Irkçı değilim. "Ama" bağlacını kullanarak da kendimi aklamak istemiyorum.

Benim gözümde toplum sözleşmesine uyan her birey, eşit bireydir. İster siyah olsun, ister beyaz, ister Asyalı... vb...

Ama ırkçılığın, psikolojik bir hastalık göstergesi olduğunu düşünmüyorum. Sebebini açıklamadan önce ulusun, milletin ve bunları ait değerleri anlamamız gerekir. Ben bu duruma en ilkel -primal- gözle bakıyorum.

Bir grup hayvan sürüsü, aynı familyadan, aynı cinsten, aynı türden, hatta aynı kandan olmasına rağmen kendi grubundan olmayanı dışlar, saldırır, öldürür. Bu, pragmatik ve utilitarist bir eylemdir ki, ben de bundan yanayım.

Bu duruma insanlar tarafından bakarsak, gelenek ve kültür haline gelmiştir. Bunu yadırgamamak gerek.

Irkçılık ise, bu durumun radikal halidir. Buna pozitif milliyetçilik diye bir adlandırma yapalım, bizim de antropoloji ve sosyolojiye katkımız olsun hep beraber. :D

Peki, buna nerede "hastalık" tanısı koyabilirsin? Çünkü biliyoruz ki, her şeyin fazlası zarardır.

Irkçı değilim. "Ama" bağlacını kullanarak da kendimi aklamak istemiyorum.

Benim gözümde toplum sözleşmesine uyan her birey, eşit bireydir. İster siyah olsun, ister beyaz, ister Asyalı... vb...

Ama ırkçılığın, psikolojik bir hastalık göstergesi olduğunu düşünmüyorum. Sebebini açıklamadan önce ulusun, milletin ve bunları ait değerleri anlamamız gerekir. Ben bu duruma en ilkel -primal- gözle bakıyorum.

Bir grup hayvan sürüsü, aynı familyadan, aynı cinsten, aynı türden, hatta aynı kandan olmasına rağmen kendi grubundan olmayanı dışlar, saldırır, öldürür. Bu, pragmatik ve utilitarist bir eylemdir ki, ben de bundan yanayım.

Bu duruma insanlar tarafından bakarsak, gelenek ve kültür haline gelmiştir. Bunu yadırgamamak gerek.

Irkçılık ise, bu durumun radikal halidir. Buna pozitif milliyetçilik diye bir adlandırma yapalım, bizim de antropoloji ve sosyolojiye katkımız olsun hep beraber. :D

Peki, buna nerede "hastalık" tanısı koyabilirsin? Çünkü biliyoruz ki, her şeyin fazlası zarardır.
Hayvanlarda olan üzerinden insan davranışının etik olup olmamasına bir varımı mantıksız buluyorum. Doğada olan = değildir sağlıklı olan.

Irkçılık ile gelenek, milliyetçilik arasında ilişki yoktur.

Irkçılık farklı bir olgudur. Hastalık kısmı şurası: gölge projeksiyonu, biz ve öteki bölümü, toplumsal uyumsuzluk, narsistik kompansasyon, ödipal kompleks başarısızlığı...

Sen uzman mısın, psikolog musun dersen hayır değilim. Zaten bunlar mutlak doğru olarak sunamam. Benim düşüncelerim nihayetinde.
Bir otorite göstereni (diploma) yok ne yazık ki.

Hayvanlarda olan üzerinden insan davranışının etik olup olmamasına bir varımı mantıksız buluyorum. Doğada olan = değildir sağlıklı olan.
İstediğin kadar mantıksız bul, bu böyledir. Ne senin, ne de benim fikirlerim önemli..

Nasıl ki, insanoğlu t*cavüz eylemini gerçekleştiriyor, hayvanlarda da böyle. Nasıl ki, insanoğlu topluluk oluşturduğunda içinde hiyerarşik bir yapı oluşturuyor, hayvanlarda da böyle. Sadece ebeveynlerin fiziksel özelliklerinin bilgisi değil, korkularının, duygularının, davranışlarının da bilgisi gen yoluyla aktarılır. Buna kalıtım diyoruz. Irkçılık hastalık ise de, değilse de genetiktir. IQ'nun kalıtsallığı ile ilgili bir çok araştırma mevcuttur.

Zaten "DOĞADA OLAN İYİDİR." demedim. Doğaya bakmamız gerektiğini söyledim. Sonuçta kompleks düşünen bir canlı olsak da, farklı değiliz. Sağlıklı olan ile sağlıksız olanı ayırabilme yeteneğimiz var.

Irkçılık ile gelenek, milliyetçilik arasında ilişki yoktur.
Eğer aralarındaki bu bağlantıları kabul etmiyorsan, bence tartışmamızın gereği yoktur.

Aşağılama, hor görme, kendini üstün görme vb. gibi egoist-narsist davranışlar, ırkçılığın temelidir. O zaman, bu davranışların hepsini hastalık çerçevesinde değerlendirmemiz gereklidir.

Sen uzman mısın, psikolog musun dersen hayır değilim. Zaten bunlar mutlak doğru olarak sunamam. Benim düşüncelerim nihayetinde.
Bir otorite göstereni (diploma) yok ne yazık ki.
Kimse uzman değil. İlgin var ve düşüncelerini yazıyorsun. Bundan doğal bir şey yok.

Ben de antropolog, sosyolog ya da filozof değilim ama ilgi duyuyorum.

Son düzenleme:
Irkçılığın sizin için mantıksız olması, bu durumu psikolojik hastalık yapmıyor.

Doğadaki çeşitli hayvanların kendi gruplarından olmayanları "istememeleri" doğal bir durum iken neden insan ırkçı olmamalı?
Alt ırklara karşı ırkçı olmanın bir hastalık olduğunu düşünmüyorum, istenmeyen ırkların istilasına karşı bir tutum sergilemek kanaatimce uygun bir davranış.

Afgan ve pakiler gözünüzde nasıl bir ırk?
Cahil, toplum sözleşmesinden bihaber, bir günahımı bile emanet etmeyeceğim bir toplum.

Alıntıladığın cevabımda demek istediğim şudur;
"Alt ırk, yani doğası gereği, doğumundan itibaren ne konumda olursa olsun, senden düşük bir komunda mıdır?

Cahil, toplum sözleşmesinden bihaber, bir günahımı bile emanet etmeyeceğim bir toplum.

Alıntıladığın cevabımda demek istediğim şudur;
"Alt ırk, yani doğası gereği, doğumundan itibaren ne konumda olursa olsun, senden düşük bir komunda mıdır?

Bu bahsettiğin şeyler toplum geneli ise ki öyle gözümde alt ırktır.

Bunu nereden çıkardınız? Irkçılık benim için mantıksız değil, mantıklı, ki zaten konuda mantığından bahsediyorum. Söylemlerimi mantıklı mantıksız ikiliğinde değil de söylemlerimin kendi düzleminde değerlendirmeye alınması daha sağlıklı olur.

Doğadaki çeşitli hayvanların kendi gruplarından olmayanları "istememeleri" doğal bir durum iken neden insan ırkçı olmamalı?
Doğadaki hayvanla kendini bir tutuyorsan bir şey diyemem. Şahsen ben insan zihninin kompleksliğini bir farklılık ve avantaj olarak görüyorum -bu avantaj aynı zamanda bir dezavantaj -bknz. ilişkisel çerçeve kuramı- ama olsun.

İstila kavramını kullanman özellikle ilgimi çekti. İstila bir bölgeye sahibinden izinsiz girip orayı işgal etmek demek değil midir?
Yani topyekun Dünya sana, bazı ırklara ait ve bazı ırklar burayı istila ediyor. Yani bazı ırklar hiç olmamalı bile demiş oluyorsun bilinçdışı düzlemde. Ki işte bu hastalıklı bir düşüncedir.

:buz:

Alt ırk diye bir şey var mı? Yoksa senin kişisel olarak görüşün mü?
Cahil ve güvenilmeyecek insan grubu çok, bu tür gruplara karşı çeşitli ideolojik görüşleri kullanmak uygun bir davranış. Arap yarımadasının hali meçhul.
Doğadaki hayvanla kendini bir tutuyorsan bir şey diyemem. Şahsen ben insan zihninin kompleksliğini bir farklılık ve avantaj olarak görüyorum -bu avantaj aynı zamanda bir dezavantaj -bknz. ilişkisel çerçeve kuramı- ama olsun.
Hayvanlardan ayrılan farkımız zekamız ve kompleks duygularımız olsa dâhi yine hayvanlar gibi yaşıyoruz.
Önerdiğiniz içeriğe bakarım bir ara. 👍