Çözüldü Sistemde %1 ve %0.1 FPS kaynaklı stutter sorunu meydana geliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EfsaneT

Uzman
Merhaba arkadaşlar,

BIOS ayarlarımda sadece EXPO 1 açık ve Curve Optimizer -20'de stabilite yakaladım, o şekilde kullanıyorum, başka ekstra bir şey yapmadım BIOS'ta.

FPS'lerim vs. yüksek ve normal fakat %1 ve %0.1 low FPS'lerim aniden düşüp aniden çıkıyor ve bu olduğunda stutter dediğimiz drop sorunu ortaya çıkıyor.

Bu sorunu çözebilir miyim, çözersem nasıl çözerim?

Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilir mi bana?

Sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: 64 GB (4x16) XPG Lancer RGB DDR5 6000 MHz CL30
  • Ekran Kartı: GALAX RTX 4080 Super SG 16GB GDDR6X 256 Bit
  • Anakart: MSI MAG X670E Tomahawk
  • Kasa: HYTE Y70 Touch
  • PSU: MSI MAG A850GL PCIE5 850W 80+ GOLD
  • Soğutucu: BitFenix Cube 360 ARGB 360mm

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

@EfsaneT SoC voltajı zaten 1.3'te, o yüzden oto kalsın. VDDP voltajını bulup 1.15 olarak değiştir. Sonrasında VDD-VDDQ-VDDIO olmak üzere 3 tane EXPO voltajını bulup 1.35 yerine 1.4 uygula. Ve en önemlisi, iGPU–Integrated Graphics'i kapatacaksın. Search kısmında F9 kısayol tuşu olmalı, onunla aratıp bunu da kapat. İşlemler bunlar. Bir de Nitro kısmı var; onun da lokasyonunu ve nasıl ayarlaman gerektiğini söyleyeceğim. Sonrasında atacağım program ile 1–1.5 saat test et. HWiNFO adlı yazılımı indir, sensörler kısmından sıcaklıkları takip et. SS gönderirsin.

BIOS içerisinden ek olarak Advanced-AMD Overclock-DDR Options-Nitro Settings-Nitro Enabled deyip

Nitro-Enable Robust-Enable RX-2 Tx-3 Control-1 RX-Tx Burst-8X 8X uygula, save&exit yaptıktan sonra şu program ile teste alacaksın:

Reis, şimdi aklıma geldi; 410 da çalışmadı, yani açılmadı sistem. Ben o zaman voltage ayarlarını 2 tanesini yapmamıştım, Auto’daydı. Ondan dolayı açmamış olabilir mi?

Reis, şimdi aklıma geldi; 410 da çalışmadı, yani açılmadı sistem. Ben o zaman voltage ayarlarını 2 tanesini yapmamıştım, Auto'daydı. Ondan dolayı açmamış olabilir mi?

Bilgim yok, olabilir. Şu anda son durumu SS olarak gönder. Sonrasında attığım SS'teki CL26 değerlerini ve voltajları birebir geçir, Profil 1 olarak kaydet, sistem açmazsa diye. Tekrar teste alıp SS gönderirsin.

Şu anda bu şekilde durdurayım mi testi?

Dosya Ekleri

• görsel_2025-11-14_075149992.webp
    494,6 KB · Görüntüleme: 37
Şu anda bu şekilde durdurayım mi testi?

Evet durdur, dediğim ayarları birebir yap, profil 1 olarak kaydet sistem açmazsa diye, sonrasında Zen SS gönder ve aynı şekilde teste al.

Burayı uygula @EfsaneT SS attım voltaj+timing, diğer her şey aynı.

Evet durdur, dediğim ayarları birebir yap, profil 1 olarak kaydet sistem açmazsa diye, sonrasında Zen SS gönder ve aynı şekilde teste al.

Burayı uygula @EfsaneT SS attım voltaj+timing, diğer her şey aynı.

Tamam, yapıyorum şimdi. Peki burası da dahil her yer aynı kalıyor, sadece attığın SS’lerdeki değerleri mi değiştiriyorum?

Dosya Ekleri

• IMG_20251114_070111.webp
    3,5 MB · Görüntüleme: 33
Tamam, yapıyorum şimdi. Peki burası da dahil her yer aynı kalıyor, sadece attığın SS'lerdeki değerleri mi değiştiriyorum?

Evet sadece SS'te değiştiğim şekilde ek yapacakların.

Profil 1 olarak kaydet mevcut ayarları sistem açmazsa diye.

Evet sadece SS'te değiştiğim şekilde ek yapacakların.

Profil 1 olarak kaydet mevcut ayarları sistem açmazsa diye.

Dediklerinin hepsini yaptım ama sistem açılmadı. Dıt dıııt dııııt öttü sarı ışık yanıyor.

Dediklerinin hepsini yaptım ama sistem açılmadı. Dıt dıııt dııııt öttü sarı ışık yanıyor.
Profili kaydettiysen sorun yok, JBAT1'den sıfırlayıp tekrardan o kaydettiğin profili geri yükle.

36‑36 tRCD tRP; ondan açmamış olabilir. 1.6 yerine 1.62 VDD gerekebilir, ona bakarız. Hemen sıfırlayıp o eski profili yükle, değişmen gerekenleri tekrar atacağım.

Tamamdır.

@EfsaneT
Böyle bak: 1.62 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO. Profil 1 olarak kaydettiğin her şeyi geri yükle; eski ayarlar birebir kalacak, yani 6000 CL30 için yaptıklarımız çünkü onlar stabil.

1.62 VDD, 1.45 VDDQ, 1.4 VDDIO olacak; SOC 1.3, VDDP 1.15 falan, onlar hepsi kalıyor. Nitro ayarları kalacak, eski yaptığın gibi olacak. CL26 tRCD‑tRP 37‑37 olacak.

SS gönderirsen bakarız, eksik veya yanlış bir şey yaptığından açmamış olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…