Hakan Acer

Başarılı
Makaleler
2
Merhaba arkadaşlar,

Dün bir iş yaparken yanlışlıkla internet kablomu kestim. Falçatayla çalışırken dalgınlıkla kablonun üzerinden geçirdim ve içindeki iki iletken kabloyu zarar verdim. Kablo, CAT6 standardında bir Ethernet kablosu.

Ben de durumu toparlamak için, başka bir CAT6 kablodan parça bakır tel aldım ve iki ucunu dikkatlice lehimledim. Lehimleme sonrası bağlantı sağlam ve güvenilir oldu. Ardından bağlantı noktalarını elektrik bandıyla güzelce izole ettim, yalıtımı sağladım. Şu an bağlantı sağlam görünüyor ve fiziksel olarak kopma veya temassızlık yaşamıyorum.

Ancak biliyorsunuz, Ethernet kablolarında iletkenlerin kesilmesi ya da zayıf bağlantı oluşması, özellikle Gigabit (1 Gbps) bağlantılarda hız kayıplarına veya bağlantının 100 Mbps'e düşmesine neden olabilir. Özellikle CAT5e ve CAT6 kablolar, Gigabit hızlar için tüm 8 damarı kullanır; bu nedenle içlerinden 1-2 tanesinin bile zarar görmesi performansı etkileyebilir.

Evim yeni olduğu için altyapı henüz hazır değil, bu yüzden ya da Türk Telekom Magnet internet kullanıyorum. Şu an hizmet aldığım hız maksimum 10 Mbps, bu yüzden kesik kablonun etkisini doğrudan fark etmek zor. Ancak yine de içim rahat etsin diye, kablonun Gigabit desteğiyle düzgün çalışıp çalışmadığını test etmek istiyorum.

Teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Lehimi düzgün bir şekilde yapıp yine güzel bir şekilde izole ettiyseniz sıkıntı çıkmaz. Kabloların bakır oranlarına göre gözle görüleceğini düşünmediğim farklılıklar çıkabilir. Cihazı bilmiyorum ama eğer hem Magnet cihazında hem bilgisayarınızda gigabit port varsa yerel bir aktarma yaparak deneyebilirsiniz kabloyu.

Lehimi düzgün bir şekilde yapıp yine güzel bir şekilde izole ettiyseniz sıkıntı çıkmaz. Kabloların bakır oranlarına göre gözle görüleceğini düşünmediğim farklılıklar çıkabilir. Cihazı bilmiyorum ama eğer hem Magnet cihazında hem bilgisayarınızda gigabit port varsa yerel bir aktarma yaparak deneyebilirsiniz kabloyu.
Yerel aktarımı nasıl yapabilirim test edebilirim peki? Port olarak var evet

Lehim değil uçlarını kıvırmak bile durumu çoğu zaman kurtarıyor. Sizin için bu akşam örneği ile test etmeye karar verdim. Beklemede kalın :D.
Çok teşekkür ederim ilginiz için :kırmızıkalp: Kablo evin oturma odasından geliyor bilgisayar odasına kadar. Kabloyu değiştirmek hem büyük masraf hemde büyük bir iş çıkartacaktı bana. Yalnız bende TL-SG105 Tplink switch var. Modemden gelen kablo Switch'e bağlı. Ordan odadaki 2 bilgisayara dağıtım yapıyor. Switche gelen kabloda koplukluk oldu işlem yaptım güzelce uçları kıvırdım bir de üstüne lehim attım.
Bir de şunu merak ediyorum o lehimlenen kısımden geçen internet için o minik elektrik sinyalleri sorun yaşamadan iletilir değil mi? Sonuçta orası lehimli ve eskisi gibi düz bir yoldan geçmiyor o sinyaller. :haha:

Ayarlarda da alttaki resimdeki gibi bir bilgi var denetim masasından kontrol ettiğimde. Bu hız modem ile pc arasındaki hızı gösteriyor değil mi? Switch ile pc arasındakini göstermiyor?

Dosya Ekleri

• pc.webp
    pc.webp
    14,4 KB · Görüntüleme: 49