Makine ya da Elektrik bölümünde laptop lazım olur mu?

Çok şaşırdım hocam. Bende Kocaeli Üniversite'sinde makine bölümü okuyorum. AutoCAD, SolidWorks tarzı programlar okulda bizim işimize hiçbir şekilde yaramıyor. Dediğiniz gibi öğrenci kendini geliştirmek isterse bu programları kullanabilir ki bu programlarda ucuz değil. Gerçekten pahalı programlar.

Bu sene yurtta kaldım 4 farklı MYO'da okuyan 3 makine 1 elektrik öğrencisiydik fakat hiçbirimiz bilgisayara ihtiyaç duymadık. Bunun yanı sıra İÜ, Marmara Üniversitesi, SUBÜ, BTÜ'den arkadaşlarım da var onlarda da sistemin çok farklı olmadığını biliyorum.

Teknik resimleri bile teknik resim kağıdına kalemlerle çizdik, bilgisayarla işimiz olmadı. Aynı okulda okuyup bu kadar farklılık olmasına şaşırdım açıkçası.

Ben 2025 yılında ortalama denebilecek bir meslek lisesinde Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümünden mezun oldum ve biz en az 3-4 devre projesi ve ödevi için çizimde Proteus kullandık, elektropnömatik sistemler için de FluidSIM kullandık. Açıkçası MYO'larda bu programlar olmadan hala ilkel yöntemler kullanılıyorsa ve aranızda sene farkıyla böyle bir müfredat değişimi olduysa çok yazık meslek eğitimi için. KOÜ, Marmara, UÜ, SUBÜ gibi okulların MYO'ları bizde hep önerilirdi meslek lisesinin devamı olması için... İlginç.

Aslında eğitim olarak çok yanlış diyemem çünkü şu anda teknikerden fazla mühendis var. Bu işler daha çok mühendislerin işleri ve fabrikalar tekniker alacağına mühendis alıyor. Teknikerlerin sahadaki işi daha çok bilmesini istiyorlar. Bizim okulumuzda mesela bu doğrultuda 2. sınıfı tamamen İME'de geçirtiyor. Bu sayede aslında bölümümüz için daha önemli olan eğitimi alabiliyoruz.

Bana da ilginç geldi muhtemelen okuldan okula değişiklik gösteriyor. Ama kendi gözlerimle arkadaşımın yanına bir sürü insanın sırf çizim için geldiğini biliyorum çocuk ilk senesinden de seçmeli ders olarak CAD/CAM seçmiş fazladan bir kez dersi görüp programı kullanmayı diğerlerine göre daha erken öğrenmişti ve değişik şeyler çizebiliyordu açıkçası benim de ilgimi çekmişti. Hatta hatırlıyorum bir parça istemişler onun teknik çizimini istiyorlardı ve hem kağıt üzerinde hem bilgisayar ortamında bu cisimleri çizebiliyorlardı. Bunları geçtim zaten bitirme projesi denen bir illet var hocalar " insanlığa faydalı bir projeyi yapmanızı bekliyoruz " kafasındalar. Zaten o projeyi yapabilmek için de sağlam bir bilgisayar gerekiyor benim yurtta kaldığım odada elektrik, elektronik ve makine okuyanlar vardı biz birbirimize destek olma açısından sorun yaşamıyorduk ama bilgisayarı olmayıp da başkasına muhtaç olan çok insan gördüm ki benim de yardım ettiğim kişiler olmuştu. Hocanın bir anlık kafası esiyor ve sana ödev verebiliyor, plc ile ilgili bazı şeyleri araştırıp rapor yazmanı istiyor o an anlık şahsi bir bilgisayara ihtiyacın olabiliyor. Yükseokullar arasında muhtemelen sistem farklılığı vardır bazı yerlerde donanım ağırlıklı gidilirken bazı yerlerde teori ağırlıklı gidilebiliyor zaten ben de bunu bilerek tercihimi yapmıştım. Bilgisayarı kullanarak bir şeyler çizmeyi geçtim bilgisayarın kendisinin dersini bile vermişleri kimisi donanım ile ilgili bir şeyler sunacaktı kimisi program ile ilgili bir şey sunacaktı işte o anda bile bir bilgisayara muhtaç kalabiliyorsun zaten Kocaeli Üniversitesi diğer üniversitelere nazaran böyle şeylerde çok katı ilerliyor bilerek zorluyorlar ve yük bindiriyorlar denebilir diğer üniversitelerde formül veriliyor slayt okunuyor sonra ders bitiyor hocaların da çok beklentisi olmuyor ama bu üniversitede hocalar senden bir şey bekliyor. Olayı sırf şahsi olarak da algılamıyorum TÜBİTAK'da dahil olmak üzere bir sürü firma üniversite ile iletişim halinde ve stajyer/personel temin ediyorlar, hocalar potansiyelli öğrenciler ve gönüllüler arasından adayların CV'sini iletebiliyor veya firma bizzat okulu ziyaret edebiliyor. Bu firmaların beklentisine göre de içerik oluşturuluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…