Alacağınız potansiyometrenin direnç değeri devreye göre değişir çünkü. Bu arada öyle modern falan bakmanıza gerek yok normal düz tip alın
Potansiyometre en son iş zaten, sona kalabilir.

Fikriniz için teşekkür ederim. Uygun potansiyometreye başlık satın almam ama evde güzel bir başlık bulur yaparım.

Deneme amaçlı 5V adaptör ile çalıştırdım. Çok düşük devirde dönüyor tabii.

IMG_20240603_114915_104.webp

Bu fanlar için nasıl bir potansiyometre almalıyım? Bu ürün olmaz mı?

Son düzenleme:
O tarzdakiler olur ancak onun icin birde PCB alman ya da tasarlaman gerekiyor, elinde kucukte olsa breadboard varsa onunla denemesini yapabilirsin.
Neden ki, örnekle anlatabilir misiniz? Sadece voltaj kontrolünü yapacağım. PWM ve Tach bağlantısı olmayacak.

Son düzenleme:
Neden ki, örnek verebilir misiniz?
Gordugun uzere pot'un uzerinde bacaklar var, ya bacaklara tel lehimleyerek devreyi kuracaksin ya da PCB uzerine lehimleyerek daha derli toplu duzenli bir devre kurmus olacaksin. Tel lehimlemekle ugrasmak yerine sunun gibi bir plaket alabilirsin. Breadboard ile yap dememin sebebi yeni yeni ogreniyorsan hem deneme yanilma ile bir seyler ogrenmis olursun hemde prototipini daha kolay sekilde hazirlarsin.

Potansiyometrenin 3 bacagi var ortadaki bacak sinyal ucu digerleri ise uc bacaklar olarak gecer, bacagin birine devrenin yonune gore pozitif hatti digerine de negatif hatti baglarsin orta bacagi da fana baglarsin.

@Yuki Anladım, biraz çirkin bir bağlantı olacak gibi. İleride fanları 6'ya çıkarırsam mutlaka breadboard kullanırım ama şimdilik basit ve amatörce bir deneme yapmak istiyorum. Zorunda değilsem tabii.

Bu şema doğru mu?

Adsız.webp

@Yuki Fanlara pozitif kablo bağlanmaması kafamı karıştırmıştı. Sanırım bu enerjiyi potansiyometredeki orta bacak sağlıyor, değil mi?

Bu arada başlıktaki gibi kabloları USB'ye çeviremeyeceğim. USB type A çıkış portuna sahip 12V adaptör bulamadım.

Son düzenleme: