8GB Vram'e sahip grafik kartlarını tercih etmemekte fayda var. Birçok oyunda 1440p çözünürlükte Vram darboğazı yaşatması olası.

9060XT 16GB veya 5060Ti 16GB alınabilir. Ama şu da var ki 5060Ti fiyatını pek hak eden bir kart değil. 5060Ti dediğimiz kart aslında 4060Ti Super, performans açısından.
Peki 1440p'den vazgeçmek zorunda kaldım varsayalım, 1080P Hight-Ultra'da 8GB Vram nasıl iş çıkartır?

Yapay zeka sadece iş yapanın derdi lafı çok boş. Zira yapay zeka dediğin şey, oyunda aldığın FPS’i görüntü bozulmadan ikiye katlayan, oyunu yağ gibi akıtan teknolojinin ta kendisi.

FSR ile DLSS’i kıyaslamak, Tofaş ile Mercedes'i kıyaslamak gibi resmen :D biri seni sadece götürür, diğeri konforla uçurur. FSR açınca görüntü çamurlaşıp titrerken, DLSS cam gibi netlik veriyor. 2025 yılında "saf kas gücü yeter" demek, akıllı telefon devrinde inatla tuşlu telefon övmekten farksız arkdaşım. Teknolojiye inat edilmez, nimetinden faydalanılır.
Hocam sen fsr 2.0 da kalmışsın gibi geliyor.

Artık AMD FSR 4 ile birlikte yapay zekaya geçiş yaptı böylece DLSS ile rekabet edebiliyor. Resmi Redstone güncellemesi ise 10 Aralıkta geleceği söylendi. Ancak Nvidia ile tam anlamıya rekabet edebilmesi için FSR4 yaygınlığını arttırması lazım. Aynı paraya satılan kartlar olsa 5060 ti derdim ancak 10k fark ile almak için yani ne bileyim...

Son düzenleme:
Hocam sen fsr 2.0 da kalmışsın gibi geliyor.

Artık AMD FSR 4 ile birlikte yapay zekaya geçiş yaptı böylece DLSS ile rekabet edebiliyor. Resmi Redstone güncellemesi ise 10 Aralıkta geleceği söylendi. Ancak Nvidia ile tam anlamıya rekabet edebilmesi için FSR4 yaygınlığını arttırması lazım. Aynı paraya satılan kartlar olsa 5060 ti derdim ancak 10k fark ile almak için yani ne bileyim...
Sen olacak, gelecek vaatleri ile olanı karıştırıyorsun arkadaşım.
Nvidia bu yapay zeka işini yıllardır donanımsal olarak yapıyor. AMD ise FSR 4 ile "biz de yapay zekaya geçiyoruz" diyerek olaya daha yeni uyanıyor. 5 yıllık teknoloji farkını bir güncellemeyle kapatamazsın.

Biri donanım tabanlı, diğeri hala yazılım/yamama peşinde. Kağıt üzerinde rekabet ediyor demekle, ekranda o pürüzsüzlüğü almak aynı şey değil.

Ben o parayı sadece FPS için değil, sürücüyle boğuşmamak, Cuda gücü, render performansı ve "acaba güncelleme gelince düzelir mi?" stresini yaşamamak için veriyorum.

Nvidia yapıyor, AMD ise hala yapacak bla bla. Aradaki fark bu.

Sen olacak, gelecek vaatleri ile olanı karıştırıyorsun arkadaşım.
Nvidia bu yapay zeka işini yıllardır donanımsal olarak yapıyor. AMD ise FSR 4 ile "biz de yapay zekaya geçiyoruz" diyerek olaya daha yeni uyanıyor. 5 yıllık teknoloji farkını bir güncellemeyle kapatamazsın.

Biri donanım tabanlı, diğeri hala yazılım/yamama peşinde. Kağıt üzerinde rekabet ediyor demekle, ekranda o pürüzsüzlüğü almak aynı şey değil.

Ben o parayı sadece FPS için değil, sürücüyle boğuşmamak, Cuda gücü, render performansı ve "acaba güncelleme gelince düzelir mi?" stresini yaşamamak için veriyorum.

Nvidia yapıyor, AMD ise hala yapacak bla bla. Aradaki fark bu.
AMD her zaman Nvidia' nın arkasından gelmeye devam edecek, geçmesi imkansız çok kısa vadede. Bu teknolojide daha bebekler. Fiyat politikalarından bunu kabullendikleri de anlaşılıyor. Nvidia ile aynı fiyattan çıksaydı kimse 9060xt tercih etmezdi mesela. Burası fix zaten. Ama şu an ki fiyat farkını Nvidia haketmiyor bu da kesin. AMD ilk kez donanım tabanlı yapay zekalı FSR geliştirdi ve Nvidia' nın senelerce çalıştığı DLSS ye ilk defa bu kadar yaklaştı. Ben geleceği için umutluyum açıkçası. Birde şu yazılım problemlerini çözseler.. Tartışmayı ( tartışma demeyelim aslında muhabbet diyelim) uzatmak fanboyluğa girer. Sonuçta biz oyuncular olarak rekabet istiyoruz elbette biri diğerini yakalasın rekabet olsun sürekli gelişsinler. Babamızın şirketleri değil. Yoksa bana ne.

Gözün, MFG aramıyor ise direkt RX 9060 XT 16 GB alınıp geçilmeli. İş performansı istiyorsan alacağın kart RTX 5060 Tİ olmamalı. Bu bütçelerde RTX 5060 Tİ almanın F/P olarak bakılınca mantığı yok. Ben NVİDİA istiyorum diyorsan iş değişir. Onun dışında RX 9060 XT 16 GB hala daha F/P oranını koruyor. Oyunlarda Native performans da kartların birbirlerine üstünlüğü yok.

Son düzenleme:
Son düzenleyen: Moderatör:
1080P'de 8 GB VRAM iş görür ama ben sizin yerinizde olsam 8 GB VRAM'li kartları kafadan elerim. Minimum 12 GB ideal olan ise 16 GB VRAM artık.
Zaten öyle yaptım ama 2026'da fiyatlar tahmin ettiğimden de pahalılaşırsa yapabileceğim bir şey kalmaz o yüzden yalan söylemek gibi olmasın. Çok teşekkür ederim değerli açıklaman içinde 🤝