Fatihkilic

Çalışkan
Merhaba Techolay ailesi, öncelikle yaklaşık 5-6 ay önce toplama sistem yaptım.

Sistemim:
  • MSİ B650 Gaming Plus Wi-Fi
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • G.SKILL 32 GB (2x16GB) TZ5 Royal Neo Silver RGB DDR5 6000 MHz CL26 1.40V EXPO Dual RAM
  • MSI Spatium M480 PRO PCIE 4.0 NVMe M.2 2 TB (7400MB Okuma / 7000MB Yazma)
  • ASUS ROG LOKI SFX-L 1000W Platinum Gaming PSU
  • Zotac GeForce RTX 5070 Ti Gaming Solid Core OC 16 GB
  • ASUS PRIME LC 360 ARGB 360mm sıvı soğutucu
  • Cooler Master MasterBox TD500 V2 Mesh 4x120mm ARGB kasa
Sistemim bu şekilde. Bilinçli olarak tüm donanımlarını A'dan Z'ye yazdım. Öncelikle sistemime PSU ve ekran kartını sonradan ekledim. Öncesinde bütçemden dolayı Zotac RTX 3070 ekran kartı ve Rampage 750W PSU mevcuttu. Bunları da 1-2 ay sonra yukarıdaki güncel sistem ayrıntılarındaki parçalarla değiştirdim.

Önceleri bir sorun yaşamıyordum, hatta parçaları güncelledikten sonrada epey sorun yaşamadım. Lakin şöyle bir sorun mevcut: PC ilk açıldığında fare imleci takılarak hareket ediyor, Google ve benzeri uygulamaları açarken stutter yaşıyorum. Sistem boştayken bu oluyor. Daha sonra sistemi yeniden başlat yapınca düzeliyor. Bu sırada CPU kullanımı epey artıyor. Az önce de işten ve geldim bilgisayarımı açtım ve ekrana görüntü geldiğinde ekranın ortasında beyaz, yatay ve paralel beyaz çizgiler gördüm. Ekrana bakakaldığımda bilgisayarım reset attı ve tekrar açıldı (bunu ilk defa yaşadım).

Stutter konusunu yaşıyordum, ama anlam veremiyordum. Üstüne de bu tuzu biberi olunca, artık konuyu buraya taşımaya karar verdim. Tunçmatik marka akım korumalı priz kullanıyorum. BIOS güncellemeye de çalıştım bu sorunlar var diye ama beceremedim sanırım. M-FLASH üzerinden yaparken birkaç kez sisteme görüntü gelmedi ve BIOS'u güncelleyemedim. Uzun süre bekledim, görüntü gelmeyince de power tuşundan kapattım. Başta açıldı sistem. Daha sonraki denememde de aynısını yaşadım, bu sefer boot edemedi sistem. Umudumu kestim ve powerdan kapatıp PSU güç anahtarını kapat-aç yapıp USB takılıyken 3 saniye BIOS Flashback tuşuna bastım, anakart üzerindeki sarı veya kırmızı (emin değilim) ışıkta kaldı, anca ondan sonra sistemi boot edip açabildim.

Tüm bu meşakkati stutter sorununu gidermek için denedim ama açıkçası BIOS update oldu mu ondan bile emin değilim. Sisteme zarar veririm çekincesiyle bir daha da denemedim. Lafı daha fazla uzatmayacağım sizce bu sorun neyden kaynaklanıyor? Bir de son zamanda PC açılırken RAM'in ARGB ışıkları gidip geliyor, sonra normal şekilde yanmaya devam ediyor -önceden de böyle miydi emin değilim-. Dikkatimi bu da çekti. Yani şöyle anlatayım; ekran görüntü gelene dek RAM RGB ışıklarını 1 kez aç-kapa yapıyor. Diğer RGB ışıklarda böyle bir şey yok.

Yardımcı olursanız sevinirim. Sevgiler, saygılar...

@Recep Baltaş hocam, blogun taze üyesi olarak etiketledim, kusuruma bakmayın. Bilgi birikiminizi çocukluğumdan beri takip ediyorum. Görmeniz umuduyla...
Sevgiler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun aslında çözülmedi daha yeni başlıyor çözüm aşaması. MSI pişmanlıktır. Şu sürüm adına bak, sitede yazana bak. Normal kullanıcı nasıl anlayacak hangi sürümde olduğunu. O anakart hiç olmamış dediğim gibi. O Ram'leri de manuel değer girmen lazım sorunun onla alakalı olabilir. Beta sürüm kurabilirsin onda sıkıntı yok, Flash BIOS yazan porta takmak zorunda değilsin M-Flash ile güncellerken, BIOS Flashback ile güncellerken o porta takma zorunluluğu var. M-Flash'tan nasıl güncellenmiyor ona anlam veremedim, sonsuza kadar bu BIOS'ta mı kalacaksın yani @Fatihkilic

@Fatihkilic Techolay YT kanalındaki gibi birebir uyguladın mı M-Flash aşamasını video atmıştım. BIOS dosyasını seçeceksin oradan USB içinden, sonrasında sistem restart atıp güncelleme ekranı gelmesi lazım. Videoda detaylı anlatılmış hepsi.

6000 c26 1.4v RAM aldığın için OC RAM'ı bunlar, eğer oclamıyorsan ne anlamı var ki, onu geç manuel timing girmen lazım BIOS güncelleyip, AGESA 1.2.0.3g'ye Recep Bey anlattığı gibi güncellersen iyi olur, daha nasıl anlatabilirim nasıl güncelleyeceğini bilmiyorum. FAT32 formatlı içi boş bir USB'ye direkt BIOS dosyası at, random bir porta tak, BIOS içinden M-Flash girip seçmen gerekiyor BIOS dosyasını, direkt BIOS içinden yapabiliyor olman lazım, işlem öncesinde default ayarlara al. @Fatihkilic

@SunseTTime Şu anki sorunu dediğim BIOS sürümüne güncellemeden ve manuel oc yapmadan düzelmeyecektir. BIOS update yapması şart ama anlatamadım, daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum o aşamayı, Recep Bey de anlatmış zaten detaylı. M-Flash içinden seçecek o dosyayı sonrasında restart atıp sistem güncellemeye başlayacak. Eğer bu olmuyorsa anakartla alakalı problem var. MSI.ROM olarak adlandırma işi sadece arkadaki BIOS Flashback portunu kullandığı senaryolarda geçerli, M-Flash ile BIOS Flashback farklı.

Yani OC RAM'ı alıp stokta çalıştırmak, ferrariye şahin motoru takmak gibi bir şey. Manuel timing ile bile düzelme şansı var ama bu anakart+BIOS'ta zor gibi. Güncel kalması lazım. Beta'nın zararı yok.

Senin Clear CMOS işlemi yapman lazım JBAT1 pinlerden, sonra tekrardan bu güncellemeyi denemen lazım. Eğer olmuyorsa anakartın göçmüş demektir, BIOS çipine yazamıyorsun, dışardan fiziksel olarak yazdıracaksın ya da servise göndereceksin onlar o işlemi halleder. Clear CMOS için JBAT1 pinlerine 15 sn yıldız tornavida dokun fişten çekiliyken, BIOS sıfırlandıktan sonra tekrar dene bu işlemi. Zaten bu anakart bu RAM ile çok sırıtıyor bilmiyorum. Parça seçimi çok doğru değil. Parçalar arasında bir denge ahenk olmalı.
Hocam, anakartımdan memnunum. “MSI pişmanlıktır” yorumunu biraz öznel ve kişisel deneyimdeki şansızlıklar kaynaklı bir yorum olduğu kanısındayım. Anakarta tutup Türkiye fiyatıyla 40-50 Bin TL vermemizin çok bir önemi yok. @ProfTech söylediği gibi diğer bileşenlere yatırım yapmayı daha uygun görüyorum. Bu anakart bana fazlasıyla yetiyor. Tek dezavantajı Ekran kartı slotu. O da dediğiniz gibi %2-3 arası bir kayıp. Çok önemli değil açıkçası.

Her OC ürünü -aldığımız gibi- OC yapmak zorunda değiliz, öyle bir zaruret olmadığı gibi “yapmazsak sorun yaşarız” “sorun yaratır” gibi bir mantıkta doğru değil. Konumuzla Ram OC etmenin (manuel) bir bağını kuramadım. Yanlışım varsa affola. Ancak zaten Expo profili ile OC şekilde kullanıyorum. Manuel girmek ekstra kovalamaktır ve bunun konuyla - sorunla çözüm amaçlı bir bağını hala bulamadım. Detay verirseniz, anlayabilirim.

Ve bir konuda kendinize çelişmiyor musunuz? “Bu anakartta zor” demişsiniz, ama sonunda tekrar manuel OC yapmayı önermişsiniz, zor ise neden öneriyorsunuz? Bu çözüm müdür? Sanmam…
Zor ise bunu önermek çözüm olmaz, anladığım kadar RAM OC konusunda özel bir hobiniz var ama konunun çözümüyle ben doğrudan bağını kuramadım.

Dediğim gibi Ramlerim 6000Mhz hızında ve tek timingi cl 26 olarak Expo aktif profille çalışmaktadır. Işık yanıp sönme sorunu da (Msı yazılımı) ile alakalı, RGB ışık profilini Windows başlayınca seçiyor. Yani boşuna verdiğim bir sorun detayı olmuş.

Beta demek; henüz test aşamasında -olgun- ve tam onaylanmamış sürüm demektir. Bu sürümleri standart kullanıcı profiline sahip sistemlere “yapın sorun olmaz” şeklinde önermek sağlıklı ve sorumluluk kabul edilmeden yapılmış bir öneridir zannımca.

Zaten MSI da bunu bu gerekçe ile “beta” şeklinde belirtir. Aslında bu sayede üst düzey ve bilinçli kullanıcılardan da rapor edinme ihtiyacı duyar.

Beta sürümler yeni sorunlar yaşanmasına sebepte olabilir. Standart kullanıcı profilinde insanlara bu sürümleri önermek doğru olmaz. Benim naçizane düşüncem böyle.

Evet, sonsuza dek bu sürümde kalmayacağım. Henüz -işlerimden dolayı- güncelleme yapamadım ama en kısa sürede de Bios güncellemesi yapacağım. Ve iyi bir haberim var: uzun süredir de yaşamaz oldum sorunu. İsteğe bağlı güncelleştirmelerden MSI bir güncelleme yolladı, onu yaptıktan sonra yaşamadım. Sorun yazılımsal gibi duruyor. Herkese değerli yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Hocam, anakartımdan memnunum. “MSI pişmanlıktır” yorumunu biraz öznel ve kişisel deneyimdeki şansızlıklar kaynaklı bir yorum olduğu kanısındayım. Anakarta tutup Türkiye fiyatıyla 40-50 Bin TL vermemizin çok bir önemi yok. @ProfTech söylediği gibi diğer bileşenlere yatırım yapmayı daha uygun görüyorum. Bu anakart bana fazlasıyla yetiyor. Tek dezavantajı Ekran kartı slotu. O da dediğiniz gibi %2-3 arası bir kayıp. Çok önemli değil açıkçası.

Her OC ürünü -aldığımız gibi- OC yapmak zorunda değiliz, öyle bir zaruret olmadığı gibi “yapmazsak sorun yaşarız” “sorun yaratır” gibi bir mantıkta doğru değil. Konumuzla Ram OC etmenin (manuel) bir bağını kuramadım. Yanlışım varsa affola. Ancak zaten Expo profili ile OC şekilde kullanıyorum. Manuel girmek ekstra kovalamaktır ve bunun konuyla - sorunla çözüm amaçlı bir bağını hala bulamadım. Detay verirseniz, anlayabilirim.

Ve bir konuda kendinize çelişmiyor musunuz? “Bu anakartta zor” demişsiniz, ama sonunda tekrar manuel OC yapmayı önermişsiniz, zor ise neden öneriyorsunuz? Bu çözüm müdür? Sanmam…
Zor ise bunu önermek çözüm olmaz, anladığım kadar RAM OC konusunda özel bir hobiniz var ama konunun çözümüyle ben doğrudan bağını kuramadım.

Dediğim gibi Ramlerim 6000Mhz hızında ve tek timingi cl 26 olarak Expo aktif profille çalışmaktadır. Işık yanıp sönme sorunu da (Msı yazılımı) ile alakalı, RGB ışık profilini Windows başlayınca seçiyor. Yani boşuna verdiğim bir sorun detayı olmuş.

Beta demek; henüz test aşamasında -olgun- ve tam onaylanmamış sürüm demektir. Bu sürümleri standart kullanıcı profiline sahip sistemlere “yapın sorun olmaz” şeklinde önermek sağlıklı ve sorumluluk kabul edilmeden yapılmış bir öneridir zannımca.

Zaten MSI da bunu bu gerekçe ile “beta” şeklinde belirtir. Aslında bu sayede üst düzey ve bilinçli kullanıcılardan da rapor edinme ihtiyacı duyar.

Beta sürümler yeni sorunlar yaşanmasına sebepte olabilir. Standart kullanıcı profilinde insanlara bu sürümleri önermek doğru olmaz. Benim naçizane düşüncem böyle.

Evet, sonsuza dek bu sürümde kalmayacağım. Henüz -işlerimden dolayı- güncelleme yapamadım ama en kısa sürede de Bios güncellemesi yapacağım. Ve iyi bir haberim var: uzun süredir de yaşamaz oldum sorunu. İsteğe bağlı güncelleştirmelerden MSI bir güncelleme yolladı, onu yaptıktan sonra yaşamadım. Sorun yazılımsal gibi duruyor. Herkese değerli yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim.
OC konusunda deneyimli olduğumdan o tarz yorumlar yapabiliyorum, bellekler üstüne master yaptım diyebiliriz am5 platformunda, hem hobi olduğundan hem de merak da var, bir kazanç yok tabi. Önerebileceğim şey o bellekleri israf etmemen, en azından 6000 CL26'da optimize etmen, eğer düz EXPO açacak isen 6000 CL30 2x16 alman fazlasıyla yeterliydi.

Mevcut sorunun MCR-PDM ayarları enabled olduğundan olabilir, MSI X870 çipsette artık bu ayarı 1-2 haftada bir switch ederek tekrar trainliyor RAM'leri, stabiliteyi öyle sağlıyor, sana önerdiğim optimize mevzusu içinde bu ve birkaç ince ayar daha var, bunlar totalinde stabilite artırıp, latency düşürüyor, daha iyi bir deneyim sunuyor sana.

@LH44 Konuyu ziyaret ederse dediklerime katılacaktır, ekstra önerilerde bulunacaktır sana. Sorun zaten %100 şu ya da bu kaynaklı diyemez kimse, ilk etap RAM'lerden başlanır hep, bu platformda optimize edilmesi gerekiyor, hele ki senin aldığın kit 6000 c26 1.4v sürümü. Bilinçli aldıysan bilinçli kullanman gerekiyor. @Fatihkilic

Yani RAM 10-15k anakart 6k aşırı dengesiz bir tercih olmuş, 6000 CL30 almalıydın, CL26 olması hiçbir artı sağlamıyor tek başına CL 1-2 FPS anca fark ediyordur hikaye oyununda, çok fazla parametre var değişilmesi ya da değişmen gereken. Mevcut durumundan dolayı yoğunluktan dolayı ilgilenemiyor bakamıyor olabilirsin tabi, bu işler zaman ve merak da istiyor. Demem o ki RAM'lerden başlayarak devam etmen lazım, sorun RAM çıkmazsa en azından en iyi şekilde faydalanmış olursun. Nebi Akgün videolarını izle boş vakitlerde, DDR5 RAM Rehberi 4-5 seri olmalı, başlangıç seviyesi için ideal, bilmen gereken çoğu şeyi ve mantığı anlatıyor. @Fatihkilic

"MSI pişmanlıktır." şahsi/kişisel bir düşünce değil. Nesnel bir düşünce. 🙂
Evet bende MSI karta sahibim ama alt segment almadım, üst segment X870E Carbon aldım. Özellikle bu anakartı seçtim çünkü MSI'ın tek adam akıllı kartı bu.
Alt serileri çöp oğlu çöp. Daha da gömerim bu arada. 😀

Aldığınız RAM'in amacı zaten OC. Hazır EXPO açıp geçmek değil. Madem sadece hazır EXPO açıcaktını neden bu RAM'i tercih ettiniz diye sorarlar adama. 🤦
6000MT/s CL30 bir RAM alıp artan parayla anakartı yükseltirdiniz.

@Ayhan Dönmez 'in çeliştiği bir kısım yok. Size çözüm önerisi sunmaya çalışıyor. Evet o anakart uğraştırır bu doğru ama çözüm bu ise değer. Siz baştan elemişsiniz zaten anakart ve RAM'i. Denediniz mi dediklerimizi? Hayır.

Beta'nın ne olduğunu emin olun hepimiz biliyoruz.
%100 çözümü bilmediğimiz için size seçeneklerinizi sayıyoruz.

Müsait zamanınızda BIOS güncelleyin ilk olarak, gerisinie sonra bakarız.

Ayrıca son dönemde sorun yaşamadığınızı belirtmişsiniz, bu zaten doğrudan anakartı (MSI pişmanlıktır.) gösteriyor. 🙃

"MSI pişmanlıktır." şahsi/kişisel bir düşünce değil. Nesnel bir düşünce. 🙂
Evet bende MSI karta sahibim ama alt segment almadım, üst segment X870E Carbon aldım. Özellikle bu anakartı seçtim çünkü MSI'ın tek adam akıllı kartı bu.
Alt serileri çöp oğlu çöp. Daha da gömerim bu arada. 😀

Aldığınız RAM'in amacı zaten OC. Hazır EXPO açıp geçmek değil. Madem sadece hazır EXPO açıcaktını neden bu RAM'i tercih ettiniz diye sorarlar adama. 🤦
6000MT/s CL30 bir RAM alıp artan parayla anakartı yükseltirdiniz.

@Ayhan Dönmez 'in çeliştiği bir kısım yok. Size çözüm önerisi sunmaya çalışıyor. Evet o anakart uğraştırır bu doğru ama çözüm bu ise değer. Siz baştan elemişsiniz zaten anakart ve RAM'i. Denediniz mi dediklerimizi? Hayır.

Beta'nın ne olduğunu emin olun hepimiz biliyoruz.
%100 çözümü bilmediğimiz için size seçeneklerinizi sayıyoruz.

Müsait zamanınızda BIOS güncelleyin ilk olarak, gerisinie sonra bakarız.

Ayrıca son dönemde sorun yaşamadığınızı belirtmişsiniz, bu zaten doğrudan anakartı (MSI pişmanlıktır.) gösteriyor. 🙃
Ben zaten 6000Mhz Ram aldım, arkadaşım. CL de neden yüksek almamı söyleyip duruyorsunuz? Onu anlayamadım. Kimin neye para verip nasıl kullandığı ya da OC bir bileşeni OC yapmadan kullanması tamamen keyfiyet ve kişinin kendi rızasıdır. OC yaparak bilgiye sahip değilim. Yani boşuna sormuş olursunuz “adama” ! “MSİ çöp” olsun sizin açınızdan, daha da gömün hatta. Bu benim sorunumu çözmek yerine sadece anakartımı eleştirmek ile sınırlı kalıyor. Görende hayati bir yanlış seçim sanacak. Fazla abartıyorsunuz bence. Bu anakartı bahsettiğim diğer bileşenler ile sisteme entegre eden bir dizi insan ve teknoloji kanalları mevcut. Onlar bu dediklerinizi söylemiyorlar. Tek söyledikleri şu; ekran kartı pcıe 5 sokete bağlı olmadığı için %1-3 performans kaybı olduğu bu da fiyat performans açısından önemli değil. Abarttığınız kadar bir donanımsal uyumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi yapıp yapmamak kendi kararımdır. BİOS güncellemeye fırsat yaratamadım henüz. Çözüm önerileriniz aklımda. Sorun yaşarsam tekrar bahsederim. Teşekkürler.

Ben zaten 6000Mhz Ram aldım, arkadaşım. CL de neden yüksek almamı söyleyip duruyorsunuz? Onu anlayamadım. Kimin neye para verip nasıl kullandığı ya da OC bir bileşeni OC yapmadan kullanması tamamen keyfiyet ve kişinin kendi rızasıdır. OC yaparak bilgiye sahip değilim. Yani boşuna sormuş olursunuz “adama” ! “MSİ çöp” olsun sizin açınızdan, daha da gömün hatta. Bu benim sorunumu çözmek yerine sadece anakartımı eleştirmek ile sınırlı kalıyor. Görende hayati bir yanlış seçim sanacak. Fazla abartıyorsunuz bence. Bu anakartı bahsettiğim diğer bileşenler ile sisteme entegre eden bir dizi insan ve teknoloji kanalları mevcut. Onlar bu dediklerinizi söylemiyorlar. Tek söyledikleri şu; ekran kartı pcıe 5 sokete bağlı olmadığı için %1-3 performans kaybı olduğu bu da fiyat performans açısından önemli değil. Abarttığınız kadar bir donanımsal uyumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Söylediklerinizi yapıp yapmamak kendi kararımdır. BİOS güncellemeye fırsat yaratamadım henüz. Çözüm önerileriniz aklımda. Sorun yaşarsam tekrar bahsederim. Teşekkürler.
Bu arada Ram OC konusunda dediklerinizi yapmadım. Çünkü bilgim yok. Şimdi bu ramlerin bir timing değeri cl 26 gözüküyor. Diğerleri cl 26 değiller. Peki, bu timingleri düşürmek bahsini ettiğim soruna ne gibi bir faydası olacak? Faydası olmasa bile en azından ramleri hak ettiği şekilde kullanmış olurum diye düşünüyorum.

Son düzenleme:

Bu arada Ram OC konusunda dediklerinizi yapmadım. Çünkü bilgim yok. Şimdi bu ramlerin bir timing değeri cl 26 gözüküyor. Diğerleri cl 26 değiller. Peki, bu timingleri düşürmek bahsini ettiğim soruna ne gibi bir faydası olacak? Faydası olmasa bile en azından ramleri hak ettiği şekilde kullanmış olurum diye düşünüyorum.
@suskun01 Aslında tek ihtiyacın olan şey böyle bir yolculuğa çıkmak, sonrasında tüm sorunlar hallolacak diye düşünüyorum

@suskun01 Sen süreci paylaşırsan sevinirim ayarlarını uygulayabilirse sorunu çözülecek diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
@suskun01 Aslında tek ihtiyacın olan şey böyle bir yolculuğa çıkmak, sonrasında tüm sorunlar hallolacak diye düşünüyorum

@suskun01 Sen süreci paylaşırsan sevinirim ayarlarını uygulayabilirse sorunu çözülecek diye düşünüyorum.
Hocam, benim önce şu BİOS’u güncellemem gerekmez mi? Ben anlamadım - af buyurun- ben bu konuda detay sahibi birisi değilim. Hayatımda ilk defa BİOS güncellemeye çalıştım. Onda da yukarıda bahsini ettiğim gibi oldu. Ama şunu söyleyeyim ben flashı Anakart üzerindeki BİOS —— bir şeyler yazan -şu an hatırlayamadım- USB yerine taktım. Expo vs kapamadan yani biosu varsayılan ayara çekmeden denedim. Acaba ondan mı yapamadım. Sistemi topladığımdan bu yana tek yaptığım şey Expo açmak ve işlemci pbo kapatmak oldu. PBO’yu da işlemcimin ısısını beğenmediğim için kapatmıştım. Hatta yakın zamanda da gittim ASUS ROG RYUJİN 3 360mm Extreme ARGB sıvı soğutma aldım. Taktım, değişen tek şey 1-2 derece oldu. O da saliselik oluyor. Yine 142w işlemci yükünde 95-93 arasındayım. Bir şeyleri bilinçsizce yapıyorum, farkındayım ama işte insan bilgi sahibi olmayınca düşe kalka öğrenmek zorunda kalıyor.

Hocam, benim önce şu BİOS’u güncellemem gerekmez mi? Ben anlamadım - af buyurun- ben bu konuda detay sahibi birisi değilim. Hayatımda ilk defa BİOS güncellemeye çalıştım. Onda da yukarıda bahsini ettiğim gibi oldu. Ama şunu söyleyeyim ben flashı Anakart üzerindeki BİOS —— bir şeyler yazan -şu an hatırlayamadım- USB yerine taktım. Expo vs kapamadan yani biosu varsayılan ayara çekmeden denedim. Acaba ondan mı yapamadım. Sistemi topladığımdan bu yana tek yaptığım şey Expo açmak ve işlemci pbo kapatmak oldu. PBO’yu da işlemcimin ısısını beğenmediğim için kapatmıştım. Hatta yakın zamanda da gittim ASUS ROG RYUJİN 3 360mm Extreme ARGB sıvı soğutma aldım. Taktım, değişen tek şey 1-2 derece oldu. O da saliselik oluyor. Yine 142w işlemci yükünde 95-93 arasındayım. Bir şeyleri bilinçsizce yapıyorum, farkındayım ama işte insan bilgi sahibi olmayınca düşe kalka öğrenmek zorunda kalıyor.
Orası öyle tabi, herkes her şeyi iyi bilecek yapacak diye bir şey yok, ama öğrenmekten ya da uygulamaktan da kaçınmamak lazım. Attığım rehber RAM mevzusunu mantığını ve uygulamasını öğretiyor, mantığı kavradıktan sonra kolayca ayarlarsın o kısmı.

Sendeki BIOS update sorunu hakkında hiçbir fikrim yok neden başarısız olduğu ile alakalı.

1763006656542.webp

1763006672842.webp

@Fatihkilic Bu şekilde isimlendirmen gerekiyor zip'ten çıkartıp BIOS dosyasını. MSI.ROM olmalı, dosya uzantılarını göster diyebilirsin klasör seçeneklerinden eğer bu isimlendirmeyi yapamazsan. Uzantı ROM olmak zorunda yani, ondan başarısız olmuş olabilirsin.

1763006782297.webp

@Fatihkilic MSI.ROM dosyasını FAT32 formatlı içi boş bir belleğe atacaksın, yuvarlak içine aldığım 9 numaralı porta takacaksın, PC kapalıyken ama PSU şalteri açık konumda iken, bu tuşa birkaç sn basılı tutacaksın güncelleme işlemi başlayacak.

@Fatihkilic Anakart bu işlem için her USB belleği desteklemeyebiliyor, elinde başka bellekler var ise birebir bu anlattığım yöntemle ilerle. FAT32 formatlı boş belleğin içine MSI.ROM atılıp anlatılan şekilde güncellenecek. Sonrasında RAM ayarları yapacaksın, 7600x'te iGPU mevcut, onu da kapatman gerekiyor, BIOS içerisinde Advanced-NB Configuration içindeki Integrated Graphics. BIOS içerisinden F9 kısayol tuşu ile search kısmını açıp bunu yazarak da ilgili ayarı kapatabilirsin.

@20424 @LH44 Ekstra yardımcı olabilirse BIOS güncelleme konusunda çok sevinirim, en basit haliyle bu kadar anlatabiliyorum. BIOS güncellemedikten sonra mevcut sorunu çözebilmek mümkün değil @Fatihkilic

Ya da sorun ne ise neden güncellenemiyor ise, bilgim dahilimde değil. Bellek seçiyor olabilir dediğim gibi, elindeki farklı USB'ler ile dene, yine yöntem aynı FAT32+MSI.ROM

Son düzenleme:
Orası öyle tabi, herkes her şeyi iyi bilecek yapacak diye bir şey yok, ama öğrenmekten ya da uygulamaktan da kaçınmamak lazım. Attığım rehber RAM mevzusunu mantığını ve uygulamasını öğretiyor, mantığı kavradıktan sonra kolayca ayarlarsın o kısmı.

Sendeki BIOS update sorunu hakkında hiçbir fikrim yok neden başarısız olduğu ile alakalı.

Eki Görüntüle 201454

Eki Görüntüle 201455

@Fatihkilic Bu şekilde isimlendirmen gerekiyor zip'ten çıkartıp BIOS dosyasını. MSI.ROM olmalı, dosya uzantılarını göster diyebilirsin klasör seçeneklerinden eğer bu isimlendirmeyi yapamazsan. Uzantı ROM olmak zorunda yani, ondan başarısız olmuş olabilirsin.

Eki Görüntüle 201456

@Fatihkilic MSI.ROM dosyasını FAT32 formatlı içi boş bir belleğe atacaksın, yuvarlak içine aldığım 9 numaralı porta takacaksın, PC kapalıyken ama PSU şalteri açık konumda iken, bu tuşa birkaç sn basılı tutacaksın güncelleme işlemi başlayacak.

@Fatihkilic Anakart bu işlem için her USB belleği desteklemeyebiliyor, elinde başka bellekler var ise birebir bu anlattığım yöntemle ilerle. FAT32 formatlı boş belleğin içine MSI.ROM atılıp anlatılan şekilde güncellenecek. Sonrasında RAM ayarları yapacaksın, 7600x'te iGPU mevcut, onu da kapatman gerekiyor, BIOS içerisinde Advanced-NB Configuration içindeki Integrated Graphics. BIOS içerisinden F9 kısayol tuşu ile search kısmını açıp bunu yazarak da ilgili ayarı kapatabilirsin.

@20424 @LH44 Ekstra yardımcı olabilirse BIOS güncelleme konusunda çok sevinirim, en basit haliyle bu kadar anlatabiliyorum. BIOS güncellemedikten sonra mevcut sorunu çözebilmek mümkün değil @Fatihkilic

Ya da sorun ne ise neden güncellenemiyor ise, bilgim dahilimde değil. Bellek seçiyor olabilir dediğim gibi, elindeki farklı USB'ler ile dene, yine yöntem aynı FAT32+MSI.ROM
Entegre grafik kapalı hocam. Recep Hoca, oyunlarda sıkıntı yaratabilir demişti. Bir videosunda…
Kapatmıştım.

Ama işte bir türkü BİOS güncellemesinde görüntü gelmedi. Anakart üzerindeki EZ LED ışıklarından ya sarı ya da kırmızı ışıkta kaldı. Uzun süre beklediğimde de görüntü gelip upgrade yapmayınca kasadan kapatmıştım bilgisayarı. 🤷‍♂️

Entegre grafik kapalı hocam. Recep Hoca, oyunlarda sıkıntı yaratabilir demişti. Bir videosunda…
Kapatmıştım.

Ama işte bir türkü BİOS güncellemesinde görüntü gelmedi. Anakart üzerindeki EZ LED ışıklarından ya sarı ya da kırmızı ışıkta kaldı. Uzun süre beklediğimde de görüntü gelip upgrade yapmayınca kasadan kapatmıştım bilgisayarı. 🤷‍♂️
Güncellemek zorundasın dediğim gibi, anakart içinden yani BIOS içinden ya da dışından arka porttan anlattığım gibi olacak. En kötü ihtimalle garanti ile irtibata geç, Servispoint firmasını mesai saatleri içinde ayarla, anakartı kendin götürürsen aynı gün içinde halledip iade ederler, yoksa kargo süreçleri olur mevzu uzayabilir. İş garantiye gider yani güncelleyemiyorsan. Anlattığım şekilde olması lazım olamıyorsa başka problem var anakart ile alakalı.

BIOS çipine dışarıdan fiziksel olarak falan da yazabiliyorsun da onun için gerekli teçizat zaten elinde yoktur. O iş ile garanti ilgileniyor. Senin güncelleme yapabileceğin yöntem 2 tane anlattığım gibi.

@Fatihkilic MSI Center yazılımından güncellemeyi denedin mi BIOS, o program vasıtasıyla da güncellenebiliyor, bir bakar mısın ona

1763007680740.webp

@Fatihkilic Bu yazılımdan support kısmından advanced update geç, oradan scan diyip tarat, bu şekilde güncellemeye çalış. Bu da olmazsa garanti yolu göründü. Dışarıdan sen fiziksel olarak yazamazsın çipe ancak garanti yazabilir.

@Fatihkilic https://www.technopat.net/2022/07/12/msi-anakartlarin-biosunu-windows-uzerinden-guncelleme/

Son düzenleme: