Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Reend

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Rook Islands
openSUSE Tumbleweed kullanıyorum. GRUB teması ayarlamak için /boot/grub/grub.cfg ve /etc/default/grub dosyalarına GRUB temamı ekledim. (dosyayı kendim oluşturduğum için büyük ihtimalle yalnış yer) /boot/grub2/themes dizinindede tema dosyam var ancak açılışta openSUSE'ni kendi grub teması var hala. BLS ile GRUB kullandığından mıdır bir türlü ayarlayamadım, bulamadım.

@Qnix bilginiz var mı hocam? 🙃

Çözüm
Şifrelenmiş partition yok hocam.
sudo tree /etc/grub.d/
/etc/grub.d/
├── 00_header
├── 00_tuned
├── 05_crypttab
├── 10_linux
├── 20_linux_xen
├── 25_bli
├── 30_os-prober
├── 30_uefi-firmware
├── 35_fwupd
├── 40_custom
├── 41_custom
├── 80_suse_btrfs_snapshot
├── 90_persistent
├── 95_textmode
└── README

sudo cat /boot/grub2/custom.cfg
cat: /boot/grub2/custom.cfg: Böyle bir dosya ya da dizin yok

sudo cat /etc/sysconfig/bootloader

## Path: System/Bootloader
## Description: Bootloader configuration
## Type: list(grub,grub2,grub2-efi,grub2-bls,systemd-boot,none)
## Default: grub2
#
# Type of bootloader in use.
# For making the change effect run bootloader configuration tool
# and configure newly selected bootloader
#
#
LOADER_TYPE="grub2-efi"

## Type: yesno
## Default: "no"
#
# Enable Secure Boot support
# Only available on UEFI systems and IBM z15+.
#
#
SECURE_BOOT="yes"

#
# Enable Trusted Boot support
# Only available on hardware with a Trusted Platform Module.
#
TRUSTED_BOOT="no"

## Default: "yes"
#
# Update nvram boot settings (UEFI, OF)
# Unset to preserve specific settings or workaround firmware issues.
#
UPDATE_NVRAM="yes"

sudo cat /etc/default/grub
GRUB_THEME="/boot/grub2/themes/tartarus/theme.txt"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=keep
GRUB_ENABLE_BLSCFG=false
GRUB_TERMINAL="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="auto"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="mitigations=auto"

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg (boot dizininde grub dizini yok, grub2'den bahsettiğinizi düşünüyorum.)
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub2/themes/tartarus/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.19.5-2-default
Found initrd image: /boot/initrd-6.19.5-2-default
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done

sudo update-bootloader --show
grub2-efi
/etc/default/grub dosyasına GRUB_DISTRIBUTOR adlı bir değişken ekleyin ve bu değişkeni opensusetw olarak değiştirin (GRUB_DISTRIBUTOR="opensusetw"). Ardından sudo update-bootloader --install ve sudo update-bootloader --config komutlarını çalıştırıp yeniden başlatın.

Eğe yine işe yaramazsa, biliyorum çok fazla şey istiyorum ama, tree /boot ve find / -iname 'grub.cfg' komutlarının da çıktılarını paylaşabilir misiniz? 🙏
Yüksek ihtimalle dediğiniz gibi grub2-efi yerine, grub2-bls kullanıyorsunuz. /boot/grub/grub.cfg ve /etc/default/grub dosyalarının sisteminizde bulunmaması ve sizin oluşturabilmenizin sebebi de bu:

grub2-bls, anlık olarak bootloader temasını değiştirmeyi desteklemiyor. Eğer sisteminizi dual-boot olarak kullanmıyorsanız (veya dual-booting ile alakalı herhangi bir sorun yaşamıyorsanız), dilerseniz grub2-bls'yi kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bunu istemiyor (benim gibi 😀) ve bootloader temanızı değiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayarak, anlık olarak yürüttüğünüz sistemde de grub2-efi'ye geçebilirsiniz:

Öncelikle update-bootloader --show komutuyla, mevcut bootloader'ınızın gerçekten grub2-bls olup olmadığını doğrulayın. Ardından, aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırarak, grub2-efi'ye geçiş yapın:

Kod:
update-bootloader --loader grub2-efi
update-bootloader --install
update-bootloader --config

İşlemi tamamlayıp sisteminizi yeniden başlattıktan sonra, tekrar update-bootloader --show komutu ile bootloader'ınızın grub2-efi olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.

İşe yaramadığı takdirde, /etc/sysconfig/bootloader dosyasındaki LOADER_TYPE değişkenini grub2-efi olarak değiştirin. Ardından update-bootloader --install ve update-bootloader --config komutlarını yeniden çalıştırın ve tekrar kontrol edin.

Son düzenleme:
Yüksek ihtimalle dediğiniz gibi grub2-efi yerine, grub2-bls kullanıyorsunuz. /boot/grub/grub.cfg ve /etc/default/grub dosyalarının sisteminizde bulunmaması ve sizin oluşturabilmenizin sebebi de bu:

grub2-bls, anlık olarak bootloader temasını değiştirmeyi desteklemiyor. Eğer sisteminizi dual-boot olarak kullanmıyorsanız (veya dual-booting ile alakalı herhangi bir sorun yaşamıyorsanız), dilerseniz grub2-bls'yi kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bunu istemiyor (benim gibi 😀) ve bootloader temanızı değiştirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulayarak, anlık olarak yürüttüğünüz sistemde de grub2-efi'ye geçebilirsiniz:

Öncelikle update-bootloader --show komutuyla, mevcut bootloader'ınızın gerçekten grub2-bls olup olmadığını doğrulayın. Ardından, aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırarak, grub2-efi'ye geçiş yapın:

Kod:
update-bootloader --loader grub2-efi
update-bootloader --install
update-bootloader --config

İşlemi tamamlayıp sisteminizi yeniden başlattıktan sonra, tekrar update-bootloader --show komutu ile bootloader'ınızın grub2-efi olup olmadığını doğrulayabilirsiniz.

İşe yaramadığı takdirde, /etc/sysconfig/bootloader dosyasındaki LOADER_TYPE değişkenini grub2-efi olarak değiştirin. Ardından update-bootloader --install ve update-bootloader --config komutlarını yeniden çalıştırın ve tekrar kontrol edin.
Hocam cevabınız için teşekkürler ancak ben neredeyse 1 saattir uğraşmama rağmen hala grub temasını ayarlayamadım. opensuse-branding'i silmeme, confige temayı doğru girdiğimi 10 kere kontrol etmeme ve configin theme.txt'sinin doğru olmasına rağmen hala daha opensuse'nin kendi grub teması. Nerede hata yapıyorum anlamadım. grub2-efi'deyim o kesin, bootloader dosyasında yazıyor.
1773704394611.webp

1773704410678.webp

Aslında grub2-install komutu ile beraber --themes parametresini kullanarak (örneğin: grub2-install --themes=/boot/grub2/themes/tartarus/theme.txt --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=opensuse), temanın otomatik olarak ayarlanmasını sağlayabilirsiniz.

Fakat bunu denemeden önce; farkındayım, gerçekten çok uzun bir liste, fakat aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşabilir misiniz?

Kod:
sudo tree /etc/grub.d/
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Ayrıca, sisteminizde şifrelenmiş herhangi bir partition bulunuyorsa belirtin.

Son düzenleme:
sudo tree /etc/grub.d/
/etc/grub.d/
├── 00_header
├── 00_tuned
├── 05_crypttab
├── 10_linux
├── 20_linux_xen
├── 25_bli
├── 30_os-prober
├── 30_uefi-firmware
├── 35_fwupd
├── 40_custom
├── 41_custom
├── 90_persistent
├── 95_textmode
└── README

#
#
#
LOADER_TYPE="grub2-efi"

#
#
#
SECURE_BOOT="yes"

#
#
TRUSTED_BOOT="no"

#
#
UPDATE_NVRAM="yes"

GRUB_ENABLE_BLSCFG=false
GRUB_TERMINAL="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="auto"

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg (boot dizininde grub dizini yok, grub2'den bahsettiğinizi düşünüyorum.)
done

grub2-efi

sudo tree /etc/grub.d/
/etc/grub.d/
├── 00_header
├── 00_tuned
├── 05_crypttab
├── 10_linux
├── 20_linux_xen
├── 25_bli
├── 30_os-prober
├── 30_uefi-firmware
├── 35_fwupd
├── 40_custom
├── 41_custom
├── 90_persistent
├── 95_textmode
└── README

#
#
#
LOADER_TYPE="grub2-efi"

#
#
#
SECURE_BOOT="yes"

#
#
TRUSTED_BOOT="no"

#
#
UPDATE_NVRAM="yes"

GRUB_ENABLE_BLSCFG=false
GRUB_TERMINAL="gfxterm"
GRUB_GFXMODE="auto"

done

grub2-efi
/etc/default/grub dosyasına GRUB_DISTRIBUTOR adlı bir değişken ekleyin ve bu değişkeni opensusetw olarak değiştirin (GRUB_DISTRIBUTOR="opensusetw"). Ardından sudo update-bootloader --install ve sudo update-bootloader --config komutlarını çalıştırıp yeniden başlatın.

Eğe yine işe yaramazsa, biliyorum çok fazla şey istiyorum ama, tree /boot ve find / -iname 'grub.cfg' komutlarının da çıktılarını paylaşabilir misiniz? 🙏

Son düzenleme:
Çözüm

Hocam komut çalıştı, artık normal openSUSE grubuna atmıyor ancak grub açıldığında şu hatayı alıyorum:
hata: ../../grub-core/fs/btrfs.c:find_path:2163: "/boot/grub2/themes/tema_adin/theme.txt" dosyası bulunamadı.
Şimdi ben tema_adin kısmının placheholder olduğunu biliyorum o benim hatam ancak öyle bir satır yazmadım ben /etc/default/grub'da. E ben bunu nereye yazmışım o zaman? 🤔

Hocam komut çalıştı, artık normal openSUSE grubuna atmıyor ancak GRUB açıldığında şu hatayı alıyorum:
hata: ../../grub-core/fs/btrfs.c:find_path:2163: "/boot/grub2/themes/tema_adin/theme.txt" dosyası bulunamadı.
Şimdi ben tema_adin kısmının placheholder olduğunu biliyorum o benim hatam ancak öyle bir satır yazmadım ben /etc/default/grub'da. e ben bunu nereye yazmışım o zaman? 🤔

find /etc /boot -type f -exec grep -l "tema_adin" {} \; komutunu kullanarak, tema_adin kelimesini içeren tüm dosyaları bulabilirsiniz sisteminizdeki /etc ve /boot dizinlerinde. Dosyayı bulduktan sonra da, ilgili satırı silerek / düzenleyerek bu hatadan kurtulabilirsiniz.

Eğer herhangi bir dosya bulunamazsa, tree /boot ve find / -iname 'grub.cfg' komutlarının çıktılarını da paylaşabilir misiniz? Bir de anlık olarak kurduğunuz "tartarus" teması, sistem açılışında gözüküyor mu, yoksa herhangi bir tema yok mu şu an sisteminizde?

Son düzenleme:
find /etc /boot -type f -exec grep -l "tema_adin" {} \; komutunu kullanarak, tema_adin kelimesini içeren tüm dosyaları bulabilirsiniz sisteminizdeki /etc ve /boot dizinlerinde. Dosyayı bulduktan sonra da, ilgili satırı silerek / düzenleyerek bu hatadan kurtulabilirsiniz.

Eğer herhangi bir dosya bulunamazsa, tree /boot ve find / -iname 'grub.cfg' komutlarının çıktılarını da paylaşabilir misiniz? Bir de anlık olarak kurduğunuz "tartarus" teması, sistem açılışında gözüküyor mu, yoksa herhangi bir tema yok mu şu an sisteminizde?

Hocam placeholderı kaldırdım ve doğru tema dizinini yazdım ancak hala daha dosyanın bulunamadığını söylüyor. Tırnakları kaldırıp denedim dizindeki yine aynı hata. :( şu anda normal GRUB ekranı var temam yok. İsterseniz daha fazla uğraştırmayayım sizi, refınd indirmeyi düşünüyorum.

Hocam placeholderı kaldırdım ve doğru tema dizinini yazdım ancak hala daha dosyanın bulunamadığını söylüyor. Tırnakları kaldırıp denedim dizindeki yine aynı hata. :( şu anda normal GRUB ekranı var temam yok. İsterseniz daha fazla uğraştırmayayım sizi, refınd indirmeyi düşünüyorum.

Yüksek ihtimal yapmışsınızdır ama yine de belirtmek istiyorum; ilgili değişikliği yaptıktan sonra update-bootloader --install ve update-bootloader --config komutlarını çalıştırmanız gerek. (komutu ilk başta --install ile çalıştırmak normal şartlarda önemli değil, fakat şu an yaşadığınız problemden dolayı bunu yapmanızı öneriyorum)

Dilerseniz siz refınd kurmadan önce, find /etc /boot -type f -exec grep -l "tema_adin" {} \; komutunun çıktısında bulduğunuz ve düzenlediğiniz dosyayı paylaşın. Onu da bir inceleyelim.

Son düzenleme: