Bu cihazı alalı 5 yıl olduğunu eski inceleme videolarından fark etmek yaşlanmış hissettiriyor. Bu cihazı o zamanlar uyku takibi yapmak için almıştım, bundan önce BIM'den aldığım ucuz bir saati kullanıyordum (o saat hala çalışıyor). Hazır Techolay'da rehber yazma teşviki varken beşinci yıla özel bir inceleme yazmanın vakti geldi.
Ekran temaları: Saati ana yüzü olan saat ekranı değiştirilebiliyor; üç adet fabrikadan ön-yüklenmiş, bir adette kendiniz seçebildiğiniz toplam 4 saat yüzü barındırma hakkınız var. Telefona bağlı olmasanızda bu dört seçenek arasında geçiş yapabiliyorsunuz.
Fabrika çıkışlı gelen temada üstte saat ve dakika yan yana görünürken altta ise daire içinde attığınız adım miktarı yazıyor.
Fabrika çıkışlı diğer iki tema ise (birbiri arasındaki tak fark sadece renkleri [Turuncu-Mavi] farklı) "basitleştirilmiş" olarak geçen, saat ve dakika alt alta iken adımlar sadece daire şeklinde ufak bir logo ile gösterilen çeşitte.
Kişiselleştirilebilir ekranda iki seçeneğiniz var:
1) Üç dizilimden birini seçip arkaplana istediğiniz resmi koyabilirsiniz:
2.1) Zepp mağaza bölümünden hazır olan temaları direkt kullanabilirsiniz, bir sürü farklı temadan çeşit bulunmakta: *favorim ise ana ekranda hem adımı hem de nabzı gösteren tür.
Dipnot: Bileklik Türkçe desteklemekte ancak fabrika çıkışlı ekran yerine mağazadan ekran seçerseniz, gün ve ay bilgileri İngilizce yazar. Bu nedenle standart temayı kullanıyorum, bileklik Türkçe kalsın.
2.2) Google Play'den arayüz uygulamaları indirebilirsiniz. Resmi mağazaya yeni temalar gelmediği için iyi bir seçenektir, birkaç defa kullanmıştım:
Sensörler: Sensörlerin teknik adlarına Epey'deki sayfaya bakarak öğrenebilirsiniz, kısaca nabız ölçer ve uyku takipçisi var. Pil tüketiminde belirgin fark yaratır. İki sensörü de kapatabilirsiniz veya sıklıklarını 1-5-10-30 dakikada bir şeklinde değiştirerek pilinizin daha geç bitmesini sağlayabilirsiniz.
Pil: Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi iki sensörü de açık tutuyorum ve en yüksek ölçme sıklığı olan 1 dakikada, yani her dakika nabzımı ölçüyor. Her gün için bir alarm kurulu ve birkaç etkinlik hatırlatıcı bildirimi var. Kolun kaldırılması ile ekranın açılması özelliği hassas modda, yani gün içerisinde sık sık ekran açılıyor. Kısaca bilekliğin tüm özelliklerinden faydalanarak pil 14 güne (iki hafta) yakın bir pil performansı gösteriyor. Tüm özellikler kapalı olsaydı bu süre rahatlıkla 20 günü geçerdi, sadece tahminimi söylüyorum çünkü hiç denemedim.
5 yılın ardından tek sorun ise pil %99'a ulaştıktan sonra %100 olması tuhaf şekilde fazla uzun sürüyor ancak telefon pillerinin 2 yılda ne hale geldiğini bildiğimizden pek de şaşırmamak gerek.
Bağlantı: Cihaz Bluetooth ile bağlanıyor, NFC yok. Karşılaştığım en tuhaf durum, cihaz Xioami telefonda bağlantı kopması yaşarken Samsung telefonlarda en ufak bir sorun dahi yok.
Sağlamlık: Şuana kadar sadece tırnak geçen bir çiziği oldu, ne zaman olduğunu bile hatırlamıyorum ve rahatsız etmiyor. Düşmeye karşı gayet dayanıklı.
Spor Türleri: "Açık Alan Koşu", "Koşu Bandı", "Bisiklet", "Yürüyüş", "Serbest", "Havuzda Yüzme"(havuz boyutunu sorar). Basit düzey sporlar işte, o zamanın bileklikleri için normal.
Havuzda yüzme modunda yanlış tıklamaları önlemek için ekranı önce yukarı sonra aşağı kaydırarak açıyorsunuz. Açık Alan Koşuda dışarıda hava soğuksa sizi baştan buzlanmaya karşı uyarıyor (bunu yeni fark ettim ). Yürümede kilometre başı bileklik titrer. Ayarlama yaparsanız hedefiniz kadar adım attığınızda "hedef bildirimi" alırsınız.
Otomatik etkinlik durdurma özelliği de var, eğer yürürken bir yerde mola verirseniz bileklik etkinliği otomatik duraklatır; çok hoş bir özellik ama her durma ve yürüme geçişi hassas olduğundan sık sık titrediği için kapattım.
Uygulaması Zepp Life büyük güncelleme almıyor, ne saçma bir olay ki Zepp yerine yeni uygulama olan Xioami Fit çıkarıldı ve yeni çıkan ürünler bu uygulamaya tanımlanıyor. Üç yıldır bilekliğin kendisine de güncelleme geldiğini hatırlamıyorum, şuan V1.0.9.70 sürümünde. Ancak Zepp verilerinizi hala Google Fit'e eşitleyebilmek güzel bir seçenek. Etkinlik başlattığımda haritada geçtiğim yolu görebiliyorum, epey hoşuma gidiyor.
Özellikler: Bir saatte olan klasik özellikleri bilirsiniz; favorilerimi kalın işaretledim.
Son söz: Önceden bilekliğin eskimemesi için tüm özellikleri kullanmazdım, şuan tam kullanmaktayım çünkü bilekliğin bu kadar dayanıklı çıkmasını beklemiyordum, şarj aletinde de bir sorun yaşamadım. Ancak kordon için aynısını söyleyemeyeceğim çünkü görmezden gelinemez bir kordon sorunu var.
www.technopat.net
Şöyle ki, orijinal kordon 1,5 yıl içinde çatlayıp kırılmıştı. Trendyol'da satılan silikon kordonlar ise 1 yıldan kısa sürede orijinalde olduğu gibi çatlayıp kırılıyor. En son Kumaş kordonları denedim ancak bantları koptu, bantları tamir edeyim derken tek silikon kısmı olan çerçeve kısmından çatladı. En son her yıl kordon masrafı yapmaktan sıkıldığımdan metal versiyonu(fiyatı biraz tuzlu) alacaktım ancak ilk önce 5'li satılan setleri denemek istedim ve kesinlikle çok iyi! En mantıklısı bu olmuş oldu.
Bilekliğim ömrünün sonuna gelirse Samsung Watch 4 ya da 6 Classic almayı düşünüyorum. Samsung yazılım konusunda gerçekten çok iyi ve saatlerde de öyle.
Ekran temaları: Saati ana yüzü olan saat ekranı değiştirilebiliyor; üç adet fabrikadan ön-yüklenmiş, bir adette kendiniz seçebildiğiniz toplam 4 saat yüzü barındırma hakkınız var. Telefona bağlı olmasanızda bu dört seçenek arasında geçiş yapabiliyorsunuz.
Fabrika çıkışlı gelen temada üstte saat ve dakika yan yana görünürken altta ise daire içinde attığınız adım miktarı yazıyor.
Fabrika çıkışlı diğer iki tema ise (birbiri arasındaki tak fark sadece renkleri [Turuncu-Mavi] farklı) "basitleştirilmiş" olarak geçen, saat ve dakika alt alta iken adımlar sadece daire şeklinde ufak bir logo ile gösterilen çeşitte.
Kişiselleştirilebilir ekranda iki seçeneğiniz var:
1) Üç dizilimden birini seçip arkaplana istediğiniz resmi koyabilirsiniz:
2.1) Zepp mağaza bölümünden hazır olan temaları direkt kullanabilirsiniz, bir sürü farklı temadan çeşit bulunmakta: *favorim ise ana ekranda hem adımı hem de nabzı gösteren tür.
2.2) Google Play'den arayüz uygulamaları indirebilirsiniz. Resmi mağazaya yeni temalar gelmediği için iyi bir seçenektir, birkaç defa kullanmıştım:
Sensörler: Sensörlerin teknik adlarına Epey'deki sayfaya bakarak öğrenebilirsiniz, kısaca nabız ölçer ve uyku takipçisi var. Pil tüketiminde belirgin fark yaratır. İki sensörü de kapatabilirsiniz veya sıklıklarını 1-5-10-30 dakikada bir şeklinde değiştirerek pilinizin daha geç bitmesini sağlayabilirsiniz.
Pil: Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi iki sensörü de açık tutuyorum ve en yüksek ölçme sıklığı olan 1 dakikada, yani her dakika nabzımı ölçüyor. Her gün için bir alarm kurulu ve birkaç etkinlik hatırlatıcı bildirimi var. Kolun kaldırılması ile ekranın açılması özelliği hassas modda, yani gün içerisinde sık sık ekran açılıyor. Kısaca bilekliğin tüm özelliklerinden faydalanarak pil 14 güne (iki hafta) yakın bir pil performansı gösteriyor. Tüm özellikler kapalı olsaydı bu süre rahatlıkla 20 günü geçerdi, sadece tahminimi söylüyorum çünkü hiç denemedim.
5 yılın ardından tek sorun ise pil %99'a ulaştıktan sonra %100 olması tuhaf şekilde fazla uzun sürüyor ancak telefon pillerinin 2 yılda ne hale geldiğini bildiğimizden pek de şaşırmamak gerek.
Bağlantı: Cihaz Bluetooth ile bağlanıyor, NFC yok. Karşılaştığım en tuhaf durum, cihaz Xioami telefonda bağlantı kopması yaşarken Samsung telefonlarda en ufak bir sorun dahi yok.
Sağlamlık: Şuana kadar sadece tırnak geçen bir çiziği oldu, ne zaman olduğunu bile hatırlamıyorum ve rahatsız etmiyor. Düşmeye karşı gayet dayanıklı.
Spor Türleri: "Açık Alan Koşu", "Koşu Bandı", "Bisiklet", "Yürüyüş", "Serbest", "Havuzda Yüzme"(havuz boyutunu sorar). Basit düzey sporlar işte, o zamanın bileklikleri için normal.
Havuzda yüzme modunda yanlış tıklamaları önlemek için ekranı önce yukarı sonra aşağı kaydırarak açıyorsunuz. Açık Alan Koşuda dışarıda hava soğuksa sizi baştan buzlanmaya karşı uyarıyor (bunu yeni fark ettim
Otomatik etkinlik durdurma özelliği de var, eğer yürürken bir yerde mola verirseniz bileklik etkinliği otomatik duraklatır; çok hoş bir özellik ama her durma ve yürüme geçişi hassas olduğundan sık sık titrediği için kapattım.
Uygulaması Zepp Life büyük güncelleme almıyor, ne saçma bir olay ki Zepp yerine yeni uygulama olan Xioami Fit çıkarıldı ve yeni çıkan ürünler bu uygulamaya tanımlanıyor. Üç yıldır bilekliğin kendisine de güncelleme geldiğini hatırlamıyorum, şuan V1.0.9.70 sürümünde. Ancak Zepp verilerinizi hala Google Fit'e eşitleyebilmek güzel bir seçenek. Etkinlik başlattığımda haritada geçtiğim yolu görebiliyorum, epey hoşuma gidiyor.
Özellikler: Bir saatte olan klasik özellikleri bilirsiniz; favorilerimi kalın işaretledim.
- Kronometre,
- Zamanlayıcı (geriye doğru sayan),
- Müzik kontrolü (müziği durdurma, ses miktarı, müzik değiştirme),
- Rahatsız etme modu; bu mod bilekliğinizin alarm hariç titreyeceği bildirimleri kapatıyor; bu özellik otomatik moda da sahip, eğer bileklik uyuduğunuzu tespit ederse otomatikmen bu moda geçer, anlaması yarım saate yakın sürebiliyor ama çalışıyor, değerini arkadaşlarınız gece yarısı Whatsapp'dan yazışmaya başladığı zaman anlıyorsunuz.
- Oturma uyarısı; 1 saat hareket etmezseniz bilekliğiniz bir "sandalyeden ayağa kalkan adam" hareketli logosu (GIF de sayılabilir belki) ile titreyerek sizi ufak bir bildirim ile uyarır. Çok fazla bilgisayar başında olduğum için işime yarıyor, mola vermemi hatırlatıyor. Ne yazık ki bu uyarının aralığı ayarlanamamakta, 1 saat yerine 20 dakikada bir uyarmasını isterdim.
- Ekran kilitleme; tuhaf bir seçenek ki zaten Lab kısmında bulunanan (yani test aşamasında) bir özellik. Bilekliğinizi çıkarırsanız sözde bu özellik devreye girer ve 1-2-3-4 tuşlarından oluşan ekran kilitine belirlediğiniz şifreyi yazmanız gerekir. Yani... bir bileklikte ne kadar yürüdüğün, en son hangi bildirimler geldiği filan yazar bence pek de gerekli değil. *Bilekliği çıkarmasanız bile sorduğu oluyor.
- Etkinlik hatırlatıcı; tek seferlik ya da düzenli olarak bilekliğin size titreyerek ve takvim şeklinde bir görsel ile uyarmasını sağlıyor. Eğer unutmamam gereken bir yan işim varsa unutkan biri olarak çok işe yaramakta.
- Bileklikten telefonu titreşime alma,
- Bilekliği bulma (bilekliğiniz hala telefona bağlıysa, uygulamadan bilekliği titreterek yerini anlamanızı sağlıyor, basit bir özellik)
- Telefonu bulma (bilekliğiniz hala telefona bağlıysa, telefonun aşırı tiz bir ses ile bulmanızı sağlıyor)
- Alarm
- Bilekliğin kendi içindeki ayar seçeneklerinde ise 5 kademeli ekran parlaklığı ayarı, ekran açık kalma (otomatik kapanma) süresi (5 [varsayılan]-6-7-8-9-10 saniye) *bileklik zaten az enerji harcadığından 9 saniyede tutuyorum, bilekliği yeniden başlatma, ekran kilitle (ben bunu labdaki şifre olayı sanıyordum ancak açsam bile bileklikte bir değişiklik görmedim), fabrika ayarlarına döndürme. Devamı ise hükümler, sürüm vb.
- Telefon kilidinin otomatik açılması, bileklik telefona bağlı kaldığı sürece telefonunuz şifre sormaz.
- Uygulama Bildirimleri: Bu özelliği çok seviyorum ki genellikle akıllı saatler/bileklikler bu yüzden sevilir. Telefonunuza bakmadan tüm bildirimleri görebilmek keyifli. Zepp uygulamasından hangi uygulamalardan gelen bildirimleri görüp hangilerini görmek istemediğinizi belirleyebiliyorsunuz. YouTube ve Whatsapp'dan gelen bildirimleri sadece kolumu kaldırarak görmek büyük bir kolaylık. Telefon ekranı açıkken sizi boşuna titremesine karşı rahatsız etmemesi için seçenek de var. SMS'ler ise "gelen kısa mesaj" şeklinde ayrı bir kategoride tutuluyor, ikisini de açık tutarım.
- Gelen aramaların gösterilmesi: Arama geldiği zamane bilekliğinizde kişi ismi yazarak titrer ve bileklikten aramayı sessize alabilir ya da meşgule atabilirsiniz. Kişi bilgisini saklama seçeneğiniz var ve isterseniz gecikme ayarlayabiliyorsunuz(arama geldiğinide 3 ila 30 saniye arasında bilekliğin titremesini geciktirme). *Elbette, bileklikte konuşma yapamayacağınızı belirtmeme gerek yoktur heralde. Biliyorsunuz, akıllı bileklikler çoğunlukla spor takibi içindir, konuşma için gereken hoparlör ve mikrofon akıllı saatlerde olur.
- Hava durumu: Genellikle konum bilgisi yanlış olduğundan pek işe yaramıyor. Bugünü detaylı şekilde gösterirken sonraki dört günü özet şeklinde görebilmektesiniz.
- Titreşim ritmi ayarlama, bunu her bildirim türü için değiştirebilirsiniz. Ben uygulama bildirimleri için kısa titreme kullanırken alarm için uzun uzun bir tane ayarladım.
- Durum Sekmesi: Attığınız adımların kaç kilometreye denk geldiğini ve ne kadar kalori yaktığınızı gösteren ekran. Bunu hiç kullanmadığımdan ekran menüsünden çıkardım.
Son söz: Önceden bilekliğin eskimemesi için tüm özellikleri kullanmazdım, şuan tam kullanmaktayım çünkü bilekliğin bu kadar dayanıklı çıkmasını beklemiyordum, şarj aletinde de bir sorun yaşamadım. Ancak kordon için aynısını söyleyemeyeceğim çünkü görmezden gelinemez bir kordon sorunu var.
Mi Band 4 için kordon önerisi
Merhaba, 3 defa şu kordondan aldım fakat 7-8 ay sonra çatlayıp kopuyor. https://amzn.eu/d/agfziO9 Daha uzun ömürlü kordon önerir misiniz? Aklımda tam bütçe yok.
Şöyle ki, orijinal kordon 1,5 yıl içinde çatlayıp kırılmıştı. Trendyol'da satılan silikon kordonlar ise 1 yıldan kısa sürede orijinalde olduğu gibi çatlayıp kırılıyor. En son Kumaş kordonları denedim ancak bantları koptu, bantları tamir edeyim derken tek silikon kısmı olan çerçeve kısmından çatladı. En son her yıl kordon masrafı yapmaktan sıkıldığımdan metal versiyonu(fiyatı biraz tuzlu) alacaktım ancak ilk önce 5'li satılan setleri denemek istedim ve kesinlikle çok iyi! En mantıklısı bu olmuş oldu.
Bilekliğim ömrünün sonuna gelirse Samsung Watch 4 ya da 6 Classic almayı düşünüyorum. Samsung yazılım konusunda gerçekten çok iyi ve saatlerde de öyle.
Son düzenleyen: Moderatör: