önemli oluyor. Araç yerden yüksek, ağırlık merkezi yukarıda, dik yokuşlarda ön tekerleklerin yere basma ağırlığı daha da düşüyor. Önceden şirketin T-Roc model aracını kullanıyordum, 4 çeker Sportage'a geçtiğimden beri 4 çekerden bir daha vazgeçmeyeceğimi düşünüyorum.
Hocam tahmin etmedik bunun olacağını ders oldu bize araçla o kadar yol yaptık geldik kapının önünde duvara vurduk dct bu arada araç

4 çeker bizde istedik hocam bütcemiz ona yetmedi araçta büyük maddi hasar oluştu en çok sıkıntı yer ise göcükler

Dosya Ekleri

• IMG_20250105_092719.webp
    IMG_20250105_092719.webp
    458,8 KB · Görüntüleme: 182
Servise yaptıracaktık 3 4 ay dediler sanayide birini bulduk parçalar içinde 35'e yaparım dedi tamponu ve dodiği boyayacak göcükler lokal boya olacak acaba düzeltirip iyi bir rötüş yapan yeremi götürsem değer kaybı olmasını istemiyorum

Hasar o kadar da büyük değil. Kendi aracım olsa kaskodan hallettirirdim, fotoğraflar zaten elimdeyken bu kazanın fazla değer kaybı yaratacağını sanmıyorum. Bagaj kapısının kenarında ufacık bir ezilme var, tampon falan zaten hemen (stokta varsa) değiştirilebilecek plastik bir parça. Ekspere sorun isterseniz, o daha net bir yönlendirme yapar değer kaybıyla ilgili.

Hasar o kadar da büyük değil. Kendi aracım olsa kaskodan hallettirirdim, fotoğraflar zaten elimdeyken bu kazanın fazla değer kaybı yaratacağını sanmıyorum. Bagaj kapısının kenarında ufacık bir ezilme var, tampon falan zaten hemen değiştirilebilecek plastik bir parça. Ekspere sorun isterseniz, o daha net bir yönlendirme yapar değer kaybıyla ilgili.
hocam kaskodan yaptıraktıkta sorun şu 40k trameri var 100'e doğru gitmesin diye ellemiyoruz

Auto hold tuşu yok mu hocam arabada? Yokuş için iş görürdü.

Arabada problem olduğunu da söyleyebiliriz kısmen, ağırlık merkezi yüksek arabalarda dört çeker iyi iş yapıyor, Tucson önden çekiş olmalıydı yanlışım yoksa.
Duruma tekerlek-yokuş-ıslak zemin, ağırlık merkezi gibi yere basma kuvvetini etkileyen faktörler de eklenince denk gelmiş diyelim, tecrübe olmuştur.

Plastik parçalar değişir, metal kısmı da kaportacı yapar. Fazla kafaya takmayın.

Hocam benim araba da çift kavrama ama eğer yokuş geri kaçıracağı kadar dik ise kendisi otomatik olarak yokuş kalkış sistemini aktif ediyor. Bu özelliği kapatmış olabilir misiniz? Daha önce otomatik Hyundai aracım olmadı ama çok kısa süre CVT Elantra kullandım onda da bu şekildeydi.

Kia ve hyundailerin şanzumanı böyleymiş. Rampada geri kaydırıyor. Gaza basınca ok gibi fırlıyor. Arabayı rampada park etmek işkence gibi.
4x4 de bir işe yaramıyor. Aracı alınca öğrendim yeni aldım ama hemen satacağım.