Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

dobronx

Becerikli
İyi sosyaller OCCT ile Power test yaptığımda 50.saniyeden sonra bilgisayar yeniden başlıyor. Elimdeki PSU'ya da CPU soğutucusundan mıdır? İşlemci sıcaklıkarı 90'a dayanıyor testte. Bileşenler R5 7500F, RTX 5060 Ti 16 GB, PSU Thermaltake Smart BX1 650W. Teşekkürler.

BIOS'tan AMD Core Performance Boost'u kapatınca işlemci tüketimi 90 Watt'tan 60 Watt'a düştü, sıcaklık 67'ye düştü. OCCT Power testinde 4.dakikaya kadar bekledim kapanmadı. Sorunun PSU mu CPU mu olduğunu yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Arkadaşlar, anakartı yeni sürüm betaya güncelledim ve tekrar test yaptım, bu sefer kapanma olmadı. Hiç gidemediği kadar çok gitti ve en sonunda testi ben ellerimle durdurdum. En azından kapanma olmadı şu an. Hemen yeni bir soğutucu alacağım zaten ama bu soğutucun da bu kadar soğutamaması bence garip.

Ekran görüntüsü 2025-11-09 170628.webp
7500F ile hiçbir sorun olmaz hocam. Benimki de 4 ısı borulu. Boşta 40-50 arası, OCCT'de maksimum 75'te kalıyor stok ayarlarda. V2 modeli benimkinden daha iyi performans verir bu arada. Hem çift fanlı, hem Thermalright'ın fanları DeepCool'un hava soğutma fanlarından daha iyi diye biliyorum bu modellerinde. Benimkinin tek artısı sessiz ve ekranlı olması. İsterseniz ekranlı Thermalright modelleri de var. Bakabilirsiniz o siteden.

Teşekkür ederim, ben galiba v2'yi alacağım ya. Montajına da bakarız bir şekilde. Adamsın.

Teşekkür ederim, ben galiba v2'yi alacağım ya. Montajına da bakarız bir şekilde. Adamsın.

Aldım bu soğutucuyu montajda yardım edersin artık :rofl: hocam senin 7500F arızalıymış çift kanala RAM takınca görüntü gelmiyormuş ben sistemi ilk aldığımda çift ramliydi görüntü gelmiyordu acaba bende de mi aynı durum vardı.

Son düzenleme:

Aldım bu soğutucuyu montajda yardım edersin artık :rofl: hocam senin 7500F arızalıymış çift kanala RAM takınca görüntü gelmiyormuş ben sistemi ilk aldığımda çift ramliydi görüntü gelmiyordu acaba bende de mi aynı durum vardı.

Hocam bende 2 tane sistem var. Birini eşime topladım, diğerini kendime. Eşime topladığımda 7500f vardı. İlk satın aldığım yere gönderdim. Sorun yok dediler, sonra distribütör firmaya gönderdiler. Orada da sorun yok dediler. 2 Ram boot ederken CPU ışığını yakıyordu anakart. Kimi zaman açmıyordu. O anakart da MSI marka anakarttı.B650M Gaming Plus anakartı. Tek ram'de çalıştırabildim boot etti ama sonradan iki ram ile çalıştırınca da çalıştı. Sorunun anakartın boot problemi olduğunu gördüm. O sıralar PBO'yu Auto'da kullanıyordum ben de. Muhtemelen bundan dolayı boot ederken sorun yaşıyordu anakart. O sisteme 7700 çektim, 7500f'i de diğer sistemimi DDR5'e yükseltip kullandım. Bu yüzden bir daha MSI marka anakart alacağımı düşünmüyorum. O 7500f'i ben şu an Gigabyte marka anakartla kullanıyorum. Hiçbir sorun yok. Tamamen anakartın boot etme sorunu, ram'lerin yüksek frekanslar olup stabil çalışamaması işte.

Soğutucu montajı için de kitapçığında vardır hocam. Yazılımsal bir şey olmadığı için yardım edemem pek. Donanım işi sonuçta. Sök, çıkar, tak. Trifact adında bir kanal var YouTube'da. Oradaki arkadaş çok fazla Thermalright marka soğutucu incelemesi yapıyor. Hemen hemen Thermalright'ın çoğu ürünleri aynı şekilde monte ediliyor. Tam size attığım modeli montaj yaptı mı bilmiyorum ama oradan montajı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Soğutucu incelemeleri de çok var.

Hocam bende 2 tane sistem var. Birini eşime topladım, diğerini kendime. Eşime topladığımda 7500F vardı. İlk satın aldığım yere gönderdim. Sorun yok dediler, sonra distribütör firmaya gönderdiler. Orada da sorun yok dediler. 2 RAM boot ederken CPU ışığını yakıyordu anakart. Kimi zaman açmıyordu. O anakart da MSI marka anakarttı. B650M Gaming Plus anakartı. Tek RAM'de çalıştırabildim boot etti ama sonradan iki RAM ile çalıştırınca da çalıştı. Sorunun anakartın boot problemi olduğunu gördüm. O sıralar PBO'yu Auto'da kullanıyordum ben de. Muhtemelen bundan dolayı boot ederken sorun yaşıyordu anakart. O sisteme 7700 çektim, 7500F'i de diğer sistemimi DDR5'e yükseltip kullandım. Bu yüzden bir daha MSI marka anakart alacağımı düşünmüyorum. O 7500F'i ben şu an Gigabyte marka anakartla kullanıyorum. Hiçbir sorun yok. Tamamen anakartın boot etme sorunu, RAM'lerin yüksek frekanslar olup stabil çalışamaması işte.

Soğutucu montajı için de kitapçığında vardır hocam. Yazılımsal bir şey olmadığı için yardım edemem pek. Donanım işi sonuçta. Sök, çıkar, tak. Trifact adında bir kanal var YouTube'da. Oradaki arkadaş çok fazla Thermalright marka soğutucu incelemesi yapıyor. Hemen hemen Thermalright'ın çoğu ürünleri aynı şekilde monte ediliyor. Tam size attığım modeli montaj yaptı mı bilmiyorum ama oradan montajı kolaylıkla anlayabilirsiniz. Soğutucu incelemeleri de çok var.

Hocam bende de MSI anakart ile 7500F var sistemi ilk aldığımda aynı dediğin gibi görüntü gelmedi ışık yanıyordu anakartta. Servislerine gönderdim bana sorun giderildi deyip tek RAM ile gönderdiler. Tüketici heyetine başvurdum ürünümü eksik aldığım için. Acaba çift RAM'le çalışmıyor diye mi tek RAM yolladılar :unsure: yarın bir gün 32 Dual RAM alsam sorun olur mu sence?

Hocam bende de MSI anakart ile 7500F var sistemi ilk aldığımda aynı dediğin gibi görüntü gelmedi ışık yanıyordu anakartta. Servislerine gönderdim bana sorun giderildi deyip tek RAM ile gönderdiler. Tüketici heyetine başvurdum ürünümü eksik aldığım için. Acaba çift RAM'le çalışmıyor diye mi tek RAM yolladılar :unsure: yarın bir gün 32 Dual RAM alsam sorun olur mu sence?

Sanmıyorum hocam. Ne ışığı yandığı da önemli. Dram ışığı yanıyorsa ram'lerdedir problem. Benim cpu ışığı yanıyordu. Tek ram'e düşürünce açtı. Sonra geldiğinde tekrar 2 ram taktım yine açtı. Bendeki boot sorunuydu. Pbo auto'da kullanıyorsanız ve buna benzer olduysa muhtemelen benimkindendir ama dram yanıyorsa sorun ram'dir. Ram'leri anakartın support bölümünden destekli olanlarından almaya çalışın bir şey olmaz.

Sanmıyorum hocam. Ne ışığı yandığı da önemli. DRAM ışığı yanıyorsa RAM'lerdedir problem. Benim CPU ışığı yanıyordu. Tek RAM'e düşürünce açtı. Sonra geldiğinde tekrar 2 RAM taktım yine açtı. Bendeki boot sorunuydu. PBO Auto'da kullanıyorsanız ve buna benzer olduysa muhtemelen benimkindendir ama DRAM yanıyorsa sorun RAM'dir. RAM'leri anakartın Support bölümünden destekli olanlarından almaya çalışın bir şey olmaz.

RAM alınca deneyip göreceğim umarım senin sorundan yoktur. Soğutucuyu dün aldım bu arada kargolanmış yarın elimde olacak.

Sanmıyorum hocam. Ne ışığı yandığı da önemli. DRAM ışığı yanıyorsa RAM'lerdedir problem. Benim CPU ışığı yanıyordu. Tek RAM'e düşürünce açtı. Sonra geldiğinde tekrar 2 RAM taktım yine açtı. Bendeki boot sorunuydu. PBO Auto'da kullanıyorsanız ve buna benzer olduysa muhtemelen benimkindendir ama DRAM yanıyorsa sorun RAM'dir. RAM'leri anakartın Support bölümünden destekli olanlarından almaya çalışın bir şey olmaz.

Hocam soğutucuyu takmak için söktüm. Bunu montajlayanlar termal macunu işlemci pinine falan bulaştırmış sorun olur mu silmeli miyim bakar mısın?

RAM alınca deneyip göreceğim umarım senin sorundan yoktur. Soğutucuyu dün aldım bu arada kargolanmış yarın elimde olacak.

Hocam soğutucuyu takmak için söktüm. Bunu montajlayanlar termal macunu işlemci pinine falan bulaştırmış sorun olur mu silmeli miyim bakar mısın?

Dosya Ekleri

• 20251111_134904.webp
    20251111_134904.webp
    1,9 MB · Görüntüleme: 50
Son düzenleme:

Feci kötü sürmüşler hocam macunu. Çok dikkatli silmelisiniz. İşlemciler konusunda pek bilgili değilim ama sanırım onlar işlemci pinleri değil. Pinler arka tarafında sokete bağlı. Silmezseniz de bir şey olmayabilir. Eğer silmek istiyorsanız çok çok nazik bir şekilde silin. Kulak çubuğuyla üzerinden aldırmaya çalışın. Ama direkt silmeseniz de orayı bir şey olmayabilir diye biliyorum. Yine de yapay zekaya veya bilen arkadaşlara sormanızda daha fazla fayda var. İşlemcinin üstünü kuru peçete ile silin güzelce. Yeni termal macunu ister yaydırarak, ister bezelye tanesi şeklinde sıkın. Üstüne soğutucunun montajını yapın.

Ben bu gibi durumlar olmasın diye AM5 soket güçlendirme kiti almıştım Thermalright'ın. Araya kaçan macunları sanırsam değişik bir temizleme metodu var. Onunla temizyorlar. Üstünden, üstünkörü hafif hafif alsanız da olur diye tahmin ediyorum. Birkaç yerde kulak çubuğu gibi aletlerle hafif hafif temizlediklerini görmüştüm. Belki daha farklı şeyleri vardır. Ne dersem yalan olur hocam. O yüzden bilen bir arkadaşlara sorsanız daha iyi olur.

Chatgpt'ye sordum hocam. Bu şekilde söyledi. Üzerinden peçeteyi köşeli bir şekilde yapıp fazlalığı alabilirseniz daha iyi olabilir. Ama işlemciyi temizlerken baya dikkat etmek gerekli.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-11 145136.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-11 145136.webp
    70,8 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:
Feci kötü sürmüşler hocam macunu. Çok dikkatli silmelisiniz. İşlemciler konusunda pek bilgili değilim ama sanırım onlar işlemci pinleri değil. Pinler arka tarafında sokete bağlı. Silmezseniz de bir şey olmayabilir. Eğer silmek istiyorsanız çok çok nazik bir şekilde silin. Kulak çubuğuyla üzerinden aldırmaya çalışın. Ama direkt silmeseniz de orayı bir şey olmayabilir diye biliyorum. Yine de yapay zekaya veya bilen arkadaşlara sormanızda daha fazla fayda var. İşlemcinin üstünü kuru peçete ile silin güzelce. Yeni termal macunu ister yaydırarak, ister bezelye tanesi şeklinde sıkın. Üstüne soğutucunun montajını yapın.

Ben bu gibi durumlar olmasın diye AM5 soket güçlendirme kiti almıştım Thermalright'ın. Araya kaçan macunları sanırsam değişik bir temizleme metodu var. Onunla temizyorlar. Üstünden, üstünkörü hafif hafif alsanız da olur diye tahmin ediyorum. Birkaç yerde kulak çubuğu gibi aletlerle hafif hafif temizlediklerini görmüştüm. Belki daha farklı şeyleri vardır. Ne dersem yalan olur hocam. O yüzden bilen bir arkadaşlara sorsanız daha iyi olur.

Chatgpt'ye sordum hocam. Bu şekilde söyledi. Üzerinden peçeteyi köşeli bir şekilde yapıp fazlalığı alabilirseniz daha iyi olabilir. Ama işlemciyi temizlerken baya dikkat etmek gerekli.
mutlu son :) @14330 emeğine sağlık hocam

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-11 150607.webp
    Ekran görüntüsü 2025-11-11 150607.webp
    107,7 KB · Görüntüleme: 49

On numara hocam. Gayet iyi sıcaklık değeri. Hatta soğuk bile sayılabilir. Bunlar 90 derecelerde bile performans kaybı yaşamayacak şekilde tasarlanıyorlar. Kendi işini kimseye bırakmamak lazım ya. Bu bilgisayarcılar ve hazır sistem satanlar üstün körü kurup geçiyorlar.

On numara hocam. Gayet iyi sıcaklık değeri. Hatta soğuk bile sayılabilir. Bunlar 90 derecelerde bile performans kaybı yaşamayacak şekilde tasarlanıyorlar. Kendi işini kimseye bırakmamak lazım ya. Bu bilgisayarcılar ve hazır sistem satanlar üstün körü kurup geçiyorlar.

Senin sayende hocam teşekkür ederim. Senin söylediğin soğutucuyu alıp bir şekilde montajladım yapabilmeme bende şaşırdım

Senin sayende hocam teşekkür ederim. Senin söylediğin soğutucuyu alıp bir şekilde montajladım yapabilmeme bende şaşırdım

Eyvallah hocam, teşekkürler. Ne demek. Kolay bir şey herkes yapar işte de insanlar gözünde büyütüyor. Keza ben de öyle. Bu ekonomide bu kadar para verip bozarım korkusuyla çok endişeli montaj yapmıştım ben de. Ona rağmen dikkatli olunca yapılabiliyor. Taşan macunları naptınız? Nasıl sildiniz?