Amoemo

Çalışkan
Merhaba,

Sistemimdeki CL30 6400 MHz RAM işlemcime göre biraz üst seviye bir RAM. Bu RAM'de EXPO'yu 6400 MHz'de kullandığımda Memtest'te 10 bine yakın hata alıyorum ama EXPO'yu açıp 6000 MHz'e düşürdüğümde hata sayısı sıfırlanıyor. Asıl sorun şu ki bu RAM'de EXPO'yu açıp hızı 6000 MHz'e düşürdüğümde, Auto ayarda olmasına rağmen CPU SoC voltage 1.272v, MC voltage ise 1.424v olarak kalıyor. Yani voltaj ve DRAM timing dahil her şey 6400 MHz profiline göre yapılandırılmış kalıyor. Bu da sistemimde Micro stutter yaratıyor. Benim amacım bu RAM'leri CL30 6000 MHz kitlerinin ayarına getirmek. Bu RAM'leri EXPO açıkken kullanabilir miyim? Eğer EXPO açıkken kullanamazsam bu kiti CL30 6000 MHz kitleriyle aynı ayara getirmem için yapmam gereken ayarlar nedir?

Not: Bu RAM'leri 6400 MHz'de kullanmak istemiyorum lütfen bu işten anlayanlar bana CL30 6000 MHz kitleriyle bu kiti nasıl aynı ayara getireceğime dair yol göstersin.
  • AMD Ryzen 7 7800X3D.
  • ASUS Prime RTX 5070 Ti OC.
  • ASUS B850M Plus Wi-Fi anakart.
  • Corsair RM850e 850W 80+ Gold 140mm fanlı güç kaynağı.
  • G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 Neo 6400 MHz CL30 EXPO.
  • Kingston Renegade 2 TB PCI-e 4.0 NVMe M.2 SSD (7300 MB okuma / 7000 MB yazma)

IMG_4954.webp

IMG_4955.webp

IMG_4956.webp

IMG_4957.webp

IMG_4958.webp

IMG_4959.webp

IMG_4960.webp

IMG_4961.webp

IMG_4962.webp

IMG_4963.webp

IMG_4964.webp

IMG_4965.webp

IMG_4966.webp

IMG_4967.webp

IMG_4968.webp

Attığım SS'leri direkt geçir, AI Tweaker-DRAM Timings içinde Memory Context Restore-Power Down-DDR Runtime Reduction ayarları yok mu, onları Disabled yapmadın mı? O kısımdan bahsediyorum. MCR(Memory Context Restore)-PDM(Power Down) bu iki ayar şu anda disabled kalacak, her açışta baştan RAM trainleyecek-eğitecek bir süre, OCCT testini geçersen CPU+RAM, sonrasında DRAM Timings içinden bu iki ayarı disabled yerine Auto yapacaksın MCR ve PDM'yi sadece.

Attığım SS'leri direkt geçir, AI Tweaker-DRAM Timings içinde Memory Context Restore-Power Down-DDR Runtime Reduction ayarları yok mu, onları Disabled yapmadın mı? O kısımdan bahsediyorum. MCR(Memory Context Restore)-PDM(Power Down) bu iki ayar şu anda disabled kalacak, her açışta baştan RAM trainleyecek-eğitecek bir süre, OCCT testini geçersen CPU+RAM, sonrasında DRAM Timings içinden bu iki ayarı disabled yerine Auto yapacaksın MCR ve PDM'yi sadece.
Hocam şuan occt de 10. dakika bir hata vermedi ama fanın ve ramin rgbleri rahatsız edici şekilde takılıyor renk geçişi yavaş oluyor

Hocam şuan occt de 10. dakika bir hata vermedi ama fanın ve ramin rgbleri rahatsız edici şekilde takılıyor renk geçişi yavaş oluyor
O normal, tam yüke soktuğu için oluyor. 1 saat hata yoksa kullanmaya devam edebilirsin, OCCT'den SS atar mısın CPU sıcaklık sensörleri ve RAM sıcaklıkları kısmını ayrı ayrı.

BIOS güncel değil mi bu arada, o bilgiye hala erişemedik. ZenTimings'e erişemedik. Bunlar hanene eksi olarak yazıldı :D

OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod olarak ayarlayıp test etmen gerekiyor bir de o testi, onu unutma ayarlamayı.

Son düzenleme:
O normal, tam yüke soktuğu için oluyor. 1 saat hata yoksa kullanmaya devam edebilirsin, OCCT'den SS atar mısın CPU sıcaklık sensörleri ve RAM sıcaklıkları kısmını ayrı ayrı.
Hocam occtyi açmadan öncede takılıyordu

BIOS güncel değil mi bu arada, o bilgiye hala erişemedik. ZenTimings'e erişemedik. Bunlar hanene eksi olarak yazıldı :D

OCCT CPU+RAM Large+Extreme mod olarak ayarlayıp test etmen gerekiyor bir de o testi, onu unutma ayarlamayı.
Hocam bios güncel occt bittikten sonra zentimingsi de atçam

Dosya Ekleri

• IMG_4996.webp
    IMG_4996.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 68
  • IMG_4995.webp
    IMG_4995.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 53
  • IMG_4995.webp
    IMG_4995.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 47
  • IMG_4996.webp
    IMG_4996.webp
    5,4 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_4994.webp
    IMG_4994.webp
    5,7 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_4993.webp
    IMG_4993.webp
    3 MB · Görüntüleme: 39
  • IMG_4992.webp
    IMG_4992.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_4991.webp
    IMG_4991.webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 44
  • IMG_4990.webp
    IMG_4990.webp
    3,3 MB · Görüntüleme: 41
  • IMG_4989.webp
    IMG_4989.webp
    2,9 MB · Görüntüleme: 38
  • IMG_4988.webp
    IMG_4988.webp
    3 MB · Görüntüleme: 56
Hocam occtyi açmadan öncede takılıyordu

Hocam bios güncel occt bittikten sonra zentimingsi de atçam
Sonraki traininglerde o dediğin sorun düzelmesi lazım. Belki GDM Disable yaptık diye olabilir, bakacağız. İlk training iyi olmak zorunda değil. Bir sürü ayar tek seferde girdin, trainledikten sonra 1 kere restart atsan ya da PC tamamen açıp kapatsan, sonrasında tekrar kontrol etsen daha iyi olur @Amoemo

@Haluk Albayrak Sen de gerekli yönlendirmeleri yapabilirsin bu arada, yeteri kadar bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum artık :D Testmem kısmını öğretebilirsin, OCCT'den daha iyi alternatif olacaktır bence.

@Amoemo Integrated Graphics dediğim gibi kapattın değil mi bu arada.

SoC Uncore OC Mode ayarını Enabled yaptın mı Advanced-AMD Overclocking içerisinde bu ayar, onu yapmadıysan onu da yap.

@Amoemo Bu arada düşük ihtimal eğer hata alırsan 65535 tREFI-Refresh Interval ya da tRFC 390 yapman ile alakalı olacak. Bu ayarlarda stabil olmalı RAM'lerin. Bu dediğim ayarı Enable edip tekrar teste alabilirsin sonrasında, bir de birkaç kez trainlesin PC tamamen kapatıp aç, restart at. RGB olayı sonrasında düzelmesi gerekiyor. Tek seferde çok iyi eğitmesini bekleyemezsin.

Sonraki traininglerde o dediğin sorun düzelmesi lazım. Belki gdm disable yaptık diye olabilir, bakacağız. İlk training iyi olmak zorunda değil. Bir sürü ayar tek seferde girdin, trainledikten sonra 1 kere restart atsan ya da PC tamamen açıp kapatsan, sonrasında tekrar kontrol etsen daha iyi olur @Amoemo

@Haluk Albayrak sen de gerekli yönlendirmeleri yapabilirsin bu arada, yeteri kadar bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum artık :D TestMem kısmını öğretebilirsin, OCCT'den daha iyi alternatif olacaktır bence.

@Amoemo ıntegrated Graphics dediğim gibi kapattın değil mi bu arada.

SoC uncore OC mode ayarını enabled yaptın mı Advanced-AMD overclocking içerisinde bu ayar, onu yapmadıysan onu da yap.

@Amoemo bu arada düşük ihtimal eğer hata alırsan 65535 trefı-Refresh ınterval ya da tRFC 390 yapman ile alakalı olacak. Bu ayarlarda stabil olmalı RAM'lerin. Bu dediğim ayarı enable edip tekrar teste alabilirsin sonrasında, bir de birkaç kez trainlesin PC tamamen kapatıp aç, restart at. RGB olayı sonrasında düzelmesi gerekiyor. Tek seferde çok iyi eğitmesini bekleyemezsin.

1761435938902.webp

Bellekler kışın bile böyleyse yazın pişmez mi bu timinglerle ya :D tRFC değerlerini 400 yaptım ve 50 dakikada problem çıkartmadı gibi. Vdd 1.49 SoC 1.28 vddq 1.43 şu anda. Ve uygulamada RAM'lerin a die olduğu gözüküyormuş zaten.
@Ayhan Dönmez güvenli modda test ettim ve bu şekilde gözüküyor gecikmeler.

1761437665155.webp

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 196003

Bellekler kışın bile böyleyse yazın pişmez mi bu timinglerle ya :D tRFC değerlerini 400 yaptım ve 50 dakikada problem çıkartmadı gibi. Vdd 1.49 SoC 1.28 vddq 1.43 şu anda. Ve uygulamada RAM'lerin a die olduğu gözüküyormuş zaten.
@Ayhan Dönmez güvenli modda test ettim ve bu şekilde gözüküyor gecikmeler.

Eki Görüntüle 196008
Sıcaklar normal, bir problem yok. Oyunda o kadar ısınmıyor. Fan ayarlarsan daha da zorlayabilirsin.

@Haluk Albayrak Güvenlideki ns de normal, core tuning legacy mod alırsan 5-6 ns düşüyor, AIDA doğru test aracı değil, PYPrime falan bakarsan 6.7-6.8 civarı gelmesi lazım 9800x3D'de, 9700x'te +1s daha yüksek geliyor.

Düşük tRFC+65535 ekstra ıstıyor RAM'ı, diğer sebep de o. Bir de kullandığın program oyuna göre +10 derece ısıtıyor.

Sıcaklar normal, bir problem yok. Oyunda o kadar ısınmıyor. Fan ayarlarsan daha da zorlayabilirsin.

@Haluk Albayrak güvenlideki ns de normal, Core tuning Legacy mod alırsan 5-6 ns düşüyor, AIDA doğru test aracı değil, pyprime falan bakarsan 6.7-6.8 civarı gelmesi lazım 9800X3D'de, 9700X'te +1s daha yüksek geliyor.

Düşük tRFC+65535 ekstra ıstıyor RAM'ı, diğer sebep de o. Bir de kullandığın program oyuna göre +10 derece ısıtıyor.

İlk defa duydum tam olarak ne yapıyor Core tuning Legacy. Ne eksisi oluyor. Bende Auto'da o ayar.

İlk defa duydum tam olarak ne yapıyor Core tuning Legacy. Ne eksisi oluyor. Bende Auto'da o ayar.
Level 2 genel anlamda daha iyi, Legacy mod alınca adı üstünde eski AGESA'larda neyse o. Latency düşük gösteriyor ama sadece AIDA'da, diğer programlarda değil. 60 ns altına inebiliyorsun yani mevzu o. AIDA bu haliyle yanlış ölçüyor çünkü. Oyunlara bir katkısı yok.

Level 2 genel anlamda daha iyi, Legacy mod alınca adı üstünde eski AGESA'larda neyse o. Latency düşük gösteriyor ama sadece AIDA'da, diğer programlarda değil. 60 ns altına inebiliyorsun yani mevzu o. AIDA bu haliyle yanlış ölçüyor çünkü. Oyunlara bir katkısı yok.

Anladım zaten iyiyse gecikmeler hiç ellemeye bile gerek yok.