Herkese selamlar. Yaklaşık 3 haftadır uğraştığım ama bir türlü adam akıllı çalıştıramadığım, tam anlamıyla saçmalık ötesi bir ürün olan IDM’in yaşattığı saçmalıkları burada paylaşmak istiyorum.

Bu yazıyı hem içimi dökmek hem de aynı tuzağa düşecek olan insanları uyarmak için yazıyorum. Umarım benim yaşadığım zaman ve para kaybını başkaları yaşamak zorunda kalmaz.

Rehber belirli bölümlerden oluşuyor.

1. Bölüm: Kutu içeriği

2. Bölüm:
IDM Donanımı ve Kökeni

3. Bölüm: Neden almamalısınız? Yaşadığım sorunlar
-Son-

1. Bölüm: Kutu içeriği

Şimdi ilk olarak IDM'in kutu içeriğine bakalım.

1768332101724.webp

1768332108427.webp

Kutudan IDM'in kendisi, 1 adet USB kablo, 2 adet bağlamak için vida çıkıyor. Maşşallah o kadar zengin bir kutu içeriği ki...

1768332115270.webp

Kabloyu her gördüğümde gülesim geliyor. Bildiğiniz kablolu USB'li bir mouse'nin kablosunu sökmüşler ucunada konnektörü bağlamışlar. Fotoğrafta ne güzel örgülü bir kablo görünüyordu. Ondan eser yok. Düz plastik bir kablo.

2. Bölüm: IDM Donanımı ve Kökeni

Şimdi gelelim IDM'e yani en önemli şeye.

1768332127099.webp

MCU:
FO42Gb
GQ2DL14
93CHNA

İvme ölçer?:
LOC1612 AJER

Quartz kristal:
YXC
24.000
50120

Şimdi buradaki çoğu şey için gram bilgi yok. Örneğin MCU hakkın hiçbir şey yok internet üzerinde. Aynı şekilde ivme ölçer olduğunu düşündüğün entegre hakkında da yok. Yalnızca Quartz kristal için var. YXC çinli bir üretici. En azından tanındık bir üretici. 24.000MHz olmasıda gayet iyi.

Şimdi gelelim bu IDM kimin kopyası. Aslen bu tasarım Cartograpy V3 adınaki modele ait.

1768332144697.webp

Tasarım aynı değil mi? Yalnız bileşenler farklı. Örneğin bunda MCU olarak güvenilir ve orijinal olan STM32F042F6P6 kullanılıyor. Yani IDM üzerindeki MCU'da bunun kopyasıdır. Arada illaki fark vardır. IDM'in daha iyi olacağını sanmam. Neyse, ivme ölçer en azından aynı markaya ait.

3. Bölüm: Neden almamalısınız? Yaşadığım saçma sorunlar.

İlk söyleyeceğim şey şudur: Kesinlikle almayın. Bu saçma ürüne beş kuruş bile vermeye kalkmayın. Ne düzgün çalışıyor ne de verdiğiniz paranın karşılığını veriyor.

Başta her şey yolundaymış gibi görünüyordu. Sensörü yazıcıya taktım, montajını yaptım ve yazılım kısmına geçtim. SSH konusunda çok deneyimli olmadığım için biraz zorlandım ama yine de çoğu adımı tamamlayabildim.

Derken, tam her şey rayına oturuyor sandığım anda, sistem sürekli olarak aynı hatayı vermeye başladı. Ne yaparsam yapayım ilerleyemedim. İşte bütün rezalet tam bu noktada patladı.

1768331047865.webp

1768331054272.webp

1768332273373.webp

Bu yaşadığım saçma hatanın asıl nedeni sonradan ortaya çıktı: ELEGOO’nun kullandığı Klipper sürümü aşırı derecede eski. O kadar eski ki, güncel paketlerle uyumlu değil. Bu yüzden gerekli yazılımlar kurulamadığı gibi, sensörün montajını tamamlamak da fiilen imkânsız hale geliyor.

Peki bu hayati bilgi satıcının ürün sayfasında yazıyor mu? Tabii ki hayır. Ne “eski Klipper gerektirir” denmiş, ne “Python 3.8 üstü şart” denmiş, ne de “Linux bilgisi gerekir” gibi en ufak bir uyarı var.

Alıcıya sunulan şey “yükle ve kullan” değil, açıkça gizlenmiş bir teknik mayın tarlası. İnsanlar parayı veriyor, sonra saatlerce hatta günlerce firmware, paket, uyumsuzluk ve kurtarma işlemleriyle uğraşmak zorunda kalıyor.

Alın bakın, ürün sayfasında yazanlara bir göz atın; sanki her şey sorunsuzmuş gibi satılıyor. Gerçekte ise karşılaştığınız şey tam anlamıyla bir yazılım felaketi.

1768331136459.webp

Ürün sayfasında veya dökümantasyonda uyumsuzlukla ilgili tek bir cümle bile yok. Hiçbir uyarı yok, hiçbir not yok. “Neyse, bu da çözülür” deyip araştırmaya başladım.

Kısa sürede şunu gördüm: Bu sensör, Elegoo’nun hantal ve kapalı stock firmware’iyle adam gibi çalışmıyor. Mecburen OpenNept4une’e geçmek gerekiyor. Yani zaten “tak-çalıştır” diye satılan bir ürünü kullanabilmek için yazıcının tüm yazılımını çöpe atmak şart.

Bununla da bitmiyor. Bu geçişi yapabilmek için ayrıca yaklaşık 400 TL verip bir eMMC kodlayıcı almak zorunda kaldım. Bekledim, geldi. Sevinçle yazıcının kendi eMMC modülünü söktüm, kodlayıcıya taktım ve OpenNeptune imajını yazdım.

Her şey bitti, artık kuracağım, çalışacak diye düşünürken… bir de baktım ki asıl rezalet daha yeni başlıyormuş.

1768331265323.webp

IDM’in kullandığı firmware o kadar eski ki güncel sistemlerle uyumsuz. “Neyse, bu da çözülür” dedim. Araştırdım; Cartography’nin birebir kopyası olduğunu zaten söylemiştim. Onun rehberini buldum ve oradan güncellemeye çalıştım ama tahmin edin ne oldu? Windows’tan yapılamıyor.

1768332312657.webp

“Tamam” dedim, pes etmedim. Gittim 8 GB’lık USB bellek aldım, eve geldim, içine Ubuntu kurdum. Sırf bu cihazı güncellemek için ayrı bir işletim sistemi kurmak zorunda kaldım. Saatler süren uğraştan sonra firmware’i zar zor atabildim.

En sonunda “tamam, şimdi oldu” diye seviniyordum. IDM’i yazıcıya bağladım, montajını yaptım, kalibrasyonları tek tek girdim ama...

1768331404665.webp
,

Yine bu saçma hatayı verdi... Artık yeter deyip iade etmek için gmail attım.

-SONUÇ-

Sonuç mu? Almayın.

Size sadece para kaybettirmiyor, saatlerinizi ve sinirlerinizi de çöpe atıyor.

Rhino3DPrinter benim için artık güvenilir bir firma değil. Satılan şey “3D yazıcı deneyimi” değil, yarım yamalak bir Linux projesine beta tester olmaktır.

Firmware kurulumu SSH, Linux ve Klipper bilgisi gerektiriyor. Bunların hiçbiri ürün sayfasında açıkça yazmıyor. İnsanlar fişi takıp baskı almayı beklerken kendini sistem yöneticisi gibi hata ayıklarken buluyor.

Eğer bu kadar kırılgan, karmaşık ve sorunlu bir sistem satıyorsanız, bunu açıkça belirtmek zorundasınız. “Topluluk firmware’i” adı altında insanları yarı çalışan bir yazılımla baş başa bırakmak resmen yanıltmadır.

Ben bu üründen ciddi şekilde mağdur oldum. Aynı şeyi yaşamak istemeyen herkese net tavsiyem: ya Linux/Klipper uzmanı olun, ya da bu üründen uzak durun. Hatta sırf insanlar takabilsin diye detaylı bir rehber bile hazırlamıştım ama artık onunda sonu gelmeyecek...

1768332038550.webp

Son düzenleme: