Konu Başlıkları Gizle
Herkese selam!
Bu aralar "şu konsol alınır mı? Neden bunu almalıyım? Bunun yerine alınır mı?" tarzı konsol konuları gördüm, bu yüzden tüm konsolları kullanmış birisi olarak hem Türkiye şartlarında alınması en makul konsolları, hem de neden alınmalılar ondan bahsedeceğim bir rehber olacak.
Ayrıca bu rehberimde PS4, Xbox One X, Nintendo DS gibi konsol serilerinden bahsetmeyeceğim. Ayrıca PS5 Pro'yu da listeye eklemeyeceğim, çünkü henüz resmi bir tanıtım olmamasıyla beraber neler vaat edeceğini de bilmiyoruz tam anlamıyla.
Yani oturup konsolun teknik detaylarından değil, daha çok ne vaat ettiğinden bahsedeceğim, sıralama uygulamadım, rastgele açıklıyorum, sonra "neden Xbox birinci listede?" demeyin.
Microsoft'un son nesil konsolu, şu an ham güç açısından en güçlü konsol bu. Xbox Series X şu an benim fikrime göre Türkiye'de bilgisayar yerine bile alınabilecek en mantıklı konsol unvanına sahip. Konsolun gücünün yanı sıra Microsoft hâlâ ülkemizde faaliyet gösteren çok köklü bir firma, bize özel fiyat politikaları var. An itibarıyla Xbox'ta 50 liraya üç adet geriye uyumluluk özelliği (bundan bahsedeceğim.) Olan satın alabiliyorsunuz.
Xbox'ın şüphesiz en güçlü yer olduğu yer Xbox Game Pass'tir. Yüzlerce güzel oyunun olduğu ki bu oyunların arasında Diablo 4, Call of Duty MW3, Black Ops 6 (bu yolda) ve daha bir sürü güzel AAA oyunun olduğu bir kütüphane sistemine sahip. Yepyeni harika oyunlar duyuruldu Xbox tarafında ve duyurulan oyunların istatistik olarak 10'da 9'u Game Pass'e ilk gün oyunu yani çıktığı gibi Game Pass kütüphanesine eklenerek gelecek. Sadece Game Pass sisteminin rahatlığı için bile alınabilir.
Ve yine Xbox'ın lider olduğu bir özellik olan geriye dönük uyumluluk olayına gelelim. Yıllar önce çıkmış, artık fiziksel olarak bırakın dijitallerini bile zor bulduğumuz oyunları Microsoft Xbox'a entegre etti, bununla da kalmadılar bu oyunlara FPS Boost gibi oyunu 60 FPS oynamanızı sağlayan bir özellik getirdiler. Orijinal Xbox (ilk çıkan Xbox konsoludur.) Dahil 360 ve diğer tüm eski konsollara çıkan oyunları çok rahat bir şekilde yeni nesil konsolunuzdan oynayabiliyorsunuz. Ayrıca bu tür oyunlar markette aşırı ucuz oluyorlar, örnek veriyorum geçen Assassin's Creed'in ilk oyununu 29 liraya aldım. Ayrıca bu eski oyunların birkaçı Game Pass kütüphanesinde de var. Fable serisi, Gears of War serisi gibi.
Özel oyun olarak da Xbox tarafı bir PS5 değil kesinlikle. Kendi özel oyunları mevcut, bunlar kaliteli yapımlar. Halo serisi, Microsoft Flight Simulator, Gears of War serisi, Starfield ve yolda olan birkaç özel oyun daha var. Bunlardan birisi de ındiana Jones'un oyunu.
Kontrolcüsü de bana göre şu anda var olan en iyi kontrolcüdür. Özellikle 9. nesille beraber kullandığım tüm kontrolcüler arasında en iyi kontrolcü Xbox'a ait diyebilirim.
Güçlü bir konsola sahip olup, oyunları hâlâ biraz daha ucuza alma imkanına erişmek ve Game Pass'ten en rahat şekilde yararlanmak için en mantıklı seçenek Xbox Series X'tir. İthalatçı garantili olarak 20.000 lira civarına satın alabilirsiniz ayrıca ithalatçı garantili olmasına rağmen ben konsolumu Microsoft Türkiye'ye kayıt ettirdim, şu an istesem garantiden direkt olarak Microsoft tarafından da yararlanabiliyorum, bu harika bir şey.
Xbox'ın Series X ile birlikte çıkış yapmış küçük kardeşi Series S. Teknik anlamda Xbox'tan ve PS5'ten daha güçsüz, çok çok daha küçük ve taşınılabilir olan versiyonu. Fiyatı çok makul olmakla beraber güç dışında Xbox Series X ile tüm özellikleri aynı, geriye dönük uyumluluk, Game Pass kütüphanesi, kontrolcü tam anlamıyla aynılar.
Sadece güç olarak fiyatının da getirisiyle daha mütevazi bir konsol. PS4'ten daha güçlü, PS5'ten ve Xbox Series X'ten daha güçsüz. Güçsüz dediğime bakmayın hâlâ bir sürü AAA oyunu 60 FPS oynatabiliyor, rekabetçi oyunları ise Series X ve PS5 kalitesinde 120 FPS oynattırabiliyor, sadece AAA tek oyunculu oyunlar grafik kalitesi bakımından normal olarak daha düşük oluyor.
Öncelikle fiyatı. Şu an ithalatçı garantili olarak bu konsolun sıfırını 10.000 ila 9000 lira arası bulabilirsiniz. Bu cihazı da Microsoft Türkiye'ye kayıt ettirebiliyorsunuz. Ayrıca konsolun kendisi neredeyse abisinin 3'te 1'i kadar. Görüntüyü aktarabileceğiniz her yere rahatça taşıyabilirsiniz. Taşıma olayını size şöyle söyleyeyim;
Benim şalvara benzeyen bollukta bir eşofmanım var cebi de büyük sayılır, bir alt mahalledeki arkadaşımın evine konsolumu cebime yerleştirerek gittim. Sadece üst kısmının 3'te 2'lik kısmı dışarda kaldı, yine de siz yaptığımı yapmayın benim başka çarem yoktu.
Oyun oynamak için en ideal konsol durumunda şu anda. 10.000 liralık aletle neler neler oynayabildiğinizi görseniz şaşırırdınız.
Japonlara geldik. Xbox Series X'in yegane rakibi, oyun dünyasında ki en güçlü konsollardan birisi. Fakat maalesef Sony'nin de ülkemizden çekilmesiyle beraber benim en uzun süre kullandığım konsol olan PS artık oyun fiyatı skalası bakımından çok eksilere düşmüş bir konsol oldu. PS5 Sony'nin son nesil ailesinden, oldukça güçlü bir donanıma, çok iyi bir SSD'ye ve DualSense ile birlikte gelen haptic feedback ve adaptive trigger gibi harika kontrolcü özelliğine sahip bir konsol.
Xbox'ın Game Pass'i gibi PS tarafı da PS Plus'a sahip. Xbox Game Pass kadar olmasa da Ghost of Tsushima, Horizon forbidden West gibi oyunlara sahip. Ama kesinlikle Xbox Game Pass kadar iyi bir sistem değil. Ayrıca geriye dönük uyumluluk konusunda kesinlikle Xbox'ın kat ve kat gerisinde.
Çok kaliteli özel oyunlara sahip, bu yüzden sektörde genel anlamda lider olan bir konsol Xbox'a göre. Fakat bu oyunlar ülkemizde gerçekten çok pahalı, 3200 bandına ulaştı tek oyunun fiyatı ve PS5 çıktığından beri adamakıllı sadece PS5'e özel bir oyun çıkmadı. Fakat sadece bu özel oyunları oynamak isteyen birisi için bile bu konsol alınabilir, özel oyunların kalitesi cidden bambaşka. Last of Us serisi, GoW serisi, Ratchet & Clank: Rift apart, Ghost of Tsushima, Spider-Man serisi...
Ancak PS yine de tüm bu - özelliklerine rağmen kalite kokan bir konsol arkadaşlar, kimse bunu reddedemez, sadece o şaşalı günlerinden uzakta.
PS5 ülkemizde ithalatçı garantili olarak 18.000 ila 20.000 arası bulunabiliyor. Dilerseniz Bilkom'dan direkt garantili de alırsınız ama fiyatı tuzlu. Xbox'ta olduğu gibi ürünü garantiye kaydettiremiyorsunuz. Satın aldığınız yer garanti oluyor. Durumunuz iyiyse, bir oyuna ve diğer oyunlara da 2500 - 3200 civarı verebilirim diyorsanız, "abi ben özel oyunları oynamak istiyorum." diyorsanız, Game Pass falan pek umurumda değil diyorsanız PS5 alabilirsiniz. Lüks oldu koskoca PS ülkemizde...
Sıfır şaka ama benim en sevdiğim konsol Nintendo Switch'tir. Telefon kadar donanımıyla size öyle bir oyunlar oynattırır ki, bu oyunlar koca koca donanımlı konsolların yarattığı etkinin 10 katını yaratır. Bir de üstüne Zelda Breath of the Wild'sanız sizi yılın en iyi oyununu ödülünün sahibi yapar.
Üstteki diğer konsolların yanı sıra Switch bir el konsoludur, Nintendo markasına aittir ve Nintendo'nun özel oyunları + diğer firmaların yaptığı oyunlar olmak üzere karışık bir kütüphaneye sahiptir. Donanım açısından doğal olarak yukarıdaki 3 rakibinden kat ve kat güçsüzdür ama konsolun size vermek istediği şey de güç değildir, saf oyun deneyimidir. Bunu da en iyi şekilde kendi özel yapımlarıyla verir Nintendo Switch.
Bu özel oyunların her biri o kadar güzel hissettiriyor ki insana, bu konsolu elime alıp ilk kez the Legend of Zelda: Breath of the Wild oynadığım günü unutamıyorum, bana bambaşka deneyimler yaşatmış bir konsoldur kendisi.
Ancak diğer firmaların yaptığı ve Switch'e entegre edilen oyunlar o kadar da iyi değil. Mesela oturup Witcher 3'ü iyi bir kalitede oynayamazsınız. 30 FPS ve çöpten farksız bir grafikle açıyor maalesef. Ama akıcı bir oyun deneyimi sunuyor tabii. Ama donanımı da belli yani.
Çıkarılabilir kontrolcü yani joycon'lara sahip Switch'inizi ister ekrana kontrolcüyü takarak, isterseniz de yanında gelen aparatıyla normal kontrolcüye çevirerek dilediğiniz her yerde oyun oynayabiliyor, dilerseniz de yine yanında gönderilen aparatıyla televizyonuna bağlayabiliyorsunuz. An itibarıyla el konsolu kategorisinin yegane ve tartışmasız lideri olmakla beraber küçücük donanımıyla Xbox'lara PS'lere kafa tutuyor bu el konsolu.
Öncelikle, Switch'in OLED bir de LCD modeli var ve ekstra olarak da Nintendo Switch Lite var. Aralarında donanım farkı yok ancak ekran boyutu, ekran kalitesi olarak en iyi olan ve en güncel versiyonu Nintendo Switch OLED, farklı bir deneyim istiyorsanız Nintendo Switch Lite'da öneririm, tam bir el konsolu deneyimi sunar ancak çıkarılabilir kontrolcüsü de yoktur. 10.000 lira civarına bulabilirsiniz OLED versiyonu, oyunları pahalıdır, 2500 ila 2000 arasındadır, ikinci el piyasası iyidir, araştırırsanız güzel oyun bulursunuz ayrıca mağaza konumu değiştirip ara ara sağlam indirimler de yakalayabilirsiniz. Bir el konsolu gurmesiyseniz, Nintendo özel oyunlarını oynamak istiyorsanız en iyi seçeneğiniz Nintendo Switch OLED'tir.
Bu rehberimizi sektörün en yenisi olan Steam Deck ile kapatmak istedim. Steam Deck hepimizin bildiği Valve firması tarafından yapılmış bir el konsoludur. Evet, Steam Deck bir el konsoludur, Steam platformunu kullanır ve SteamOS adlı işletim sistemini kullanır, kendi özel oyunları da vardır. Bir konsolu konsol yapan platformu ve sistemidir.
Rakibi Nintendo Switch'den çok daha güçlü bir donanıma sahip, ancak normal olarak PS ve Xbox'a nazaran da daha güçsüz bir donanıma sahip el konsoludur Steam Deck. OLED ve LCD olmak üzere iki versiyonu var, çok çok az donanım farkı olmakla beraber ekran, Wi-Fi, batarya gücü gibi farklılıklar mevcut iki model arasında. Ben kesinlikle alacaksanız OLED 512 GB modeli öneririm.
Steam Deck son yıllarda çıkmış olan en iyi el konsollarından birisidir, cihaz gerçekten piyasada iyi bir şekilde tutunmuş ve oldukça rağbet görmüş bir cihaz. Steam platformunun tüm nimetlerinden yararlanmak ve bunu elde tutulur bir boyuta getirilmek için tasarlanmış, çok dengeli bir el konsoludur. 6 aya yakın bir süre kullandım, Half-Life serisi, portal serisi, left 4 serisi, Skyrim ve daha bir sürü eski AAA oyunları gerçekten sizi şaşırtabilecek seviyede iyi grafiklerle ve kare hızlarıyla oynatıyor, harika bir deneyimdi. Çayımı alıp balkonda pufuma oturup saatlerce Stardew Valley oynamak o kadar güzeldi ki...
Özellikle indie yapımları oynayan biriyseniz Steam Deck sizin için harika bir seçenek. Tabii dizili bir Steam hesabınız varsa ve yıllardır PC oyuncusuysanız, farklı şeyler denemek istiyorsanız bir daha oyun almak gibi bir zorunluluğunuzda yok. Steam hesabınızda ki tüm oyunları oynayabiliyorsunuz.
Birçok oyun Steam Deck ile uyumluluk skalası alarak mağazaya geliyor, yeşil tam uyumluluk demek, piyasada ki çoğu oyunda bu var, turuncu oynanabilir, ancak tam uyumlu değil demek. Fakat turuncu konusunda şöyle bir aldatmaca mevcut;
Örneğin Overwatch 2 oynayacaksınız değil mi? Oyun canavar gibi 90 FPS çalışıyor, hiçbir uyumluluk veya tuş ataması sorunu yok ama oyunun chat kısmını tek düğmeyle açamadığınız için turuncu uyumluluğa düşmüş Overwatch 2, yani aslında tam uyumlu.
Kontrolcüsü direkt olarak konsola entegre, Switch gibi çıkartamıyorsunuz. Ayrıca Valve iki tarafa da touch pad ekleyerek ve bunun kullanımını da çok iyi bir seviyeye çıkararak harika bir iş yapmış, kontrolcü düzenine alışmanız için çok güzel bir özellik. Ben bile alışık olmama rağmen ara ara touch Pad'lerini kullanıyordum o derece.
Bir el konsolu istiyorsanız, bu el konsolunun güçlü olmasını, bataryasının da iyi gitmesini istiyor, Steam hesabınıza da erişim sağlayıp tüm bunları oynamak istiyorsanız Steam Deck size göre, lüks bir oyun konsolu diyebilirim. Ülkemizde Nintendo'nun da olduğu gibi resmi bir satıcısı yok, ithalatçı garantili olarak OLED versiyonunu (kesinlikle bunu öneririm.) 23.000 & 21.000 civarına bulabilirsiniz. Dediğim gibi pahalı bir alternatif ama çok hoş bir cihaz.
Ayrıca Steam Deck içinde Masaüstü modu bulunan bir el konsoludur, dilerseniz Dock istasyonu (çoğaltıcı istasyon.) ile monitör, klavye & mouse bağlayarak Linux tabanlı işletim sistemi olan SteamOS ile adeta bilgisayarmış gibi kullanıp Linux'un tüm nimetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Evet piyasada ki en çok tercih edilen konsolları neden alıp neden almamanız gerektiğini az çok anlatmaya çalıştım, her konsol birbirinden güzel, birbirinden de farklı eksi noktalara sahip. Ekonomik durumunuzu, istediğiniz deneyimi göz önünde bulundurarak kendinize en uygun konsolu alıp oyun oynayabilirsiniz, bir konsolun fanboyu olmaya gerek yok.
PS4, Xbox One, Nintendo DS gibi serilere girmememin sebebi listenin lastik gibi uzayıp gitmesinden çok bu konsolların eski olması ve bu rehberin yeni nesil için olmasını istediğimden dolayıdır. Yoksa Xbox One serisi, PS4 Serisi ve DS serisi efsanevi konsollardır ve müthiş oyunlara sahiptir.
Bu aralar "şu konsol alınır mı? Neden bunu almalıyım? Bunun yerine alınır mı?" tarzı konsol konuları gördüm, bu yüzden tüm konsolları kullanmış birisi olarak hem Türkiye şartlarında alınması en makul konsolları, hem de neden alınmalılar ondan bahsedeceğim bir rehber olacak.
Ayrıca bu rehberimde PS4, Xbox One X, Nintendo DS gibi konsol serilerinden bahsetmeyeceğim. Ayrıca PS5 Pro'yu da listeye eklemeyeceğim, çünkü henüz resmi bir tanıtım olmamasıyla beraber neler vaat edeceğini de bilmiyoruz tam anlamıyla.
Yani oturup konsolun teknik detaylarından değil, daha çok ne vaat ettiğinden bahsedeceğim, sıralama uygulamadım, rastgele açıklıyorum, sonra "neden Xbox birinci listede?" demeyin.

1 numarada Microsoft'un konsolu Xbox Series X
Microsoft'un son nesil konsolu, şu an ham güç açısından en güçlü konsol bu. Xbox Series X şu an benim fikrime göre Türkiye'de bilgisayar yerine bile alınabilecek en mantıklı konsol unvanına sahip. Konsolun gücünün yanı sıra Microsoft hâlâ ülkemizde faaliyet gösteren çok köklü bir firma, bize özel fiyat politikaları var. An itibarıyla Xbox'ta 50 liraya üç adet geriye uyumluluk özelliği (bundan bahsedeceğim.) Olan satın alabiliyorsunuz.
Xbox'ın şüphesiz en güçlü yer olduğu yer Xbox Game Pass'tir. Yüzlerce güzel oyunun olduğu ki bu oyunların arasında Diablo 4, Call of Duty MW3, Black Ops 6 (bu yolda) ve daha bir sürü güzel AAA oyunun olduğu bir kütüphane sistemine sahip. Yepyeni harika oyunlar duyuruldu Xbox tarafında ve duyurulan oyunların istatistik olarak 10'da 9'u Game Pass'e ilk gün oyunu yani çıktığı gibi Game Pass kütüphanesine eklenerek gelecek. Sadece Game Pass sisteminin rahatlığı için bile alınabilir.
Ve yine Xbox'ın lider olduğu bir özellik olan geriye dönük uyumluluk olayına gelelim. Yıllar önce çıkmış, artık fiziksel olarak bırakın dijitallerini bile zor bulduğumuz oyunları Microsoft Xbox'a entegre etti, bununla da kalmadılar bu oyunlara FPS Boost gibi oyunu 60 FPS oynamanızı sağlayan bir özellik getirdiler. Orijinal Xbox (ilk çıkan Xbox konsoludur.) Dahil 360 ve diğer tüm eski konsollara çıkan oyunları çok rahat bir şekilde yeni nesil konsolunuzdan oynayabiliyorsunuz. Ayrıca bu tür oyunlar markette aşırı ucuz oluyorlar, örnek veriyorum geçen Assassin's Creed'in ilk oyununu 29 liraya aldım. Ayrıca bu eski oyunların birkaçı Game Pass kütüphanesinde de var. Fable serisi, Gears of War serisi gibi.
Özel oyun olarak da Xbox tarafı bir PS5 değil kesinlikle. Kendi özel oyunları mevcut, bunlar kaliteli yapımlar. Halo serisi, Microsoft Flight Simulator, Gears of War serisi, Starfield ve yolda olan birkaç özel oyun daha var. Bunlardan birisi de ındiana Jones'un oyunu.
Kontrolcüsü de bana göre şu anda var olan en iyi kontrolcüdür. Özellikle 9. nesille beraber kullandığım tüm kontrolcüler arasında en iyi kontrolcü Xbox'a ait diyebilirim.
Neden Xbox Series X almalıyım?
Güçlü bir konsola sahip olup, oyunları hâlâ biraz daha ucuza alma imkanına erişmek ve Game Pass'ten en rahat şekilde yararlanmak için en mantıklı seçenek Xbox Series X'tir. İthalatçı garantili olarak 20.000 lira civarına satın alabilirsiniz ayrıca ithalatçı garantili olmasına rağmen ben konsolumu Microsoft Türkiye'ye kayıt ettirdim, şu an istesem garantiden direkt olarak Microsoft tarafından da yararlanabiliyorum, bu harika bir şey.
2 numarada yine Microsoft ailesinden olan Xbox Series S
Xbox'ın Series X ile birlikte çıkış yapmış küçük kardeşi Series S. Teknik anlamda Xbox'tan ve PS5'ten daha güçsüz, çok çok daha küçük ve taşınılabilir olan versiyonu. Fiyatı çok makul olmakla beraber güç dışında Xbox Series X ile tüm özellikleri aynı, geriye dönük uyumluluk, Game Pass kütüphanesi, kontrolcü tam anlamıyla aynılar.
Sadece güç olarak fiyatının da getirisiyle daha mütevazi bir konsol. PS4'ten daha güçlü, PS5'ten ve Xbox Series X'ten daha güçsüz. Güçsüz dediğime bakmayın hâlâ bir sürü AAA oyunu 60 FPS oynatabiliyor, rekabetçi oyunları ise Series X ve PS5 kalitesinde 120 FPS oynattırabiliyor, sadece AAA tek oyunculu oyunlar grafik kalitesi bakımından normal olarak daha düşük oluyor.
Neden Xbox Series S almalıyım?
Öncelikle fiyatı. Şu an ithalatçı garantili olarak bu konsolun sıfırını 10.000 ila 9000 lira arası bulabilirsiniz. Bu cihazı da Microsoft Türkiye'ye kayıt ettirebiliyorsunuz. Ayrıca konsolun kendisi neredeyse abisinin 3'te 1'i kadar. Görüntüyü aktarabileceğiniz her yere rahatça taşıyabilirsiniz. Taşıma olayını size şöyle söyleyeyim;
Benim şalvara benzeyen bollukta bir eşofmanım var cebi de büyük sayılır, bir alt mahalledeki arkadaşımın evine konsolumu cebime yerleştirerek gittim. Sadece üst kısmının 3'te 2'lik kısmı dışarda kaldı, yine de siz yaptığımı yapmayın benim başka çarem yoktu.

Oyun oynamak için en ideal konsol durumunda şu anda. 10.000 liralık aletle neler neler oynayabildiğinizi görseniz şaşırırdınız.
3 numara Sony'nin konsolu olan PlayStation 5
Japonlara geldik. Xbox Series X'in yegane rakibi, oyun dünyasında ki en güçlü konsollardan birisi. Fakat maalesef Sony'nin de ülkemizden çekilmesiyle beraber benim en uzun süre kullandığım konsol olan PS artık oyun fiyatı skalası bakımından çok eksilere düşmüş bir konsol oldu. PS5 Sony'nin son nesil ailesinden, oldukça güçlü bir donanıma, çok iyi bir SSD'ye ve DualSense ile birlikte gelen haptic feedback ve adaptive trigger gibi harika kontrolcü özelliğine sahip bir konsol.
Xbox'ın Game Pass'i gibi PS tarafı da PS Plus'a sahip. Xbox Game Pass kadar olmasa da Ghost of Tsushima, Horizon forbidden West gibi oyunlara sahip. Ama kesinlikle Xbox Game Pass kadar iyi bir sistem değil. Ayrıca geriye dönük uyumluluk konusunda kesinlikle Xbox'ın kat ve kat gerisinde.
Çok kaliteli özel oyunlara sahip, bu yüzden sektörde genel anlamda lider olan bir konsol Xbox'a göre. Fakat bu oyunlar ülkemizde gerçekten çok pahalı, 3200 bandına ulaştı tek oyunun fiyatı ve PS5 çıktığından beri adamakıllı sadece PS5'e özel bir oyun çıkmadı. Fakat sadece bu özel oyunları oynamak isteyen birisi için bile bu konsol alınabilir, özel oyunların kalitesi cidden bambaşka. Last of Us serisi, GoW serisi, Ratchet & Clank: Rift apart, Ghost of Tsushima, Spider-Man serisi...
Ancak PS yine de tüm bu - özelliklerine rağmen kalite kokan bir konsol arkadaşlar, kimse bunu reddedemez, sadece o şaşalı günlerinden uzakta.
Neden PlayStation 5 almalıyım?
PS5 ülkemizde ithalatçı garantili olarak 18.000 ila 20.000 arası bulunabiliyor. Dilerseniz Bilkom'dan direkt garantili de alırsınız ama fiyatı tuzlu. Xbox'ta olduğu gibi ürünü garantiye kaydettiremiyorsunuz. Satın aldığınız yer garanti oluyor. Durumunuz iyiyse, bir oyuna ve diğer oyunlara da 2500 - 3200 civarı verebilirim diyorsanız, "abi ben özel oyunları oynamak istiyorum." diyorsanız, Game Pass falan pek umurumda değil diyorsanız PS5 alabilirsiniz. Lüks oldu koskoca PS ülkemizde...
4 numarada Nintendo'nun el konsolu Nintendo Switch OLED
Sıfır şaka ama benim en sevdiğim konsol Nintendo Switch'tir. Telefon kadar donanımıyla size öyle bir oyunlar oynattırır ki, bu oyunlar koca koca donanımlı konsolların yarattığı etkinin 10 katını yaratır. Bir de üstüne Zelda Breath of the Wild'sanız sizi yılın en iyi oyununu ödülünün sahibi yapar.

Üstteki diğer konsolların yanı sıra Switch bir el konsoludur, Nintendo markasına aittir ve Nintendo'nun özel oyunları + diğer firmaların yaptığı oyunlar olmak üzere karışık bir kütüphaneye sahiptir. Donanım açısından doğal olarak yukarıdaki 3 rakibinden kat ve kat güçsüzdür ama konsolun size vermek istediği şey de güç değildir, saf oyun deneyimidir. Bunu da en iyi şekilde kendi özel yapımlarıyla verir Nintendo Switch.
Bu özel oyunların her biri o kadar güzel hissettiriyor ki insana, bu konsolu elime alıp ilk kez the Legend of Zelda: Breath of the Wild oynadığım günü unutamıyorum, bana bambaşka deneyimler yaşatmış bir konsoldur kendisi.
Ancak diğer firmaların yaptığı ve Switch'e entegre edilen oyunlar o kadar da iyi değil. Mesela oturup Witcher 3'ü iyi bir kalitede oynayamazsınız. 30 FPS ve çöpten farksız bir grafikle açıyor maalesef. Ama akıcı bir oyun deneyimi sunuyor tabii. Ama donanımı da belli yani.
Çıkarılabilir kontrolcü yani joycon'lara sahip Switch'inizi ister ekrana kontrolcüyü takarak, isterseniz de yanında gelen aparatıyla normal kontrolcüye çevirerek dilediğiniz her yerde oyun oynayabiliyor, dilerseniz de yine yanında gönderilen aparatıyla televizyonuna bağlayabiliyorsunuz. An itibarıyla el konsolu kategorisinin yegane ve tartışmasız lideri olmakla beraber küçücük donanımıyla Xbox'lara PS'lere kafa tutuyor bu el konsolu.
Neden Nintendo Switch OLED almalıyım?
Öncelikle, Switch'in OLED bir de LCD modeli var ve ekstra olarak da Nintendo Switch Lite var. Aralarında donanım farkı yok ancak ekran boyutu, ekran kalitesi olarak en iyi olan ve en güncel versiyonu Nintendo Switch OLED, farklı bir deneyim istiyorsanız Nintendo Switch Lite'da öneririm, tam bir el konsolu deneyimi sunar ancak çıkarılabilir kontrolcüsü de yoktur. 10.000 lira civarına bulabilirsiniz OLED versiyonu, oyunları pahalıdır, 2500 ila 2000 arasındadır, ikinci el piyasası iyidir, araştırırsanız güzel oyun bulursunuz ayrıca mağaza konumu değiştirip ara ara sağlam indirimler de yakalayabilirsiniz. Bir el konsolu gurmesiyseniz, Nintendo özel oyunlarını oynamak istiyorsanız en iyi seçeneğiniz Nintendo Switch OLED'tir.
5 numara Valve'dan Steam Deck & Steam Deck OLED
Bu rehberimizi sektörün en yenisi olan Steam Deck ile kapatmak istedim. Steam Deck hepimizin bildiği Valve firması tarafından yapılmış bir el konsoludur. Evet, Steam Deck bir el konsoludur, Steam platformunu kullanır ve SteamOS adlı işletim sistemini kullanır, kendi özel oyunları da vardır. Bir konsolu konsol yapan platformu ve sistemidir.

Rakibi Nintendo Switch'den çok daha güçlü bir donanıma sahip, ancak normal olarak PS ve Xbox'a nazaran da daha güçsüz bir donanıma sahip el konsoludur Steam Deck. OLED ve LCD olmak üzere iki versiyonu var, çok çok az donanım farkı olmakla beraber ekran, Wi-Fi, batarya gücü gibi farklılıklar mevcut iki model arasında. Ben kesinlikle alacaksanız OLED 512 GB modeli öneririm.
Steam Deck son yıllarda çıkmış olan en iyi el konsollarından birisidir, cihaz gerçekten piyasada iyi bir şekilde tutunmuş ve oldukça rağbet görmüş bir cihaz. Steam platformunun tüm nimetlerinden yararlanmak ve bunu elde tutulur bir boyuta getirilmek için tasarlanmış, çok dengeli bir el konsoludur. 6 aya yakın bir süre kullandım, Half-Life serisi, portal serisi, left 4 serisi, Skyrim ve daha bir sürü eski AAA oyunları gerçekten sizi şaşırtabilecek seviyede iyi grafiklerle ve kare hızlarıyla oynatıyor, harika bir deneyimdi. Çayımı alıp balkonda pufuma oturup saatlerce Stardew Valley oynamak o kadar güzeldi ki...
Özellikle indie yapımları oynayan biriyseniz Steam Deck sizin için harika bir seçenek. Tabii dizili bir Steam hesabınız varsa ve yıllardır PC oyuncusuysanız, farklı şeyler denemek istiyorsanız bir daha oyun almak gibi bir zorunluluğunuzda yok. Steam hesabınızda ki tüm oyunları oynayabiliyorsunuz.
Birçok oyun Steam Deck ile uyumluluk skalası alarak mağazaya geliyor, yeşil tam uyumluluk demek, piyasada ki çoğu oyunda bu var, turuncu oynanabilir, ancak tam uyumlu değil demek. Fakat turuncu konusunda şöyle bir aldatmaca mevcut;
Örneğin Overwatch 2 oynayacaksınız değil mi? Oyun canavar gibi 90 FPS çalışıyor, hiçbir uyumluluk veya tuş ataması sorunu yok ama oyunun chat kısmını tek düğmeyle açamadığınız için turuncu uyumluluğa düşmüş Overwatch 2, yani aslında tam uyumlu.
Kontrolcüsü direkt olarak konsola entegre, Switch gibi çıkartamıyorsunuz. Ayrıca Valve iki tarafa da touch pad ekleyerek ve bunun kullanımını da çok iyi bir seviyeye çıkararak harika bir iş yapmış, kontrolcü düzenine alışmanız için çok güzel bir özellik. Ben bile alışık olmama rağmen ara ara touch Pad'lerini kullanıyordum o derece.
Neden Steam Deck & Steam Deck OLED almalıyım?
Bir el konsolu istiyorsanız, bu el konsolunun güçlü olmasını, bataryasının da iyi gitmesini istiyor, Steam hesabınıza da erişim sağlayıp tüm bunları oynamak istiyorsanız Steam Deck size göre, lüks bir oyun konsolu diyebilirim. Ülkemizde Nintendo'nun da olduğu gibi resmi bir satıcısı yok, ithalatçı garantili olarak OLED versiyonunu (kesinlikle bunu öneririm.) 23.000 & 21.000 civarına bulabilirsiniz. Dediğim gibi pahalı bir alternatif ama çok hoş bir cihaz.
Ayrıca Steam Deck içinde Masaüstü modu bulunan bir el konsoludur, dilerseniz Dock istasyonu (çoğaltıcı istasyon.) ile monitör, klavye & mouse bağlayarak Linux tabanlı işletim sistemi olan SteamOS ile adeta bilgisayarmış gibi kullanıp Linux'un tüm nimetlerinden de yararlanabilirsiniz.
Final
Evet piyasada ki en çok tercih edilen konsolları neden alıp neden almamanız gerektiğini az çok anlatmaya çalıştım, her konsol birbirinden güzel, birbirinden de farklı eksi noktalara sahip. Ekonomik durumunuzu, istediğiniz deneyimi göz önünde bulundurarak kendinize en uygun konsolu alıp oyun oynayabilirsiniz, bir konsolun fanboyu olmaya gerek yok.

PS4, Xbox One, Nintendo DS gibi serilere girmememin sebebi listenin lastik gibi uzayıp gitmesinden çok bu konsolların eski olması ve bu rehberin yeni nesil için olmasını istediğimden dolayıdır. Yoksa Xbox One serisi, PS4 Serisi ve DS serisi efsanevi konsollardır ve müthiş oyunlara sahiptir.
Son düzenleme: