Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam sorununuz yüzde 100 demiyorum sorununuz yüzde bin beş yüz ekran kartının chipsetiyle alakalı hemen servise göndermelisiniz. O FPS drop'a yakın dediğiniz şey. FPS düşmesi büyük ihtimal resmen aynı şeyleri yaşıyoruz. Beni dinleyin garantisi varken direk servise yollayın chipsetiniz yavaş yavaş arızalanıyor.
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
HAGS'ı kapatmayı dener misiniz açık ise. Bende Rainbow6'in DX12 seçeneği ile oynadığımda HAGS açıkken micro stutter yiyordum kapatınca sorunum düzeldi. Kapatmak için Ayarlar>Sistem>Ekran>Grafikler>Gelişmiş grafik ayarları>Donanım Hızlandırmalı GPU zamanlaması'na gidiniz.

Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

HD Tune Pro uygulamasında benchmark ve file benchmark çalıştırıp sonucu atar mısınız?

Bu arada bu testi yaparken sadece 1 SSD bağlı olsun testi yaptıktan sonra diğer SSD'yi takıp test edin.

Bu lanet olası sorunu bende yaşıyorum takipteyim umarım çözümünü buluruz.

Hayır bu sorunu bende yaşıyorum.
Alakası yok @kral06 HD Tune uygulamasını indirip file benchmark ve benchmark testini yapıp ekran görüntüsünü paylaşın anlaşılır her şey.
Herhangi bir ayar yapmadan testi başlattım sonuç böyle.

Testi yapmadan önce SATA SSD'nin kablosunu çıkarttım.

MSI Afterburner, hw ınfo bu soruna neden olabiliyor.
İkisi de yüklü değil.

HAGS'ı kapatmayı dener misiniz açık ise. Bende Rainbow6'in DX12 seçeneği ile oynadığımda HAGS açıkken Micro stutter yiyordum kapatınca sorunum düzeldi. Kapatmak için ayarlar>sistem>ekran>grafikler>gelişmiş grafik ayarları>donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması'na gidiniz.
Denedim sorun devam ediyor.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-01-27 212501.webp
    Ekran görüntüsü 2025-01-27 212501.webp
    50,4 KB · Görüntüleme: 117
  • Ekran görüntüsü 2025-01-27 212603.webp
    Ekran görüntüsü 2025-01-27 212603.webp
    54,3 KB · Görüntüleme: 134
@kral06 değerler normal değil sıkıntılı.

Tarif ettiğin sıkıntıların tıpatıp aynısını yaşıyorum hiçbir fark yok.

Galiba diğer SSD'yi test etmemişsin.
Onu da test edip paylaşın.

Bu SSD sıkıntılı değerleri hep dalgalı.

@kral06 değerler normal değil sıkıntılı.

Tarif ettiğin sıkıntıların tıpatıp aynısını yaşıyorum hiçbir fark yok.

Galiba diğer SSD'yi test etmemişsin.
Onu da test edip paylaşın.

Bu SSD sıkıntılı değerleri hep dalgalı.
Sata SSD'de sonuç bu şekilde:

Windows ve Battlefield 1, NVMe SSD'de kurulu. İkinci boş SSD'ye Battlefield 5 yükledim. Aynı sorunun devam ettiğini görünce, aklımdaki 'SSD mi bozuk' şüphesi gitti. Ancak NVMe SSD'nin bozuk olması ve Windows'un da ona kurulu olması, diğer sağlam SSD'deki yüklü oyunumun performansını etkiliyor mu bilmiyorum. Umarım bu lanet sorunun kaynağı SSD yüzündendir hemen değiştirebilirim.

Ekran görüntüsü 2025-01-27 214404.webp

Ekran görüntüsü 2025-01-27 214446.webp

SATA SSD'de sonuç bu şekilde:

Windows ve Battlefield 1, NVMe SSD'de kurulu. İkinci boş SSD'ye Battlefield 5 yükledim. Aynı sorunun devam ettiğini görünce, aklımdaki 'SSD mi bozuk' şüphesi gitti. Ancak NVMe SSD'nin bozuk olması ve Windows'un da ona kurulu olması, diğer sağlam SSD'deki yüklü oyunumun performansını etkiliyor mu bilmiyorum. Umarım bu lanet sorunun kaynağı SSD yüzündendir hemen değiştirebilirim.

Eki Görüntüle 119099

Eki Görüntüle 119100

1. SSD'yi söküp 2. SSD'ye Windows kurup oyununuzu dener misiniz?

1. SSD de inanılmaz bir dalgalanma var ancak 2. SSD sabit.

1. SSD'yi söküp 2. SSD'ye Windows kurup oyununuzu dener misiniz?

1. SSD de inanılmaz bir dalgalanma var ancak 2. SSD sabit.
Bunu birinci SSD'yi çıkartmadan yaparsam fark yaratır mı? nasıl olsa Windows'u ona kurmadan devam edeceğim. M2 SSD'yi çıkartmam için işlemci soğutucuyu da çıkartmam gerekiyor.