Ali Çelik

Uzman
RAM'lerim: Patriot Viper Venom 32 GB (2x16) 6000 MHz CL30.

Sorunu çözmek için anakartın güncel BIOS'unu kurdum. AMD resmi sitesinden güncel chipset sürücüsünü kurdum. Windows güncellemelerini yaptım. BIOS'u önce default moda alıp bir süre PC'yi çalıştırdıktan sonra tekrar EXPO 1 yaparak denedim. Tüm bu denemelerime rağmen çözüme ulaşamadım.

1.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Yeni bir BIOS güncellemesi ile sorunu çözebilirler mi?

Çözülür de, ne kadar zamanda çözülür bilemeyiz. Kart kötü kart değil. Colorful isteyenlere B850 cvn Plus falan öneriyorum o ancak kurtarıyor. ASUS B850M-K'ya da Gigabyte B850M-Force gibi modellerken varken Colorful tercih edilmemeli. Tak kullan tarafında tercih edilebilir ama biraz ayar konularına girilecekse zor. Vulcan serisini sağlam yapmış ama.

Çözülür de, ne kadar zamanda çözülür bilemeyiz. Kart kötü kart değil. Colorful isteyenlere B850 cvn Plus falan öneriyorum o ancak kurtarıyor. ASUS B850M-K'ya da Gigabyte B850M-Force gibi modellerken varken Colorful tercih edilmemeli. Tak kullan tarafında tercih edilebilir ama biraz ayar konularına girilecekse zor. Vulcan serisini sağlam yapmış ama.

Bir zahmet yapsınlar fiyata bak.

Yeni BIOS güncellemesi ile gelen tRFC modundan kaynaklı olabilir. EXPO açtıktan sonra tRFC modunu değiştirip bootlamayı dene ya da tRFC2 ve tRFCsb değerlerini değiştirip dene .

Expo 1 girip sadece frekansı 6000 yerine 5800 yapınca sorunsuz çalışıyor. Yeni güncelleme ile birşeyleri bozmuşlar ama tam olarak anlayamadım.
tRFC modu nasıl değişir?
tRFC2 ve tRFCsb değerlerini ne yapmalıyım?

Rehber konuyu inceleyin. Zen timings programı ile iki slotun da görselini buraya iletin. Telemetry kısmını yükleyin. Vanguard ve FACEIT varsa ZenTimings verileri okumayabilir, kaldırmanız lazım. Thaiphoon Burner programı ile de iki RAM slotunun görselini buraya yükleyebilirsin. Kullanımı görselde mevcut. Zentimings ile değerlere bakalım.

Ekran görüntüsü 2026-08-08 150400.webp

Dosya Ekleri

• 1786190653519.webp
    1786190653519.webp
    8,3 KB · Görüntüleme: 3
Expo 1 girip sadece frekansı 6000 yerine 5800 yapınca sorunsuz çalışıyor. Yeni güncelleme ile birşeyleri bozmuşlar ama tam olarak anlayamadım.
tRFC modu nasıl değişir?
tRFC2 ve tRFCsb değerlerini ne yapmalıyım?

Bank Refresh Mode Normal alman lazım, bir de ZenTimings iletin. Tools kısımdan DIMM telemetrisini de gönder.