Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Yüksek write için sana dediğim SWAP APU ayarını yaptın mı? Değerler normal gözüküyor.
Onu en son yapma kararı aldım, şu anlık stabilite yakalamaya çalışıyorum. Şimdilik write çok dert etmeyeceğim. Demin y cruncher vt3 3.saatte logical core 0 hata verdi. Curve optimizer -10daydı 2 3 gündür hiç hata yoktu dün -15 çektim prime95 large ve testmem5 anta extreme 6 cycle hata yoktu ama bugun y cruncher hata verdi. Curve optimizerden olabilir diyip -10'a geri çekip tekrar teste aldım. Bu arada trdrdscl twrwrscl iyice sıkıştırmayı denedim, olmadı. 4,2 denedim hata 4,4 denedim yine hata. 5,5 denedim ama aynı zamanda trp trcd 37ydi o da prime95 hata verdi. O yüzden emin olamıyorum neyin hata verdiğini. Şu an curve optimizer -10 çektim tekrar teste aldım. trp trcd 38de bıraktım. trdrdscl twrwrscl yi de 6 6 da bıraktım. Bu wr ayarı 2 ya da 1 kesinlikle olmuyor direk hata veriyor. Ya gdm kapalı diye ya da hynix 2gbit m die diye bilmiyorum. 24gb hynix m olsa belki yüksek h ızlar da deneyecektim, bu bellek beni kısıtladı biraz. Siz ne öneriyorsunuz bu timinglerle alakalı? trrdl 12den 10 düştüm bir de, performans etkisi olur mu emin değilim. 8 8 32 yapardım normalde 8 10 32'de bıraktım şu anlık. Önerdiğiniz ekstra bir şey var mı neden hata vermiş olabilir bu sabah cold bootta? Timinglerle de oynadığım için aynı zamanda gdm de kapalı hatayı neyin verdiğini çözemiyorum. 1.55 1.56vdd cl28de stabil görünüyor çünkü. Teşekkürler

Ek olarak bu logical core 0 bendeki en hızlı cekirdek o yüzden -15 dahi kabul etmiyor olabilir. Bazen tüm pc çökerttiği oluyordu -15 all corede ve çözememiştim. Bu core 0 bunu yapıyor olabilir. Ek olarak hynix m die olduğu için trp 34 36 yapamıyoruz bu da writeyi bence düşürüyor ya da bu anakarta trcdwr ayarı yok amd sekmesinden yapmak lazım orası da farklı bir hesaplama kullanıyor, uğraşılmaz onunla bence. Write için trp ve trcdwr değişirsek de artardı aslında. Trtp 12 sadece read etki ediyor diye biliyorum. Bu tarz sıkıntılar var şu anda anlattığım gibi. Şu anki haliyle stabil mi emin olamadım. En son bıraktığımla 2 3 gün stabildi, curve opitimizer -15 çekince bir de timing bazılarını sıkılaştırınca 2 3.saatin sonunda hata verdi. Bu twrwrscl falan 1-2 mümkün değil olmuyor dediğim gibi. trdrdscl 5 oluyor gibi ama emin değilim. 6 6 da bıraktım ikisini şu an.

@deadfellow TSME=DİSABLE, DATASCRAMBLE=DİSABLE, BANK GROUP SWAP=SWAP APU
swap apu harici bu diğer 2 ayarın da yapılmasının bir karı ya da zararı olur mu sizce ? Siz kullanıyor musunuz?

@deadfellow aslında sizin imzanızdaki zamanlamalara biraz da benzetmeye çalıştım, çok tight kullanmışsınız. Sadece benchmark için mi yoksa daily usage için %100 stabil mi imzanızdaki zamanlamalar ? 6600 zaten hayal gibi bir şey benim için, fclk 2200 çalıştırmanın da uzun vade iyi olacağını çok düşünmüyorum, stabilite yakalaması da çok zor, vddp ile vddg vesaire belki oynamamız gerekecek bilmiyorum. 2133 şu anlık kafi benim için. Trddl trrds tfaw 6 6 24 yapmışssınız trdrdscl 5 twrwrscl 1 yapmışsınız. Bu ayarlarda direk saniye 1'de error aldım ben. Twtrl 14 boot dahi etmemişti hatta. GDM kapalı bu kadar tight çalıştırmanız çok garibime gitti. Ya bellek modülü ya da işlemci açamıyor bende bu kadar tight, emin değilim.

Bank swap apu denedim, write 2 3 düşürdü copy de 2 düştü, ns 1 arttı. Sebebi ne olabilir? Daha kötü etkiledi yani.

Son düzenleme:
  • Beğendim
İfadeler: X99
Logic core hata vermesinin sebebi bellek ayarları da olabilir, bellek hataları IOD sıcaklığıyla doğru orantıda gider genelde. TSME veya diğer ayarları yapmana gerek yok sadece SWAP apu yapsan yeterliydi. Ayrıca 3 kere dedim 4. kez diyeceğim AIDA'yı baz alma. Benim 7/24 kullandığım ayar 6400 C28 görüntüsü atarım buraya, C26 bazen hata verebiliyor ve Windows corruptlanabiliyor o yüzden günlük kulalnımda genelde C28 kullanıyorum sadece bench yaparken 6666/2222 kullanıyorum bu da sadece soğuk havada olabiliyor. 8-12-32 yapman daha iyi olabilir bu arada deneyebilirsin.

1744472148648.webp

Logic core hata vermesinin sebebi bellek ayarları da olabilir, bellek hataları IOD sıcaklığıyla doğru orantıda gider genelde. TSME veya diğer ayarları yapmana gerek yok sadece SWAP apu yapsan yeterliydi. Ayrıca 3 kere dedim 4. kez diyeceğim AIDA'yı baz alma. Benim 7/24 kullandığım ayar 6400 C28 görüntüsü atarım buraya, C26 bazen hata verebiliyor ve Windows corruptlanabiliyor o yüzden günlük kulalnımda genelde C28 kullanıyorum sadece bench yaparken 6666/2222 kullanıyorum bu da sadece soğuk havada olabiliyor. 8-12-32 yapman daha iyi olabilir bu arada deneyebilirsin.

Eki Görüntüle 140078
Teşekkürler tekrardan. Aidayı ns olarak değil de read write copy olarak baz alıyordum. Bu değerleri de mi güvenilmez? Fikir versin diye yani.Bank swap apu yaptım ayrı olarak. Aidadaki copy ve write iyice düşürdü, program yanlış gösterirse bilemiyorum tabi. Ns olarak pyprime sabit 6.8 zaten. Bios da mı corruptlanıyor arka arkaya trainletince bilmiyorum. trcd ve trp 37'den emin olamıyorum 38'de bıraktım. Trtp 16'ya çektim. trdds 8 trrdl 12 tfaw 32 yaptım. trdrdscl ve wrscl 8 8 de bıraktım. Bu haliyle iyi midir sizce ? Bu y cruncher vt3 de çok oynak bit/sec değerler veriyor onu da anlamadım, sizde de öyle mi yoksa stabil değil anlamına mı geliyor? 8.15-8.1-8.05 olduğu oluyor, hep sabit 8.1 değil mesela arada 0.1lik oynamalar mevcut.

Sizin vddq ve vddio da hayli yüksek bana göre. Ben ikisini 1.4'te bıraktım. Acaba ondan mı bu oynamalar oluyor ?

testmem5 anta extreme de 9800x3d'ye 175 180w çektiriyor. Bu programı yazan arkadaş ne yaşamış olabilir bilginiz var mı? Bu kadar watt çektiren başka uygulama görmedim. 95'te bile frenleyemiyorum islemciyi. temp limit 90 koydum öyle çözdüm.14700k'ya asus oc profile sagolsun 350 360w çektirtip cinebench r23'te 14900ks skoru almıştı nasıl olduysa. Bu anakartlar bu işlemcilere çok kötü davranıyor.

@deadfellow 6400 cl28'i vsoc 1.2 ile denedim, stabil görünüyor. Fclk stabilitesi için yardımcı olur mu her yerde dendiği gibi yoksa alakası yok mu sizce? Bir de ek olarak siz 6400 cl28'i 1.6vddq ve 1.45vddio sanırım kullanıyorsunuz. Bunun stabiliteye ekstra bir katkısı var mı 1.4 vddq ve io kullanmakla arasında? Teşekkür ederim.

fclk 2200 denedim tekrar vsoc 1.2'ye düşünce. Bandwithi fulledi bu sefer ama pyprime latency artırdı bir miktar, ama çok önemsemeye gerek yok sanırım, zaten pyprime de çok stabil değil ki, bir 6.775 veriyor bir 6.81 veriyor, güvenli modda 6.8 stabil gibi veriyor. Fclk 2200'de pyprimeye tıklayınca bir donma takılma hissettim, oyüzden 2200'e hiç güvenemiyorum. Oyunlarda da arada stutter atmıştı sanki. Bu işlemcinin imc'si 1.2 vsocta 6400 açabilecek kadar kuvvetliyse 2200 neden yapamıyor ya da vddp 1.15 mi yapılmalı, 1.05 yetersiz mi geliyor autoda? Ne tavsiye edersiniz son olarak, yardımcı olursanız çok sevinirim. Tekrardan teşekkür ederim.

1744583889363.webp

Son hali bu şekilde stabil görünüyor. Test programları hata vermedi en azından.

Son düzenleme:
  • Beğendim
FCLK ve IMC birbirinden bağımsız şeyler çünkü. FCLK stabilitesi için yapabileceğin çok şey yok, AM5 CPU'larda ya yapabiliyorsundur ya da yapamıyorsundur. Ama böyle FCLK stabilitesinin en ucundaysan yakınsan o zaman birkaç ayar yapılabiliyor. 6400 C28 için 1.55 VDD biraz az gibi geldi M die için stabil midir böyle?

FCLK ve IMC birbirinden bağımsız şeyler çünkü. FCLK stabilitesi için yapabileceğin çok şey yok, AM5 CPU'larda ya yapabiliyorsundur ya da yapamıyorsundur. Ama böyle FCLK stabilitesinin en ucundaysan yakınsan o zaman birkaç ayar yapılabiliyor. 6400 C28 için 1.55 VDD biraz az gibi geldi M die için stabil midir böyle?
3 gündür hata vermedi. Prime95, testmem anta ve usmus yaptım, y cruncher yaptım. 1.2 SoC 1 gün saatlerce hata vermeyip sonraki gün dk 5'te verdi. AM5'te nasıl bir error correction var anlamış değilim. 1.6 vdd yapıp deneyebilirim de stabillik oyunlardan vesaire de anlaşılmıyor ki. Ekran kartı 5080 ya da 5090 olsa anlayabilirdim bir nebze. Devamlı %99 kullanılıyor kart zaten. 1.25 çektim SoC geri. 1.22'de de stabildi büyük ihtimal ama bence gerek yok. 1.55'te günlerce hata almadım dediğim gibi sadece y cruncher 3.saatte logical core 0 hata vermişti o da -15 undervolt vardı, -10'a çektim sonra 3 saat daha yaptım hata vermedi. Ek olarak trdrdscl ve wrscl 6'daydı, belki de ondan hata verdi. Hatanın fotosunu atayım. Stabilliği nası anlayacağım onu da anlamış değilim. Aşırı saçma değerler girmedikçe 24 saat stabil olup yarın ilk pc açışta dk 5'te hata verdiği oluyor yani. 1.2 SoC'ta olduğu gibi.
1744620429156.webp

• Beğendim
Logica core hatası PBO'ya bağlı değildir büyük ihtimalle, RAM'den kaynaklı hataları herhangi bir çekirdekte verebilir. Vdroop ve IOD sıcaklığının stabiliteye etkisi çok fazla o yüzden margin vermek gerekiyor SOC voltajına, tam sınırda kullanmak mantıklı değil.

Logica core hatası PBO'ya bağlı değildir büyük ihtimalle, RAM'den kaynaklı hataları herhangi bir çekirdekte verebilir. Vdroop ve IOD sıcaklığının stabiliteye etkisi çok fazla o yüzden margin vermek gerekiyor SOC voltajına, tam sınırda kullanmak mantıklı değil.
Anladım, teşekkürler. O zaman belki de 1.25 bile sınırda limitte takılıyor. Özellikle çekirdek 0 hata verdiği için şüphelendim, -15'e almayana kadar bir sıkıntı yoktu çünkü, o yüzden bilemedim. Birde rdscl ve wrscl'ler 6 da stabil olmayabilir, 4 4'te direk hata vermişti çünkü. O yüzden emin olamıyorum. Oyunlardan falan da çok anlaşılmıyor. Nasıl bir error correction varsa 2200 fclk 1.2 soc'ta bile oyun takılıyor sadece arada, öyle mavi ekran, tüm pc çökmesi donması gibi sorun olmuyor. Anlık donuyor donarsa.
1744620980242.webp

Şu an son hali bu şekilde bıraktım. 1.55vdd'de hata vermedi dediğim gibi bu ayarlarla hiç, ilk ayarlara geri döndüm. Stabil mi emin olamıyorum yani. testmem5 tüm profilleri denedim bunda nerdeyse absolut, extreme usmus . Prime95 10 15 saat yapmıştım, y cruncherde sadece -15 undervoltta bir hata vardı logic core 0. Benim o core biraz huysuz bilmiyorum. Dediğiniz gibi ya wrscl rdscl 6 diye oldu ya da soc limitte takıldı emin olamıyorum.

Zamanlamaların SOC limitiyle alakası yok keza FCLK'nın da yok. Zamanlamaların cogu DRAM IC'lerle alakalı ve çok az IMC ile alakalı. Bence fresh OS kurup tweak atmalısın sorun bunda da olabilir.

Zamanlamaların SOC limitiyle alakası yok keza FCLK'nın da yok. Zamanlamaların cogu DRAM IC'lerle alakalı ve çok az IMC ile alakalı. Bence fresh OS kurup tweak atmalısın sorun bunda da olabilir.
Evet, çok fazla ramle uğraştım. sfc /scannow dism online repair falan yaptım ama çok işe yaramadı büyük ihtimal, bios ya da windows corruptlanmış olabilir. Buna da ayrı uğraşmak gerekecek. Y cruncher vt3 işlemciyi tam kullanıyor ama prime95 gibi işlemci sıcaklığı yüksek değil hep 60 63'lerde seyrediyor, ram olarak da %93 kullanıyor program kendisi otomatik ayarladı, bu normal mi ? Ram 30gb falan elle girince program hata veriyor direk yetersiz fiziksel ram diye ama ben %98 falan kullanmasını isterdim ayarlayamadım onu. %93'le de ne kadar hata bulabilir ki vt3.

Yani şu son attığım hali ile 1.55'te stabil mi o da meçhul. 1.5vdd 6400 cl28'de bile saatler sonra hata verdi. Nasıl bir error correction koymuşlar 9800x3d'ye anlamadım. Sonsuza kadar kullanırsın stabil olmasa da adamlar öyle ayarlamış demek ki. 1.5'te saatler sonra hata veren, 1.55'te haliyle neredeyse hiç hata vermiyor ki şu alt zamanlamalar aşırı absürt değilse.

Komut setleri farklı o yüzden çektikleri güç ve sıcaklık değerleri farklı. En az 15-16 saat test etmeden bilemezsin :D 3 saat test hiçbir şey stabilite için aklında bulusun o yüzden bu kadar fazla kurcalamak yerine 1 kere kurcala ve 15-16 saat test yap.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.