Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Arkadaşlar öncelikle BIOS güncel, NVIDIA'nın yeni yayınladığı 581.94 HotFix sürücüsü kurulu, Windows 11 Home kullanıyorum ve yapmadığım update yok. Sisteme daha yeni temiz kurulum da yaptım. Sorunum ise oynadığım her oyunda sürekli anlık %1 FPS çakılması ve beraberinde drop yaşamam. Sıcaklık değerlerinde bir sorun yok, oyun sırasında sistem değerlerini de izledim; düşen tek değer %1 FPS değeri. Yazılımsal olarak deneyebileceğim her şeyi denedim, her türlü BIOS ayarını kapatıp açtım ama çözülmüyor, sistem donmadan oyun oynatmıyor. Sorun yaşamadığım sadece 2 oyun var; Fortnite ve CS 2. Onun dışında RDR 2 droptan oynanmıyor, TLOU 1 ve 2'de çok sık olmasa da yine takılmalar mevcut. Bugün ETS 2 oynadım ve çok fazla drop yedim onda da. Cyberpunk 2077'de diğerlerine göre en az olacak şekilde yine takılmalar oluyor. GoW oyununda da aynı şekilde takılmalara rastladım. Oynanmayacak derecede takılan tek oyun ise RDR 2. Her oyunda takılma sırasında ortalama FPS değişmezken %1 FPS çakılıyor.

GPU ve VRAM testleri temiz, PSU testi de temiz. Artık donanımsal müdahaleler yapmayı düşünüyorum, Amazon'dan parça sipariş edip test edeceğim; çözülmezse iade edeceğim. Bu soruna daha önce rastlayanınız var mı? Sizce hangi donanım şüpheli bu durumda? Benim aklımda şu an CL30 bir RAM kiti sipariş edip test etmek var. RAM'lerin CL38 olması bu duruma sebep olabilir mi sizce? Bir de ekran kartı PCIe 5.0 ama anakart PCIe 4.0 x16, bu durumu da araştırdım ama bir şey olmaz diyor herkes.. Belki de yazılımsal bir sorundur, bilemiyorum ama deneyecek şey kalmadı gerçekten.

Ek olarak forumlarda çok sık benimle aynı işlemci ve benzer donanımlar kullanan kişilerin böyle konularını görüyorum, herkes ayrı bir oyunda drop yemekten yakınıyor. Artık benim düşüncelerim tükendi, sizlerin yardımına başvuruyorum.
  • Ryzen 7 7800X3D
  • Galax RTX 5070 Ti White 2X
  • Lexar 16x2 CL38 6000 MHz
  • ASUS Prime B650M-R
  • BitFenix 750W 80+

Çözüm
Sonuç: 3 haftalık sürecin ardından az önce Gaming.Gen.TR tarafından tüm sistem için ücret iadem banka hesabıma yatırıldı. GeForce NOW hediyesi, kargo ücreti, montaj ve test bedeli gibi şeylerin parası yine de kesildi. Sadece sistem parçalarının ücreti yatırıldı; 2-3 bin TL'lik bir kesinti oldu yani. Bundan şikayetçi değilim.

Süreç: Sistemi ilk gönderdiğim zaman Recep Baltaş'a ulaştım ve durumu anlattım; yüksek ihtimalle sistemde sorun yok deyip göndereceklerini söyledim. Kendisi mağazanın yetkilileriyle konuştu ve ardından mağazadan beni arayıp sorunu kabul ettiler, parçalar test edilecek dediler. İki gün sonra ise sorunu kabul eden elemanla beni bir daha görüştürmeyip sorun yok demeye başladılar ve bunun üzerine Recep Baltaş sistemi Techolay ofisine istedi; birkaç gün sonra saatlerce detaylı test ederek sorunun ekran kartında olduğunu buldular. Ardından mağaza yetkilileriyle bir daha görüşüldü ve sistemi komple iade almak istediler. Ben sadece ekran kartını iade etmek istemiştim ama öyle istediler; kabul ettim mecbur. Şu an ise temelde aynı sistemi daha iyi PSU, anakart ve RAM alarak Amazon ve Hepsiburada üzerinden iade garantili şekilde kafam rahat sipariş ettim, 30 bin liraya yakın zararım oldu. Yeni sistemi kurunca testlerini yapacağım ve bir sorun olursa hiç uğraşmadan parça değiştirebileceğim.

Bu süreçte bana yardım ettiği için @Recep Baltaş'a minnettarım; yardım etmeseydi şu an sorunlu bir ekran kartıyla ve aylar sürecek THH şikayetiyle birlikte çaresiz duruyor olacaktım. İyi tarafından bakarsak tecrübe oldu, bir daha hazır sistem olaylarına girmemeye çalışacağım; parçalarımı tek tek iade edebileceğim yerlerden alacağım.

@Ayhan Dönmez @Zgoen32 @SunseTTime @LH44
Yükseltme yapmayı düşünmüyorum hocam, sert tavrı da zaten mailden bana otomatik cevap gönderip işte biz sadece satıcıyız da servis değiliz de parçaları göndeririz 20 gün süresi var falan dediklerinde gösterdim. Ben 3 aylık garanti parasını markalara değil size verdim, tek tek deneyip çözmeniz gerekiyor dedim. Sonra mağazayı arayıp aynısını dedim ve hazır metine takılmamam gerektiğini söylediler.
Yazdığın metni okuduğumda oyunları 4K'da oynadığını yazmışsın. 4K'da %1 ve %0.01 low zaten çoğu sistemde yerlerde oluyor. ''CS2 ve Fortnite dışındaki oyunlar sorunlu'' dediğini hatırlıyorum. Bu oyunlarda atıyorum 200FPS alırken, hikayelilerde 4K 50-60 FPS alıyorsundur. 200 FPS oynarken %1 lowun 100'e çakılması seni çok rahatsız etmezken 50-60 olan FPS 20-30'u gönünce tabii ki rahatsız olursun. Hal böyle olunca sistemde sorun yok demeleri bana olası geliyor. 2K yüksek FPS alabildiğin oyunlarda durum nasıl, esas belirleyici olan bence onlar?

R6 gibi optimizasyonu iyi olan bir oyunda -> DLSS kalite, (monitör hertz değeri - 1) FPS sınırlı, 1440p, düşük/orta grafik ayarları, g-sync açık olacak şekilde test yapman iyi olurdu.

NOT: Sorunu tespit edemezlerse/çözüm bulamazlarsa sistemi asla geri alma. İade için kararlı bir tutum sergile.

11.webp
12.webp

Görsellerdeki FPS değerlerinden demek istediğim anlaşılıyor. Kaldı ki bu bir de DLSS 4 performance ile alınan sonuç. @Ateş Hekimoğlu

Son düzenleme:
@SunseTTime Hocam %1 değerleri RDR 2'de aynı ayarlarda 4080 kullanan arkadaşımda da düşük ama onun oyunu yağ gibi, olay bu değil, anlık olarak 80'den 30'a falan düşüyor ve geri yükseliyor; oyun donuyor bu sırada. Yani bu sistemde sorun var kesinlikle. Frametime spike falan deniyormuş sanırım. Bana maildeki ve telefondaki eleman tek tek parça deneneceğini söyledi. Durumu buradan bildireceğim. Bu gün kargo şubesine bıraktım.

Aydıca RDR 2'yi 4K ultra DLSS Balanced 100 FPS oynarken de donuyor; smooth motion ile 160 oynarken de donuyor. Her türlü donuyor.

@SunseTTime Hocam %1 değerleri RDR 2'de aynı ayarlarda 4080 kullanan arkadaşımda da düşük ama onun oyunu yağ gibi, olay bu değil, anlık olarak 80'den 30'a falan düşüyor ve geri yükseliyor; oyun donuyor bu sırada. Yani bu sistemde sorun var kesinlikle. Frametime spike falan deniyormuş sanırım. Bana maildeki ve telefondaki eleman tek tek parça deneneceğini söyledi. Durumu buradan bildireceğim. Bu gün kargo şubesine bıraktım.
Frametime spike-drop deniyor evet, RAM olarak stabil değilsin, CPU sokette bent pin olabilir, boot eder ama hiçbir şekilde EXPO dahil stabil kalamazsın, GGTR'de toplayan arkadaş bile bent etmiş olabilir, ya da sonrasında soğutucu vidaları bir taraf gevşek diğer taraf çok sıkı bırakıldıysa yine bent eder, kısacası hep söylüyoruz:

Bedavaya verseler, üstüne para dahi teklif etseler, yolda görseniz hazır sistem ALMAYINIZ!

Şurada 18-20 sayfa uğraştık, hepsi külliyen boşa gitti. Tek sebebi hazır sistemi toplayan deneyimsiz arkadaş, kalite-kontrol yerlerde, ya da hazır sistem diye bozuk parçalar, iade parçalar kakalanıyor, bedavaya verse alınmaz, aynı mantıkla gidip PS5 al, daha iyi. En azından başın ağrımazdı. Şimdi daha çok uğraşacaksın ne yazık ki, umarım çözüm olur, olmazsa THH başvur süreci uzatmadan @Ateş Hekimoğlu

Frametime spike-drop deniyor evet, RAM olarak stabil değilsin, CPU sokette bent pin olabilir, boot eder ama hiçbir şekilde EXPO dahil stabil kalamazsın, GGTR'de toplayan arkadaş bile bent etmiş olabilir, ya da sonrasında soğutucu vidaları bir taraf gevşek diğer taraf çok sıkı bırakıldıysa yine bent eder, kısacası hep söylüyoruz:

Bedavaya verseler, üstüne para dahi teklif etseler, yolda görseniz hazır sistem ALMAYINIZ!
Tecrübe oldu hocam yapacak bir şey yok. Sizden duydum bu arada ilk defa bunu. Demek ki yeni çıkan donanımlarda yaşanmaya başlandı bu durumlar. Ben çözerler diye tahmin ediyorum çünkü ilettiğim bilgilerde detaylı şekilde sorunu anlattım. Size attığım metni sonradan biraz daha düzenleyip öyle gönderdim sistemi.

Tecrübe oldu hocam yapacak bir şey yok. Sizden duydum bu arada ilk defa bunu. Demek ki yeni çıkan donanımlarda yaşanmaya başlandı bu durumlar. Ben çözerler diye tahmin ediyorum çünkü ilettiğim bilgilerde detaylı şekilde sorunu anlattım. Size attığım metni sonradan biraz daha düzenleyip öyle gönderdim sistemi.
İade/değişim mallar elde boşa gitmiyor, hazır sistemlere takıyorlar, sendeki sorun %90 anakart, %10 işlemci memory controller alakalı çıkacak, başka bir ihtimal mevcut değil. AM5'te socket pinleri çok hassas, LGA 1700 gibi değil.

İade/değişim mallar elde boşa gitmiyor, hazır sistemlere takıyorlar, sendeki sorun %90 anakart, %10 işlemci memory controller alakalı çıkacak, başka bir ihtimal mevcut değil. AM5'te socket pinleri çok hassas, LGA 1700 gibi değil.
Umarım iki elemanın da dediği gibi titizlikle her parça denenir. Yani intel dizip yollamanıza bile razıyım dedim adamlara. Zaten bundan sonraki sistem maceramda kesinlikle tek tek toplarım ve Intel alırım sanırım.

AM4 LGA değildi hatırlarsan, pinler sokette değil işlemcideydi, şimdi işlemci pad kısmı anakart CPU LGA soketteki pinlere temas ediyor, tek bir temassızlıkta dahi sistem boot olmayabilir, ya da olur ama kararsız çalışır. AM5 pin şemasında bu durum netçe görülüyor, ground pinlere denk gelirse problem olmaz, sendeki sorun bu ikisinden biri çıkacak. Ya da ekran kartı da hep bir ihtimal tabi. @SunseTTime şanssızlığı sende de mevcut.

Şurada 18-20 sayfa uğraştık, hepsi külliyen boşa gitti. Tek sebebi hazır sistemi toplayan deneyimsiz arkadaş, kalite-kontrol yerlerde, ya da hazır sistem diye bozuk parçalar, iade parçalar kakalanıyor, bedavaya verse alınmaz, aynı mantıkla gidip PS5 al, daha iyi. En azından başın ağrımazdı. Şimdi daha çok uğraşacaksın ne yazık ki, umarım çözüm olur, olmazsa THH başvur süreci uzatmadan @Ateş Hekimoğlu
Zaten kesinlikle bi' PS5 edineceğim. Çözülmezse de THH ile paramı alırım ama sonuçlanana kadar param değer kaybedecek o sıkıntı.

AM4 LGA değildi hatırlarsan, pinler sokette değil işlemcideydi, şimdi işlemci pad kısmı anakart CPU LGA soketteki pinlere temas ediyor, tek bir temassızlıkta dahi sistem boot olmayabilir, ya da olur ama kararsız çalışır. AM5 pin şemasında bu durum netçe görülüyor, ground pinlere denk gelirse problem olmaz, sendeki sorun bu ikisinden biri çıkacak. Ya da ekran kartı da hep bir ihtimal tabi. @SunseTTime şanssızlığı sende de mevcut.
Bu kadar bilgi umarım sistemle ilgilenecek olanlarda da vardır. Çözülmediği halde çözdük deyip yollamalarından da korkuyorum veya daha kötüsü bir şey yok demelerinden. Bir yanımda çözüleceğini düşünüyor, çözülür sanırım yüzde 60 falan.

Zaten kesinlikle bi' PS5 edineceğim. Çözülmezse de THH ile paramı alırım ama sonuçlanana kadar param değer kaybedecek o sıkıntı.

Bu kadar bilgi umarım sistemle ilgilenecek olanlarda da vardır. Çözülmediği halde çözdük deyip yollamalarından da korkuyorum veya daha kötüsü bir şey yok demelerinden. Bir yanımda çözüleceğini düşünüyor, çözülür sanırım yüzde 60 falan.
O kadar bilgi var mı bilemeyiz, ama memory olarak stabil kalamıyorsun, CPU socket bent pin veyahut IMC-memory controller arızalı çıkacak, başka ihtimal mevcut değil. Düz EXPO'da 2 farklı kit ile BIOS version fark etmeksizin hata mevcut. Anakart değişimi ile düzelir çipte sorun yoksa. @Ateş Hekimoğlu

O kadar bilgi var mı bilemeyiz, ama memory olarak stabil kalamıyorsun, CPU socket bent pin veyahut IMC-memory controller arızalı çıkacak, başka ihtimal mevcut değil. Düz EXPO'da 2 farklı kit ile BIOS version fark etmeksizin hata mevcut. Anakart değişimi ile düzelir çipte sorun yoksa. @Ateş Hekimoğlu
Sistem onlara ulaşınca sık sık bilgi almak için ararım hocam. Sorunu bulduk falan derlerse de hemen yazarım zaten buraya. Siz de çok uğraştınız hakkınız ödenmez. Birkaç gün kitap, film, dizi vs. takılırım artık boş vakitlerde.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.