Birkaç konu açmıştım fakat sizlere hiç sormadım. NAS server kullanan var mı aranızda?
Aktif olarak kendi kurduğum ev sunucumu ve ek olarak QNAP'ın çift disk destekli NAS cihazını kullanıyorum. Sorunuz nedir? Yardımcı olalım.
Harici HDD'de kullanabilirsiniz ama uzun vadeli ve dışarıdan uzaktayken de erişim sağlamak vb. isterseniz bu konuda ev sunucusu/NAS kurmak daha mantıklı olur. Harici HDD'yi sürekli yanınıza alıp, taşımanız vb. gerekir.Yani benim verilerim normalde rahat bir şekilde 100 GB'yi aşardı. Harici HDD mi daha iyi olur bilmiyorum ama ben uzun vadede bakan biriyim. Siz bana ne tavsiye edersiniz bu dediklerime göre?
Aslında pek bir fark yok. Zaten NAS için yazılmış işletim sistemlerini kullanırsanız bir fark kalmıyor. Sadece donanımsal olarak fark olur. Basit bir mini PC veya Intel NUC bilgisayar tercih edip HDD bağlayıp ev sunucusu olarak kullanabilirsiniz.Bir de kendi kurduğunuz sunucu ile NAS cihazın arasında ne fark var?
Basit bir mini PC veya Intel NUC bilgisayar tercih edip HDD bağlayıp ev sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
Harici HDD'de kullanabilirsiniz ama uzun vadeli ve dışarıdan uzaktayken de erişim sağlamak vb. isterseniz bu konuda ev sunucusu/NAS kurmak daha mantıklı olur. Harici HDD'yi sürekli yanınıza alıp, taşımanız vb. gerekir.
Ben WD Ultrastar DC HC550 16 TB kurumsal disk kullanıyorum. Siz farklı bir HDD'de tercih edebilirsiniz. Elbette NAS HDD'si kullanmanız disk ömrü açısından daha iyi olacaktır.
Eğer ev sunucusu kurarsanız işletim sistemini yapılandırmasını vb. yapmanız gerekmekte. Kurulum aşamasında bir sorun yaşarsanız konu altından yazarsanız yardımcı oluruz.
Hocam, ben sistemi 7/24 açık tutuyorum. Film/dizi arşivi, hosting ve web sitesi yedekleri, normal verilerim vb. birçok verim var ve uzaktan bağlanıp erişmem gerekebiliyor. Yanımda gezdirmek hem amelelik olur hem de diskin başına bir şey gelse (çalınma vb.) sıkıntı hocam. O yüzden veri kaybı yaşamamak için aynı anda hem ev sunucusu hem NAS cihazı kullanıyorum; ikisini de birbirine eşitleyecek şekilde kurdum. Sistemlerden birine bir şey olsa diğer tarafta veri yedeği yine bulunuyor.İllada uzaktan bağlanmama gerek yok. Sizin 5 TB dizi ve film arşiviniz varmış. 10 TB'lik harici disk kullansanız olmaz mıydı mesela?
Ben WD Ultrastar DC HC550 16 TB kurumsal disk kullanıyorum.
Büyük veriler için bulut kullanmak zulüm gibi sanırım. Tamam, internet iyi diyelim. 20 TB Google One için var ama aylık 2.000 TL, 30 TB(Google'ın daha da fazla hizmeti kapasitesi artıyor) 9.000 TL ödeniyor.Hocam, ben sistemi 7/24 açık tutuyorum. Film/dizi arşivi, hosting ve web sitesi yedekleri, normal verilerim vb. birçok verim var ve uzaktan bağlanıp erişmem gerekebiliyor. Yanımda gezdirmek hem amelelik olur hem de diskin başına bir şey gelse (çalınma vb.) Sıkıntı hocam. O yüzden veri kaybı yaşamamak için aynı anda hem ev sunucusu hem NAS cihazı kullanıyorum; ikisini de birbirine eşitleyecek şekilde kurdum. Sistemlerden birine bir şey olsa diğer tarafta veri yedeği yine bulunuyor.
Hocam Google servisleri zaten iyi. NAS sistemleri veya ev sunucusunu yerel yedekleme için kullanabilirsiniz. Bulut yedekleme farklı, yerel yedekleme daha kolay ulaşılabilir ve olası bulut sistemlerinde yaşanabilecek sorunlara karşı kendi yedeğinizi almış olursunuz. Biraz da hobi meselesi tabii.Büyük veriler için bulut kullanmak zulüm gibi sanırım. Tamam, internet iyi diyelim. 20 TB Google One için var ama aylık 2.000 TL, 30 TB(Google'ın daha da fazla hizmeti kapasitesi artıyor) 9.000 TL ödeniyor.
Şöyle bir şey diyebilir miyiz?: Sadece yedekleme konusu olursa NAS daha iyidir diyebilir miyiz? Öbür türlü Google'ın diğer hizmetlerine de erişim olunca güzel oluyor.
Hocam Google servisleri zaten iyi. NAS sistemleri veya ev sunucusunu yerel yedekleme için kullanabilirsiniz. Bulut yedekleme farklı, yerel yedekleme daha kolay ulaşılabilir ve olası bulut sistemlerinde yaşanabilecek sorunlara karşı kendi yedeğinizi almış olursunuz. Biraz da hobi meselesi tabii.
Kurduğunuz sisteme bağlı hocam. Bulutta o bulut sistemini yöneten şirketlerin zaten sistem güvenliği ve disklerin sağlığını kontrol eden çalışanları var. Evinizde kendiniz kurarsanız kendi verinizden kendiniz sorumlu olursunuz disk sağlığını vb. siz takip edeceksiniz.Veriyi çok iyi ve en güvenli şekilde saklamak için bulut mu daha iyi oluyor?