Aktif olarak kendi kurduğum ev sunucumu ve ek olarak QNAP'ın çift disk destekli NAS cihazını kullanıyorum. Sorunuz nedir? Yardımcı olalım.

Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben şu anda değil ama ileriki zamanlarda verilerimi uzun vadeli tutmak için bir şeyler arıyorum aslında. Google One güzel fakat gün geçtikçe pahalanmaya devam ediyor. Aylık 360 TL'den bir şey olmaz ama benim istediğim uzun vadeli bir şey.

Her şeyimi orada depolayacağım ve orada kalacak. Lokal olarak kullanmayı düşünüyorum fakat internete de açık olabilir. Tabiri caizse çöpçü biriyim. 60 GB çocukluk anılarımı bundan sonra işe yaramaz diye bir anlığına sildim ve gitti. Bir daha böyle bir şey yapmam; pişman oldum.

Yani benim verilerim normalde rahat bir şekilde 100 GB'yi aşardı. Harici HDD mi daha iyi olur bilmiyorum ama ben uzun vadede bakan biriyim. Siz bana ne tavsiye edersiniz bu dediklerime göre? Belki 2 tane 1 TB harici HDD alsam bile yeterli olabilir sanırım. Çok da abartmış olabilirim. NAS'ı görünce acaba nasıl bir şeyler yapılır gibisinden öğrenmek istiyordum.

Bir de kendi kurduğunuz sunucu ile NAS cihazın arasında ne fark var?

Yani benim verilerim normalde rahat bir şekilde 100 GB'yi aşardı. Harici HDD mi daha iyi olur bilmiyorum ama ben uzun vadede bakan biriyim. Siz bana ne tavsiye edersiniz bu dediklerime göre?
Harici HDD'de kullanabilirsiniz ama uzun vadeli ve dışarıdan uzaktayken de erişim sağlamak vb. isterseniz bu konuda ev sunucusu/NAS kurmak daha mantıklı olur. Harici HDD'yi sürekli yanınıza alıp, taşımanız vb. gerekir.

Ev sunucusu veya NAS sistemi kurarsanız cihaz açık olduğu sürece uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.

Bir de kendi kurduğunuz sunucu ile NAS cihazın arasında ne fark var?
Aslında pek bir fark yok. Zaten NAS için yazılmış işletim sistemlerini kullanırsanız bir fark kalmıyor. Sadece donanımsal olarak fark olur. Basit bir mini PC veya Intel NUC bilgisayar tercih edip HDD bağlayıp ev sunucusu olarak kullanabilirsiniz.

Bu konuda rehberlerim vardı isterseniz inceleyebilirsiniz:

Basit bir mini PC veya Intel NUC bilgisayar tercih edip HDD bağlayıp ev sunucusu olarak kullanabilirsiniz.

HDD'ler NAS HDD olarak mı geçiyor? Rehberlere baktım. Ancak çok karışık geldi bana.

Harici HDD'de kullanabilirsiniz ama uzun vadeli ve dışarıdan uzaktayken de erişim sağlamak vb. isterseniz bu konuda ev sunucusu/NAS kurmak daha mantıklı olur. Harici HDD'yi sürekli yanınıza alıp, taşımanız vb. gerekir.

İllada uzaktan bağlanmama gerek yok. Sizin 5 TB dizi ve film arşiviniz varmış. 10 TB'lik harici disk kullansanız olmaz mıydı mesela?

HDD'ler NAS HDD olarak mı geçiyor?
Ben WD Ultrastar DC HC550 16 TB kurumsal disk kullanıyorum. Siz farklı bir HDD'de tercih edebilirsiniz. Elbette NAS HDD'si kullanmanız disk ömrü açısından daha iyi olacaktır.
Rehberlere baktım. Ancak çok karışık geldi bana.
Eğer ev sunucusu kurarsanız işletim sistemini yapılandırmasını vb. yapmanız gerekmekte. Kurulum aşamasında bir sorun yaşarsanız konu altından yazarsanız yardımcı oluruz.
İllada uzaktan bağlanmama gerek yok. Sizin 5 TB dizi ve film arşiviniz varmış. 10 TB'lik harici disk kullansanız olmaz mıydı mesela?
Hocam, ben sistemi 7/24 açık tutuyorum. Film/dizi arşivi, hosting ve web sitesi yedekleri, normal verilerim vb. birçok verim var ve uzaktan bağlanıp erişmem gerekebiliyor. Yanımda gezdirmek hem amelelik olur hem de diskin başına bir şey gelse (çalınma vb.) sıkıntı hocam. O yüzden veri kaybı yaşamamak için aynı anda hem ev sunucusu hem NAS cihazı kullanıyorum; ikisini de birbirine eşitleyecek şekilde kurdum. Sistemlerden birine bir şey olsa diğer tarafta veri yedeği yine bulunuyor.

Ben WD Ultrastar DC HC550 16 TB kurumsal disk kullanıyorum.

Bu WD Ultrastar'a bakmıştım. NAS'ın da ötesinde resmen.

Hocam, ben sistemi 7/24 açık tutuyorum. Film/dizi arşivi, hosting ve web sitesi yedekleri, normal verilerim vb. birçok verim var ve uzaktan bağlanıp erişmem gerekebiliyor. Yanımda gezdirmek hem amelelik olur hem de diskin başına bir şey gelse (çalınma vb.) Sıkıntı hocam. O yüzden veri kaybı yaşamamak için aynı anda hem ev sunucusu hem NAS cihazı kullanıyorum; ikisini de birbirine eşitleyecek şekilde kurdum. Sistemlerden birine bir şey olsa diğer tarafta veri yedeği yine bulunuyor.
Büyük veriler için bulut kullanmak zulüm gibi sanırım. Tamam, internet iyi diyelim. 20 TB Google One için var ama aylık 2.000 TL, 30 TB(Google'ın daha da fazla hizmeti kapasitesi artıyor) 9.000 TL ödeniyor.

Şöyle bir şey diyebilir miyiz?: Sadece yedekleme konusu olursa NAS daha iyidir diyebilir miyiz? Öbür türlü Google'ın diğer hizmetlerine de erişim olunca güzel oluyor.