Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TinerciYasin

Başarılı
Merhaba,

Yaşım 16, Lise 3'üm. Bekçi olmak istiyorum şartları var mı varsa nedir ve görevleri nelerdir? Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Çözüm
7245 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunun 3. Maddesinde yazıyor bekçi olma şartları.

Ekran görüntüsü 2024-10-29 212546.webp

3. Maddenin 1. Fıkrasında atıfta bulunulan Devlet Memurları Kanunun 48. Maddesi de şöyle:

Ekran görüntüsü 2024-10-29 212602.webp

Daha da detaylı bilgi istiyorsan ve başka merak ettiğin şeyler olursa aşağıya Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma Usul ve Esasları ile Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in linkini bırakıyorum. Okursun.

2024 bekçi olma şartları aşağıdaki gibidir:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise veya dengi bir okul mezunu olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
  • Başvuru yapılan il sınırları içerisinde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak
  • Herhangi bir siyasi parti veya yan kuruluşuna üye olmamak
  • Sağlık sorunları hariç tutularak herhangi bir sebepten dolayı polislik mesleğinden men edilmemiş olmak
  • Silah taşımak ya da silahlı görev yapmak konusunda hukuki engele sahip olmamak
  • Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı mahkûm olmamak
  • En az 167 cm boyunda olmak
  • Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak
  • Herhangi bir memuriyet engeli bulunmamak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak

Artı -1 Eksi
2024 bekçi olma şartları aşağıdaki gibidir:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise veya dengi bir okul mezunu olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
  • Başvuru yapılan il sınırları içerisinde en az 1 yıldır ikamet ediyor olmak
  • Herhangi bir siyasi parti veya yan kuruluşuna üye olmamak
  • Sağlık sorunları hariç tutularak herhangi bir sebepten dolayı polislik mesleğinden men edilmemiş olmak
  • Silah taşımak ya da silahlı görev yapmak konusunda hukuki engele sahip olmamak
  • Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı mahkûm olmamak
  • En az 167 cm boyunda olmak
  • Beden kitle indeksi 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak
  • Herhangi bir memuriyet engeli bulunmamak
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanmak

Polis olmak mı gerekiyor önce, bekçi olmak için? Bir de askere gitmeden bekçi olunmuyor galiba

7245 Sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunun 3. Maddesinde yazıyor bekçi olma şartları.

Ekran görüntüsü 2024-10-29 212546.webp

3. Maddenin 1. Fıkrasında atıfta bulunulan Devlet Memurları Kanunun 48. Maddesi de şöyle:

Ekran görüntüsü 2024-10-29 212602.webp

Daha da detaylı bilgi istiyorsan ve başka merak ettiğin şeyler olursa aşağıya Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma Usul ve Esasları ile Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in linkini bırakıyorum. Okursun.

Çözüm

Eki Görüntüle 94572

Eki Görüntüle 94573

Daha da detaylı bilgi istiyorsan ve başka merak ettiğin şeyler olursa aşağıya Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin Çalışma usul ve Esasları ile Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'in linkini bırakıyorum. Okursun.

Hocam ben biraz yazanlardan bir şey anlamadım bana biraz daha türkçeleştirerek anlatırsanız sevinirim, şimdi bekçiyi liseyi bitirip olabiliyor muyuz?

Hocam ben biraz yazanlardan bir şey anlamadım bana biraz daha türkçeleştirerek anlatırsanız sevinirim, şimdi bekçiyi liseyi bitirip olabiliyor muyuz?
Evet olabilirsin. Şöyle özetleyeyim sana:
  • 18 yaşını doldurmuş ol.
  • Lise mezunu olmak şart değil, ortaokul mezunu da olabilirsin ama sen liseyi bitir mutlaka.
  • İçişleri Bakanlığınca açılan bekçilik sınavını gir ve sınavda başarılı ol.
Sınavın başarı koşullarını bilmiyorum ama 2023 yılındaki sınav ilanını paylaşıyorum. Muhtemelen senin sınava gireceğin dönemde de benzer koşullar olacaktır ama belli olmaz. Senin gireceğin dönemde kanun veya yönetmelik değişebilir belki. Sadece örnek olsun diye paylaşıyorum.