Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
İnan bana hiç test etmedim, genelde çok oyun oynayan birisi değilim. Ama belli oyun isimlerini verirsen ve in-Game benchmarkı varsa sonucumu sana atarım.

Direkt sıkıntı yaşadıklarımı yazayım o halde. Şu anda Chivalry 2 ciddi anlamda %1Low düşük seyrediyor. Aslında oynarken bir süre sonra shader cache alıyor herhalde mapleri vs. çok hissetmiyorsun ama %1Low izlersen NVIDIA App ile vesaire ya da Afterburn'le o zaman anlasılıyor arada droplar. Bu arada GPU Power monitoring kapalı, o zaten direk stutter sebebi 3D işlemcide. RDR2 benchmarkında sonlara doğru şehir içinde at koştururken ciddi bir stutter giriyor oyun motoru fark etmeksizin hem Vulkan'da hem DX12'de, ya da şehir içinde kalabalık yerlerde gezerken oluyor arada. Space marine 2'de de dediğim gibi singleplayerde 30 dakikada bir girdiği oluyor çok dert etmiyorsunuz ama online operasyon modda botlarla oynasan dahi mapin belli yerlerinde ciddi bir takılma drop yaşatıyor sonra düzeliyor, arada stutter girip gidiyor. Yani bunlar bu işlemci için normal mi emin değilim. Bence bir sorun olsa tüm oyunlarda drop olurdu hiç oynatmazdı. CS Valorant LoL gibi oyunlarda hiç sıkıntı yok. Witcher 3, Cyberpunk'ta test ettim onlarda da bir problem olmadı.

Oynadığım oyunlar içerisinden bu oyunlarda sıkıntı fark ettim şimdilik. Driver çipset mi yoksa donanımsal bir sorun mu emin olamıyorum. İşlemciyi ve RAM'leri stoka ya da EXPO'ya almak bir şeyi değiştirmedi çünkü. G-SYNC vesaire de kapattım, yazılımsal yapılacak her şeyi yaptım neredeyse. Windows 10-11 denedim. Oyunlarda da bir sıkıntı olabilir emin değilim. Ekran kartı şu anlık 4070 Super var belki de sorun o bilemiyorum. Bazı oyunlarda stutter attırıyor. Ucuz model diye Gainward almıştım idare etsin diye. 1440P'de iyi bir kart çünkü işimi görüyor. 5070 Ti 5080 belki ilerleyen zamanlarda geçeceğim. Bir de böyle bir sıkıntı var dediğim gibi. Reddit'te vesaire araştırdığımda tonlarca insan bu 3D işlemciler şu şu oyunlarda stutter atıyor diyor, kimisi diyor yağ gibi akıyor. Artık ana sebebi ne bilmiyorum gerçekten. Ama ciddi bir donanım sıkıntısı olsa her oyunda droplardı oyun crashlerdi vesaire bence. Mesela bende KLEVV kras RAM'ler vardı ilk bu anakartta. RAM'lerden birisi sürekli uygulamaları çöktürüyordu oyundan atıyordu mavi ekran veriyordu vesaire.

EXPO açamıyordum bir RAM'le. Tabii QVL listte de yoktubu RAM sonradan iade etmek zorunda kaldım. RAM konusunda da bir şüphelendim o yüzden. Gerçekten o sticklerden birisi bozuk muydu yoksa işlemci ya da anakart mı trainleyemiyordu bir türlü bilemedim. 14 günlük süre geçmeden hemen iade ettim zaten. 6000 CL30'a die RAM'lerdi bu arada. Tek tek denedim stickleri A2-B2 slotlarında, 1 tanesi hiçbir şekilde EXPO açınca OCCT large testte 1dk içinde hata veriyordu. Sonra G.Skill aldım o da m die geldi şansıma işte. RAM'den de şüphelenmedim değil yani genel olarak. BIOS'ta fclk vesaire değişirken mesela BIOS donduğu oldu random zamanlarda, her şey stoktayken de oldu bu arada. BIOS donması sebebi ne olabilir bilmiyorum milyon tane sebebi var. Fclk menüsünde özellikle test ettim mesela oraya mouse ile tıklayıp klavyeden seçim yaparsam hiçbirinde donmadı ama mouse ile devamlı fclk 2000 2200 vesaire değiştirip durdum save and exit yapmadan. Sadece tıklamak donduruyordu yani. USB Wi-Fi'li mouse var, bendeki klavye fareyi söküp Wi-Fi mouse klavye ile denedim yine sonuç aynı bu arada.

Bu tarz garip olaylar oldu. Anlam veremedim açıkçası, bir tecrübeniz varsa duymak isterim. Ekran kartı ve PSU'dan da şüpheleniyorum ek olarak. Bu sistemden önce 14700k sistemim vardı oyunlar onda yağ gibi akıyordu BIOS'ta vesaire bir sıkıntı yoktu ama 2hafta kullanımdan sonra crash instabilite sorunları başlayınca o sistemi de toptan dağıtmıştım.

PSU'yu da olabilecek tüm testlere soktum, MSI gen5 750W Gold PSU var, sadece tek fark ettiğim uzatma prize takılıyken PC kapalıyken Power kablosunu takıp çıkarırsan cızırtı sesi geliyor ama bu normal olabilir kabloda elektrik olduğu için bilemedim. Çünkü normal kullanımda ya da yük altında herhangi bir coil whine ya da kablodan gelen cızırtı sesi yok, sadece kabloyu takıp cıkartırken cızırdıyor prize takılıysa. Ekran kartı ise Gainward o yüzden çok güvenemiyorum. Hiç overclock kabul eden bir model değil çünkü. Zamanında 1500 MHz Memory verip kullandığım oluyordu, error correction sebebiyle devamlı stutter attırıyordu oyunlarda arada. Şu an +500 Memory clockta bile stutter atıyor. Bu bahsettiğim oyunlarda ekran kartı Power limiti %70 yapıp denedim mesela, DLSS performans açtım işlemciye yük vereyim diye, sonuç yine değişmedi. O yüzden görüşünüzü merak ettim. Şu BIOS donması ciddi anlamda beni düşündürdü ama. Klavyeden seçerken hiçbir şey yok mouse ile tıklarken tamamen donuyor. Hard reset atınca duzelıyor.

@deadfellow 6400 C28 1.55-1.6vdd arası denerken vddq 1.4 vddio 1.4 yeterli mi sizce? Vddq 1.45 mi olmalı yoksa, Vddio'yu 1.45 yapmak çok istemiyorum. 1.4 yeterli olur mu emin olamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Beğendim
İfadeler: X99
Genel olarak oyunlarda yaşadığın sorunlara gelirsek bunların sebebini bulmak çok zor ve benim tahmin yürütmem imkansıza yakın. Genel olarak in-game benchmark skorunu atabilirsen ben de atabilirim karşılaştırmak icin sorun genel mi ya da sadece sende mi var anlamış oluruz hem.

En son soruna gelirsek VDDIO 1.55'e kadar kullanabilirsin ama gerek yok, 6400 için 1.45 gayet yeterli olsa gerek ayrıca VDDQ'yu VDDIO ile matchleyebilirsin.

Genel olarak oyunlarda yaşadığın sorunlara gelirsek bunların sebebini bulmak çok zor ve benim tahmin yürütmem imkansıza yakın. Genel olarak in-Game benchmark skorunu atabilirsen ben de atabilirim karşılaştırmak icin sorun genel mi ya da sadece sende mi var anlamış oluruz hem.

En son soruna gelirsek vddıo 1.55'e kadar kullanabilirsin ama gerek yok, 6400 için 1.45 gayet yeterli olsa gerek ayrıca Vddq'yu vddıo ile matchleyebilirsin.

Çok teşekkürler tekrardan cevabınız için. Şu an için 1.56vdd 1.4 VDDIO VDDQ deniyorum. Hata verdikçe 1.6ya kadar deneyeceğim. Sıcaklık 44'ü gördü dimmb2'de. Benim asıl sıkıntım in Game benchmark FPS'ten ziyade mesela benchmark açtınız, stutter takılma drop fark ediyorsunuz tek sıkıntı bu aslında. Mesela ikimizde de 4070 Super olsun siz 150 FPS alın ben 100 FPS alayım sorun kesinlikle o değil. Mesela RDR 2'de in Game benchmarkın son kısmında karakter yoğun bir alana giriyor şehir içine ve at koşturmaya başlıyor. Tam o sırada birkaç kez anlık takılma drop stutter giriyor ve bu çok rahatsız edici. Intel 14700K'da bu sorun yoktu. Keşke crash instabilite vesaire olmasaydı da o sistemi dağıtmasaydım. Z790-P idi anakart ve ASUS Advanced OC profile vesaire açmıştım 5.6 GHz oclemiştim all Core bir müddet stabildi, AiO ile Max 95 derece görüyordu PPT limit ayarlamıştım fakat 95'e çıktığı an instabilite crash tüm PC çöküyordu. Ondan sonra stoka alıp denemiştim 1 hafta daha özellikle Battlefield 1-5 gibi Cryengine kullanan oyunlarda direk çökertiyordu 95'e fırladığı an. Anca delid yapıp Custom Liquid cooler sıvı metal kombinasyonuyla kullanılır, ona da kim uğraşacak bilmiyorum o yüzden o sistemi dağttım. Bu sistemde de size bahsettiğim bu tarz drop sorunları var bazı oyunlarda yoksa benchmark skoru vesaire önemli değil. 3D mark vesaire diğer insanlarla karşılaştırdım sonuçlar birebir tutuyor. Şu bazı oyunlardaki takılma vesaire olmasa çok iyi olacaktı gerçekten.
RAM'leri sizin verdiğiniz bilgiler ışığında tekrar incelemeye aldım şu anda. Bakalım 1.56 - 1.6 vdd arası stabil olacak mı, 1.4 VDDIO VDDQ verdim şu anlık VDDQ 1.45'e gerek var derseniz hata verirse onu yapıp deneyeceğim. VDDIO 1.4'te tutmaya niyetliyim zaten HWiNFO'dan baktığımda 1.4 vermeme rağmen VDDIO'yu 1.44 1.45'lere spikelattırıyor, ne kdar doğru ölçüyor program bilemiyorum tabii. Tekrardan çok sağ olun verdiğiniz bilgiler için.
Bu PC işi için çok para harcadım gereksiz yere. Yok Intel'di yok R7 7800X3D idi yok R7 9800X3D idi. X870 Tomahawk vardı 3 4 ay önce, lanet olsun ki 15 tane beta BIOS güncelleye güncelleye tüm sistemin içine ettim. 1 tane stabil olan beta olmayan tek BIOS'u yoktu 4 ay boyunca. Tufa geçtik onda da yok BIOS dondu yok klev RAM'leri trainleyemedi devamlı crash vesaire. Anladım ki bu yıl PC toplanacak yıl değil. 100klık pclere 150 200K para harcıyorsun elde var sıfır. Bu aralar durulma dönemim daha fazla para verdikçe insanın canı sıkılıyor. İlerleyen dönemde 850W 1000W PSU RTX 5070 Ti 5080 ile tekrar deneyeceğim olmazsa. Şu anlık major bir sıkıntı yok çünkü masaüstündeyken ya da oyundayken. Bazı oyunlardaki 3-5 takılma rahatsız etse de artık kaderimiz böyleymiş deyip bir müddet böyle idare edeceğiz demek ki.

Genel olarak oyunlarda yaşadığın sorunlara gelirsek bunların sebebini bulmak çok zor ve benim tahmin yürütmem imkansıza yakın. Genel olarak in-Game benchmark skorunu atabilirsen ben de atabilirim karşılaştırmak icin sorun genel mi ya da sadece sende mi var anlamış oluruz hem.

En son soruna gelirsek vddıo 1.55'e kadar kullanabilirsin ama gerek yok, 6400 için 1.45 gayet yeterli olsa gerek ayrıca Vddq'yu vddıo ile matchleyebilirsin.

Bu CL28 benim işlemcinin gerçekten canına okuyor. Memory controlleri mi çok zorluyor bilmiyorum, hem temp spike miktarı fazla Prime95'te hem de en az +5 derece artıyor. CL26 da işlemcinin direk crashlemesine şaşırmadım o yüzden.

RDR 2 benchmarkını sistem müsaitken atacağım şu anda Prime95 acı çektiriyor. Hatırladığım kadarıyla Max FPS 150min FPS ki en önemli yer burası 30-35 arası değişiyor bu %1Low değerine tekabül ediyor bildiğim kadarıyla yani stutterin girdiği an anlık dropun. FPS o an 120 olarak da yazsa 35 olarak görüyorsun. Max FPS 150min FPS 35 ortalama 120 FPS idi 1440p DX12 Ultra ve DLSS quality ayarlarında. V-Sync kapalıydı.

Bu arada bu G.Skill m die belleklerde 1:1 6600 ya da 1:2 8000 8200 vesaire bir şekilde yapılabilir mi yoksa hayal mi? A die olsa iş kolaydı da bunda voltaja abansak 1.55 1.6v'larda acaba 6600 ya da 8000 yakalamamız mümkün olmaz mı? Hiç denemedim. 6600 1.25 1.3VSOC'ta bu işlemci yapacağını düşünüyorum da 2200 FCLK kanımca stabil değil o yüzden denemedim. Eğer 8000 CL34 36 1.6vdd yakalanabilirse iyi olmaz mı? VDDP Auto'da 1.05 veriyor anakart. 1.14 1.15 ile 2200 FCLK stabilitesi sağlanabilir mi bilmiyorum.

Son düzenleme:
  • Beğendim
Sıcaklığın bir önemi yok ya yükselse de zararlı olmaz limitliyor çünkü kendini. 2Gbit M die belleklerle 7000 üstüne çıkamazsın en fazla 6600 1:1 yapabilirsin bunu da limitleyen işlemci olur zaten çoğu CPU 6400 bile yapamıyor. 8000'i rüyanda bile göremezsin o belleklerle.

Sıcaklığın bir önemi yok ya yükselse de zararlı olmaz limitliyor çünkü kendini. 2Gbit M die belleklerle 7000 üstüne çıkamazsın en fazla 6600 1:1 yapabilirsin bunu da limitleyen işlemci olur zaten çoğu CPU 6400 bile yapamıyor. 8000'i rüyanda bile göremezsin o belleklerle.

Çok sağ olun desteğinize. Pyprime Windows'ta biraz oynaktı, bir 7.8 bir 7.7 falan veriyordu, güvenli moda geçip baktım orada 7.75 civarı sabit vermeye başladı bu stabil demek oluyor değil mi bir nevi? Ayrıca 1.56vdd 6400 CL28 15saat Prime95 large hata vermedi. 1.55'te subtimingten dolayı hata vermisti belki onu hatırlayamadım trdrdsclleri 4 yapınca hata veriyordu çünkü. Bu stabil demek mi sizce? Ama bu olayın oyun FPS getirisi hiç olmadı bu arada hatta bazı oyunlarda FPS düştü ya da 6000 CL30 ile aynı kaldı. 6200 CL28'de de aynı mevzu vardı mesela Cyberpunk 2077 benchmarkta cold boot ilk PC açışta 169FPS veriyordu 2K ultrada sonradan akşama doğru 163 165 arasına geriliyordu. 6400 CL28'de de aynı mevzu oldu. Hep sabit FPS sanırım alamayacağım. Bu stabil değil mi demek hiç bilmiyorum. Prime95 large güvenebilir miyiz bu konuda 15 saatte hata yok ise sizce? 1.56vdd 6400 CL28DEYIm şu an. tRP ve tRCD 38 yaptım geri. VDDIO ve VDDQ 1.4'te, ona rağmen hata vermedi. 6400 CL28 bu belleklerde 1.56vdd de mümkün mü sizce yoksa kendimi mi kandırıyorum? Teşekkürler.

• Beğendim
6400C28 1.56 VDD stabil olabilir ama tek taraflı test yapma mümkünse VT3 gibi programları da kullan.

6400C28 1.56 VDD stabil olabilir ama tek taraflı test yapma mümkünse VT3 gibi programları da kullan.
Tamamdır ona da bakacağım 6 saat yeterli olur mu vt3 için? Bir de bu vt3 açtığımda anakart vrm mosfetlerden coil whine sesi geliyor sadece bu testte. Redditte baktım insanlar normal diyor bazı anakartlarda oluyormuş. Siz böyle bir şey yaşadınız mı?

Emin olmamakla beraber bu durum belki VT3'ün düşük voltaj yüksek amper çekmesinden kaynaklanıyor olabilir. CW zararlı değil zaten hiçbir şey olmaz. Ben dikkat etmedim çünkü kasam bana bayağı bir uzak.

Emin olmamakla beraber bu durum belki VT3'ün düşük voltaj yüksek amper çekmesinden kaynaklanıyor olabilir. CW zararlı değil zaten hiçbir şey olmaz. Ben dikkat etmedim çünkü kasam bana bayağı bir uzak.

Anladım, çok teşekkürler. VT3 garip bir test zaten RAM'leri de çok ısındırmıyor çözemedim. Bazı anakartlar da oluyormuş testi kapatınca ses kesiliyor zaten, uğultu gibi bir ses cızırtıdan ziyade. 1.55 1.56vdd de eğer stabilse 6400 CL28 sanırım bu şekilde kullanmaya devam edebilirim değil mi? Aslında 6000 CL30'a göre 3-5 FPS fazla alırım diyordum da bazı oyunlarda negatif etkilediği de oldu. Hepsinin subtimingleri tight durumda zaten. CS:GO'da belki bir miktar FPS artmıştır o da ekran kartını %90 falan kullandığı için sanırım. Latency konusunda pyprime 6.7 6.75 arası sabitledi. Windows içinden bakınca çok oynaması normal mi bunun güvenli moda göre peki sizce? Bir 6.9 bir 6.7 falan çıktı çünkü arka arkaya çalıştırınca. Güvenli modda stabil 6.7 dolaylarında sabitledi. tRP ve TRCD'yi de ne olur ne olmaz diye 38'e geri çektim. Bunlar biraz zor hata verdiği oluyor çünkü. Hata vermese de çalışıyor ya da. Performansı çok etkilemez sanırım.
Ek olarak şunu da belirteyim, ASUS anakartta MSI anakartlarda olmayan bir özellik keşfettim. MCR Auto iken enable geliyor sanırım ama Power down Auto'da iken disable geliyor. Yani MCR enable Power down disable iken PC mavi ekran vermiyor sanırım busorunu çözmüşler. Bu neticede RAM'leri her PC açılışta trainlemenin bir anlamı var mı? MCR enable Power down disable kalabiliyor çünkü bu mantıkla. Hatta MCR on ya da off denedim, latency hiç değişmedi, MSI anakartta bu durum böyle değildi, direk mavi ekran alıyordun. ASUS düzeltmiş sanırım bunu.

24 GB ya da 32 GB m dielerde 8000 denenebiliyor mu peki 16 GB'ın aksine? A dielerin hepsi istisnasız yapabiliyor değil mi 8000 civarını yüksek voltajla?

@deadfellow güvenli modda testleri tekrar gerçekleştirdim, müsait zamanınızda yorumlama şansınız olursa çok mutlu olurum. tRP ve tRCD 38 ve tras tRC 68 olarak ayarladım en son ve değerler bu şekilde geldi. Bir sıkıntı görünüyor mu sizce sonuçlarda? Linpack standart ve extended yaptım 3GB ve 8 GB versiyonlarını. AIDA'daki bahsettiğim sorun bu şekilde fotoda görülüyor. Sizce bu sonuçlar normal mi? Pyprime en son bu timinglerden sonra 6.8 oldu. VT3 bu şekilde ilerliyor, bu tarz sapmalar normal midir? Bu write 93K olması çok düşük geldi bana. Fclk da stabil gibi duruyor. Ne yapılması gerek, verdiğiniz ekstra 2-3gb/s writeyi artıran ayar dışında. Onu henüz yapmadım. Bu değerler normal diyorsanız daha fazla ellemeyeceğim. Şimdiden teşekkürler.

1744377184590.webp

1744376376900.webp

1744376367068.webp

1744376357863.webp

1744376952358.webp

1744377450925.webp

• Beğendim
Yüksek write için sana dediğim SWAP APU ayarını yaptın mı? Değerler normal gözüküyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.