DDR5'te, AM5 özelinde bir rehber hazırlayacağım müsait vakitte. Bu konudan bahsetmeyi düşünüyorum. Hynix mödüller özelinde bir zarar söz konusu değil. Timing dibine kadar sıkmak ve %100 verim almak istiyorsanız da aktif soğutma yapmanız lazım modüllere.
Hazırlaması 1 hafta okuması 15 dakika olacak gibisinden bir izlenim edindim şimdiden 😄

Gece 1-2 saat boş zamanım olunca canım sıkıldı, belki de kimsenin işine yaramayacak bir şey yapmak istedim. CS2'de RAM frekans ve zamanlama ayarlarının performansa etkisini merak ettim, Dust 2 benchmark haritasında test yaptım. Test sırasında project lasso ve ıslc açıktı ama her benchmark öncesinde winmemorycleaner ile RAM temizliği yaptım belki etkisi olur diye.
Sistem özellikleri;
  • Ryzen 5 7500F.
  • Sapphire Pulse 6700XT 12 GB.
  • Patriot Viper Venom 1x16 6000MHz CL30.
  • Colorful Battle-AX B650M-Plus v15.
  • WD Blue SN5000 M.2 SSD.

4800MHz CL40

1920x1080
FPS: AVG=518.6, p1=185.5

1024x768
FPS: AVG=467.4, p1=179.9
FPS: AVG=552.3, p1=182.9

6000MHz CL30 EXPO

1920x1080
FPS: AVG=518.2, p1=193.4
FPS: AVG=512.0, p1=190.2

1024x768
FPS: AVG=580.5, p1=195.6
FPS: AVG=578.9, p1=195.7

6400MHz CL28, PBO -30 +200MHz

1920x1080
FPS: AVG=555.7, p1=227.5
FPS: AVG=545.2, p1=204.4
FPS: AVG=548.5, p1=219.3

1024x768
FPS: AVG=653.6, p1=223.1
FPS: AVG=662.3, p1=221.7
FPS: AVG=643.3, p1=211.5
FPS: AVG=663.0, p1=221.0

Eki Görüntüle 244231

Geçen şöyle bir şey yazmıştım;

Burada EXPO 1 açık kapalı şekilde önce hiç fark yoktu, sonra 200FPS-220 FPS olarak EXPO 1 fark açtı sonra tekrar denedim bu sefer 240 FPS oldu ancak EXPO kapalı da 220 FPS oldu. Kısacası EXPO açık FPS yükselirken EXPO kapalı da FPS'te yükseldi sonrasında yine yazmıştım bu başlık altında hatta en son bundan ayrı olarak da test ettim;

" Dust 2
EXPO kapalı 1440x1080p yüksek grafik oyuncu konstastı etkin FPS: AVG=463.9, p1=189.1
EXPO kapalı 1440x1080p düşük grafik oyuncu kons. Etkin, D. Gölgeler tümü ve FSR kapalı FPS: AVG=669.8, p1=218.6

EXPO açık 1440x1080p yüksek grafik oyuncu konstastı etkin FPS: AVG=481.3, p1=201.0
EXPO açık 1440x1080p düşük grafik oyuncu kons. Etkin, D. Gölgeler tümü ve FSR kapalı FPS: AVG=719.0, p1=244.7 "

Fark var da ilginç tarafı bir taraftan EXPO kapalı hali de yükseliyor o da ilginç :D tam olarak neye göre EXPO kapalı hali yükseliyor çözemedim.

Bu arada hocam RAM ayarlarının etkisini yaparken keşke CPU ayarlaması yapmasaydın onu da ayrı yazabilirdin orda sadece 6400 cl28 ayarını merak etmişti. Bir de ard ardına 204-217-227 ile sürekli değişkenlik göstermiş pek tutarlı olmamış sanki.

Fikrime gelirsek aktif soğutma olayı bana saçma geliyor belki de ultramegahekta hassasiyet ile PC'yi kullanmadığım için aradaki o FPS akıcılık farkını çözemiyorumdur.

u arada hocam RAM ayarlarının etkisini yaparken keşke CPU ayarlaması yapmasaydın
Aslında amacım sadece ram ayarlarının etkisi değil, "ayarlara biraz oynayınca ne kadar FPS kazanabiliriz" tarzı bir merak gidermekti. Konunun ilgi göreceğini tahmin edemediğim için çok detaya girmedim, bilseydim daha çok özenirdim. Acemiliğime geldi. :)
Fikrime gelirsek aktif soğutma olayı bana saçma geliyor
Test sırasında ram sıcaklıklarını kontrol ettiğimde etkisini gördüm hocam. 50 derece üzerine çıkarken aktif soğutma sonrası 45-46 dereceyi geçmedi. Ayrıca testlerin hepsini de eşit koşullarda gerçekleştirmeye çalıştım ama ufak tefek farklar oldu.

Aslında amacım sadece ram ayarlarının etkisi değil, "ayarlara biraz oynayınca ne kadar FPS kazanabiliriz" tarzı bir merak gidermekti. Konunun ilgi göreceğini tahmin edemediğim için çok detaya girmedim, bilseydim daha çok özenirdim. Acemiliğime geldi. :)

Test sırasında ram sıcaklıklarını kontrol ettiğimde etkisini gördüm hocam. 50 derece üzerine çıkarken aktif soğutma sonrası 45-46 dereceyi geçmedi. Ayrıca testlerin hepsini de eşit koşullarda gerçekleştirmeye çalıştım ama ufak tefek farklar oldu.

@Styxrage Rehberde Timing ayarları sonrası Bench sonuçlarını aktarabilir misin?

@ggbye Aktif soğutma olayı hakkında ne düşünüyorsun? Aktif soğutma ''saçma'' olduğundan söz edilmiş.

@MAH0A Aktif soğutma gereksiz olup olmadığı konusunda sizin de görüşlerinizi merak etmekteyim.

Son düzenleme:
Aslında amacım sadece RAM ayarlarının etkisi değil, "ayarlara biraz oynayınca ne kadar FPS kazanabiliriz" tarzı bir merak gidermekti. Konunun ilgi göreceğini tahmin edemediğim için çok detaya girmedim, bilseydim daha çok özenirdim. Acemiliğime geldi. :)

Test sırasında RAM sıcaklıklarını kontrol ettiğimde etkisini gördüm hocam. 50 derece üzerine çıkarken aktif soğutma sonrası 45-46 dereceyi geçmedi. Ayrıca testlerin hepsini de eşit koşullarda gerçekleştirmeye çalıştım ama ufak tefek farklar oldu.

Benim garibime giden EXPO kapa aç yaparken misal önce açık 200 sonra kapalı 200 açık 220 sonra kapalı 220 şeklinde yükselmesi oldu.

Bu arada aktif soğutmayı saçma bulmanın nedeni aslında fark etmeyeceğin FPS için gereksiz yere fan ile uğraşman. Doğru dürüst sabitlemezsen herhangi bir sallantıda başka sorunlara yol açabilir misal diğer donanımlara hasar verebilir.

%1 200 yerine 220 alınca sen bir şey fark ettin mi bilemiyorum ben edemedim de he fark olması iyi mi tabii ki ama oraya da fan koyacak kadar gerekli bir şey değil. Oynanmayacak seviyeden oynanacak bir seviyeye de çıkarmıyor. Hani yüksek çözünürlük yüksek grafik için de bir faydası yoksa CS'de yeterli akıcılık varken boş uğraş.

İsteyen uğraşsın tabii 3-5 kişi kendi arasında eğleniyor, ben de burda kendimce bir şeyler yazıyorum.

Bu arada aktif soğutmayı saçma bulmanın nedeni aslında fark etmeyeceğin FPS için gereksiz yere fan ile uğraşman. Doğru dürüst sabitlemezsen herhangi bir sallantıda başka sorunlara yol açabilir misal diğer donanımlara hasar verebilir.

Paylaştığım rehberi incelemenizi rica edeceğim. Böyle görüşlere nereden ve nasıl kapıldığınızı çok merak ediyorum zira. Elinizde bir kanıt mevcut mu? 3-5 FPS deyimini nereden gördünüz ya da öğrendiniz? AM5 platformunda bilhassa Benchmark yapıp kıyas ettiniz mi? Bir kanıta dayandırmamız gerekiyor çünkü. Yapılan tüm işlemler sizin söyleminize göre hiçbir katkısı olmayan ve tamamıyla boş işlemler. Rehberde bu detaya değindim, aktif soğutma örnekleri paylaştım. Sabitleme ihtiyacı yok, aynı şekilde uygularsanız göreceksiniz zaten.

@Yakuza Bu konudaki görüşlerinizi aktarırsanız sevinirim. Çünkü ''boş iş'' olarak görülüyor. Rehberde bahsettiğim kişi de size aktardığım üzere aynı söylemde bulunuyordu. AM5 platformunda ilk defa rehber yayınlayan kişiden söz ediyorum. Bu konuda ciddi bir yanılgı ve deneyim eksikliği mevcut. İnsanların yanlış bilgilendirilmesine gönlüm razı gelmediğinden zaten o rehberi hazırladım.

Bu forumda en azından bu tarz söylemlere mani olmamız lazım ya da bir kanıta dayandırmamız lazım. Kanıta dayalı olmayan hiçbir söylem bu forumda yer almamalı. Eğer alırsa bunca emek ve zaman boşa gitmiş olacak. İnsanlar yanlış bilgilenmiş ve yönlendirilmiş olacak. Kendi üzerinizde alıp denemeden, birebir aynı ayarları uygulamadan, mobil işlemci ile Desktop kıyası yapılarak yorum yapılmasını çok yanlış buluyorum. İki platform birbirinden apayrı.

Zaten piyasada hali hazırda 1 tane boş adam geziyor, aynı senaryonun bu forumda dallanıp budaklanmasına benim gönlüm el vermez. O kadar emek vererek DDR5 sistemler adına 100K kelimelik bir makale yazdım. Bunların hepsi nasıl bomboş şeyler ya da 3-5 kişinin bir eğlencesi olabilir? Gerçekten akıl tutulması, başka bir şey değil.

Konunun ilgi göreceğini tahmin edemediğim için çok detaya girmedim, bilseydim daha çok özenirdim. Acemiliğime geldi.

Biz bunun için buradayız ama görüyorum ki bunun hiçbir anlam ve önemi yok. Boşuna uğraşmışız bunca zaman. Ben üzerime düşen görevi yerine getirip 100K kelime içeren bir makale hazırladım. Yılların tecrübesini aktardım. Daha da kimseye yardımcı olmayacağım zaten, insanlar vefasız çünkü.

Bedavaya hiç kimse bu işi babasının hayrına yapmaz, bana bu net şekilde öğretildi ki benim de bedavaya hiçbir konuya el atmamam lazım. Şimdiye dek yüzlerce sistem ayarladım, sabaha kadar sistem Tune'ladım. Bunlar 3-5 kişinin eğlencesi ve boş iş olarak görülüyorsa benim burada işim bitmiş, demektir.

Son düzenleme:
@Ayhan Dönmez,

EXPO profil 1 6000mt's 30CL - EXPO kapalı 4800 mt's 40CL.

EXPO açık ve kapalı, The Witcher 3 DLSS kapalı ve FG/MFG kapalı FHD Max RT ayarında EXPO'yu açmak ve kapamak FPS ve %1 için hiç fark etmedi aynı FPS. FPS 54 - %1 51.

EXPO kapalı ve açık, GTA 5 Enhanced DLSS ve MFG kapalı FHD Max RT ayarında genel olarak %10 fark oluştu.

EXPO kapalı ve açık yine CS2 test ettim %10-15 fark oluştu.

The Witcher 3 burada FPS olarak en çok zorlayan olduğu için onun üzerinden yazayım sistemi zorlarken EXPO ile OC yapmak FPS değişmiyor. Önemli olan bir oyun sistemi zorlarsa sonucunda FPS ve türevleri de artıyorsa bence önemli. CS2'de cidden 200 yerine 220 %1 alınca bir fark yaşayan var mı? (Plasebo etkisi - Vikipedi)

Ayrı bir ayar yapmadım merak ettim ben manuel ayarlamalar yapsaydım kaç FPS faydama olacaktı ve bu faydaya aktif soğutma takmam gerekecek miydi? Bu konuda rehberin altındaki müritleriniz bol bol karşılaştırmalı benchmark eklerse rehber için faydalı olur şu an böyle devasa 100k makale için pek hit almamış gibi belki daha iyi olur.

Yani haksız olabilirim kalkıp tüm sistemleri denemedim ama buradaki insanların da tüm sistemleri denediğini sanmıyorum, insanlar yaptığınız paylaşımın altına benchmarklarını paylaşırsa daha anlaşılır olur. Bence siz de bunu ekleyebilirsiniz düz EXPO 1 böyleyken benim ayarlarımda bu şekilde gibi, özellikle bencmark tarzı daha mantıklı çünkü birisi eklemiş Valorant'ta benchmark yok görüntü her zaman aynı olamayacağı için yanlış karşılaştırmalar olabilir bir diğeri de stüdyo sürücü ile karşılaştırma yapmış ona pek anlam veremedim. Bu arada EXPO diyorum çünkü halihazırda 4800 CL40 ile de denemek saçma olurdu.

Neyse haksızım ve haklısın kabul ediyorum iyi günler dilerim.

@Ayhan Dönmez,

EXPO açık ve kapalı, The Witcher 3 DLSS kapalı ve FG/MFG kapalı FHD Max RT ayarında EXPO'yu açmak ve kapamak FPS ve %1 için hiç fark etmedi aynı FPS. FPS 54 - %1 51.

EXPO kapalı ve açık, GTA 5 Enhanced DLSS ve MFG kapalı FHD Max RT ayarında genel olarak %10 fark oluştu.

The Witcher 3 burada FPS olarak en çok zorlayan olduğu için onun üzerinden yazayım sistemi zorlarken EXPO ile OC yapmak FPS değişmiyor. Önemli olan bir oyun sistemi zorlarsa sonucunda FPS ve türevleri de artıyorsa bence önemli. CS2'de cidden 200 yerine 220 %1 alınca bir fark yaşayan var mı? (Plasebo etkisi - Vikipedi)

Ayrı bir ayar yapmadım merak ettim ben manuel ayarlamalar yapsaydım kaç FPS faydama olacaktı ve bu faydaya aktif soğutma takmam gerekecek miydi? Bu konuda rehberin altındaki müritleriniz bol bol karşılaştırmalı benchmark eklerse rehber için faydalı olur şu an böyle devasa 100k makale için pek hit almamış gibi belki daha iyi olur.

Yani haksız olabilirim kalkıp tüm sistemleri denemedim ama buradaki insanların da tüm sistemleri denediğini sanmıyorum, insanlar yaptığınız paylaşımın altına benchmarklarını paylaşırsa daha anlaşılır olur. Bence siz de bunu ekleyebilirsiniz düz EXPO 1 böyleyken benim ayarlarımda bu şekilde gibi, özellikle bencmark tarzı daha mantıklı çünkü birisi eklemiş Valorant'ta benchmark yok görüntü her zaman aynı olamayacağı için yanlış karşılaştırmalar olabilir bir diğeri de stüdyo sürücü ile karşılaştırma yapmış ona pek anlam veremedim. Bu arada EXPO diyorum çünkü halihazırda 4800 CL40 ile de denemek saçma olurdu.

Dostum, FPS oyunu indir. Zen ilet CL26 yapalım sana sonra gel yorum yap. CL40 4800 kullanıp önermek nedir? Bu kadar insan boşa ayar yapıyor. Bu kadar konu ve mesajlar boş mu? Hadi bizi boş ver. Koca markalar ne diye 6000Mhz CL26 üretip satıyor?

@Ayhan Dönmez,

Buyrun, CS özelinde değil ama Tuning ayarlarının Gaming üzerine net şekilde etkisi: