- Makaleler
- 1
İnan bana hiç test etmedim, genelde çok oyun oynayan birisi değilim. Ama belli oyun isimlerini verirsen ve in-Game benchmarkı varsa sonucumu sana atarım.
Direkt sıkıntı yaşadıklarımı yazayım o halde. Şu anda Chivalry 2 ciddi anlamda %1Low düşük seyrediyor. Aslında oynarken bir süre sonra shader cache alıyor herhalde mapleri vs. çok hissetmiyorsun ama %1Low izlersen NVIDIA App ile vesaire ya da Afterburn'le o zaman anlasılıyor arada droplar. Bu arada GPU Power monitoring kapalı, o zaten direk stutter sebebi 3D işlemcide. RDR2 benchmarkında sonlara doğru şehir içinde at koştururken ciddi bir stutter giriyor oyun motoru fark etmeksizin hem Vulkan'da hem DX12'de, ya da şehir içinde kalabalık yerlerde gezerken oluyor arada. Space marine 2'de de dediğim gibi singleplayerde 30 dakikada bir girdiği oluyor çok dert etmiyorsunuz ama online operasyon modda botlarla oynasan dahi mapin belli yerlerinde ciddi bir takılma drop yaşatıyor sonra düzeliyor, arada stutter girip gidiyor. Yani bunlar bu işlemci için normal mi emin değilim. Bence bir sorun olsa tüm oyunlarda drop olurdu hiç oynatmazdı. CS Valorant LoL gibi oyunlarda hiç sıkıntı yok. Witcher 3, Cyberpunk'ta test ettim onlarda da bir problem olmadı.
Oynadığım oyunlar içerisinden bu oyunlarda sıkıntı fark ettim şimdilik. Driver çipset mi yoksa donanımsal bir sorun mu emin olamıyorum. İşlemciyi ve RAM'leri stoka ya da EXPO'ya almak bir şeyi değiştirmedi çünkü. G-SYNC vesaire de kapattım, yazılımsal yapılacak her şeyi yaptım neredeyse. Windows 10-11 denedim. Oyunlarda da bir sıkıntı olabilir emin değilim. Ekran kartı şu anlık 4070 Super var belki de sorun o bilemiyorum. Bazı oyunlarda stutter attırıyor. Ucuz model diye Gainward almıştım idare etsin diye. 1440P'de iyi bir kart çünkü işimi görüyor. 5070 Ti 5080 belki ilerleyen zamanlarda geçeceğim. Bir de böyle bir sıkıntı var dediğim gibi. Reddit'te vesaire araştırdığımda tonlarca insan bu 3D işlemciler şu şu oyunlarda stutter atıyor diyor, kimisi diyor yağ gibi akıyor. Artık ana sebebi ne bilmiyorum gerçekten. Ama ciddi bir donanım sıkıntısı olsa her oyunda droplardı oyun crashlerdi vesaire bence. Mesela bende KLEVV kras RAM'ler vardı ilk bu anakartta. RAM'lerden birisi sürekli uygulamaları çöktürüyordu oyundan atıyordu mavi ekran veriyordu vesaire.
EXPO açamıyordum bir RAM'le. Tabii QVL listte de yoktubu RAM sonradan iade etmek zorunda kaldım. RAM konusunda da bir şüphelendim o yüzden. Gerçekten o sticklerden birisi bozuk muydu yoksa işlemci ya da anakart mı trainleyemiyordu bir türlü bilemedim. 14 günlük süre geçmeden hemen iade ettim zaten. 6000 CL30'a die RAM'lerdi bu arada. Tek tek denedim stickleri A2-B2 slotlarında, 1 tanesi hiçbir şekilde EXPO açınca OCCT large testte 1dk içinde hata veriyordu. Sonra G.Skill aldım o da m die geldi şansıma işte. RAM'den de şüphelenmedim değil yani genel olarak. BIOS'ta fclk vesaire değişirken mesela BIOS donduğu oldu random zamanlarda, her şey stoktayken de oldu bu arada. BIOS donması sebebi ne olabilir bilmiyorum milyon tane sebebi var. Fclk menüsünde özellikle test ettim mesela oraya mouse ile tıklayıp klavyeden seçim yaparsam hiçbirinde donmadı ama mouse ile devamlı fclk 2000 2200 vesaire değiştirip durdum save and exit yapmadan. Sadece tıklamak donduruyordu yani. USB Wi-Fi'li mouse var, bendeki klavye fareyi söküp Wi-Fi mouse klavye ile denedim yine sonuç aynı bu arada.
Bu tarz garip olaylar oldu. Anlam veremedim açıkçası, bir tecrübeniz varsa duymak isterim. Ekran kartı ve PSU'dan da şüpheleniyorum ek olarak. Bu sistemden önce 14700k sistemim vardı oyunlar onda yağ gibi akıyordu BIOS'ta vesaire bir sıkıntı yoktu ama 2hafta kullanımdan sonra crash instabilite sorunları başlayınca o sistemi de toptan dağıtmıştım.
PSU'yu da olabilecek tüm testlere soktum, MSI gen5 750W Gold PSU var, sadece tek fark ettiğim uzatma prize takılıyken PC kapalıyken Power kablosunu takıp çıkarırsan cızırtı sesi geliyor ama bu normal olabilir kabloda elektrik olduğu için bilemedim. Çünkü normal kullanımda ya da yük altında herhangi bir coil whine ya da kablodan gelen cızırtı sesi yok, sadece kabloyu takıp cıkartırken cızırdıyor prize takılıysa. Ekran kartı ise Gainward o yüzden çok güvenemiyorum. Hiç overclock kabul eden bir model değil çünkü. Zamanında 1500 MHz Memory verip kullandığım oluyordu, error correction sebebiyle devamlı stutter attırıyordu oyunlarda arada. Şu an +500 Memory clockta bile stutter atıyor. Bu bahsettiğim oyunlarda ekran kartı Power limiti %70 yapıp denedim mesela, DLSS performans açtım işlemciye yük vereyim diye, sonuç yine değişmedi. O yüzden görüşünüzü merak ettim. Şu BIOS donması ciddi anlamda beni düşündürdü ama. Klavyeden seçerken hiçbir şey yok mouse ile tıklarken tamamen donuyor. Hard reset atınca duzelıyor.
@deadfellow 6400 C28 1.55-1.6vdd arası denerken vddq 1.4 vddio 1.4 yeterli mi sizce? Vddq 1.45 mi olmalı yoksa, Vddio'yu 1.45 yapmak çok istemiyorum. 1.4 yeterli olur mu emin olamadım.
Son düzenleyen: Moderatör: