blackrock

Çalışkan
Aşağıdaki ekran görüntülerine bakarsanız, ‘unloade’ neden bu kadar yüksek? 100 megabit hızında bu değer 22 ms, 1000 megabit hızında ise 54 ms. MR90X router kullanıyorum, üzerinde OpenWrt kurulu. İnternetimi düzeltmem için bana yardımcı olabilecek arkadaşlar mutlaka bu forumda vardır.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısımmmm.webp
    Ekran Alıntısımmmm.webp
    27,9 KB · Görüntüleme: 300
  • Ekran Alıntısınnnnn.webp
    Ekran Alıntısınnnnn.webp
    51,7 KB · Görüntüleme: 302
Hocam traceroute atıp ilk iki hop'da gecikme olup olmadığını kontrol eder misiniz? Sorunun router mı yoksa ISS tarafında mı olup olmadığını anlamak gerek.

İnceledim hocam. Traceroute çıktısında görüldüğü üzere bağlantın CGNAT (10.x.x.x IP blokları) üzerinden geçiyor ve ISS çıkış noktası 56 ms civarında gecikme yaratıyor. Bu durum doğrudan bufferbloat değil. ISS'nin peering veya CGNAT altyapısından kaynaklanan gecikmeli yönlendirmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. OpenWRT tarafında router’ın sağlıklı görünüyor. Sorunu net çözmek için ISS ile görüşüp CGNAT'tan çıkmak (statik IP talebi) en etkili adım olur; ek olarak IPv6'yı aktif edip gerekirse düşük gecikmeli bir VPS üzerinden WireGuard tünellemesiyle routing'i optimize etmek de olabilir ama masraf olur.

İnceledim hocam. Traceroute çıktısında görüldüğü üzere bağlantın CGNAT (10.X. X. X IP blokları) üzerinden geçiyor ve ISS çıkış noktası 56 ms civarında gecikme yaratıyor. Bu durum doğrudan bufferbloat değil. ISS'nin peering veya CGNAT altyapısından kaynaklanan gecikmeli yönlendirmeden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. OpenWrt tarafında Router'ın sağlıklı görünüyor. Sorunu net çözmek için ISS ile görüşüp CGNAT'tan çıkmak (statik IP talebi) en etkili adım olur; ek olarak IPv6'yı aktif edip gerekirse düşük gecikmeli bir VPS üzerinden wireguard tünellemesiyle Routing'i optimize etmek de olabilir ama masraf olur.
Kablonet'te 1000 megabitte CGNAT yok. Modemde gördüğüm IP 46 ile başlıyor, yani gerçek IP diye biliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kablonet'te 1000 megabitte CGNAT yok. Modemde gördüğüm IP 46 ile başlıyor, yani gerçek IP diye biliyorum.
Az önce ilgili biriyle görüştüm hocam. Kullanıcı tercih etmediği sürece hizmetlerde statik IP atanmıyormuş. Ayrıca değerlerin normal olduğunu söyledi. Her ne kadar normal olmadığını anlatmaya çalışsam da neticeye varamadık. Ben sorunun, ISS'nin peering kısmında olduğunu, sizlik herhangi bir sorunun olmadığını düşünüyorum.

DÜZENLEME: Aynı testi DSL ile denediğimde aynı hop 28 ms. Bunu söylediğimde görüşmeyi sonlandırdılar :)

Az önce ilgili biriyle görüştüm hocam. Kullanıcı tercih etmediği sürece hizmetlerde statik IP atanmıyormuş. Ayrıca değerlerin normal olduğunu söyledi. Her ne kadar normal olmadığını anlatmaya çalışsam da neticeye varamadık. Ben sorunun, ISS'nin peering kısmında olduğunu, sizlik herhangi bir sorunun olmadığını düşünüyorum.
Bunu nasıl düzelttirebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör: