Nasıl bir beslenme programı oluşturabilirim?

Ethem Efe

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Selamlar.

Yavaştan spora başlayıp kendime sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak istiyorum. Boy-kilo endeksim 24.3, günlük almam gereken kalori miktarı ise 1200-1300 civarıymış. Yapay zeka yardımıyla aşağıda görebileceğiniz gibi bir plan oluşturdum ancak sizlerin de deneyimli görüşlerini ve önerilerini almak istiyorum.

Bazı sağlık sorunlarım nedeniyle spor olarak çok yoğun ve ağır egzersizler yapamıyorum. Fakat bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteleri ve evde yapabileceğim basit hareketleri rahatlıkla uygulayabilirim.

GÜNKAHVALTIÖĞLEARA ÖĞÜNAKŞAM
Pazartesi1 yumurta, 1 dilim peynir, 2 ceviz, yeşillik, 1 dilim tam buğday ekmeğiIzgara tavuklu yeşil salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile)1 meyve, 10 badem6 kaşık sebze yemeği, 4 kaşık yoğurt
Salı2 yumurtalı omlet, 1 dilim peynir, 2 ceviz, yeşillik3-4 dilim hindi fümeli sandviç, 1 ayranKahve, 2 ceviz4-5 adet ızgara köfte, bol salata
Çarşamba2 yumurtalı menemen (1 domates), 1 dilim tam buğday ekmeği6 kaşık yeşil mercimek/nohut, 1 kase cacık1 çay bardağı kefir, 10 fındıkFırında tavuk, ızgara biber ve mantar
Perşembe1 dilim süzme peynir, 2 ceviz, 5 çeri domates, yeşillik, 1 dilim esmer ekmek2 haşlanmış yumurta ve 3 kaşık lorlu yeşil salata1 kase yoğurt, çilek/yaban mersiniEtli taze fasulye/ıspanak, 4 kaşık yoğurt
Cuma1 yumurta, 1 dilim peynir, 6 badem, yeşillik, 1 dilim tam buğday ekmeğiTavuk sote, 3 kaşık bulgur pilavı, salata1 yeşil elma, 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesiFırında somon/levrek, bol limonlu salata
Cumartesi1 yumurtalı omlet, 1 dilim peynir, 2 ceviz, yeşillik1 kase sebze çorbası, lorlu salataYeşil çay, 2 kare bitter çikolataIspanak sote, 4 kaşık süzme yoğurt
Pazar1-2 yumurta, peynir, 6 badem, yeşillik, domates, 1 dilim tam buğday ekmeğiIzgara et/tavuk, bol salata1 meyve, 2 ceviz4 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği, 4 kaşık yoğurt

Baştan aşağı yanlış. Hiçbir sağlıklı erkeğin, hele ki gelişim çağındaki, 1200-1300 kalori beslenmesinin açıklanabilir bir yanı yok.

Alman gereken kalori miktarı 2000'den az olmamalı. Spor yapıyorsan zaten kalori açığı da koyuyorsundur, dolayısıyla tam 2000 kalori bile almıyorsun aslında.

Hangi yapay zeka yazdıysa kuruyemiş seviyormuş.

Teşekkür ederim bilgi için, asıl amacım kilo vermek değil aslında, biraz daha fit bir vücuda sahip olmak. Çok sağlıksız beslenmiyorum ancak sanırım fazla yediğim için birkaç aydır göbek oluşmaya başladı, hoş durmuyor.

Beslenme programından ziyade spora mı odaklanmam gerekli o zaman?

Gemini olabilir. Birkaç kez ben de sordum. Bana da papağanmışım gibi davranıp bir dünya çiğ kuru yemiş tavsiye etti.
Evet ben de Gemini'a diyet için liste hazırlatırken her öğünde kuruyemiş yazıyor bol bol. Sanırım biraz kuruyemiş seviyor

Göbek çok yemekten olmaz, yağ oranının artmasından olur. Göbek gitsin istiyorsan yağlı/şekerli yemeyeceksin ve bol bol kardiyo yapacaksın.

Böyle 1000 kalori beslenirsen güçten düşersin.

Bildi bu arada, neden böyle yapıyor anlamadım.
Tavsiyesi tamamen yanlış değil ama kuru yemişlerde de yüksek kalori var. Karbonhidrat açığı ve sağlıklı yağ tüketimi için olabilir.

Bu arada, vücudun günlük 1200-1300 kalori yakıyor olamaz. Çünkü vücudundaki kalorinin ciddi bir kısmını bazal metabolizma yakıyor ki bu tek başına 1300 değerini geçiyordur. Aşağıdaki sitedeki yönergeye göre hesaplamayı dene. Daha yüksek çıkacaktır.

Evet ben de Gemini'a diyet için liste hazırlatırken her öğünde kuruyemiş yazıyor bol bol. Sanırım biraz kuruyemiş seviyor
Sağlıklı bir karbinhidrat ve yağ kaynağı aslında ama sürekli tüketmenin anlamı yok. Gemini'ye göre besin olması yeterli.

Evet, 1500 çıkıyor.

Göbek çok yemekten olmaz, yağ oranının artmasından olur. Göbek gitsin istiyorsan yağlı/şekerli yemeyeceksin ve bol bol kardiyo yapacaksın.

Böyle 1000 kalori beslenirsen güçten düşersin.
Teşekkür ederim. Dediğinizi uygulayacağım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…