- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Testi güvenli modda mı yaptınız yoksa normal windows ortamında mı? Ben hiç 6.6 ları göremedim en iyi ihtimalle 6.7deyim o da oynak bu arada. Siz mesela 6.68 aldınız bu değer 6.98 6.88 falanolması normal mi? Bende böyle çünkü, güvenlide biraz daha yakın çıkıyor değerler ama 6.6 hiç görmedim. Nitro 1-2-0'da olmasına rağmen. Fclk 2133 ondandır belki bilmiyorum.Eki Görüntüle 142930
Timing değiştirdiğinizde eğer daha kötüyse bu testte daha yüksek gecikme alırsınız. Oyunlarla FPS ölçmeye çalışmak çok zor ve verimli değil. Çok fazla değişken var.
Benim gibi pypprime 2B testi yapıp SS atabilir misiniz?
@11115 Windowsta en iyi ihtimalle böyle. Güvenlide 6.7 oluyor. Bir yerlerde yanlışlık var mı bilmiyorum sizinki çok düşük fclk ile de alakalı olabilir.
Ben bu testte adamakıllı stabilite yakalayamadım hiç ne 6000de ne 6200de. O yüzden kıyaslama yapamıyorum malesef.
Şöyle bir değişiklik yaptım sonuç böyle geldi. Ama oyunda düşük fps için değer miEki Görüntüle 142930
Timing değiştirdiğinizde eğer daha kötüyse bu testte daha yüksek gecikme alırsınız. Oyunlarla FPS ölçmeye çalışmak çok zor ve verimli değil. Çok fazla değişken var.
Benim gibi pypprime 2B testi yapıp SS atabilir misiniz?
Bu ramler m die o yüzden böyle sonuç bence. trfc düşmüyor fclk 2200 stabil değil. trcd trp 37 birinden biri stabil değil vesaire vesaire. M die pişmanlıktır.
Bunu günlerce test ettim stabil ama oyunda düşük fps fark ettim ben bilmiyorum aynı sahne kıyasladım. Niye hata vermıyor bu test programları o zaman anlamadım ki. Şu tras 58 de belki sıkıntı yapıyor gpu kullanımı %0 mevzusu, ya çok düşük socta oluyordu ya da tras 30'da oluyordu çünkü. Bu kadar zor olmamalı şu işlemci ramleri adam etmek.
M die 160 ns altı imkansız gibi bir şey zaten trfc ns cinsinden bakarsak m die sınırı 160 diye biliyorum. Sevmiyor bu lanet olası ramler 160 altını. A die 120 yapıyordur. Ne diye satıyorlar şu ramleri hala piyasada, samsung b die olsa bu kadar üzülmezdim, onun kaderi belli en azından.
@11115 Yola geldim, gear downu kapadım bir de öyle deneyelim. Bu üstteki attığım profil ses kesilmesi ve tekleme yaptı yine oyun ve youtubeda. Trastan şüpheleniyorum onu artırdım artık. Gear down ne kadar ns eklıyor bılmıyorum da buıldzoıd acardı acsaydı uğraşılcak iş değil. Hata yok bir şey yok 1 ay açık tutmamız lazım gear down kapalıyken artık buna kanaat getirdim
2133 fclk da stabil değilse artık hiçbir şey demiyorum.
Gear down kapatınca hem daha gevşek timing hem daha fazla voltaj gerekiyor zaten direk instabilite kaynağı. Gdm kapalıyken stabilse açıkken de stabil oluyor her türlü o açıdan. Ama kapattık da noldu büyük bir soru işareti var burada. Yarattığı instabilite ile uğraşmaya değmez.
Stres testi açtık 3-5 dakika 3-5 saatte hata verse eyvallah ama o da yok. 1 ay açık tutulmaz gdm kapalı diye kimse kusura bakmasın ya da çok yüksek verilmesi lazım voltajların ki asla sıkıntı çıkmasın ya da timingler daha da gevşetilmeli. Bendeki esas sıkıntı şu tras büyük ihtimal ama çözemiyorum fclk da stabil değil belki olmazsa 2066 6200'e döneceğim yapacak bir şey yok. Amd burada da güzel kazıkladı beni, 7800x3d 6400 bile açamıyordu oradan biliyorum.
Ryzen masterden baktım vddgler de 1050'de yani nasıl 2133 stabil olamaz bilmiyorum gerçekten, trası fulledim bakalım yapacak mı ses sıkıntısı vesaire.
@11115 2200 fclk bidaha denedim, oyun çöktü 5dk sonra
@deadfellow @11115 2 önemli sorunum var. Birincisi gdm disable iken 1 haftalık stres teste rağmen hiçbir şekilde hata vermeyip de oyun içi instabilite yapması neden olabilir? 1.6vdd 1.28soc'a rağmen stabilite tutturamadım. Test programları asla hata vermiyor. 1.3 soc ve üstü istiyor olabilir mi gdm off ? 1.6vdd yeteceğini düşünüyorum çünkü.
İkinci sorun ise @11115 sizin gdm enable iken 6.68 gibi bir gecikme var. Benim gdm enable iken güvenli modda da baktım, 6.79 6.85 arası geliyor sonuç. Yani benim 6400 kullanmamın latency açısından hiçbir anlam ve önemi yok mu?
Gdm enable iken 1.25 soc 1.55vdd'de iken bile günlük instabilite yapmıyor, gdm off hata vermemesine rağmen 1 haftadır, neyin sıkıntı yarattığını çözemiyorum. Fclk 2200'de denedim tekrar, başta stabil gibi göründü fakat 5 dk'lık oyundan sonra oyunu çökertti. 2133 kullanmak zorundayım. Yardımlarınızı bekliyorum, bu sorunların kaynağı ne olabilir ve nasıl çözebiliriz? Şu an stabil gdm enable kullanabiliyorum dediğim gibi belirttiğim değerlerde. Gdm off ne yapacağı belli olmuyor ama tekletiyor oyunları arada.
Gdm offken 1/2/0 nitro stabiliteyi bozuyor olabilir mi? Dediğim gibi 1 haftalık testte hiçbir şekilde hata yok olsa anlayacağım. Vt3, p95 large,tm5 ryzen3d ve extreme absolut test ettim günaşırı. Bu anlık takılmayı fclk da yapar soc da yapar low voltaj da yapabilir o yüzden çözemiyorum bir türlü gdm off şu anlık askıya aldım. 1.28soc 1.6vdd ye rağmen yine instabilite yarattı çünkü. Gdm enable iken 2133fclk sıkıntı çıkartmıyor oyunlarda. Teşekkürler, yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım.
Son düzenleme:
deadfellow
Üstün
O dual-rank(2x32) kullanıyor o yüzden sonuçlar karşılaştırılmamalı single rank kullananlar ile. 1/2/0 Nitro GDM off için SOC voltajı yetersiz geliyor olabilir ama testlerde hiçbir hata almıyorsan bu sorun daha çok işletim sistemi gibi duruyor. 2066 6200 yapabileceğin en çöp şey bu arada bant genişliğini limitlemenin hiçbir anlamı yok, sync çalışmasın 3 clockta bir faydası yok.
Ayrıca yaptığın test programları nedir tam olarak? Paid bir uygulama kullanmadığın sürece debuglaman çok zor olacaktır. Zamanında Kitten'a atmıştım Karhuu'yu o da sana atabilir ben de atabilirim kendisi belirtmiş zaten. 1.3 Vsoc ile denedin mi peki? 1/2/1 dene bakalım ne olacak?
Ayrıca yaptığın test programları nedir tam olarak? Paid bir uygulama kullanmadığın sürece debuglaman çok zor olacaktır. Zamanında Kitten'a atmıştım Karhuu'yu o da sana atabilir ben de atabilirim kendisi belirtmiş zaten. 1.3 Vsoc ile denedin mi peki? 1/2/1 dene bakalım ne olacak?
Testi güvenli modda mı yaptınız yoksa normal Windows ortamında mı? Ben hiç 6.6 ları göremedim en iyi ihtimalle 6.7deyim o da oynak bu arada. Siz mesela 6.68 aldınız bu değer 6.98 6.88 falanolması normal mi? Bende böyle çünkü, güvenlide biraz daha yakın çıkıyor değerler ama 6.6 hiç görmedim. Nitro 1-2-0'da olmasına rağmen. Fclk 2133 ondandır belki bilmiyorum.
@11115 Windows'ta en iyi ihtimalle böyle. Güvenlide 6.7 oluyor. Bir yerlerde yanlışlık var mı bilmiyorum sizinki çok düşük fclk ile de alakalı olabilir.Eki Görüntüle 142986
Ben bu testte adamakıllı stabilite yakalayamadım hiç ne 6000'de ne 6200'de. O yüzden kıyaslama yapamıyorum maalesef.
Şöyle bir değişiklik yaptım sonuç böyle geldi. Ama oyunda düşük FPS için değer mi
Eki Görüntüle 142987
Bu RAM'ler m die o yüzden böyle sonuç bence. Trfc düşmüyor fclk 2200 stabil değil. tRCD tRP 37 birinden biri stabil değil vesaire vesaire. M die pişmanlıktır.
Bunu günlerce test ettim stabil ama oyunda düşük FPS fark ettim ben bilmiyorum aynı sahne kıyasladım. Niye hata vermıyor bu test programları o zaman anlamadım ki. Şu tras 58 de belki sıkıntı yapıyor GPU kullanımı %0 mevzusu, ya çok düşük SoC'ta oluyordu ya da tras 30'da oluyordu çünkü. Bu kadar zor olmamalı şu işlemci RAM'leri adam etmek.
M die 160 ns altı imkansız gibi bir şey zaten trfc ns cinsinden bakarsak m die sınırı 160 diye biliyorum. Sevmiyor bu lanet olası RAM'ler 160 altını. A die 120 yapıyordur. Ne diye satıyorlar şu RAM'leri hala piyasada, Samsung b die olsa bu kadar üzülmezdim, onun kaderi belli en azından.
@11115 yola geldim, Gear downu kapadım bir de öyle deneyelim. Bu üstteki attığım profil ses kesilmesi ve tekleme yaptı yine oyun ve YouTube'da. Trastan şüpheleniyorum onu artırdım artık. Gear down ne kadar ns eklıyor bılmıyorum da buıldzoıd acardı acsaydı uğraşılacak iş değil. Hata yok bir şey yok 1 ay açık tutmamız lazım Gear down kapalıyken artık buna kanaat getirdim24h Prime95 large hata vermedi ama YouTube'da ses tekliyor bu trasa lanet olsun en şüphelisi o şu an. 30'a çekince çünkü başıma gelenleri biliyorum, m die faciası.
2133 fclk da stabil değilse artık hiçbir şey demiyorum.
Gear down kapatınca hem daha gevşek timing hem daha fazla voltaj gerekiyor zaten direk instabilite kaynağı. Gdm kapalıyken stabilse açıkken de stabil oluyor her türlü o açıdan. Ama kapattık da ne oldu büyük bir soru işareti var burada. Yarattığı instabilite ile uğraşmaya değmez.
Stres testi açtık 3-5 dakika 3-5 saatte hata verse eyvallah ama o da yok. 1 ay açık tutulmaz gdm kapalı diye kimse kusura bakmasın ya da çok yüksek verilmesi lazım voltajların ki asla sıkıntı çıkmasın ya da timingler daha da gevşetilmeli. Bendeki esas sıkıntı şu tras büyük ihtimal ama çözemiyorum fclk da stabil değil belki olmazsa 2066 6200'e döneceğim yapacak bir şey yok. AMD burada da güzel kazıkladı beni, 7800X3D 6400 bile açamıyordu oradan biliyorum.
Ryzen Master'den baktım vddgler de 1050'de yani nasıl 2133 stabil olamaz bilmiyorum gerçekten, trası fulledim bakalım yapacak mı ses sıkıntısı vesaire.
@11115 2200 fclk bir daha denedim, oyun çöktü 5dk sonraAIDA'da bandwith fulledi ama pyprime latency ekledi bir miktar, gflops da 3-5 daha düşük 2133'e göre. Bilmiyorum siz nasıl stabil ettiniz. Vddgler 1.050 bende de, Ryzen Master'de baktım anakart Auto böyle ayarlamış. 2133 stabilliğinden şüpheliyim 2200 faciasından sonra.
@deadfellow @11115 2 önemli sorunum var. Birincisi gdm disable iken 1 haftalık stres teste rağmen hiçbir şekilde hata vermeyip de oyun içi instabilite yapması neden olabilir? 1.6vdd 1.28SoC'a rağmen stabilite tutturamadım. Test programları asla hata vermiyor. 1.3 SoC ve üstü istiyor olabilir mi gdm off? 1.6vdd yeteceğini düşünüyorum çünkü.
İkinci sorun ise @11115 sizin gdm enable iken 6.68 gibi bir gecikme var. Benim gdm enable iken güvenli modda da baktım, 6.79 6.85 arası geliyor sonuç. Yani benim 6400 kullanmamın latency açısından hiçbir anlam ve önemi yok mu?
Gdm enable iken 1.25 SoC 1.55Vdd'de iken bile günlük instabilite yapmıyor, gdm off hata vermemesine rağmen 1 haftadır, neyin sıkıntı yarattığını çözemiyorum. Fclk 2200'de denedim tekrar, başta stabil gibi göründü fakat 5 Dk'lık oyundan sonra oyunu çökertti. 2133 kullanmak zorundayım. Yardımlarınızı bekliyorum, bu sorunların kaynağı ne olabilir ve nasıl çözebiliriz? Şu an stabil gdm enable kullanabiliyorum dediğim gibi belirttiğim değerlerde. Gdm off ne yapacağı belli olmuyor ama tekletiyor oyunları arada.
Gdm offken 1/2/0 Nitro stabiliteyi bozuyor olabilir mi? Dediğim gibi 1 haftalık testte hiçbir şekilde hata yok olsa anlayacağım. VT3, P95 large, TM5 Ryzen3D ve Extreme absolut test ettim günaşırı. Bu anlık takılmayı fclk da yapar SoC da yapar Low voltaj da yapabilir o yüzden çözemiyorum bir türlü gdm off şu anlık askıya aldım. 1.28SoC 1.6vdd ye rağmen yine instabilite yarattı çünkü. Gdm enable iken 2133FCLK sıkıntı çıkartmıyor oyunlarda. Teşekkürler, yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım.
Güvenli Mod'da yapmadım. Ethernet bağlı normal Windows ortamında yaptım. 6200C28 de 6.80 civarı alıyorum. 6200C26'da 6.6'lara düşüyor. 6400 C28 denediğimde de 6.8 civarı alıyorum. Zaten o yüzden 6200C26 olarak kullanıyorum. Aldığınız sonuçlar normal. Bir de sizin fclk 2133 onunda etkisi var. Ben 2200 kullanıyorum.
Eğer oyun 2200 fclk de çöktüyse yapamıyor demektir. Silikon şansı dediğimiz olay. Ancak 2133 yapamaması imkansız neredeyse. Ve tekrar söylüyorum avarage FPS'e bakarak stabilite ölçülmez hocam. Ama eğer test yapıp sentetik testte daha düşük skor almaya rağmen oyunda daha yüksek FPS veriyorsa o şekilde kullanın derim.
Ve son olarak hocam gdm off peşini bırakın vakit kaybı(bence). Yani benim anladığım kadarıyla siz daily Drive kullanmak istiyorsunuz. Gerek yok gdm off için çabalamaya. Yapabiliyorsanız 6400C28 olmuyorsa 6200C26 devam edin. Fclk 2200 kasıyorsa donma takılma yapıyorsa 2166 da sorun çıkmaz muhtemelen.
Çekirdekleri manuel 4.7 GHz'e alıp çekirdek voltajını da manuel 1.15 verip linpack açın. Kaç gflops aldığı önemli değil. Testler arasında oynama var mı o önemli. 2-3 gflops kabul edilebilir ve 0.1 saniye süre farkı da kabul edilebilir. 10 GB data set 10 kez olacak şekilde çalıştırın en az. Deneyin hocam.
O Dual-rank(2x32) kullanıyor o yüzden sonuçlar karşılaştırılmamalı Single rank kullananlar ile. 1/2/0 Nitro gdm off için SoC voltajı yetersiz geliyor olabilir ama testlerde hiçbir hata almıyorsan bu sorun daha çok işletim sistemi gibi duruyor. 2066 6200 yapabileceğin en çöp şey bu arada bant genişliğini limitlemenin hiçbir anlamı yok, Sync çalışmasın 3 clockta bir faydası yok.
Ayrıca yaptığın test programları nedir tam olarak? Paid bir uygulama kullanmadığın sürece debuglaman çok zor olacaktır. Zamanında Kitten'a atmıştım Karhuu'yu o da sana atabilir ben de atabilirim kendisi belirtmiş zaten. 1.3 vsoc ile denedin mi peki? 1/2/1 dene bakalım ne olacak?
Aldığı sonuçlar kitlerimiz farklı olmasına rağmen benzer zaten. 6400C28 de bende 6.8 civarı pyprime sonucu alıyordum. 6200C28'de de benzer sonuçlar. Kaldı ki arkadaşımız 2133 fclk kullanıyor. Ben 2200 fclk ve 6200C26 kullanıyorum. O kadar fark olması çok normal yani.
Ve dediğin gibi ben sana sormadan arkadaşa mail adresi vermesini ve göndermeyi teklif ettim ama ses çıkmadı. ( kızmazsın diye düşündüğüm için sormadım )
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Karhuu olabilir evet teşekkür ederim tekrardan, discorddan yazayım olmazsa. Recep Bey dm atmayı kaldırmış sanırım, hiçbir şekilde yazamadım. 1/2/1 deneyeceğim, denemelerime göre soc yetmiyor test programı hata vermese de, 1.23 1.22 falan da düşürüp denemiştim orada da aynı sıkıntı vardı soc yetmeyince ciddi teklemeye başlıyor bir süre sonra. Kullandığım programlar 24h prime95 large, en az 6 saat vt3, testmem5 ryzen3d,absolut ve extreme profiller 1 haftadır günaşırı yapıyorum onlar da en az 8 10 saat olacak şekilde. Hata vermiyor yani ama sorun soc büyük ihtimal. Fclk 2200 denedim soc 1.25'teyken o da büyük problem yarattı. Başta iyi gibiydi baktım linpackte vesaire çok sapmadı, ama oyuna girdim 5 dakika içinde oyun çöktü direk crashledi. Vddglere baktım 1050 auto ayarlı ryzen masterde. Vddp mi 1.15 yapmak gerekli bunun için yoksa direk stabil değil diyip geçeceğiz mi @deadfellow ? Bir anlık stutter mevzusu var yani sistemde. Arkada youtube açık oyundayken mesela anlık tekliyor ses ve oyun. Tras da bunu yaptı soc da bunu yaptı fclk 2200 de bunu yaptı, bir sürü faktör var yani direk şudur demek zor. Nitroyu gevşeticem şu an ve voltajları artırıcam çok tight oldu büyük ihtimal bilmiyorum. Bu test programlarının vermediği hatayı da karhu 8 10 saatten sonra verir verirse büyük ihtimal öyle düşünüyorum.O dual-rank(2x32) kullanıyor o yüzden sonuçlar karşılaştırılmamalı single rank kullananlar ile. 1/2/0 Nitro GDM off için SOC voltajı yetersiz geliyor olabilir ama testlerde hiçbir hata almıyorsan bu sorun daha çok işletim sistemi gibi duruyor. 2066 6200 yapabileceğin en çöp şey bu arada bant genişliğini limitlemenin hiçbir anlamı yok, sync çalışmasın 3 clockta bir faydası yok.
Zaten pyprime de tutarlı değil o hoşuma gitmedi, bir 1.7 veriyor bir 1.8 veriyor biraz tutarlı olması gerekmiyor mu? Gdm enabled yapınca tutarlı vermeye başlıyor gdm off oynak bayağı.
Özelden yazamıyorum Recep Bey kapatmış sanırım bilmiyorum, ya da ben körüm. Forumun amacı gereği özel dmleri açmıyordur büyük ihtimal, belli bir amaca hitap etmesi yönünden. Ben discorddan ulaşayım olmazsa deadfellowa. Ama bu test programlarının vermediği hatayı karhu minimum 10 saatte verir verirse. Günaşırı yapıyorum çünkü ama gdm off çok zor stabilite etmesi beceremedim yani neyin hata verdiği meçhul, hata da vermiyor yani verse anlayacağız, büyük ihtimal daha fazla vdd ve soc istiyor, bazı timingler de gevşetmek gerekecek. Ama o timingler hangisi orasını saptamak zor. Bu şöyle de çözülebilir belki gdm offken timingleri auto bırakıp öyle denenebilir. Fclk 2133 ben de stabil olduğunu düşünüyorum, sabit voltaj frekans vermedim ama işlemci stoktayken denedim 1-2 sapıyordu maximum gflops. 2200 işte bir stabil bir değil gibi ama oyuna girince anlaşıldı, geçen çok tekletmişti bu sefer de direk çökertti yani, ısrar etmenin bence anlamı yok. Ama vddp falan artırılıp denenebilir işte vddg 1050 vddp 1.15 belki stabil olur ama katkısı olur mu bana bilmiyorum o da ekstra uğraş @11115Güvenli Mod'da yapmadım. Ethernet bağlı normal Windows ortamında yaptım. 6200C28 de 6.80 civarı alıyorum. 6200C26'da 6.6'lara düşüyor. 6400 C28 denediğimde de 6.8 civarı alıyorum. Zaten o yüzden 6200C26 olarak kullanıyorum. Aldığınız sonuçlar normal. Bir de sizin fclk 2133 onunda etkisi var. Ben 2200 kullanıyorum.
Eğer oyun 2200 fclk de çöktüyse yapamıyor demektir. Silikon şansı dediğimiz olay. Ancak 2133 yapamaması imkansız neredeyse. Ve tekrar söylüyorum avarage FPS'e bakarak stabilite ölçülmez hocam. Ama eğer test yapıp sentetik testte daha düşük skor almaya rağmen oyunda daha yüksek FPS veriyorsa o şekilde kullanın derim.
Ve son olarak hocam gdm off peşini bırakın vakit kaybı(bence). Yani benim anladığım kadarıyla siz daily Drive kullanmak istiyorsunuz. Gerek yok gdm off için çabalamaya. Yapabiliyorsanız 6400C28 olmuyorsa 6200C26 devam edin. Fclk 2200 kasıyorsa donma takılma yapıyorsa 2166 da sorun çıkmaz muhtemelen.
Çekirdekleri manuel 4.7 GHz'e alıp çekirdek voltajını da manuel 1.15 verip linpack açın. Kaç gflops aldığı önemli değil. Testler arasında oynama var mı o önemli. 2-3 gflops kabul edilebilir ve 0.1 saniye süre farkı da kabul edilebilir. 10 GB data set 10 kez olacak şekilde çalıştırın en az. Deneyin hocam.
Aldığı sonuçlar kitlerimiz farklı olmasına rağmen benzer zaten. 6400C28 de bende 6.8 civarı pyprime sonucu alıyordum. 6200C28'de de benzer sonuçlar. Kaldı ki arkadaşımız 2133 fclk kullanıyor. Ben 2200 fclk ve 6200C26 kullanıyorum. O kadar fark olması çok normal yani.
Ve dediğin gibi ben sana sormadan arkadaşa mail adresi vermesini ve göndermeyi teklif ettim ama ses çıkmadı. ( kızmazsın diye düşündüğüm için sormadım )
Ben şu anda 6400 cl30'a bile düşerim o sıkıntı değil ama gdm off stabilite yakalayamadım bir gün stabil bir gün değil bu da akla soc vdd vesaire getiriyor. cl26 c28 c30 oyunlarda 1fps bile fark etmiyor büyük ihtimal, hız ve alt timingler daha önemli olacaktır öncelikle.
Ek olarak curve optimizer için de cpu llc level 5 vesaire denedim -20 -15 o da stabil gibiydi de benim birkaç çekirdek -10'un üstünü göremiyor +200'de tespitlerime göre. +100 -10 -15 falan yapıcam sanırım stabilite için onu da ayreten. +200 -10'da da stabil bir sıkıntı çıkarmadı da sıcaklık tabi +5 derece en az fark ettiriyor. LLC baya fayda ediyor bu stabilite mevzusuna yüksek eksi değerlerde. Ama işlemcinin çektiği maximum wattı düşürdü bu konu hakkında bilginiz var mıdır @deadfellow @11115 -15 -20'de cb r23 ya da p95 small fft 140 145 arası fullendi, normalde 150 180 arasıydı, LLC wattı kıstı niye bilmiyorum level 5'te. Vdrop engelliyor da, voltaj spikeını da mı engelliyor acaba. Şu anlık -10 verip auto kalması iyi olacaktır.
Bu arada gdm off -0.1 ns düşürüyor pyprime. Gdm enable yapınca latency 6.7'lerden 6.8 9 lara geriliyor duruma göre. Ama stabilite yakalaması facia. 1.3soc falan da vermek saçma olur. 1.28'e kadar verdim yetmesi gerekiyordu sorun oysa. 1.6vdd de verdim, nitro 1/2/1 falan deneyeceğim. Alt timinglerden hangisi problem bilmiyorum, trrds/trddl/tfaw 8 8 32 problem olabilir mi ya da scl'ler 6/6 şu an. Bunları 8 12 32 ve 8 8 yapacağım olmazsa, ya da twtrs 4 @deadfellow ? Bendeki twtrl 16 o yüzden trrdl 8 olması gerekiyor değil mi 12 olursa twtrl 24 olması lazım yoksa performans kaybı mı oluyor, ondan bahsetmişler? Hata verse anlardım ama vermedi 1 haftadır malesef. İşletim sistemi kaynaklı olsa gdm enable iken de bence yapması gerekirdi bilmiyorum. Gdm off belki işlemci 5425 mhz de mi zorlanıyor acaba işlemciyi kısıp deneyeceğim bir de, bir sürü faktör var büyük ihtimal, ikisini bağımsız düşünmek saçma olacaktır. Ama gdm enable işleri çözüyor göründüğüne göre.Güvenli Mod'da yapmadım. Ethernet bağlı normal Windows ortamında yaptım. 6200C28 de 6.80 civarı alıyorum. 6200C26'da 6.6'lara düşüyor. 6400 C28 denediğimde de 6.8 civarı alıyorum. Zaten o yüzden 6200C26 olarak kullanıyorum. Aldığınız sonuçlar normal. Bir de sizin fclk 2133 onunda etkisi var. Ben 2200 kullanıyorum.
@11115 Sizin discord varsa sizi de ekleyim, siz de iletirsiniz bios ayarları karhu ya da çok iyi olur karşılaştırmak için. Belki bios corruptlanmış da olabilir bunu nasıl anlıyoruz bilmiyorum ama, yine tornavida ile cmos pinlerden sıfırladım baştan uyguladım manuel ayarları. Ramle çok uğraşınca anakartta sıkıntı oluyor büyük ihtimal. Cmos pinler yok oldu zaten anakartın tornavida değmekten, keşke bir tuş koysaydı asus. Her şeyden kısıyor bari tufta kısmayın be kardeşim.
Clear cmos cltrc pinlerden yapınca pcie x16 ve ftpm seçeneklerini sıfırlamıyor sebebini biliyor musunuz? Clear cmos başarısız olsa zaten american megatrands press f1 çıkmaz. Clear cmos her şeyi sıfırlıyor diye biliyordum real time clock bios ayarları vs. Tesekkürler.
Son düzenleme:
Selam, bende de konu sahibi arkadaşın kullandığı RAM'lerin aynısı (6000MHz CL30) var. Bende 7800X3D var fakat 9800X3D ile 7800X3D'teki Memory ayarları genelde aşağı yukarı aynı oluyor. Dün akşam sıvı soğutucu pompasındaki jelatini çıkarmadığımı fark ettim ve çıkardıktan sonra ve yaptığım PBO ve birkaç BIOS ayarı sonrası Cinebench'te 1620 puan alan işlemci bugün tam olarak 18906 puan aldı bence bu işlemci için çok güzel bir değer. Birkaç sorum olacaktı konu sahibinin de izini ilen.
Ben direk BIOS'tan DDR5-6000 yerine DDR5-6400'e aldım MHz'yi. FLCK'yi 2133'e çektim ve sistem sıkıntısız boot etti. 6400 MHz'in 2133 flck ile çok iyi çalıştığını okumuştum. 2-3 gündür böyle kullanıyorum. Bir sorun çıkmadı. EXPO'yu açık kullanıyorum fakat kapatmam mı lazım? RAM değerlerinin hiçbirini elle girmedim sadece EXPO'yu açtım ve DDR5 6400 flckyi 2133 çektim. GDM kapalı, Power Down Mode Kapalı, Memory Context Restore Kapalı, vsoc 1.29 verdim. Soğutma olarak hiçbir problemim yok kapasiteyi zorlayabilirim 420mm AiO var ve 6400MHz ile RAM değerlerim birbirine uyumlu değerler mi hiçbir fikrim yok ezbere yaptım biraz. @deadfellow Sizin bir yorumunuzu okumuştum eğer 6400 1:1 de çalıştıracaksan vsoc ve vddq ya abanman lazım diye, öyle yaptım. Sizce neleri değiştirmem lazım? Sorun teşkil eden bir değer görebiliyor musunuz? ZenTimings paylaştım müsait bir zamanınızda incelerseniz çok makbule geçer.
Ben direk BIOS'tan DDR5-6000 yerine DDR5-6400'e aldım MHz'yi. FLCK'yi 2133'e çektim ve sistem sıkıntısız boot etti. 6400 MHz'in 2133 flck ile çok iyi çalıştığını okumuştum. 2-3 gündür böyle kullanıyorum. Bir sorun çıkmadı. EXPO'yu açık kullanıyorum fakat kapatmam mı lazım? RAM değerlerinin hiçbirini elle girmedim sadece EXPO'yu açtım ve DDR5 6400 flckyi 2133 çektim. GDM kapalı, Power Down Mode Kapalı, Memory Context Restore Kapalı, vsoc 1.29 verdim. Soğutma olarak hiçbir problemim yok kapasiteyi zorlayabilirim 420mm AiO var ve 6400MHz ile RAM değerlerim birbirine uyumlu değerler mi hiçbir fikrim yok ezbere yaptım biraz. @deadfellow Sizin bir yorumunuzu okumuştum eğer 6400 1:1 de çalıştıracaksan vsoc ve vddq ya abanman lazım diye, öyle yaptım. Sizce neleri değiştirmem lazım? Sorun teşkil eden bir değer görebiliyor musunuz? ZenTimings paylaştım müsait bir zamanınızda incelerseniz çok makbule geçer.
- Makaleler
- 1
Ram alt zamanları değişmelisin, geriye bir tek o kalmış. Gdm disabled iken stabilsen çok iyi. İyice test ettin mi ? trrdl 8 tfaw 32 ramlerin a die ise trfc 384 eğer stabil olmazsa 400 dene. Ramlerin m die ise trfc 512 trdrdscl twrwrscl 6 6 ya da 8 8 dene. twtrs 4 twtrl 16 trtp 12 trdwr 16 twrrd 4 dene. trdrdsc den twrwrdd ye kadar olan kısmın hepsini 1 yap biostan. ve en son trefi fulle 65535 yap. gdm disabled soc 1.26 stabil ise durabilir 1.28 falan da deneyebilirsin. Ben kendi adıma stabilite yakalayamadım niye bilmiyorum. Nitro ayarlarına gir advancedden son olarak nitro 1/3/1 1/2/1 denersin, burst lengthler 8x 8x ayarla en son save and exit yapıp çık. Bu şekilde yaparsan eksiksiz olur alt zamanlamalar auto şu an çünkü.Selam, bende de konu sahibi arkadaşın kullandığı RAM'lerin aynısı (6000MHz CL30) var. Bende 7800X3D var fakat 9800X3D ile 7800X3D'teki Memory ayarları genelde aşağı yukarı aynı oluyor. Dün akşam sıvı soğutucu pompasındaki jelatini çıkarmadığımı fark ettim ve çıkardıktan sonra ve yaptığım PBO ve birkaç BIOS ayarı sonrası Cinebench'te 1620 puan alan işlemci bugün tam olarak 18906 puan aldı bence bu işlemci için çok güzel bir değer. Birkaç sorum olacaktı konu sahibinin de izini ilen.
Ben direk BIOS'tan DDR5-6000 yerine DDR5-6400'e aldım MHz'yi. FLCK'yi 2133'e çektim ve sistem sıkıntısız boot etti. 6400 MHz'in 2133 flck ile çok iyi çalıştığını okumuştum. 2-3 gündür böyle kullanıyorum. Bir sorun çıkmadı. EXPO'yu açık kullanıyorum fakat kapatmam mı lazım? RAM değerlerinin hiçbirini elle girmedim sadece EXPO'yu açtım ve DDR5 6400 flckyi 2133 çektim. GDM kapalı, Power Down Mode Kapalı, Memory Context Restore Kapalı, vsoc 1.29 verdim. Soğutma olarak hiçbir problemim yok kapasiteyi zorlayabilirim 420mm AiO var ve 6400MHz ile RAM değerlerim birbirine uyumlu değerler mi hiçbir fikrim yok ezbere yaptım biraz. @deadfellow Sizin bir yorumunuzu okumuştum eğer 6400 1:1 de çalıştıracaksan vsoc ve vddq ya abanman lazım diye, öyle yaptım. Sizce neleri değiştirmem lazım? Sorun teşkil eden bir değer görebiliyor musunuz? ZenTimings paylaştım müsait bir zamanınızda incelerseniz çok makbule geçer.Eki Görüntüle 143364Eki Görüntüle 143365Eki Görüntüle 143366
Ek olarak 1.4v stabil olmayabilir vdd olarak direk senin kitlerin 6400 cl30 ise stabildir zaten de, a dielerin bazısı yapar bazısı yapamaz iyi test etmen lazım garanti olsun diye 1.43v dene ya da high voltage açıp 1.45v ver mem vdd ye, vddq vddio 1.4e eşitle. Bu şekilde benim de yukarda bahsettiğim test programları ile testleri gerçekleştir ve oyunlarda dene. Bir sıkıntı yoksa kullanmaya devam edersin.
@behramabi GDM disabled iken tphyrdl mismatch var istersen onu da eşitle latencye katkısı var. Addprintval değerini manuel yapıp 1 olarak değiştir biostan. PMU settings kısmında olması lazım. 35 35te eşitlerse iyi olur. 0 1 2 3 denersin birinden biri olmazsa ama 6400'te öncelikle 1 değerini dene. 35 te eşitlemesi gerekiyor gdm disabledken.
Son düzenleme:
Teşekkürler cevabınız için hocam şöyle, benim kitlerim 6400 değil 6000 ben onu bios ayarlarından dram frequency den 6400'e kendim çektim. Gdm disabled ya da enabled stabilitesini test etmedim direk kapattım çünkü lag yaptığına ve gecikmeyi arttırdığına dair çok yorum okudum. Tabi stabilitesini ramden, rame değişiyor ama gdm'e hiç ısınamadım direk. Kafamda şu soru oluştu bios ayarını paylaştım, biraz saçma bi soru olabilir ben şimdi bu 6000 mhz olan kiti dram frequency den 6400'e çekince expo ayarı açık 6000 30-38-38-96 diye çakışma olmuyormu? Çünkü expoyu 6000'liyi seçiyorum fakat dram frequency'den 6400 e çekiyorum birisinde 6400 yazıyor birisinde 6000, expoyu kapatmam mı lazım o zaman? Birde bende nitro 2/3/1 onu 1/3/1 ile mi değiştireyim yoksa 1/2/1 ile mi siz hangisini kullanıyorsunuz?
Ram alt zamanları değişmelisin, geriye bir tek o kalmış. Gdm disabled iken stabilsen çok iyi. İyice test ettin mi ? trrdl 8 tfaw 32 ramlerin a die ise trfc 384 eğer stabil olmazsa 400 dene. Ramlerin m die ise trfc 512 trdrdscl twrwrscl 6 6 ya da 8 8 dene. twtrs 4 twtrl 16 trtp 12 trdwr 16 twrrd 4 dene. trdrdsc den twrwrdd ye kadar olan kısmın hepsini 1 yap biostan. ve en son trefi fulle 65535 yap. gdm disabled soc 1.26 stabil ise durabilir 1.28 falan da deneyebilirsin. Ben kendi adıma stabilite yakalayamadım niye bilmiyorum. Nitro ayarlarına gir advancedden son olarak nitro 1/3/1 1/2/1 denersin, burst lengthler 8x 8x ayarla en son save and exit yapıp çık. Bu şekilde yaparsan eksiksiz olur alt zamanlamalar auto şu an çünkü.
Ek olarak 1.4v stabil olmayabilir vdd olarak direk senin kitlerin 6400 cl30 ise stabildir zaten de, a dielerin bazısı yapar bazısı yapamaz iyi test etmen lazım garanti olsun diye 1.43v dene ya da high voltage açıp 1.45v ver mem vdd ye, vddq vddio 1.4e eşitle. Bu şekilde benim de yukarda bahsettiğim test programları ile testleri gerçekleştir ve oyunlarda dene. Bir sıkıntı yoksa kullanmaya devam edersin.
@behramabi GDM disabled iken tphyrdl mismatch var istersen onu da eşitle latencye katkısı var. Addprintval değerini manuel yapıp 1 olarak değiştir biostan. PMU settings kısmında olması lazım. 35 35te eşitlerse iyi olur. 0 1 2 3 denersin birinden biri olmazsa ama 6400'te öncelikle 1 değerini dene. 35 te eşitlemesi gerekiyor gdm disabledken.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 1
Gdm enabled sistem latency gecikmesini artırır ama göz ardı edebilirsin bunu, stabilite için çok önemli bir ayar. Ama öncelikle gdm disabled iken stabiliteyi yakalayıp sonradan enabled edip etmemek sana kalmış. Niye dersen gdm disabled kesin olarak stabilse timing ve voltajlar dahil, enabled stabil olmama şansı yok. Gdm bir üst değere yuvarlıyor senin yanlış ayarladığın değerleri, sistem stabilitesini devam ettiriyor sen sıkıntı yaşama diye. Bakınız ben ciddi sıkıntı yaşadım ve hala çözemedim artık 1/2/0 nitro mu yoksa soc voltaj 1.3 mü istiyor 1.25 28 yerine bilmiyorum. Şu anlık askıya aldım sıkıldım artık çünkü. Benchmate indirip pyprime 2b bakabilirsin ya da düz pyprime de indirebilirsin googleden sistem gecikmesini güvenlide ölçersen iyi olur ya da arkada windows defender ek programlar çalışmasa da olur kıyaslama yaparsın. 6.8 civarları geliyorsa iyidir.Teşekkürler cevabınız için hocam şöyle, benim kitlerim 6400 değil 6000 ben onu bios ayarlarından dram frequency den 6400'e kendim çektim. Gdm disabled ya da enabled stabilitesini test etmedim direk kapattım çünkü lag yaptığına ve gecikmeyi arttırdığına dair çok yorum okudum. Tabi stabilitesini ramden, rame değişiyor ama gdm'e hiç ısınamadım direk. Kafamda şu soru oluştu bios ayarını paylaştım, biraz saçma bi soru olabilir ben şimdi bu 6000 mhz olan kiti dram frequency den 6400'e çekince expo ayarı açık 6000 30-38-38-96 diye çakışma olmuyormu? Çünkü expoyu 6000'liyi seçiyorum fakat dram frequency'den 6400 e çekiyorum birisinde 6400 yazıyor birisinde 6000, expoyu kapatmam mı lazım o zaman? Birde bende nitro 2/3/1 onu 1/3/1 ile mi değiştireyim yoksa 1/2/1 ile mi siz hangisini kullanıyorsunuz?Eki Görüntüle 143393Eki Görüntüle 143394Eki Görüntüle 143395
Yani başlangıç olarak gdm disabled başlamak yanlış değil ama zor bir yol. Bunu stabil edersen gdm enabled de etsen stabil olur. Gdm açıkken kafa rahat oluyor yani ben ikisiyle de kullandım gdm disabled soc yetmiyor büyük ihtimal ya da nitro 1/2/0 çok tight geldi bilmiyorum onu çözmek için ekstra uğraş lazım şu anda. Siz soc 1.28 ayarlayın vdd 1.45 vddio vddq 1.4 ayarlayın 1.45e high dram voltaj mod açıp ayarlayın. 1.6'ya kadar soğutursan sıkıntı yok. 1.6nın üstü fazlasıyla ısınır ek fan yoksa. Yine ekstra fan yoksa trfc 384 400 ve trefi 65535 hata verecektir kimisi 40lı derecelerde kimisi 60lılarda. Bana öyle oldu. Her açıdan bir fan üfletmek iyi ekran kartının üstüne koyup rame yanaştırırsan 10 derece düşürüyor en az bende işe yaradı. İlla direkt üfletmeye gerek yok. Direkt üfletirsen +5 derece daha düşecektir.
Siz ek olarak nitro 8x 8x burst ayarlayıp 1/2/1 deneyin olmazsa 1/3/1. En iyisi 1/2/0 ama görünüşe göre bana da bu sıkıntı çıkartmış olabilir o yüzden öneremiyorum denemek lazım ya boot etmez ya da boot edip stabilite bozar.
Exponun üstüne yazabiliyorsun her ayarı, bir çakışma olmuyor ben de öyle kullanıyorum. Manuel ayarlamak da birebir aynı ama bu bahsettiğim voltajları anakartın keyfine bırakma. vddio 1.45 1.5lere kadar verebiliyor asus anakartta high voltaj açıkken autoda. Gerek yok bu değerlere. 1.4vddio 1.4vddq fazlasıyla yeter 6400 için. Fazlasının ekstra bir faydasını görmedim. dram vdd sadece 1.45 yapın garanti olsun a die 1.45te sıkıntı çıkarmaz 6400 cl30'a. A die mı ramleriniz bir bakın. hwinfoda ram kısmında dram stepping bölümünde hynix a hynix m falan yazar o kısmı bulup bir bakın. Trfc 384 400 ile boot ederse zaten hynix a dır ordan da emin olursun ama boot etmezse bios sıfırlaman gerekir.
Dram vpp 1.8 de düşebilirsin de msi asrock genelde 1.85 auto veriyor çok sıkıntı değil, ram traininge yardımcı olur bir nebze ama ben yine de bir faydasını görmedim. Herkes gibi 1.8 kullanıyorum.
Son düzenleme:
Gdm enabled sistem latency gecikmesini artırır ama göz ardı edebilirsin bunu, stabilite için çok önemli bir ayar. Ama öncelikle gdm disabled iken stabiliteyi yakalayıp sonradan enabled edip etmemek sana kalmış. Niye dersen gdm disabled kesin olarak stabilse timing ve voltajlar dahil, enabled stabil olmama şansı yok. Gdm bir üst değere yuvarlıyor senin yanlış ayarladığın değerleri, sistem stabilitesini devam ettiriyor sen sıkıntı yaşama diye. Bakınız ben ciddi sıkıntı yaşadım ve hala çözemedim artık 1/2/0 Nitro mu yoksa SoC voltaj 1.3 mü istiyor 1.25 28 yerine bilmiyorum. Şu anlık askıya aldım sıkıldım artık çünkü. Benchmate indirip pyprime 2B bakabilirsin ya da düz pyprime de indirebilirsin Google'dan sistem gecikmesini güvenlide ölçersen iyi olur ya da arkada Windows Defender ek programlar çalışmasa da olur kıyaslama yaparsın. 6.8 civarları geliyorsa iyidir.
Yani başlangıç olarak gdm disabled başlamak yanlış değil ama zor bir yol. Bunu stabil edersen gdm enabled de etsen stabil olur. Gdm açıkken kafa rahat oluyor yani ben ikisiyle de kullandım gdm disabled SoC yetmiyor büyük ihtimal ya da Nitro 1/2/0 çok tight geldi bilmiyorum onu çözmek için ekstra uğraş lazım şu anda. Siz SoC 1.28 ayarlayın vdd 1.45 vddio vddq 1.4 ayarlayın 1.45e high DRAM voltaj mod açıp ayarlayın. 1.6'ya kadar soğutursan sıkıntı yok. 1.6'nın üstü fazlasıyla ısınır ek fan yoksa. Yine ekstra fan yoksa tRFC 384 400 ve trefi 65535 hata verecektir kimisi 40'lı derecelerde kimisi 60lılarda. Bana öyle oldu. Her açıdan bir fan üfletmek iyi ekran kartının üstüne koyup RAM'e yanaştırırsan 10 derece düşürüyor en az bende işe yaradı. İlla direkt üfletmeye gerek yok. Direkt üfletirsen +5 derece daha düşecektir.
Siz ek olarak Nitro 8X 8X burst ayarlayıp 1/2/1 deneyin olmazsa 1/3/1. En iyisi 1/2/0 ama görünüşe göre bana da bu sıkıntı çıkartmış olabilir o yüzden öneremiyorum denemek lazım ya boot etmez ya da boot edip stabilite bozar.
EXPO'nun üstüne yazabiliyorsun her ayarı, bir çakışma olmuyor ben de öyle kullanıyorum. Manuel ayarlamak da birebir aynı ama bu bahsettiğim voltajları anakartın keyfine bırakma. Vddio 1.45 1.5'lere kadar verebiliyor ASUS anakartta high voltaj açıkken Auto'da. Gerek yok bu değerlere. 1.4vddio 1.4vddq fazlasıyla yeter 6400 için. Fazlasının ekstra bir faydasını görmedim. DRAM vdd sadece 1.45 yapın garanti olsun a die 1.45'te sıkıntı çıkarmaz 6400 CL30'a. A die mı RAM'leriniz bir bakın. HWiNFO'da RAM kısmında DRAM stepping bölümünde Hynix'a Hynix m falan yazar o kısmı bulup bir bakın. tRFC 384 400 ile boot ederse zaten Hynix'a dır oradan da emin olursun ama boot etmezse BIOS sıfırlaman gerekir.
DRAM vpp 1.8 de düşebilirsin de MSI ASRock genelde 1.85 Auto veriyor çok sıkıntı değil, RAM traininge yardımcı olur bir nebze ama ben yine de bir faydasını görmedim. Herkes gibi 1.8 kullanıyorum.
Dediğiniz ayarları şimdi yapacağım, ilginç bir şekilde HWiNFO'dan dediğiniz DRAM stepping kısmına baktığımda N/A yazıyor Hynix ama Hynix kaç onu bilemiyorum. RAM'in tam modeli şöyle: G.Skill 32 GB(2x16) Trident TZ5 Neo RGB 6000MHz CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)
Sizin şu an en güncel kullandığınız ZenTimings değerlerini paylaşmanız mümkün müdür? RAM alt zamanlarını ona göre ayarlamak istiyorum. Aynı modeli kullanıyorsunuz değil mi?
Son düzenleyen: Moderatör:
- Durum
- Mesaj gönderimine kapalı.
Yeni konular
-
-
-
-
Çin'de 1.5 milyon takipçisi bulunan köpek kaçırıldı ve yedirildi
- Dagster3532
-
Giyim Casio saatlerde %10 indirime ek 300 TL kupon fırsatı