Makaleler
30
Yer
Montpellier
Düğüm nedir: Kabaca işlemcilerin üretim teknolojisini belirler. Performans ve verimlilik gibi etkenler doğrudan buna bağlıdır.

Orta segment:
  • Exynos 1080: 5LPE/SF5E
  • Exynos 1280: 5LPE/SF5E
  • Exynos 1380: 5LPE/SF5E
  • Exynos 1480: 4LPP/SF4
  • Exynos 1580: 4LPP+/SFP4
  • Exynos 1680: 4HPC/SF4X

Amiral segment:
  • Exynos 9820: 8LPP/SF8
  • Exynos 9825: 7LPP/SF7 (EUV kullanılan ilk model.)
  • Exynos 990: 7LPP/SF7
  • Exynos 2100: 5LPE/SF5E
  • Exynos 2200: 4LPE/SF4E
  • Exynos 2400: 4LPP+/SF4P
  • Exynos 2400e: 4LPP+/SF4P
  • Exynos 2500: SF3/3GAP
  • Exynos 2600: SF2

Samsung Foundry iki farklı isimlendirme kullandığı için isimleri eğik çizgi ile ayırdım. Bunları şöyle açıklayalım.

LP kısaltması "low power" anlamına gelmektedir. LPE "low power early", LPP "low power plus" şeklinde kodlanır. İlk sayılar ise nanometreyi vermektedir. Samsung'un henüz erken dönemlerde, verim oranlarının düşük olduğu yongalarda LPE düğümler görülür. Gelişme ile LPP, LPP+ şeklinde ilerler. HPC ise aslen ağır çipler için tasarlanmış en tepe üretim bandıdır. Açılımı ise "high performance computing" olarak geçer. GAP ise Gate-All-Around transistör mimarisinin bir kısaltması. Bu isimlendirmeler eski isimlendirmedir.

Yeni isimlendirmelerde ise SF takısı yer alır. Bu Samsung Foundry isminin kısaltmasıdır. Arkasından gelen sayılar nanometreyi verir. Sırasıyla E, düz isim, P ve X diye ilerler. Bu daha basit bir kodlama olduğu için buna yönelim yapıldı.

Benim Exynos'larda gördüğüm pürüzler;

• Termal istikrarsızlık.
  • Bazı senaryolarda aşırı güç tüketimi.
  • RDNA tabanlı Xclipse GPU'lar, rakibi Adreno ve ARM GPU'lara kıyasla grafik gücü gerektiren süreçlerde geride kalıyor (oyun gibi).
  • Modem sorunu... Bunu çözmesi için bu sektöre girmeliler. Mesela Qualcomm ve MediaTek aynı zamanda modem yongası da geliştiren şirketler.
  • Modem, yongaya gömülü değil diye hatırlıyorum (?).
  • Amiral sınıfta anormal Cluster dağılımı... Başka hiçbir markanın kullanmadığı "1+3+6" gibi denenmemiş Core dağılımları kullanıyor, bunların Android OS üzerinde gösterdiği verim de soru işareti (Özellikle de 1+3+4, 1+4+3, 4+4, 2+6 gibi kanıtlanmış seçeneklere kıyasla)
  • Daha fazla Core sayısına rağmen rakiplerine ancak yetişmesi veya buna rağmen geride kalması.

• Termal istikrarsızlık.
  • RDNA tabanlı Xclipse GPU'lar, rakibi Adreno ve ARM GPU'lara kıyasla grafik gücü gerektiren süreçlerde geride kalıyor (oyun gibi).
  • Modem sorunu... Bunu çözmesi için bu sektöre girmeliler. Mesela Qualcomm ve MediaTek aynı zamanda modem yongası da geliştiren şirketler.
  • Amiral sınıfta anormal Cluster dağılımı... Başka hiçbir markanın kullanmadığı "1+3+6" gibi denenmemiş Core dağılımları kullanıyor, bunların Android OS üzerinde gösterdiği verim de soru işareti (Özellikle de 1+3+4, 1+4+3, 4+4, 2+6 gibi kanıtlanmış seçeneklere kıyasla)
  • Daha fazla Core sayısına rağmen rakiplerine ancak yetişmesi veya buna rağmen geride kalması.
Samsung'un yazılım ve donanım kısmına da el atması lazım. S26 U biraz hayal kırıklığı oldu.

Samsung'un 2nm GAA düğümü, hala 3nm TSMC FinFET kadar transistör yoğunluğu sunamıyor. Hala TSMC'li Qualcomm işlemcili telefonları alacaksınız iyi telefon istiyorsanız.
Exynos 2600, 8 Gen Elite'den daha iyi bir islemci Samsung icin. En azindan pil omru konusunda S24 ve S25 FE'deki gibi kronik degil ve Pro Max haric iPhone 17 ailesinden daha fazla SoT veriyor. Benim ilgi alanim batarya oldugu icin bu yonden kiyasladim.

Samsung'un yazılım ve donanım kısmına da el atması lazım. S26U biraz hayal kırıklığı oldu.

One UI her güncellemeyle daha da ağırlaşıyor. Örneğin sadece "Arama" işlemini yerine getirmek için sistemde en az 3 - 4 uygulama yüklü (Sisteme gömülü olanlar dahil), oysa Saf Android bunu 1 uygulama ile hallediyor.

Ayrıca kamera sensörleri nesillerdir aynı...

Yani kesinlikle haklısın.

Aslinda saf guc olarak cok uzak degiller. Ama optimizasyon isinde mobilde hala yabanci bir mimari soz konusu. RT gibi konularda AMD ile calismasi ciddi destek sagliyor ama mobilde karsiligi yok.
Normalde gomulu hocam. 2600'da degil sadece.
Bunlar da dogru. Ama burada Samsung'un bir gerekcesi var. Samsung daha az cekirdekle yuksek frekanslar veya guc saglayamadigi icin mecbur daha fazla cekirdege yoneliyor. Yoksa hic rekabet edemeyecek veya klasik isinma sorunlari daha da bas gosterecek. Biraz mecburiyetten dogan bir sonuc aslinda.

Son düzenleme:
Exynos 2600, 8 Gen Elite'den daha iyi bir islemci Samsung icin. En azindan pil omru konusunda S24 ve S25 FE'deki gibi kronik degil ve Pro Max haric iPhone 17 ailesinden daha fazla SoT veriyor. Benim ilgi alanim batarya oldugu icin bu yonden kiyasladim.
Exynos 2600 bazı konularda iyi olsa da hala birçok konuda geride. Samsung kendisi ilk defa bir telefon işlemcisinde IHS kullandı, normalde POP metoduyla işlemci RAM üstüne lehimlenir. Burada ise işlemcisinin ısınan yarısına ısı dağıtıcı yerleştirilmiş, RAM'da M serilerinde olduğu gibi işlemcinin yanına yerleştirilmiş.

Exynos-2600-7.webp

Benchmarklara baktığımız zaman rakiplerine ciddi anlamda yaklaşabiliyor ancak garip işlemci yapısı dolayısıyla bu yönetmesi ve kullanması çok zor. Rakiplerinin çoğunda artık en azından 2 süper çekirdek olurken Exynos'da hala tek süper çekirdek var.

Bununla beraber Samsung'un güç yönetimi çok kısıtlı, Qualcomm'lar kadar efektif yönetemiyor. Qualcomm işlemciler az ısınan cihaza az, çok ısınan cihaza ısındığı kadar throttle yaparken ve soğuduysa geri frekansları yükseltirken Samsung belli ve düşük değerde kısıp kalıyor, üstüne de soğusa da cihaz o durumunu ciddi anlamda koruyor. Samsung'un yazılımının ciddi iyileştirilmesi gerekli.

Kendi GPU'su Exynos 2600'ün çok büyük ve teorik performansı yüksek. Ancak işlemcide bu GPU'yu besleyebilecek tampon bellek veya direkt hızlı RAM yok. Sürücü desteği de yetersiz.

Onun haricinde CPU ve GPU'da yakalasa diğer alanlarda yakalayamıyor. Kamera sinyal motoru Qualcomm'un hem karanlıkta daha fazla detay çıkarıyor hem de pil ömrü video/fotoğraf sırasında çok daha iyi pil ömrü sunuyor cihaza. Qualcomm'un modemleri de aynı şekilde fersah fersah iyi, hem çekim gücü hem de pil tüketimi açısından. Zaten Qualcomm'un eline kimse şu anda su dökemez. Exynos 2600'ün 5G modemi harici olduğunu da hatırlatmak isterim.

Gerisini de zaten @Surface Area söylemiş;

• Termal istikrarsızlık.

One UI her güncellemeyle daha da ağırlaşıyor. Örneğin sadece "Arama" işlemini yerine getirmek için sistemde en az 3 - 4 uygulama yüklü (Sisteme gömülü olanlar dahil), oysa Saf Android bunu 1 uygulama ile hallediyor.

Ayrıca kamera sensörleri nesillerdir aynı...

Yani kesinlikle haklısın.
O gereksiz hizmetlere ayar çekseler on numara olacak, kendi ayağına sıkıyor Samsung.

@Cruslan @Violett Exynos 2600'deki modem gerçekten de ayrıkmış dediğiniz gibi. Ayrıca ayrık olan Exynos Modem 5410 da 4NM sürecinden geçmiş. @Cruslan'ın dediği yoğunluk mevzusundan ve modemin geçtiği süreçten sonra anlaşılıyor ki, bu SoC sadece kağıt üzerinde 2NM...

O gereksiz hizmetlere ayar çekseler on numara olacak, kendi ayağına sıkıyor Samsung.

Yapmazlar. Tek çare Saf Android kullanan marka kullanmak, onlar da Türkiye'de resmi olarak bulunmuyorlar.