Hocam peki konudan bagimsiz bir soru sormak istiyorum. Her seyi bir kenara birakip yeni bir RAM kiti alsak bu kadar sancili olur mu surec veya degisiklige gidilmesinin iyi olabilecegini dusundugunuz bilesenler nelerdir? Cunku baktikca anlattiklarinizi hem anliyor hem de anlamiyor gibiyim. Yapabilecegime inancim var ama tek basima basarili olabilecegime emin olamiyorum.

Şu anda sana önerebileceğim Türkçe kaynak olarak sadece Nebi'nin kaynakları var ama kendisiyle en son atışmıştık, aramız çok iyi değil. Onun kanalından takip edebilirsin MSI için ayarları vermişti, DDR5 Overclock videoları içerisinde mevcut. Onun haricinde Buildzoid takip edebilirsin, o da MSI X870 Tomahawk ile alakalı videolar yüklemişti. Şu anda Single Rank H16A mevcut sende, bellek değişmen ya da anakart değişmen hiçbir fayda sağlamayacak şu aşamada. Manuel Tuning yapmayı öğrenmen gerekiyor ve sonrasında dediğim şekilde test etmen gerekli. @n3t4

Şu anda sana önerebileceğim Türkçe kaynak olarak sadece Nebi'nin kaynakları var ama kendisiyle en son atışmıştık, aramız çok iyi değil. Onun kanalından takip edebilirsin MSI için ayarları vermişti, DDR5 Overclock videoları içerisinde mevcut. Onun haricinde Buildzoid takip edebilirsin, o da MSI X870 Tomahawk ile alakalı videolar yüklemişti. Şu anda Single Rank H16A mevcut sende, bellek değişmen ya da anakart değişmen hiçbir fayda sağlamayacak şu aşamada. Manuel Tuning yapmayı öğrenmen gerekiyor ve sonrasında dediğim şekilde test etmen gerekli. @n3t4
Nebi Akgun'un kanalina ara ara bakiyordum fakat Buildzoid denk gelmemistim oraya da goz gezdirecegim. Evet Manuel Tuning konusunda gercekten sifir durumdayim. Peki musait bir vaktinizde 5-10 dakika da olsa discord veya teamspeak gibi bir platform araciligi ile sesli iletisim kurabilme sansimiz olur mu? Yazisarak iletisim kurmak teknik terimlere pek hakim olmadigimdan dolayi benim icin biraz zor oluyor. Darlayip kafanizi sisirmeyecegim sadece ufak capli bir sohbet edebilmek istiyorum.

Nebi Akgun'un kanalina ara ara bakiyordum fakat Buildzoid denk gelmemistim oraya da goz gezdirecegim. Evet Manuel Tuning konusunda gercekten sifir durumdayim. Peki musait bir vaktinizde 5-10 dakika da olsa discord veya teamspeak gibi bir platform araciligi ile sesli iletisim kurabilme sansimiz olur mu? Yazisarak iletisim kurmak teknik terimlere pek hakim olmadigimdan dolayi benim icin biraz zor oluyor. Darlayip kafanizi sisirmeyecegim sadece ufak capli bir sohbet edebilmek istiyorum.

Forum haricinde yasak diye biliyorum. Tekrardan limoni olmaya bence gerek yok. MSI ya da ASUS BIOS'tan sana ilgili kısımları atacağım müsait olduğumda. Sonrasında @LH44 ve @Bandırmalı1965 hocalar ile teste alman uygun olur. RTP ile test edersin, güncelde o program iyi. Sıkça tercih ediliyor. USB'den Boot etmeye gerek yok AM5'te, Windows ortamı yeterli RAM Test için.

Forum haricinde yasak diye biliyorum. Tekrardan limoni olmaya bence gerek yok. MSI ya da ASUS BIOS'tan sana ilgili kısımları atacağım müsait olduğumda. Sonrasında @LH44 ve @Bandırmalı1965 hocalar ile teste alman uygun olur. RTP ile test edersin, güncelde o program iyi. Sıkça tercih ediliyor. USB'den Boot etmeye gerek yok AM5'te, Windows ortamı yeterli RAM Test için.
Boyle bir yasak oldugundan haberim yoktu olsaydi teklif dahi etmezdim, kusura bakmayin. Siz BIOS gorsellerini gonderirken ben de belirttiginiz youtube kanallarindan mumkun oldugunda yontemlere yonelik bilgi edinmeye calisayim. Sonrasinda sizi rahatsiz edebilir miyim @LH44 @Bandırmalı1965 ? 😇

Boyle bir yasak oldugundan haberim yoktu olsaydi teklif dahi etmezdim, kusura bakmayin. Siz BIOS gorsellerini gonderirken ben de belirttiginiz youtube kanallarindan mumkun oldugunda yontemlere yonelik bilgi edinmeye calisayim. Sonrasinda sizi rahatsiz edebilir miyim @LH44 @Bandırmalı1965 ? 😇
1768917834307.webp

1768918168612.webp

1768918794894.webp

1768919467875.webp

1768919649435.webp

1768919754354.webp

1768919787492.webp

1768919880209.webp

@LH44 @Bandırmalı1965 Bu şekilde bir teste alın 6000 1:1 modu. Nitro kısmını bu şekilde ayarla başlangıçta. Nitro ayarı Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings içerisinde. @n3t4

SD-DD 8-8 olan Timing kısımları önemsiz, 2x16 SR kitlerde bellek kontrolcü okumaz. MSI oralara 1-1 girince Boot etmiyordu en son, bir zararı yok bu şekilde kalsın görseldeki gibi.

Memory Context Restore Disabled kalacağı için bellek eğitimi hafızada tutmaz, uzun vade stabilite adına böyle olması daha iyi. Restart ve ilk Boot'ta baştan trainler.

@n3t4 Anlattığım şekilde RTP programı ile teste al Windows geldiği vakit. 2200 FCLK için Predictive ayarı açık kalsa iyi olur. VDDG ve VDDP ayarlaman gerekenleri verdim. HVM modu açacağın için hangi voltajı nereye gireceğini karıştırma. MSI 3 EXPO voltajını da eşliyor, öyle olması sakıncalı. Görseldeki gibi uygulaman gerekli. Integrated Graphics ayarını aratıp bunu da kapalı konumda tut. ASUS'ta Advanced-NB Configuration içerisindeydi.

1768920449415.webp

@n3t4 İlk etapta şu altını çizdiğim yıldızlı profili seç Memory Try It kısmından, sonrasında tüm ayarları onun üzerine inşa et. EXPO voltajları ve Timing'leri tek tek. Nitro kısmını da attığım görseldeki gibi uygula. iGPU kapalı kalması senin yararına 1:1 modda.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 219522
Eki Görüntüle 219523
Eki Görüntüle 219529
Eki Görüntüle 219534
Eki Görüntüle 219535
Eki Görüntüle 219539
Eki Görüntüle 219542
Eki Görüntüle 219543

@LH44 @Bandırmalı1965 bu şekilde bir teste alın 6000 1:1 modu. Nitro kısmını bu şekilde ayarla başlangıçta. Nitro ayarı Advanced-AMD overclocking-DDR options-Nitro settings içerisinde. @n3t4

SD-dd 8-8 olan timing kısımları önemsiz, 2x16 sr kitlerde bellek kontrolcü okumaz. MSI oralara 1-1 girince boot etmiyordu en son, bir zararı yok bu şekilde kalsın görseldeki gibi.

Memory context restore disabled kalacağı için bellek eğitimi hafızada tutmaz, uzun vade stabilite adına böyle olması daha iyi. Restart ve ilk Boot'ta baştan trainler.

@n3t4 anlattığım şekilde rtp programı ile teste al Windows geldiği vakit. 2200 FCLK için predictive ayarı açık kalsa iyi olur. Vddg ve vddp ayarlaman gerekenleri verdim. Hvm modu açacağın için hangi voltajı nereye gireceğini karıştırma. MSI 3 EXPO voltajını da eşliyor, öyle olması sakıncalı. Görseldeki gibi uygulaman gerekli. Integrated Graphics ayarını aratıp bunu da kapalı konumda tut. ASUS'ta Advanced-NB Configuration içerisindeydi.

Eki Görüntüle 219547

@n3t4 ilk etapta şu altını çizdiğim yıldızlı profili seç Memory try ıt kısmından, sonrasında tüm ayarları onun üzerine inşa et. EXPO voltajları ve Timing'leri tek tek. Nitro kısmını da attığım görseldeki gibi uygula. iGPU kapalı kalması senin yararına 1:1 modda.

Yaklasik 20 dakika once sizin duzenleyip gonderdiginiz ZenTimings degerleri ile.

Bu videoda yaptigi gibi ayarladim ve Windows açıldı. Şu anda test devam ediyor. Testi durdurup bu son yazdiklarinizi uygulayip tekrar baslatayim mi?

Dosya Ekleri

• IMG_9368.webp
    IMG_9368.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 34
Yaklasik 20 dakika once sizin duzenleyip gonderdiginiz ZenTimings degerleri ile bu videoda yaptigi gibi ayarladim ve Windows açıldı. Şu anda test devam ediyor. Testi durdurup bu son yazdiklarinizi uygulayip tekrar baslatayim mi?

1768921245262.webp

@n3t4 bu şekilde düzeltip tekrardan teste al, Nitro kısmını falan da verdim. FCLK ve daha detaylı birkaç ayar var, onları da geçir. O haliyle stabil olursa daha iyi olur. Aktif soğutma yoksa 50k kalacak trefı, 50 dereceyi geçtiği için hata verme şansı mevcut. Silikona göre değişiyor o durum. Dual rank olsaydı çoktan hata vermişti mesela. Yani ekran kartı üzerine 12 cm 1500 RPM bir fan dikip RAM'lere üfletmeyeceksen 50k kalmalı trefı kısmı. Yine voltaj olarak 1.55 vdd geçme aktif soğutma yoksa. Zararı olacağından değil, hata üretmesin diye yine.

65k değil de 65535 yapılır genelde, JEDEC kurallarına uymak için 65528 yapanlar var. Ama AM5 bunların hiçbirine uymaz, tras-tRC kurallarına vesaire de uymaz. O yüzden limit 65535 şu anda, fan ile aktif soğutma yapacağın vakit trefı değerini fullersin.

Eki Görüntüle 219549

@n3t4 Bu şekilde düzeltip tekrardan teste al, Nitro kısmını falan da verdim. FCLK ve daha detaylı birkaç ayar var, onları da geçir. O haliyle stabil olursa daha iyi olur. Aktif soğutma yoksa 50K kalacak tREFI, 50 dereceyi geçtiği için hata verme şansı mevcut. Silikona göre değişiyor o durum. Dual Rank olsaydı çoktan hata vermişti mesela. Yani ekran kartı üzerine 12 CM 1500 RPM bir fan dikip RAM'lere üfletmeyeceksen 50K kalmalı tREFI kısmı. Yine voltaj olarak 1.55 VDD geçme aktif soğutma yoksa. Zararı olacağından değil, hata üretmesin diye yine.
28 dakika ve 31/66 durumda olan testi durduruyorum. Ilk 20 dakikanin video kaydi mevcut. Son cevapta verdiklerinizi uygulayip tekrar test ekranina gelmeye calisacagim simdi.

28 dakika ve 31/66 durumda olan testi durduruyorum. Ilk 20 dakikanin video kaydi mevcut. Son cevapta verdiklerinizi uygulayip tekrar test ekranina gelmeye calisacagim simdi.
1768921609579.webp

@n3t4 Fan dikersen maksimum Hynix için limit bu olur sana. A-Die normalde 1.8'e kadar güvenli kullanılır ama 1.65 üzeri önerilmez, daha doğrusu A-Die için 1.75 üzeri önerilmez, M-Die ve Dual Rank 2x32 için 1.65 üzeri önerilmez. Yine de senin için 1.65 üzeri anlamsız olur. 6200 C26 H16A'da 1.6-1.65 arasına açıyor çünkü. 2233 FCLK ise %1-5 oranında açar, asıl piyango o burada. 2200 limit diyebiliriz. 2233 ayrı denersin Predictive ayarı ile. Benim 6600 C26 açan çip 2200 harici Boot etmiyor. Benim profili de atayım buraya @LH44 ile incelersiniz.

1768921903324.webp

1768921927209.webp

1768921944972.webp

Eki Görüntüle 219522
Eki Görüntüle 219523
Eki Görüntüle 219529
Eki Görüntüle 219534
Eki Görüntüle 219535
Eki Görüntüle 219539
Eki Görüntüle 219542
Eki Görüntüle 219543

@LH44 @Bandırmalı1965 Bu şekilde bir teste alın 6000 1:1 modu. Nitro kısmını bu şekilde ayarla başlangıçta. Nitro ayarı Advanced-AMD Overclocking-DDR Options-Nitro Settings içerisinde. @n3t4

SD-DD 8-8 olan Timing kısımları önemsiz, 2x16 SR kitlerde bellek kontrolcü okumaz. MSI oralara 1-1 girince Boot etmiyordu en son, bir zararı yok bu şekilde kalsın görseldeki gibi.

Memory Context Restore Disabled kalacağı için bellek eğitimi hafızada tutmaz, uzun vade stabilite adına böyle olması daha iyi. Restart ve ilk Boot'ta baştan trainler.

@n3t4 Anlattığım şekilde RTP programı ile teste al Windows geldiği vakit. 2200 FCLK için Predictive ayarı açık kalsa iyi olur. VDDG ve VDDP ayarlaman gerekenleri verdim. HVM modu açacağın için hangi voltajı nereye gireceğini karıştırma. MSI 3 EXPO voltajını da eşliyor, öyle olması sakıncalı. Görseldeki gibi uygulaman gerekli. Integrated Graphics ayarını aratıp bunu da kapalı konumda tut. ASUS'ta Advanced-NB Configuration içerisindeydi.

Eki Görüntüle 219547

@n3t4 İlk etapta şu altını çizdiğim yıldızlı profili seç Memory Try It kısmından, sonrasında tüm ayarları onun üzerine inşa et. EXPO voltajları ve Timing'leri tek tek. Nitro kısmını da attığım görseldeki gibi uygula. iGPU kapalı kalması senin yararına 1:1 modda.
4. gorselde belirtmis oldugunuz yerlerin icerisi bende boyle gozukuyor nasil ayarlamaliyim?

Dosya Ekleri

• IMG_9372.webp
    IMG_9372.webp
    4,3 MB · Görüntüleme: 18
  • IMG_9373.webp
    IMG_9373.webp
    4,1 MB · Görüntüleme: 28