thesnakeee

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Şöyle bir sorunum var sistemi yeni topladım ilk kez bi occt testi yapayım dedim.

Boşta 40-41 derecede olan sistem OCCT testini başlattığım andan itibaren 100 dereceye çıkıyor ve 98-100 derecenin altına inmiyor.
Test bittiği an saniyesinde 40 dereceye geri iniyor.

İşlemci i7-14700K
Sıvı soğutma Deepcool LE720
Kasa Asus TUF GT502

Bunun böyle olması normal mi sorun nedir?

Fan ayarlarından dolayı oluyor olabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    109,9 KB · Görüntüleme: 147
  • Screenshot_3.webp
    Screenshot_3.webp
    109,6 KB · Görüntüleme: 150
  • Screenshot_5.webp
    Screenshot_5.webp
    33,3 KB · Görüntüleme: 119
  • Screenshot_1.webp
    Screenshot_1.webp
    113,6 KB · Görüntüleme: 112
  • Screenshot_2.webp
    Screenshot_2.webp
    110,8 KB · Görüntüleme: 119
  • Screenshot_6.webp
    Screenshot_6.webp
    16,3 KB · Görüntüleme: 103
  • Screenshot_9.webp
    Screenshot_9.webp
    19,5 KB · Görüntüleme: 98
  • Screenshot_8.webp
    Screenshot_8.webp
    20,3 KB · Görüntüleme: 91
  • Screenshot_10.webp
    Screenshot_10.webp
    20,7 KB · Görüntüleme: 150
Deepcool LE720, 250Watt TDP değerine kadar çıkabilen işlemcileri soğutabiliyormuş. i7-14700K ise normalde 125Watt TDP değeri var fakat maksimum turbo frekansında 253 Watt'a kadar çıkıyormuş.

Sanırım tam olarak yetmiyor o soğutucu tüm çekirdekler %100 kullanıma girdiğinde, o yüzden 100 dereceye çıkıyor. Ama gündelik kullanımda yeterli olur.

ASUS ise 300Watt TDP değerine çıkan işlemciler için yeterliymiş.
Aradaki 3 watt fark 100 derecede sabit kalmasına neden olur mu?
Sıvı soğutma seçimini yanlış mı yapmışım bu durumda?
Render vs işleriyle uğraşıyorum sıvı soğutucuyu değiştirmem gerekir mi?

Sitesinde LE 720 için 250 Watt TDP olarak belirtmiş. Render alırken kaç dereceye çıkıyor bilemiyorum. İstersen bir de render alırken bak sıcaklıklara, 100 dereceye ulaşıyorsa değiştir istersen.

The LE520 supports heat dissipation of up to 220W, while the larger LE720 supports up to 250W

Sitesinde LE 720 için 250 Watt TDP olarak belirtmiş. Render alırken kaç dereceye çıkıyor bilemiyorum. İstersen bir de render alırken bak sıcaklıklara, 100 dereceye ulaşıyorsa değiştir istersen.

öyle de bakacağım hocam.

teknik olarak nasıl bir sorun olabilir? pompa vidalarını iyice sıktım, kabloları düzgün taktım. başka hangi durumlar bu sıcaklığa neden olur?

cpu 250 watt üstüne çıkmasın gibi bir ayar yapmam gerekiyor mu? sağlıklı mı böyle oynamak?

Son düzenleme:
Öyle de bakacağım hocam.

Teknik olarak nasıl bir sorun olabilir? Pompa vidalarını iyice sıktım, kabloları düzgün taktım. Başka hangi durumlar bu sıcaklığa neden olur?

CPU 250 watt üstüne çıkmasın gibi bir ayar yapmam gerekiyor mu? Sağlıklı mı böyle oynamak?

BIOS ayarlarından işlemcinin voltajını oynayıp sıcaklığı düşürüyorlar fakat performans da düşüyor.

Radyatörü kasanın üst tarafına takmak daha iyi performans veriyor. Eğer yan yüzeylerine taktıysan belki o yüzden olabilir. Ya da termal macun çok sıktığından olabilir. Veya takarken işlemciye tam oturmamış da olabilir. Belki bu yüzden de yapabilir.

Yapmamışsındır ama yine de yazacağım bazen jelatinleri sökmeyi unutuyorlar. Jelatin kalınca ısınma çok oluyor.

Bios ayarlarından işlemcinin voltajını oynayıp sıcaklığı düşürüyorlar fakat performans da düşüyor.

Radyatörü kasanın üst tarafına takmak daha iyi performans veriyor. Eğer yan yüzeylerine taktıysan belki o yüzden olabilir. Yada termal macun çok sıktığından olabilir. Veya takarken işlemciye tam oturmamış da olabilir. Belki bu yüzden de yapabilir.

Yapmamışsındır ama yine de yazacağım bazen jelatinleri sökmeyi unutuyorlar. Jelatin kalınca ısınma çok oluyor.
radyatörü üst tarafa taktım, pompada kapak vardı onu çıkarttım ama jelatin yoktu üstünde hatta tırnağımla bir kontrol de ettim yoktu jelatin. pompayı söküp tekrar taksam termal macun yenilememe gerek var mı?

Dosya Ekleri

• Screenshot_4.webp
    Screenshot_4.webp
    173,5 KB · Görüntüleme: 76
  • Screenshot_5.webp
    Screenshot_5.webp
    167,6 KB · Görüntüleme: 76