R7 9800X3D G.Skill 6000 CL30 M-Die RAM Tweak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bende öyle bir dert yok Allah'tan, sabit bir değer var — 1.42V üzerine çıkamıyorum, ASRock sağ olsun. Belki de senin RAM'lerin degrade olma sebebi aşırı test yükü olabilir. Fazla Karhu, OCCT testleri, PyPrime stresleri uzun vadede hasar yaratabiliyor. Ben bu yüzden çok test meraklısı olmadım zaten.

Karhu neyimize yetmiyor ki? Arayüzü sade, tek tıkla gerçek RAM stabilitesini test ediyor. 10 dolar bile az böyle bir uygulama için. OCCT'ye giriyorsun, zibilyon tane ayar var, test sırasında işlemcinin içinden geçiyor, ne gerek var? Çalışan şeyi bozmaya gerek yok.

VDDIO 1.4V FCLK'yi kötü etkiliyor demiştin, bunu da epey sonra fark ettiğini hatırlıyorum. Yanlış voltajın geç fark edilmesinden dolayı degrade olma ihtimali de yüksek haliyle. Şu anlık benzer sorunlara rastlamadım çünkü biliyorsun: ASRock = limit 😅

Karhu'daki "CPU Cache Enabled" ya da "Default" seçeneğinin farkını ben de bulamadım. Ne fark ediyor tam olarak?

Evet, aylardır çok fazla test yaptım ama bu iş biraz şans. Olabilir de olmayabilir de, sonuçta elimizden geleni yapıyoruz, soğutuyoruz. 1.6 V ile tekrar deneyeceğim. 1.5–1.6 üstüne çıkmamak günlük kullanım için iyidir. Ben bir ara boş yere 1.75 V verip kullanmıştım :D

M-Die pek sevilmiyor diyor herkes, zaten doygunluğa ulaşıyor; ekstranın pek faydası yok deniyor. Bakalım, bu sevmiş mi, anlayacağız. Zira ben bu çipten nefret ettim. Primary'ler ve tRFC yüzünden... @behramabi

1.65 V'ye kadar güvenli kabul ediliyor yani 7/24 kullanım için. Üstünün kazancı çok az ve gereksiz görülüyor. Bir de şu an kimse 2 Gbit M-Die ile uğraşmıyor. Bu işlerden anlayan zaten A-Die alır geçer.

Bazıları buna katılmasa da şu bilgiyi de vereyim: GDM Disable, VDD–VDDQ özelinde biraz daha fazla voltaj isteyebilir. VDDIO zaten genelde 1.4–1.45 arasında bırakılıyor, o toleranslı. GDM Disable, tüm zamanlamaları gerçek değerinde çalıştırıp yuvarlamadığı için bazen 1.6 VDD yeterliyken, 1.63 V gerekebiliyor. GDM Disable, günlük kullanım için çok mantıklı değil ama bu kadar uğraşıp Enable kullanmak da bana artık mantıklı gelmiyor. Sonuçta 8400 MHz GDM Disable denemiyoruz, alt tarafı 6000–6400 MHz aralığında uğraşıyoruz. 6200 1-2-0 GDM Enable yerine 1-2-1 GDM Disable çalışıyorsa ben onu daha uygun buluyorum. @behramabi

1-2-0 GDM Disable beni 6200'de mahvediyor, özellikle FCLK 2200 iken. IMC yükü aşırı fazla oluyor. Aslında o kadar kuvvetli ama SoC ihtiyacı da artıyor. Havalar da sıcak, onu da hesaba katmak lazım. IOD sıcaklığı oyun ilerledikçe sıkıntı çıkarıyor. Ekran kartı yüzünden RAM + IMC + IOD sıcaklığı birlikte artıyor.

@behramabi VDDIO olayı ya anlık degradasyon belirtisiydi ya da eski BIOS sürümlerinde bir sorun vardı (1–2 tanesinde). Çip oyunda cızlayıp duruyordu, ses kesilmeleri vs. oldu. Bu da anlık FCLK kararsızlığından kaynaklı olabilir. Sonradan düzeldi gibi. Bu tarz acayip şeyler olabiliyor. Bu tarz overclocklarla uğraşmak akıl kârı değil. 6400 C28 kim kaybetmiş de biz bulalım.

Bak, NVIDIA yazılımı bir sorunla karşılaştı diyor… Al sana 6400 C28 :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet aylardır çok fazla test yaptım ama bu şans tabii, olabilir de olmayabilir de, sonuçta soğutuyoruz. 1.6 ile tekrar deneyeceğim. 1.5-1.6 üstü çıkmamak iyidir daily. Ben 1.75 verip kullandım boş yere bir süre bir de :D M-Die sevmiyor diyor her yerde insanlar, öyle denk geldim, zaten doygunluğa ulaşıyor ekstranın faydası yok vesaire diye, bakalım anlayacağız bu sevmiş mi, zira ben bundan nefret ettim. Primary'ler ve tRFC yüzünden... @behramabi

1.65'e kadar safe kabul edilir yani 7/24 için, üstünün kazancı çok az, gereksiz görülüyor. Bir de 2gbit M-Die ile kimse uğraşmıyor şu anda. Bu işlerden anlayan kişi A-Die alıp geçecektir yani.

Bir de bazıları buna katılmasa da şu bilgiyi de geçeyim, GDM Disable biraz fazla voltaj isteyebilir VDD-VDDQ özelinde, VDDIO zaten 1.4-1.45 bırakıyoruz genelde o tolere ediyor. GDM Disable tüm zamanları gerçek değerinde çalıştırıp yuvarlamadığı için 1.6 VDD yetiyorken mesela 1.63 gerekebilir. GDM Disable daily için çok mantıklı değil ama bu kadar uğraşıp da Enable kullanmak anlamsız geliyor bu saatten sonra. Sonuçta 8400 GDM Disable denemiyoruz, alt tarafı 6000-6400 aralığında uğraşıyoruz. 6200 1-2-0 GDM Enable yerine 1-2-1 GDM Disable olabiliyorsa ben daha uygun buluyorum. @behramabi

1-2-0 GDM Disable yok ediyor beni 6200'de, özellikle FCLK 2200 iken IMC yükü aşırı fazla, o kadar kuvvetli aslında ama SoC ihtiyacı fazla ve havalar sıcak, onu da hesaba kat. IOD sıcaklığı gaming ilerledikçe sıkıntı çıkarıyor, ekran kartı yüzünden de RAM+IMC IOD sıcaklığı artıyor.

RAM almadan sadece tek yapacağımız şey bu m-die mi a-die mi diye bakmaktı aslında, m-die için 6400 1-2-0'ı geç 1-2-1 bile çok agresif CS bile çok RAM tüketimi olmayan bir oyun oyunun ortasinda kapanıyor, mermi atıyorsun mermin gitmiyor karşı tarafa, RAM bağırıyor acı çekiyor imc cozutuyor, sonra kısır döngü BIOS flashback gene 6400 denemeleri SoC vdd yüksektiyorsun bu sefer FLCK'yi bozuyor, tRDRDSCL-WRWRSCCL 8-8 olmalı 6400 kullanılacaksa, m-die kitlerle gdm disabled 6200 CL28 profilinde 5-5 4-4 olasi profiller. CL 28 yapınca da bende de vdd yetişemiyor, en çok zorlatan şey bu RAM'leri CL azaltmak bana kalırsa, 30 da kullanmak en iyisi 6400 kullanılacaksa Nitro 1-2-1 en iyisi bence bu 6000 CL 30 kitler için, gdm disabled ve Nitro'yu fulleyip diğer timinglere marjin vermek lazım, ya da bunları rafa kaldırıp 6400'ü kafamizdan silmemiz lazım, zaten bu sıcaklıklarda yapılacak iki şey var, paraya kıyıp 6400 26,28 almak aksi halde geldi yaz ayları gevşer Gönül bağları mantığı ile timingleri gevşetmek daha farklı bir senaryo düşünemiyorum ya da Sinerji bana 6000 CL30 kitler yerine bir güzellik yapıp 6400-26 kitler verecek aldığım kitler stoklarinda yoktur umarım da aynısını elimize geri almayız, Samsung 970 EVO Plus kullanılmaz hale gelince 990 Pro vermişlerdi bakalım hala aynı müşteri memnuniyetleri onlar için ön planda mi görmüş olacağız @Ayhan Dönmez

@Ayhan Dönmez 6000 26'larla karıştırmışım ya, bu konu ayrılması sonucu bende ne düşünecek kafa kaldı ne de zikredecek dil. RAM'ler teknik servisteyken makineyı açamıyorum o yüzden telefondan yazıyorum bir de, mazur gör

RAM almadan sadece tek yapacağımız şey bu m-die mi a-die mi diye bakmaktı aslında, m-die için 6400 1-2-0'ı geç 1-2-1 bile çok agresif CS bile çok RAM tüketimi olmayan bir oyun oyunun ortasinda kapanıyor, mermi atıyorsun mermin gitmiyor karşı tarafa, RAM bağırıyor acı çekiyor imc cozutuyor, sonra kısır döngü BIOS flashback gene 6400 denemeleri SoC vdd yüksektiyorsun bu sefer FLCK'yi bozuyor, tRDRDSCL-WRWRSCCL 8-8 olmalı 6400 kullanılacaksa, m-die kitlerle gdm disabled 6200 CL28 profilinde 5-5 4-4 olasi profiller. CL 28 yapınca da bende de vdd yetişemiyor, en çok zorlatan şey bu RAM'leri CL azaltmak bana kalırsa, 30 da kullanmak en iyisi 6400 kullanılacaksa Nitro 1-2-1 en iyisi bence bu 6000 CL 30 kitler için, gdm disabled ve Nitro'yu fulleyip diğer timinglere marjin vermek lazım, ya da bunları rafa kaldırıp 6400'ü kafamizdan silmemiz lazım, zaten bu sıcaklıklarda yapılacak iki şey var, paraya kıyıp 6400 26,28 almak aksi halde geldi yaz ayları gevşer Gönül bağları mantığı ile timingleri gevşetmek daha farklı bir senaryo düşünemiyorum ya da Sinerji bana 6000 CL30 kitler yerine bir güzellik yapıp 6400-26 kitler verecek aldığım kitler stoklarinda yoktur umarım da aynısını elimize geri almayız, Samsung 970 EVO Plus kullanılmaz hale gelince 990 Pro vermişlerdi bakalım hala aynı müşteri memnuniyetleri onlar için ön planda mi görmüş olacağız @Ayhan Dönmez

Şu an bu kit 1.35'te stabil kendi SPD profilini açabilecek mi, emin değilim. 1 yıl 1.6 VDD ve üzerini gördü çünkü.

6400 C26 TR'de var mı ki şu an. @behramabi

Anladım, umarım A-Die'ını 1 ay sonra almış olursun :D Gerçi 21 iş gününde ses seda yoksa yasal hakkın vardı, firmayı ve garantiyi darla.
@behramabi

Şu an bu kit 1.35'te stabil kendi SPD profilini açabilecek mi, emin değilim. 1 yıl 1.6 VDD ve üzerini gördü çünkü.

6400 C26 TR'de var mı ki şu an. @behramabi

Anladım, umarım A-Die'ını 1 ay sonra almış olursun :D Gerçi 21 iş gününde ses seda yoksa yasal hakkın vardı, firmayı ve garantiyi darla.
@behramabi

Servise verdik bakalım aynısını parlatıp geri mi yollarlar yoksa gerçekten değiştirirler mi çok şey beklememek lazım zaten, yasal hak ile uğraşacak vaktim yok, bir 5-6 gün geçti mi yapamıyorsanız geri verin derim 😃 @Ayhan Dönmez sen bu senaryolara alışıksın zati, ne düşündüğünü biliyorum, beklentim olmadan ne ile karşılaşacağımı bilip yapıyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Geri
Yukarı Alt