Cllscar567

Uzman
Son yılların en önemli ve tartışılan konusu yapay zeka alanındaki gelişmeler. Önümüzdeki yıllarda nelerin olacağı konusunda tahminler var elbette ama kimse yapay zekanın nereye gideceği konusunda kesin bir bilgiye sahip değil. Şu sıralar yapay genel zekaya çok yakın olduğumuzu düşünenlerin sayısı çok.

Yapay zeka araçlarındaki gelişmenin %100 otonom bir şekilde işleyen ve insan emek gücüne hiç ihtiyaç duymayan ya da çok az sayıda çalışana ihtiyaç duyarak çalışan sistemlerin mümkün kılması muhtemel gözüküyor. Hatta buna sandığımızdan da az bir zaman kalmış olabilir. Benim merak ettiğim bu gerçekleştiği zaman neler olacağı.

Bir çok kişinin "evrensel temel gelir" beklentisi var. Çok az insanın çalıştığı veya belki de kimsenin çalışmadığı bir dünyada kendilerine "temel gelir" bağlanacağını düşünüyorlar ama ben ne yazık ki bu konuda böyle iyimser değilim. Şu soruyu sormak istiyorum: "Neden milyarlarca insanı beslemek istesinler?" Yani eğer güç odakları artık her işi makinelere yaptırabiliyorsa ve diğer insanlara ihtiyaç duymuyorlarsa neden bu insanlara maaş bağlamaya ihtiyaç duysunlar? İşsiz ve parasız milyarların ayaklanacağından mı korkacaklar? (Ayaklansalar da ultra-zeki katil robotlara karşı ne yapabilirler ki?) Bana öyle geliyor ki muhtemelen işin sonu milyarlarca insanın imha edilmesi ve dünyanın az sayıda elitin eline kalması ile sonuçlanacak. Hatta belki Mars'ta şehir kurarlar giderayak da nükleer silahları ateşleyip herkesi öldürürler.

Gücü elinde tutan elitlerin hiçbir şekilde ihtiyaç duymayacakları insanların iyiliğini düşüneceğini sanılmasının sebebini anlamıyorum. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

Bence bir noktada yapay zekânın yasaklandığı ya da kullanımının devlet gücüne sınırlandırıldığı bir senaryo göreceğiz. Ya da belki Butlerian Jihad :D
Son dediğinizi bilmiyorum ne olduğunu ancak ilk dediğinize katılıyorum. Yani olması gereken öyle mi bilmiyorum ancak bence bir gün olacak.

Bunu kimse bilmiyor, bilemez de. O kadar çok bilmediğimiz olasılık var ki... Umarım Detroit Become Human oyunundaki protesto yapan insanlara dönüşmeyiz.