Merhaba, iyi forumlar. Muhabbet kuşu almak istiyorum, heveslendim. Tecrübem de yok açıkçası, daha önce beslemedim. Alırken nelere dikkat etmeliyim? Türleri oluyormuş galiba, Jumbo, Kırma Jumbo falan diye. Ayrıca hangileri arkadaş canlısı, konuşkan oluyor? Tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa memnun olurum. Teşekkür ederim.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
- Makaleler
- 1
Kuşun bulunduğu kafese. Özellikle zeminine iyi bak. Yerlerde çok fazla yem, pislik kalıntısı varsa kuşlardan bazıları tüylerini kabartıp suskun suskun oturuyorsa o kafesteki kuşlar muhtemelen sağlıklı değildir. Ha, kafes içerisinde aşırı kuş olması da iyi değil.
Kuş alırken yanında verdikleri ucuz boyalı kafeslerden almayın. Sonra o boyaları kemirip zehirlenebiliyorlar. Önce internet üzerinde "üretim kafesi" olarak da geçen kafeslerden sipariş edin. Kargodan elinize gelince petshopa gider kendi aldığınız kafesine koydurursunuz.
Plastik tünek, kumlu tünek almayın. Ahşap tünekler iyidir. Ballı kraker vs satmaya çalışırsa almayın. Normal yemin yanında 3-4 parça dal darısı alın sadece. Yanında verdikleri vitaminlerden almayın. İnternet üzerinden röhnfried markasının entrobac, gervit W ve BT amin forte ürünlerini bölünmüş olarak temin edebilirsiniz. Profesyonel markadır, öneririm. Hepsinden 10-20 ML almanız epeyce süre götürecektir. Ben kuş için vitamin alışverişlerimi Karadeniz pet üzerinden yapıyorum. Gr pet veya neşeli kanatların da güvenilir olduğunu duymuşluğum var.
Beyaz alçı gibi olan gaga taşlarından önermiyorum. Yerine kalamar kemiği almanız iyi olur.
Konuşmasını istiyorsanız erkek seçmeniz daha iyi olacaktır. Ha, dişileri de konuşur ama erkeklere kıyasla daha zordur eğitimi.
Mümkünse yeni yeni yeme düşmüş bir yavru kuş almanız en iyisi olacaktır. Alıştırması, eğitmesi en kolay zamanları o zamanlardır.
Son düzenleme:
Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız için. 1-2 hafta içerisinde alacağım. Mahsuru yoksa aklıma takılacak şeyleri size sorabilirim değil mi?Kuşun bulunduğu kafese. Özellikle zeminine iyi bak. Yerlerde çok fazla yem, pislik kalıntısı varsa kuşlardan bazıları suskun suskun oturuyorsa o kafesteki kuşlar sağlıklı değildir. Ha, kafes içerisinde aşırı kuş olması da iyi değil.
Kuş alırken yanında verdikleri ucuz boyalı kafeslerden almayın. Sonra o boyaları kemirip zehirlenebiliyorlar. Önce internet üzerinde "üretim kafesi" olarak da geçen kafeslerden sipariş edin. Kargodan elinize gelince petshopa gider kendi aldığınız kafesine koydurursunuz.
Plastik tünek, kumlu tünek almayın. Ahşap tünekler iyidir. Ballı kraker vs satmaya çalışırsa almayın. Normal yemin yanında 3-4 parça dal darısı alın sadece. Yanında verdikleri vitaminlerden almayın. İnternet üzerinden röhnfried markasının entrobac, gervit W ve BT amin forte ürünlerini bölünmüş olarak temin edebilirsiniz. Profesyonel markadır, öneririm. Hepsinden 10-20 ML almanız epeyce süre götürecektir. Ben kuş için vitamin alışverişlerimi Karadeniz pet üzerinden yapıyorum. Gr pet veya neşeli kanatların da güvenilir olduğunu duymuşluğum var.
Beyaz alçı gibi olan gaga taşlarından önermiyorum. Yerine kalamar kemiği almanız iyi olur.
Konuşmasını istiyorsanız erkek seçmeniz daha iyi olacaktır. Ha, dişileri de konuşur ama erkeklere kıyasla daha zordur eğitimi.
- Makaleler
- 1
Teşekkür ederim tecrübelerinizi paylaştığınız için. 1-2 hafta içerisinde alacağım. Mahsuru yoksa aklıma takılacak şeyleri size sorabilirim değil mi?
Elbette, bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.
@Paper.C Hocam merhaba tekrardan. Dün, akşam saatlerinde 2.5 aylık, erkek bir yavru kuş aldım. Kafesinin içinde her şeyi var. 1 hafta falan dışarı salmayı da düşünmüyorum alışsın diye.Elbette, bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışırım.
Fakat aklıma takılan bir şey var. Dünden bu yana hiç yem yemedi, su da içmedi. Tüneğin üstünde sessiz sakin duruyor öylece. Elimi kafese soktuğumda rahatsız olmuyor, kaçmıyor. Bu arada dal darısını elimle verdim, yiyor, sonra yemeyi bırakıyor. Youtube'den kuş sesleri açıyorum, karşılık veriyor, kafese tırmanıyor. Bazen de kafasını yukarı aşağı sallıyor. Son olarak kafesi kokuyor.
Bir problem mi var acaba yoksa bunlar normal mi?
@Paper.C Hocam merhaba tekrardan. Dün, akşam saatlerinde 2.5 aylık, erkek bir yavru kuş aldım. Kafesinin içinde her şeyi var. 1 hafta falan dışarı salmayı da düşünmüyorum alışsın diye.
Bu çok yanlış bir düşünce bence. Sal ki hayvan alışsın yok ilk geldiğinde öyleymiş böyleymiş gibi şeylere kulak asma. Ne kadar ilgilenirsen o kadar sever seni. Erkek kuşu kendine düşman etmek çok zordur.
İlgileniyorum sık sık, fakat çoğu kişiden duyduğum ve internette okuduğum kadarıyla ilk günler kafeste kalsın diyorlar. Odaya salmalı mıyım, önce kafesine alışsa daha iyi olmaz mı?Bu çok yanlış bir düşünce bence. Sal ki hayvan alışsın yok ilk geldiğinde öyleymiş böyleymiş gibi şeylere kulak asma. Ne kadar ilgilenirsen o kadar sever seni. Erkek kuşu kendine düşman etmek çok zordur.
Kafese alışması en kolayı olur yani illaki alışacak ama odaya alışsın eve alışsın. İlk çıkardığında eline falan da gelmez ama en azından alışır gezer.
- Makaleler
- 1
Hocam merhaba tekrardan. Dün, akşam saatlerinde 2.5 aylık, erkek bir yavru kuş aldım.
Hayırlı olsun.
Kafesinin içinde her şeyi var. 1 hafta falan dışarı salmayı da düşünmüyorum alışsın diye.
3 gün falan yeterlidir. Odasını değiştirmediğiniz sürece sıkıntı olmaz muhtemelen. O "kafesten alır almaz salmayın" muhabbeti kuşun bir panikle kafesten uçup aynalara, duvarlara falan kafa atmaması için. Odayı tanıma, izleme şansı verirseniz bir sorun olmaz.
Fakat aklıma takılan bir şey var. Dünden bu yana hiç yem yemedi, su da içmedi. Tüneğin üstünde sessiz sakin duruyor öylece.
Yeni ortamına alışmaya çalışıyordur. Yemliği ve suluğu takılı oldugu sürece gidip illaki yiyecektir. Aç aç oturmasını istemiyorsanız elinizle dal darısı verin biraz.
Elimi kafese soktuğumda rahatsız olmuyor, kaçmıyor. Bu arada dal darısını elimle verdim, yiyor, sonra yemeyi bırakıyor.
Yeteri kadar yiyordur belki. Kursağı dolu olmasa bile "sonra yerim" düşüncesiyle yem kırmadıkları oluyor. Gün içinde farklı saatlerde tekrar deneyin bu darı verme işini. Hatta elinizden kaçmıyorsa normal yemi elinize döküp önüne uzatabilirsiniz yemesi için.
Ne gibi bir koku acaba? Plastik kokusu gibi mi? Belki kuştan falanda geliyor olabilir.
Teşekkür ederim. Evet, yemliği ve suluğu takılı. Kafesi de güzel bir şekilde konumlandırdım, sabit. Tüm odayı görebiliyor, ne çok ışık ne de çok karanlık bir ortam yarattım.Hayırlı olsun.
3 gün falan yeterlidir. Odasını değiştirmediğiniz sürece sıkıntı olmaz muhtemelen. O "kafesten alır almaz salmayın" muhabbeti kuşun bir panikle kafesten uçup aynalara, duvarlara falan kafa atmaması için. Odayı tanıma, izleme şansı verirseniz bir sorun olmaz.
Yeni ortamına alışmaya çalışıyordur. Yemliği ve suluğu takılı oldugu sürece gidip illaki yiyecektir. Aç aç oturmasını istemiyorsanız elinizle dal darısı verin biraz.
Yeteri kadar yiyordur belki. Kursağı dolu olmasa bile "sonra yerim" düşüncesiyle yem kırmadıkları oluyor. Gün içinde farklı saatlerde tekrar deneyin bu darı verme işini. Hatta elinizden kaçmıyorsa normal yemi elinize döküp önüne uzatabilirsiniz yemesi için.
Ne gibi bir koku acaba? Belki kuştan falanda geliyor olabilir.
Şu an tavırları sakin. Elimi kafese uzatıp sevmeye çalıştığımda kaçmıyor. Hatta elime zıplayıp, elimden tüneklere atlayıp, geri elime konuyor.
Yem konusunda ise, yemliğinden yemiyor, suluğundan da su içtiğine hiç rastlamadım. Bugün 3 defa elimle yem verdim, elime konmuyor ama tüneğin üstünden uzanarak yiyor. Bir de darı veriyorum, onu da yiyor. Yemden sonra 1 defa su içtiğine rastladım. Sanırım ufak ufak alışacak.
Bir de kuş sesi açtığımda çıldırıyor. Çok güzel karşılık veriyor. Kafesin tellerine ters tırmanıyor falan.
Koku ise kuştan gelmiyor sanırım, kakası biraz sulu biraz da katı. Standart bir kaka gibi geldi bana. Muhtemelen koku da kaka kokusu.
Son düzenleyen: Moderatör:
- Makaleler
- 1
Teşekkür ederim. Evet, yemliği ve suluğu takılı. Kafesi de güzel bir şekilde konumlandırdım, sabit. Tüm odayı görebiliyor, ne çok ışık ne de çok karanlık bir ortam yarattım.
Gün ışığı almaları bu kuşlar için oldukça iyi. Dikkat edilmesi gereken kısım doğrudan güneşin önüne koymamak olacaktır. Siz ortamını ayarlamışsınız zaten, sıkıntı olmaz.
Şu an tavırları sakin. Elimi kafese uzatıp sevmeye çalıştığımda kaçmıyor. Hatta elime zıplayıp, elimden tüneklere atlayıp, geri elime konuyor.
Yeni alınmış bir kuşa göre oldukça dost canlısı. Tebrikler, kendinize oldukça sevecen bir dost edindiniz.
Yem konusunda ise, yemliğinden yemiyor, suluğundan da su içtiğine hiç rastlamadım.
Yemliği keşfedene kadar siz elden verin yemini falan. Aranızdaki dostluğu da pekiştirmiş olursunuz böylece. Suluk konusunda ise odada 7/24 oturmuyorsanız takibi oldukça zor. Suyun içildiği falanda öyle kolay anlaşılmaz. Yem değil sonuçta kırınca kabuğu kalsın.
Bir de kuş sesi açtığımda çıldırıyor. Çok güzel karşılık veriyor. Kafesin tellerine ters tırmanıyor falan.
Bak bu da iyi. Kendisini öyle tellere ters falan asarak savunmasız konuma sokması ortama güven duyduğunu gösterebilir.