senuzulme 56

Üstün
Yer
İstanbul
Alt ve üst dişlerimde çarpıklık var. Dişler sağlam ama tel tedavisi gerekiyor.

Bu aralar sürekli karşıma şeffaf plak tedavisi reklamları çıkıyor. Arayıp bilgi aldım, tele göre ucuz ve dıştan bakılınca daha temiz bir görüntü sunuyor ama geceleri çıkarmak falan gerekiyormuş sanırım. Tele göre biraz zahmetli ama daha kullanışlı görünüyor. Ayrıca daha hızlı tedavi ediyor gibi gözüküyor.

Daha önce tel veya plak kullanan varsa, yardımcı olabilir mi?

Bu aralar sürekli karşıma şeffaf plak tedavisi reklamları çıkıyor. Arayıp bilgi aldım, tele göre ucuz ve dıştan bakılınca daha temiz bir görüntü sunuyor ama geceleri çıkarmak falan gerekiyormuş sanırım. Tele göre biraz zahmetli ama daha kullanışlı görünüyor. Ayrıca daha hızlı tedavi ediyor gibi gözüküyor.

Ben dişteli tedavisi oldum ondan öncesi diş bozukluğum fazla diye plak tedavisi ile başlamıştı. Deneyimim şu şekilde diş teline göre biraz daha fazla rahatsızlık veriyor evet dıştan bakınca gözükmüyor ama alışılması biraz daha zor oluyor ve kesinlikle iyi bakım yapılması gerekiyor yani temizlenmesi gerekiyor ben açıkçası diş telini tercih ederdim.

Kuzenim kullanıyor; her bir şey yemek istediğinde çıkartmak zorunda kalıyor plağı. Ayrıca başlarda takarken ağrıttığını söylemişti.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ben şuan invisalign kullanıyorum. Kişiye göre değişebilir fakat günde ortalama 20-21 saat ağzınızda kalmasını tavsiye ediyorlar. Gece çıkarma olayını daha önce duymadım. Su haricinde bir şey yiyip içerken çıkarıyorsunuz sonra dişlerinizi ve plağı fırçalayıp geri takıyorsunuz. Yediğiniz şeyler çok kısıtlanmıyor plak takılı değilken. Sadece çok sert şeyler (badem, fındık vb.) yerken dikkatli olmanızda fayda var tutucular için. Yani tavsiye ederim. Tel deneyimlemedim ama deneyen arkadaşımın anlattıklarını dinleyince pek de zahmetli değil sadece fırçalaman lazım plağı takarken. Görüntü konusunda da evet tele göre çok daha iyi. Sınıfımdakilerin anlaması 3-4 ay sürdü. Dişlerimin çarpıklığı yaklaşık 11 ayda bitti fakat benim çene geride olduğu için uzadı tedavi. Her plak değiştirdiğinde de ilk 1-2 gün dişlerin ağrıyor.

Dişleriniz cok caprasiksa benim bildiğim şeffaf plak yerine tel tedavisi uygulanıyor. Belli bir süre sonra disler hizzaya gelince de şeffaf plak takılıyor bir müddet. İkisi arasında farklar var elbette mesela dis teliyle cok sert yiyecekler yiyememeniz, estetik açıdan kötü gözükmesi gibi. Şeffaf tel estetik açıdan daha iyi evet ama örneğin özel bir yemek davetine/misafirlige gittiğinizde yemek yemeden önce plaklarinizi cikarip yemeği yemek, yemeği yedikten sonra dislerinizdeki artıkları temizleyip, plaklari sterilize edip takmaniz gerekiyor bu da oldukca uğraş gerektiriyor. İkisi arasından tercih size kalmış ancak başta da dediğim gibi disleriniz cok caprasiksa doktorunuz şeffaf plak uygulamayabilir.