Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

kral06

Becerikli
Oyun oynarken rastgele zamanlarda %1 FPS aniden 30-40 seviyelerine düşüyor ve yarım saniyeliğine ufak bir takılma yaşıyorum. Genelde Battlefield 1 oynuyorum 120-180 arası FPS alıyorum. GPU en fazla 70 derece, CPU 60 derece civarında.

Yaptıklarım:
  • BIOS güncel.
  • Memtest86 testi yaptım sorun bulunamadı.
  • Windows 10 ve 11'e temiz kurulum yaparak denedim.
  • Oyunu ikinci SSD'ye kurdum.
  • ReSize BAR açık ve kapalı denedim.
  • D.O.C.P açık ve kapalı denedim.
  • BIOS ayarlarını BIOS üzerinden sıfırladım.
  • AMD chipset güncel.
  • Ekran kartının eski sürücüsünü yükledim.
  • Game DVR kapattım.
  • 30 dakikalık FurMark testi sonucunda minimum FPS 100'ün altına düşmedi.
  • G-Sync ve Adaptive Sync kapattım.

Tüm bunları denememe rağmen sorun devam ediyor. Sorunun kaynağı ne olabilir?

Sistem özelliklerim:
  • Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • Corsair Vengeance LPX 2x8 16 GB DDR4 3200MHz CL16
  • ASUS Dual RTX 4060 V2 OC Edition
  • Lexar NM610PRO 500GB GEN3x4 NVMe SSD
  • Crucial BX500 500GB SATA SSD
  • Corsair CX750 750 watt 80+ Plus Bronze

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam sorununuz yüzde 100 demiyorum sorununuz yüzde bin beş yüz ekran kartının chipsetiyle alakalı hemen servise göndermelisiniz. O FPS drop'a yakın dediğiniz şey. FPS düşmesi büyük ihtimal resmen aynı şeyleri yaşıyoruz. Beni dinleyin garantisi varken direk servise yollayın chipsetiniz yavaş yavaş arızalanıyor.
En son denediğim yöntemden sonra sorunla uğraşmayı bırakmıştım şimdilik kendiliğinden çözüldü gibi. Ekran kartında sorun yok gözüküyor bu haliyle garantiye versem bile geri gönderirler diye düşünüyorum tabi sonradan belirgin bi arıza çıkartırsa gönderirim.

Sorunun nedenini buldum her şey ekran kartının yaptığı DPC gecikmesinden kaynaklıymış aslında Latencymon yazılımı bana en başından beri nvidia sürücüsünün yaptığı gecikmeyi gösteriyordu ama ekran kartında sorun yoktur diye düşünüyordum. Test için RX 570 taktım Latencymon'daki yüksek gecikmeler oyunlarda ve videolardaki mikro takılmaların hepsi gitti. Sizde de aynı sorun varsa Latencymon testini başlatın sonra mp4 dosyası veya tarayıcıyı açın DPC gecikmesi bir anda 700 800'lere spike oluyorsa sorun çok büyük ihtimalle ekran kartındadır.
2 yıl oldu bu sorunu çözemedim, sistem değiştim olmadı, bakın anlatayım: İlk sistemim R5600 & RX 6700 XT kullanıyordum, Micro stutter yapmadığı oyun yoktu, canım sıkıldı AMD'den soğudum. İlk iş yeni bir SSD aldım, olmadı işlemciden dedim anakart ve işlemci değiştim (MSI B760M Gaming Plus Wi-Fi + i5 13600K ), olmadı ekran kartı değiştim 4060 Ti aldım, olmadı PSU kaynaklı olabilir dedim MSI 850W Gold PSU aldım, olmadı RAM'ler zaten DDR5 oldu 32 GB yine olmadı. Eskisi kadar FPS düşmesi yok ama bitmedi. Misal oyun oynuyorum o Allah'ın belası %1 FPS anlık olarak 50'ye düşüyor çıkıyor, o sırada bir takılma (belki 10 salise) ama takılıyor işte. Çözümü bulan olursa bana da söylesin, o internetteki yolların hepsini denedim, PC'yi başka odada bile çalıştırdım, 3'lü ara kablosunu bile değiştirdim, yok, yok, yok...
Her şeyi değiştirmene rağmen takılma oluyorsa oynadığın oyunlardan kaynaklıdır. Günümüz oyunlarında shader stuttering sorunu olmayan oyun bir elin parmağını geçmez.

Her şeyi değiştirmene rağmen takılma oluyorsa oynadığın oyunlardan kaynaklıdır. Günümüz oyunlarında shader stuttering sorunu olmayan oyun bir elin parmağını geçmez.
Çok güzel diyorsunda bu oynayanların farkı ne yayıncıların ne bileyim test videosu çekenler vs. vs. optimize edilmemiş oyunu yeri anlarım ama eskiden sistemine göre high-Low ayarları seçer kaydeder girerdin tek derdin FPS olurdu az ya da çok alırdın ne bileyim ne değiştide bu hale geldi her şey.

Evet ben de bunu merak ediyorum. GTA 5 ilk çıktığında 35 FPS ile oynuyordum ben ama takılmıyordu yağ gibi akıyordu oyun, o zamanlar %1 FPS yok muydu? Şimdi 120 FPS oyun ama takılıyor bütün sorun burada aslında. Şu an 35 FPS ile oyun oynasam bildiğiniz donuyor ne değişti?

Evet ben de bunu merak ediyorum. GTA 5 ilk çıktığında 35 FPS ile oynuyordum ben ama takılmıyordu yağ gibi akıyordu oyun, o zamanlar %1 FPS yok muydu? Şimdi 120 FPS oyun ama takılıyor bütün sorun burada aslında. Şu an 35 FPS ile oyun oynasam bildiğiniz donuyor ne değişti?
Belki senin sorun stuttering değildir.
NVIDIA Denetim Masası'ndan Surround yapılandırmasında otomatik olan görüntü oluşturma seçeneğini ekran kartı olarak seçip dene sorun çözülürse stuttering değildir.

Belki senin sorun stuttering değildir.
NVIDIA Denetim Masası'ndan Surround yapılandırmasında otomatik olan görüntü oluşturma seçeneğini ekran kartı olarak seçip dene sorun çözülürse stuttering değildir
Değiştim ama otomatikte de ekran kartı yapıyordu. Bu Micro stutter reis ve bence bu iş şans işi. Bazı ekran kartları yapıyor bazıları yapmıyor.

Battlefield 1'de stutter yok denecek kadar azaldı en son birkaç kere %1 FPS'te düşme oldu ama 30-40 seviyelerine kadar inmedi, takılma hissetmedim hiç. Son birkaç gündür GTA 5'de test ediyorum onda da hiç takılma olmadı. PC'yi biraz daha zorlamak için BF2042 yükledim bu aralar onla deniyorum. Oyun genel olarak akıcı ama bazen deploy olurken çok ufak stutter oluşabiliyor onu da oyunun kötü optimizasyonundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Battlefield 1'de stutter yok denecek kadar azaldı en son birkaç kere %1 FPS'te düşme oldu ama 30-40 seviyelerine kadar inmedi, takılma hissetmedim hiç. Son birkaç gündür GTA 5'te test ediyorum onda da hiç takılma olmadı. PC'yi biraz daha zorlamak için BF2042 yükledim bu aralar onunla deniyorum. Oyun genel olarak akıcı ama bazen deploy olurken çok ufak stutter oluşabiliyor onu da oyunun kötü optimizasyonundan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
Peki ne yaptınız bunu düzeltmek için kendiliğinden mı düzeldi yoksa yeni bir donanım mı aldınız? Örnek RAM, SSD vs.