Codon

Üyecik
Merhaba, prizde topraklama var mı? Elektrikçi çağıracağım. Bu priz mutfağın prizi, oturduğum odada topraklama yok. Adama mutfakta topraklama var dedim, o da benim odamdaki prizden mutfaktaki topraklamayı kullanacak. Benim araştırmam sonucunda var gibi duruyor; kahverengi faz, siyah nötr, sarı ise topraklama kablosu doğru mudur?

Ek olarak bilgisayarı taktığım fişte topraklama yok. Bu fazı bulmak için prize ışık yanan tornavida sokuyorlar, bizde de o var. Ben onu kasanın metal kısmına dokundurduğum zaman ışık yanıyor. 1 yıldır böyle kullanıyorum. Yapay zekaya sordum, o topraklama olmadığı için parazitin kasama sızdığını söyledi.

IMG-20261008-WA0008.webp

Peki bağlı mı? İlginç bir şekilde bağlı değil diyorlar
Bağlı gözüküyor, oraya takılır zaten. O kablo buattan geliyor. Buat kapağını açıp içine bakarak daha iyi anlarsın. Bi odada olup diğerinde olmaması garip geldi. Bence diğer oda da vardır fakat prize hattını çekmemişlerdir.

Bağlı gözüküyor, oraya takılır zaten. O kablo buattan geliyor. Buat kapağını açıp içine bakarak daha iyi anlarsın. Bi odada olup diğerinde olmaması garip geldi. Bence diğer oda da vardır fakat prize hattını çekmemişlerdir.
Ailemden birisi başka bir elektrikçiye resmi gösterdi, o da "Hayır, topraklama yok" demiş. Neden böyle demiş olabilirler? Bu topraklama, mutfağın buzdolabının takıldığı priz, benim odam da tam yanında. Bina eski olduğu için sanırsam sadece buzdolabı prizi ve çamaşır makinesi prizlerine topraklama yapıyorlarmış. Benim odamdan mutfaktaki buzdolabının topraklamasını kullanmak sağlıklı mı?

Düzgün yaparsa sorun olmaz, tüm dairelerin topraklaması da tek bir yere bağlı zaten.
Peki ben bilgisayarı alıp topraklı prize taktım, orada çalıştırdığım kasaya tornavida değdirdiğimde ışık yanmadı ama topraksız prizde yanıyor. Kasa sanırsam statik elektrikle doluyor. Bu ne ölçüde zararlı ya da 1 yılda ne kadar yıpratmıştır içindeki donanımları?