Son düzenleme:
Sen ne düşünüyorsun hocam? Gücü PC'de hangi ekran kartına eş değer olur.
Konsol ve PC donanımını elmaya elma mantığı ile kıyaslayamıyorum ben hocam. Çünkü konsollar kapalı kutu sistemler.

Konsol devkit üzerinde oyunlar, konsolların bütün donanımlarından (APU, Ram, SSD vb.) tam yararlanılarak yapılıyorlar. Diğer yandan oyunlar PC için spesifik bir donanım üzerinde geliştirilmediğinden, PS5 Pro APU'su X gücünde bile olsa bu PC tarafında Y ekran kartına tekabul etse de beklenen seviyede performans göstermeyebilir. PC tarafında daha altında kalabileceği gibi daha üstünde de kalabilir.

Şu an için bir tahminim yok açıkçası, çıktığı zaman Digital Foundry kanalını takip edip fikir sahibi olurum. 😄

PS 5, 5700 XT'ye tekabül ediyor herhalde.

Digital Foundry analizine göre RX 6700'a denk bir performansı var.

CPU tarafinda Ryzen 8000, GPU tarafinda da Navi 3 serisi tabanli ozel yapim bir cip kullanacagi cok bariz belli, NPU ile guzel isler cikaracak gibi Sony. 8K olayina inanan var herhalde ki hala goz boyuyorlar, daha adam akilli 4K 60 FPS oyun bile yok PS5'de ama ona ragmen kutusunda 8K yaziyordu. Sony'nin upscaler'i konusunda da bunu zaman gosterecek. FSR konsollara geleli cok vakit gecti ama hala berbat TAA cozumleri kullanan firmalar var hala saka gibi. Bu nesilde oldukca fazlalasti bu bir de, artik nasilsa konsol guclu diye gram ugrasmiyorlar optimizasyona konsollarda bile. Sony'nin upscaler'ini ne kadar kullanir gelistiriciler o da mechul. Mesela Unreal Engine kullanan cogu oyun zaten ya TSR ya da FSR kullaniyor bu nesil konsollarda genelde zira oyuna eklemesi cok kolay. Sony bu kadar kolay yapar mi bu upscaler'i orasi mechul biraz. Belki PSGL sistemine bir sekilde katarlar.

Her seyi gectim, hala adam akilli oyun yok bu nesilde. Gercekten asiri tatsiz tutsuz bir nesil oldu, gecen nesilde hic olmazsa exclusivelere doymustuk oldukca ve az buz rekabet vardi baslarda. Bu tatsiz durum da PC satislarini olumlu yonde etkiliyor gibi sanki.

Neden hocam? Sizde PS5 var mı? Varsa da kafaya takacak bir şey yok bence. PS5 Pro'nun sözde 8K olarak pazarlanmasını tamamen marketing gimmick olarak nitelendiriyorum ben. PS4 Pro'yu da 4K olarak pazarlamışlardı.

3D basit oyunlarda 4K çözünürlüğe kadar çıkabiliyor PS5. PS5 Pro belki oyundan oyuna farklılık göstererek 3D yoğun oyunlarda 4K çözünürlük sunabilir. Buna fazla ihtimal vermememin sebebi de 2028 gibi 9. nesil konsolları görene kadar oyun geliştiricilerinin oyun yapımlarında temel PS5/Xbox Series S devkitlerini kullanmaya devam eceklerini düşünmem.

Yani bir nevi yine konsollar kendi kendilerinin gelişimine engel oluyorlar, çünkü piyasada farklı varyasyonları olacak. Sadece PS5 Pro var olsaydı, oyunları da onun donanımını baz alarak geliştirirlerdi.

Ben yine de Pro sürümünden ümitliyim. Tabi Rockstar oyunu farklı konsollarda farklı şekilde çalışmak üzere tasarlarsa. Eğer bütün konsollarda sabit 1440p çözünürlükte 30 kare olarak tasarladıysalar, bu durumda PS5 Pro üzerinde tek avantaj %1 kare hızı değerlerinin daima yüksek kalacak olması ve stabilite olur.
Hocam sene olmuş 2024 dünyanın en popüler oyununu hala 30 FPS'de çalıştıracaklarsa feshetsinler kendilerini. GTA 5 PS3 çıktıktan 7 sene sonra çıktı 25-30 FPS aralığında oyunu çalıştırdı. GTA 6 ise PS5 çıktıktan 4-5 sene sonra çıkacak teknolojinin ve optimizasyonun baya geliştiğini de hesaba katarsak 1440P'de 60 FPS olarak çalışır oyun. Ben param olsa bile bu devirde 30 FPS kırpılmış bir oyun için o kadar parayı vermem tam bir işkence olur.

Hocam sene olmuş 2024 dünyanın en popüler oyununu hala 30 FPS'de çalıştıracaklarsa feshetsinler kendilerini.
Kısıtlı bütçe ile sınırlı donanımdan elde edilebilecek maksimum performansı elde etmeye çalışıyorlar.

Globalde de bazen yorum okurken şunu fark ediyorum; ''2000 dolar PC'ye vereceğime 500 dolara konsol alırım daha iyi! Hem aynı oyunları zaten oynatıyor!'' Bu ve benzeri yorumlara çok rastlıyorum, özellikle Youtube üzerinde konsol ve PC performans/grafik karşılaştırmalarında en çok konuşulan konudur fiyat.

Durum böyle olunca 500 dolarlık kapalı kutu sistemden de fazla bir beklenti olmamalı diye düşünüyorum. Kaldı ki eski fiyattan yeni konsolu çıkaracaklarını düşünüyorum. Temel model PS5'in fiyatını da 50-100 dolar arası kırparlar diye tahmin ediyorum. Bunlar benim öngörüm tabi.

Durum böyle olunca 500 dolarlık kapalı kutu sistemden de fazla bir beklenti olmamalı diye düşünüyorum.
Hic olmazsa 60 FPS secenegi sunmalari gerek diye dusunuyorum. 7. nesilde GPU'lar gucsuzdu bellekler yetersizdi, 8. nesilde CPU gucsuzdu 60 FPS hedef konulamadi, peki bu nesilde ne sinirlayabilir ki Rockstar'i? Hicbir sey aslinda, Rockstar gibi bir firma istese varsayilan olarak 4K 60 cikartir PS5 ve XSX'e ama o eski Rockstar'dan eser yok maalesef. GTA 5'de de sozde getirdikleri RT yansimalardan dolayi 30 FPS modlarina sabitlemek zorunda kaldilar 4K modlari, gene boyle bir sey yapacaklarsa rezalet olur.
Kaldı ki eski fiyattan yeni konsolu çıkaracaklarını düşünüyorum.
Pek sanmiyorum. Onceki nesilde Pro model ilk PS4 ile ayni MSRP'de cikmisti ama caglar degisti, artik konsollara varsayilan olarak ''399$ fiyat etiketiyle cikar ya'' gozuyle bakilamiyor maalesef. Maliyet artiyor, arz da artiyor ve bu cihazlarin muhendislik maliyetleri de az buz seyler degil.

Hic olmazsa 60 FPS secenegi sunmalari gerek diye dusunuyorum. 7. nesilde GPU'lar gucsuzdu bellekler yetersizdi, 8. nesilde CPU gucsuzdu 60 FPS hedef konulamadi, peki bu nesilde ne sinirlayabilir ki Rockstar'i? Hicbir sey aslinda, Rockstar gibi bir firma istese varsayilan olarak 4K 60 cikartir PS5 ve XSX'e ama o eski Rockstar'dan eser yok maalesef. GTA 5'de de sozde getirdikleri RT yansimalardan dolayi 30 FPS modlarina sabitlemek zorunda kaldilar 4K modlari, gene boyle bir sey yapacaklarsa rezalet olur.
GTA V, PS3/Xbox 360 oyunuydu. Oyunu PS4/Xbox One ve PC için hazırlarken sadece görsel olarak biraz ''yükselttiler.'' PC'de oynarken kaplamaların cilalı :poop: olduğunu fark etmemek zor değil.

Rockstar, elindeki donanımın sınırlarını zorlayana kadar kullanır hep. Bunun en güzel güncel örneği Red Dead Redemption 2. PS4/Xbox One donanımı üzerinde RAGE motorunu sonuna kadar kullanarak görsel bir başyapıt ortaya koydukları düşüncesindeyim.

GTA 6 trailer'ına bakarak aynı yorumu yapabiliriz diye düşünüyorum. Burada yine Rockstar'ın temel PS5/Xbox Series S(?) devkitleri üzerinde, donanımı sonuna kadar kullanarak görsel derinlik açısından büyük bir sıçrayış gösterdiğini görüyoruz. Görsellikten istifade edip akıcılığa da önem verebilirlerdi, ama tercihleri görsel derinlik sunmaktan yana olduğu için yaklaşımları bu şekilde diye yorumluyorum ben. Oyuncuya ''sinematik'' bir tecrübe sunmak istiyorlar. Eğer oyuna fidelity ve performance olarak 2 farklı grafik seçeneği eklerlerse, o zaman akıcılıktan yana bir tercih yapma şansımız olabilir. Ben ekleyeceklerini düşünmüştüm ama yapacaklarını zannetmiyorum. (Oyunun online kısmında farklı konsollarda oynayan oyuncular arası avantaj/dezavantaj olabilir, her konsolda 60fps çalışmayabilir, Series S gibi.)

Biraz beyni olan konsol falan almaz. Bilgisayar fiyatlarını geçecek yakında.
Konsolun olayı daha farklı, bana kalırsa ben de bilgisayar tercih ederim ki ben öyle yapmıştım. Konsol oynamanın zevki farklı.

Insider Gaming'in kaynaklarına göre PlayStation 5 Pro, yıl sonunda piyasaya sürülecek.

2023'ün başlarında Key to Gaming aracılığıyla PS5 Pro'nun 'Trinity' kod adı altında olduğunu ve 4K çözünürlükte iyileştirilmiş ve tutarlı FPS'yi, 8K çözünürlük için yeni bir 'performans modunu' ve hızlandırılmış ışın izlemeyi hedefleyeceğini bildirmiştim. Ayrıca Trinity'nin 30 WGP ve 18000MTS belleğe sahip olacağı bildirildi.

PS5 Pro'nun özellikleri:
  • PS5'ten %45 daha hızlı render.
  • 2-3X ışın izleme (bazı durumlarda X4)
  • 33, 5 Teraflop.
  • PSSR (PlayStation spectral süper çözünürlük yükseltme) yükseltme/kenar yumuşatma çözümü.
  • Gelecekteki SDK sürümü için 8K'ya kadar çözünürlük desteği planlanıyor.
  • Özel makine öğrenimi mimarisi.
  • AI hızlandırıcı, 300 tops 8 bit hesaplamayı / 67 TFLOPS 16 bit kayan noktayı destekler.
Yakın zamanda geliştirici kitlerinin eylül 2023'ten beri birinci taraf stüdyolarla paylaşıldığı da doğrulandı. Son ürün, 2024 ilkbaharı itibarıyla bu teknoloji devi konsolun oyunlarını yapanlara özel olarak satışa sunulacak.

Kaynak:
Niye önceden duyurulmuş bir sürü şey sürekli 2024 sonlarına atılıyor?

İçinde oyun bulunmayan konsola konsol demem.
Benim takma adımda hangi konsol var? Dünyada en çok oyun destekleyen konsol var.