Coğrafya kader zaten ona ne şüphede, ülkede yeni bir şeyi öğrenmek bile çok pahalı, şimdi yeni bir şey çok göreceli bir kavram. Mesela yeni bir oyun alıp, yeni bir oyun oynamak gibi. Adamakıllı bir oyun 600 lira hatta 1000 lirayı bile bulabiliyor. O oyunun eklentileri olduğunuda farz edersek, adam bu paraları ödeyip nasıl oyunu zevk alarak oynasın. Oyun mevzusuda bu arada sadece bir tane örnek.

Hocam, vallahi bende yapmak istiyorum ama yapamıyorum. Türkiye'de örnek varsa gösterirseniz çok sevinirim. 8 milyonluk kesim haricinde böyle rahat rahat dediklerinizi yapan bir vatandaş gösteriniz bana, öyle bir vatandaş yok çünkü. YouTube'deki gezginlerden örnek atacaksanız baştan söyleyeyim adamlar senden, benden doktordan çok para kazanıyorlar.
YouTube'da az abonesi olan böyle onlarca kanal var hocam. Özellikle takip ettiğim bir tanesi var, sosyal medyadan geliri varsa dahi muhtemelen çok azdır. 19 yaşında tek başına onlarca ülke gezmiş. Yeri gelmiş Güney Kore'de kendi başına işe girip çalışmış, gereken parayı karşılayıp gezmeye devam etmiş. Şu anda bir süredir Avustralya'da yaşıyor. Buyurun kanalı burada zamanınız olursa bakarsınız. Bu arada, diğer gezgin içerik üreticileri de sıfırdan başlayarak sosyal medyada bir yere gelerek gezen insanlar. Bunu neden başkaları yapamasın ki?

Son düzenleyen: Moderatör:
YouTube'da az abonesi olan böyle onlarca kanal var hocam. Özellikle takip ettiğim bir tanesi var, sosyal medyadan geliri varsa dahi muhtemelen çok azdır. 19 yaşında tek başına onlarca ülke gezmiş. Yeri gelmiş Güney Kore'de kendi başına işe girip çalışmış, gereken parayı karşılayıp gezmeye devam etmiş. Şu anda bir süredir Avustralya'da yaşıyor. Buyurun kanalı burada zamanınız olursa bakarsınız. Bu arada, diğer gezgin içerik üreticileri de sıfırdan başlayarak sosyal medyada bir yere gelerek gezen insanlar. Bunu neden başkaları yapamasın ki?
Sıfırdan tek başına emekle başladıklarını nereden biliyorsunuz hocam veyahut sermayeleri olmadan gezdiklerini nereden biliyorsunuz? Attığınız kanala şu an bakamam ama o arkadaşında sermayesi veya desteği olmadığının bir kanıtı var mı yok hocam, bu işler için bir sermaye tanıdık falan lazım öyle olmuyor yani o işler.

Sıfırdan tek başına emekle başladıklarını nereden biliyorsunuz hocam veyahut sermayeleri olmadan gezdiklerini nereden biliyorsunuz? Attığınız kanala şu an bakamam ama o arkadaşında sermayesi veya desteği olmadığının bir kanıtı var mı yok hocam, bu işler için bir sermaye tanıdık felan lazım öyle olmuyor yani o işler.
Mesela Enes Batur, siz bu arkadaşın öyle sıfır sermaye falan başladığını mı düşünüyorsunuz? Mutlaka başlarken büyük bir ajanstan veya birilerinden destek alarak ünlenmiştir. YouTube ilk açıldığında çok fazla potansiyel kanal vardı, şu an bunların örneklerini veremem hatırlamıyorum ama Enes Batur'u gerisinde bırakacak çok potansiyel genç vardı. Enes Batur'un arkası vardı da buralara geldi yani kimse öyle sıfırdan kanalı açıp, yükselmiyor hocam. Bunun en büyük örneği de RRaenee'dir. Adam Elraenn olmasa tanınır mıydı, asla tanınmazdı. Gerçi şu an bile çok tanıyan olduğunu düşünmüyorum da orası ayrı bir mevzu.

Sıfırdan tek başına emekle başladıklarını nereden biliyorsunuz hocam veyahut sermayeleri olmadan gezdiklerini nereden biliyorsunuz? Attığınız kanala şu an bakamam ama o arkadaşında sermayesi veya desteği olmadığının bir kanıtı var mı yok hocam, bu işler için bir sermaye tanıdık felan lazım öyle olmuyor yani o işler.
Hocam kendinizi buna inandırırsanız böyle gider zaten. Sermaye elbette lazımdır fakat düşündüğünüz gibi yüksek meblağlar değil. Maksimum 20 - 30 bin lira gibi cüzi rakamlar. Zaten sizin yola çıkamamanızın en başında "sermayesiz veya tanıdıksız olmaz" inancını kendinize aşılamış olmanız var muhtemelen. Kaldı ki, gezen birinin en fazla kaç tane ülkede tanıdığı olabilir? Gezmekten kasıt bir ülkeye gidip oraya yerleşip orada yaşamak değil. Ben bile, yakın zamanda kendi biriktirdiğim cüzi miktarlarla balkanlarda birkaç tane ülkeye gideceğim. Araştırıyorum ve bu işler gerçekten düşündüğünüz kadar maliyetli değil.

Mesela Enes Batur, siz bu arkadaşın öyle sıfır sermaye felan başladığını mı düşünüyorsunuz? Mutlaka başlarken büyük bir ajanstan veya birilerinden destek alarak ünlenmiştir. YouTube ilk açıldığında çok fazla potansiyel kanal vardı, şu an bunların örneklerini veremem hatırlamıyorum ama Enes Batur'u gerisinde bırakacak çok potansiyel genç vardı. Enes Batur'un arkası vardı da buralara geldi yani kimse öyle sıfırdan kanalı açıp, yükselmiyor hocam. Bunun en büyük örneğide RRaenee'dir. Adam Elraenn olmasa tanınır mıydı, asla tanınmazdı. Gerçi şu an bile çok tanıyan olduğunu düşünmüyorum da orası ayrı bir mevzu.
Enes Batur saçma bir örnek oldu hocam. Adam başladığı zaman 15 yaşında çocuktu, YouTube, Türkiye de hükumet isteyince yasaklanan, çoğu kişinin şarkı dinlemek için girdiği, video olaylarının çok sonra başladığı bir platformdu. Bir ajans neden böyle bir yere yatırım yapsın?

Böyle soruları sorup, cevaplamak için. Zevk, keyif ve mutluluk için bu kadar başka hiçbir şey için değil.