R7 7800X3D & RTX 5070 sistemde micro stuttering sorunu

Setto

Çalışkan
Merhaba,

Sistemi toplayalı 1 hafta oldu, özellikle işlemci gerektiren oyunlarda takılmalar yaşıyorum. Bu durum Valorant'ta adamla çatışırken oluyor, CS'de daha az oluyor. AAA oyunlarda ise çok nadir oluyor.

Ekran kartını ve işlemciyi 30 dakika boyunca stres testine soktum:

İşlemci 83 dereceyi geçmedi, frekanslarda düşüş olmadı. Ekran kartı 79 dereceyi geçmedi, MHz kesmedi. İnternetten baktığımda ikisinin de MHz değerinin oldukça normal olduğunu gördüm. SSD'nin sağlığı %100, testi de normal geçti.
DDU ile silip yükledim. EXPO açık, Reddit sayfalarından gördüğüm kadarıyla PBO'yu kapayıp global C-state'i hem kapalı hem açık hem Auto olarak denedim, fayda vermedi. BIOS güncel, format attım, fayda vermedi.

• Ekran kartı: RTX 5070.
  • İşlemci: AMD Ryzen 7800X3D.
  • RAM: G.Skill 2x16 GB DDR5 CL30 RAM.
  • SSD: Crucial 1 TB M.2 SSD.
  • Anakart: ASUS Prime B850M-K.
  • PSU: Asus TUF Gaming 850W+ Gold
  • Soğutucu: MSI MAG CoreLiquid 240 MM
  • İşletim sistemi: Windows 11

Son düzenleme:
Zamanında Adata SU650 SSD ile yaşıyordum bu durumu, çok sinir bozucudur. Nedense bana sorun SSD kaynaklı gibi geldi. İmkanınız varsa başka bir SSD ile test eder misiniz?

Cap Frame X indir,

Oyunu açınca oyunu tanıyacaktır, bir tam gaz maçına gir, harita yüklenip açıldığında herkes hareket etmeye başladığında kayıt almaya başla. Maç bitmeden çok az evvel de kaydı sonlandır.

Analysis kısmına gel, oyunu seç, L shape'e tıkla ve L shape'i FPS olarak göster, buraya SS at.

Örnek:

Frame Time kısmına gel, full fit olarak ayarla, oranın da SS'ini at bakalım gürültülere.

Örnek:

Full fit'te anlaşılamıyorsa 0-100 ms bandını seçersin, oraya bakarız.

Valorant eşittir RAM bana göre. Stabilite testi olarak kullanıyor millet zaten. Frametime direkt anlaşılıyor.
CS2'de daha az oluyor demiş ki doğru, CS daha GPU bound.

%1 low avg 300-330 arası diyorum; hep nedeni GPU kullanıyor bolca ondan.

+++ %1 düz 400-350 falan bu oyunda, cs2 oynayıp 500-600hz monitör alanlar boşa para saydılar ya da 7ghz işlemcileri bekleyecekler.

CS2'de daha az oluyor demiş ki doğru, CS daha gpu bound.

%1 low 300-330 arası diyorum hep nedeni gpu kullanıyor bolca ondan.

Eki Görüntüle 263125

Piyasada da M-Die ayarlamayı bilen yok, ben ayarlayınca da 50 sayfa sürüyor. Bence 6000 CL30 ayarlatabileceğini düşünüyorum. Şimdi bir de Mixed train ettiyse 1.35V stabil değildir M-Die.

Piyasada da M-Die ayarlamayı bilen yok, ben ayarlayınca da 50 sayfa sürüyor. Bence 6000 CL30 ayarlatabileceğini düşünüyorum. Şimdi bir de Mixed train ettiyse 1.35V stabil değildir M-Die.

CL azaltmadan o darboğazı aştırdığın zamanlamalar ile +6000 MHz CL30 yapabilirsin gibime geliyor.

Aynı problemleri 9800X3D + 4070 Ti sistemde yaşıyorum. @Ayhan Dönmez ile yaptığımız RAM ayarları ilk günlerde güzel gibi gözükse bile sonradan bozmaya başladı. Ben de RAM'lerden şüphelendim. CMOS reset atıp yaşadığım problem ile hayatıma devam etmeye karar verdim.

Aynı konu sahibinin söylediği gibi CPU odaklı oyunlarda bu problem daha çok yaşanıyor. Mesela PUBG oynarken sağ üste bakıyorum, sabit 300 FPS fakat hissiyat 60 FPS gibi.

CS'de ise 2-3 maç sonra başlıyor. Bu sorunun 14700KF'den kaynaklandığını düşünerek 9800X3D'ye geçmiştim. Değişmeyen parçalar SSD, RAM, PSU ve monitör idi. Artık bunlardan birisi ama hangisi bilemiyorum.

Çok sinir bozucu bir olay, bazen tarayıcıda gezerken bile hissediliyor.

Expo bile açmadan kullanıyorum artık, o kadar saldım siz düşünün ne kadar uğraştığımı.

Artı -1 Eksi
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…